Dodaj do ulubionych

all inclusive czy HB??

31.07.06, 07:36
Do Egiptu jadę na przełomie października i listopada, Nie mogę się zdecydować
który wariant wybrać. Który się bardziej opłaca i w ogóle czy warto brać all.
Obserwuj wątek
    • aneciknt Re: all inclusive czy HB?? 31.07.06, 10:52
      Radziłabym uwzględnić kilka kryteriów np:

- jaka to miejscowość, czy w pobliżu są jakieś sklepy??
      - jedziesz sama, czy z dziećmi??(dzieciaki lubią dużo pić i podjadać, wtedy
      opcja All nabiera sensu)
      - masz zamiar więcej czasu spędzać w hotelu, czy na mieście(All mimo wszystko
      wiąże z hotelem, bo po co wydawac na mieście, jeżeli w hotelu jest za free)
      - zapytaj czy All obowiązuje również na plaży, bo nie zawsze tak jest.

pozdro
      • malami34 Re: all inclusive czy HB?? 31.07.06, 16:37
        Ja za opcje all doplaciłam 240zł na głowę. I pomimo, że byłam 7 dni w tym
        wycieczka do Kairu i na pustynię (nie miałam prowiantu z hotelu bo wycieczka
        była wykupiona nie u rezydenta)uważam, że i tak się opłacało. I juz nie chodzi
        o samo jedzenie ale piliśmy ogromne ilości płynów i nad basenem i na plaży.

Pozdrawiam
        • miriam_73 Re: all inclusive czy HB?? 31.07.06, 17:57
          byłam 7 dni w tym
          > wycieczka do Kairu i na pustynię (nie miałam prowiantu z hotelu bo wycieczka
          > była wykupiona nie u rezydenta)uważam, że i tak się opłacało

A co ma piernik do wiatraka? W przypadku wykupienia pobytu o okreslonej
          długości z okresloną opcją wyżywienia pozbawianie lunch boxów za to, że się nie
          kupuje wycieczek u rezydenta jest bezprawne. Dawać sobie wmówić, że tak ma być
          to jest tylko efekt niewiedzy turystów i tego, że niektórzy rezydenci żerują na
          tym.
          • malami34 Re: all inclusive czy HB?? 31.07.06, 18:54
            > A co ma piernik do wiatraka?

A piernik do wiatraka ma to, ze chciałam pokazać, że wg mnie opcja all się
            oplaca pomimo, że korzystałam z niej przez tylko przez 5 dni.

Wiem, że pozbawianie prowiantu turystów na wycieczkach fakultatywnych jest
            bezprawne ale co miałam robić o godzinie 1 w nocy? Wydrapać oczy
            recepcjoniście ? Czy dzwonić do rezydenta? A zresztą to nie jest odpowiedz na
            post aggacim.
            • marta11 Re: all inclusive czy HB?? 31.07.06, 21:13
              a jakiz to hotel tak okrutnie traktuje klientow, ze daje im prowiant w
              zaleznosci od tego z kim jada na wycieczke?
              A propo HB czy ALL, my mielismy HB (ja i maz) i jednak bylismy glodni pomiedzy
              posilkami. Uratowaly nas wziete z domu zupki chinskie i czajnik.
            • miriam_73 Re: all inclusive czy HB?? 01.08.06, 12:00
              Dokładnie tak, Malami, kazać recepcji odmawiającej wydania lunchboxu (rozumiem,
              że uprzednio zamówionego) zadzwonić do rezydenta, bo przypuszczalnie to
              jego "inicjatywa". Ja w ub. roku na próbę takiego działania o godzinie 5 rano,
              zrobiłam pobudkę rezydentce. To był jedyny raz, a juz od jakiegos czasu jeżdżę
              do EGiptu, gdy coś takiego się zdarzyo i była to indywidualna operatywność
              naszej Triadowej gwiazdy (gatunek "co ja mogę, nic nie mogę").

Sorry, ale płace i wymagam i nie widze powodów dla odbierania świadczeń, za
              które zapłaciłam. Niezależnie od godziny. Wyobraź sobie, że lunch box sie
              znalazł w ciągu 5 minut.

A co do meritum, czyli All: wszystko zależy od tego jaki all, i na ile jesteś
              gotowa "związać" się z hotelem. W przypadku hoteli połozonych daleko od
              centrum, poza obszarami gdzie są sklepy i knajpki, all jest najlepszym
              rozwiązaniem. Jesli chcesz dużo jeździć poza hotel to raczej nie ma to
              wielkiego sensu, chyba, że różnica w cenie nie jest zbyt duża.
          • muldeczka Re: all inclusive czy HB?? 11.08.06, 23:04
            dokładnie tak , ja brałam wycieczke z loalnego biura i jak poszłam do recepcji
            zamowić prowiant zapytał mnie o voucher na wycieczke. Jak yusłyszał ze nie
            kupiłam jej od rezydentki powiedział ze moze byc problem , ja natomiast nie
            dałam sie nabić w butelkę i odpowiedziałam , że nasza rezydentka powiedziała że
            nie będzie problemu! i suchy prowiant był!
            ludzie walczcie o swoje!
    • l-a Re: all inclusive czy HB?? 01.08.06, 09:35
      Moim zdaniem jak najbardziej warto mieć all, szczególnie w Egipcie gdzie bardzo
      dużo trzeba pić. Poza tym w wielu hotelach jest problem z wnoszeniem napojów i
      jedzenia, a kupowanie ich w hotelowych barach jest dość drogie i często all
      wcale nie wychodzi drożej. A przy pobycie z dziemi all jest najbardziej
      korzystnym rozwiązaniem (dzieci ciągle chcą pić i coś pojadać).
      • trik26 Re: all inclusive czy HB?? 01.08.06, 10:10
        Ja bylam tydzienw Egipcie wzielismy opcje all i byla to bardzo dobra decyzja,
        picie na plaży, przy rafie, przy basenach, przekaski, kawka, herbata, ciastka,
        lody. Dlatego warto. To byla duza przyjemnosc lezac sobie na plazy, a jak sie
        chcialo napsiac czegos zimnego to podchodzilosie do barku i do wyboru do koloru,
        napoje, soki, woda mineralna, piwo, delikatne drinki.naprawde warto
    • meps3 Re: all inclusive czy HB?? 01.08.06, 11:19
      Witam
      W takim razie pomimo kilku krzyżyków na karku zaliczam sie do dzieci- dzięki-bo
      zawsze lubię coś przekąsic i popić.Dzięki all nie masz problemów z ciągłym
      płaceniem- i przepłacaniem jak to w hotelu- za wszystko, to po prostu daje ci
      luz.A jeśli chodzi o boksy -w przypadku wyjazdu na wycieczkę -to zawsze sam to
      załatwiam dzień wcześniej i nigdy nie miałem problemów.Jednym słowem z mojego
      punktu widzenia tylko All.
      Pozdr.
    • ancz75 Re: all inclusive czy HB?? 06.08.06, 19:27
      mysle,że opcja all się opłaca,ale to też zależy od hotelu .Ja byłam w HGH w
      Aida Verdi i przez dwa tyg wydalismy na 2os 34funty(ok20zł) na napoje(na
      jedzenie nic) uwzgledniając fakultety ,wodę do mycia zębow...
      • wikea Re: all inclusive czy HB?? 07.08.06, 10:24
        hehe to dziwne,ja tez bylam w aidzie i wydalismy znacznie znacznie wiecej na
        samych napojach
        • martinesmartynka Re: all inclusive czy HB?? 08.08.06, 09:19
          Bez względu na wszystko-ALL!!! Dopłaca się naprawdę niewiele w stosunku do tego
          co by się samemu zapłaciło chociażby za same napoje!
          pozdrawiam i miłego wypoczynku! ;-)
    • kruszynka301 Re: all inclusive czy HB?? 08.08.06, 09:40
      To zależy głównie, czyb zależy ci na alkoholu, czy nie, bo on jest w Egipcie
      najdroższy.
      My nurkujemy, więc nie pijemy (mąż od czasu do czasu jedno piwo).

Woda mineralna kosztuje w zależnosci od hotelu 8 LE, kawa mrożona 12 LE, obiad
      20-30 LE (ceny hotelowe, na mieście jest o wiele taniej).

W naszym przypadku opcja All nigdy się nie kalkuluje, natomiast w przypadku
      naszych znajomych (kilka drinków dziennie, drinki są po 20-40LE) - jak
      najbardziej.
      • simple111 Re: all inclusive czy HB?? 14.08.06, 15:55
        Zależy jakie All,nieraz jest tylko piwo i wino,a najgorsze co może byc to
        podawane w plastikowych kubeczkach.Warto ale z bogatym All.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka