Dodaj do ulubionych

bardzo prosze o rade

24.07.06, 14:31
Znajomi poprosili nas o kupienie w sharm weza do shishy. Mam wielka prosbe.Czy moze mi ktos
malenki wykladzik strzelic na temat jak rozpoznac no turistic... podobno taki prawdziwy waz jest z
koziego jelita suszonego cy cuś? ma byc dlugi, ale jak ja poznam, ze to jelito? i to w dodatku jeszcze
kozie? ło matko. pomozcie :) i tyton i ustniki. czy moze sie ktos orientuje ile max powinnam za to
zaplacic? znaczy sie do ilu mam sie targowac ... bede wdzieczna za wszelakie rady, tylko takie co by
mnie potem znajomi nie pogonili z tem jelitem :) :)
Obserwuj wątek
    • ocean.absurdu Re: bardzo prosze o rade 25.07.06, 11:00
      Jesli bedziesz w Sharm to niewykluczone ze wybierzesz sie na ktoras z wycieczek
      zawierajacych w programie wizyte w Dahab, jesli nie to koniecznie warto sie
      wybrac do tego miejsca - poza nurkowymi kultowymi miejscami i niepowtarzalna
      atmosfera Dahab uchodzi za zaglebie shishowe, jest tu kilka warsztatow
      produkujacych shishe.
      Polecam sklepik o nazwie "Amici" polozony przy handlowym deptaku, nie przy
      promenadzie. W Sharm tez jest kilka przywzoitych sklepikow w Old Markecie,
      gdzie znajdziesz te elementy bez problemu.
      Dobry waz powinien byc wykonany ze skory (najczesciej wielbladziej lub koziej),
      rozni sie od turystycznych tym ze jest w piakowym, jednobarwnym kolorze, bez
      srebrnych czy fioletowych wstazeczek, powinien byc przede wszytskim szczelny -
      po prostu zatykasz palcem jeden koniec i dmuchasz sprawdzajac szczelnosc.
      Tyton najlepiej kupowac w jednym z normalnych sklepow z zywnoscia, a nie na
      ulicy - kupisz wtedy tyton w dobrej cenie i nie zwietrzaly od lezenia na
      sloncu. Do weza najlepiej dokupic ustnik typu "cobra" - jesli powiesz to
      wszyscy sprzedawcy shish beda wiedziec o co chodzi - ustnik jest szklany i
      wygiety, duzo wygodniejszy od standardowych, do tego nakladki, ustniki
      plastikowe tez mozesz dokupic u sprzedawcy shish.
      Za waz okolo 20 le, ustnik cobra + plastikowe nakladki - okolo 10-15 le, tyton -
      paczka sredniej wielkosci - 4-6 le.
      Pozdrawiam!
      • 1eya Re: bardzo prosze o rade 25.07.06, 12:09
        oceanabsurdu bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. musze sobie to chyba druknac i zabrac
        jako instrukcje, bo dla laika w dziedzinie shishy, jakim jestem jest to dosc trudne do zapamietania, te
        wszystkie cobry wstazeczki i nakladki. dziekuje raz jeszcze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka