Dodaj do ulubionych

Egipt bezpieczny???

18.07.06, 14:15
Jak sądzicie czy Egipt jest teraz bezpiecznym miejscem na wakacje?
Zastanawiam się nad wylotem do Taby na 2 tyg urlop. Czekam na Wasze opinie
Obserwuj wątek
    • cameltravel Re: Egipt bezpieczny??? 19.07.06, 21:47
      no właśnie

niby w okolicy taby wojna za miedzą - nie wiadomojak sie to rozwinie ...

ja jednak mam Tabę w planach jeszcze na ten rok
      wiem, że bomby wybuchają wszędzie - tak jak ostatnio w Indiach itd
      ale doradzić komuś wyjazd chyba bym sie ie odważyła ponieśc ewentualnych
      konsekwencji tej rady
      ewa
    • marcin999929 Re: Egipt bezpieczny??? 19.07.06, 21:49
      tak jak każde państwo arabskie?
      • izunias Re: Egipt bezpieczny??? 27.07.06, 13:03
        Wykupilam wyjazd do Sharm lecimy 10 sierpnia - mialam obawy ale w biurze
        podrozy pan zapewnial ze nie ma sie czego bac. Kiedy powiedzialam znajomym
        gdzie lece na urlop komentarz byl jeden " chyba Cie pogielo !!!"
        Czy jeszcze kto jedzie w tym czasie, czy jest ktos kto zrezygnowal? Jaka jest
        Wasza opinia na temat czy na tle obecnych wydarzen wyjazd na Synaj jest
        naprawde poronionym pomyslem i lepiej zrezygnowac ??

• aneciknt Re: Egipt bezpieczny??? 27.07.06, 13:54
      Miałam podobne obawy i długo sie zastanawialiśmy ale wkońcu decyzja zapadła i
      26 sierpnia lecimy do Taby. Wychodze z założenia, że wszędzie może nas spotkac
      coś złego, np. pijany kierowca, spadające rusztowanie itd. Egipt to państwo
      policyjne, wszędzie tam policji turystycznej, a Od ubiegłorocznych zamachów
      szczególnie zwraca sie uwagę na bezpieczeństwo turystów, przeciez oni z tego
      żyją. Poza tym Taba to stosunkowo mało popularny kurort, nie tak jak Sharm czy
      Hurgada. Postanowiliśmy, że będziemy ograniczać ryzyko i nie będziemy chodzić
      po bazarach i dyskotekach. Mało tego, wykupilismy jeszcze wycieczkę do
      Jerozolimy :-) Drugi raz taka okazja może sie nie powtórzyć.

pozdrawiam wszystkich odważnych :-)
      • izunias Re: Egipt bezpieczny??? 27.07.06, 14:13
        Aneciknt dzieki za szybka odpowiedz i slowa otuchy.
        Wiem ze sporo tam policji i przy kazdym wejsciu do hotelu stoi bramka
        tzw.'wykrywacz metalu' - tak przynajmniej bylo w tych hotelach w ktorych mialam
        okazje byc.
        Ja rowniez jestem zdania ze co sie ma stac to i tak sie stanie bez wzgledu na
        miejsce naszego pobytu .
        Chcialam sie tylko upewnic czy naprawde jestem AZ TAK NIEROZSADNA !!! I czy aby
        napewno nie kusze losu ;o))
        Ciesze sie na ten wyjazd a tak po cichu mam nadzieje ze do 10 troche sie tam
        uspokoi.
        Pozdrawiam
        IZA
        • aneciknt Re: Egipt bezpieczny??? 27.07.06, 14:43
          miłego wypoczynku i udanej podróży :-)

pozdro
          • iwwo2 Re: Egipt bezpieczny??? 27.07.06, 15:10
            Nie mam zamiaru ani namawiać ani odradzać, chcę tylko zwrócić uwagę, że
            przekonanie o Tabie jako bezpieczniejszym miejscu niż Sharm jest błędne. Taba
            zazwyczaj jest pełna izraelskich turystów i właśnie w Tabie kilka lat temu była
            zamach bombowy w hotelu Hilton.
            • sebcioo Re: Egipt bezpieczny??? 28.07.06, 08:22
              To Ameryke odkryles. W Tabie bomby byly 2 lata temu, w Sharmie w zeszlym roku, a
              w tym w Dahab - i co z tego? Po mojemu g... Ani ludzie sie nie boja, bezpiecznie
              jest na kazdym kroku i w ogole zaje...
              Sam tam bylem w tym roku.
    • jasiek120 Re: Egipt bezpieczny??? 27.07.06, 22:50
      Nie straszcie ludzi, naprawdę. Oczywiście, że bezpieczny, ja lecę za parę dni.
      Wojna (jeśli tak ją można nazwać) nie dotyczy się za miedzą, ale daleko na
      północy , na granicy Izraela i Libanu. Spójrzmy na mapę. A twierdzenia, że nie
      należy wybierać się do Egiptu, to jak powstrzymywanie się przed wyjazdem do
      Włoch, gdy toczyła się wojna w byłej Jugosławii. Ktoś wziąłby na serio takie
      zalecenie? patkakaka nie bój się, nie ma czego, leć, odpoczywaj, a się nie
      zadręczaj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka