agacciam 31.07.06, 07:36 Do Egiptu jadę na przełomie października i listopada, Nie mogę się zdecydować który wariant wybrać. Który się bardziej opłaca i w ogóle czy warto brać all. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneciknt Re: all inclusive czy HB?? 31.07.06, 10:52 Radziłabym uwzględnić kilka kryteriów np: - jaka to miejscowość, czy w pobliżu są jakieś sklepy?? - jedziesz sama, czy z dziećmi??(dzieciaki lubią dużo pić i podjadać, wtedy opcja All nabiera sensu) - masz zamiar więcej czasu spędzać w hotelu, czy na mieście(All mimo wszystko wiąże z hotelem, bo po co wydawac na mieście, jeżeli w hotelu jest za free) - zapytaj czy All obowiązuje również na plaży, bo nie zawsze tak jest. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
malami34 Re: all inclusive czy HB?? 31.07.06, 16:37 Ja za opcje all doplaciłam 240zł na głowę. I pomimo, że byłam 7 dni w tym wycieczka do Kairu i na pustynię (nie miałam prowiantu z hotelu bo wycieczka była wykupiona nie u rezydenta)uważam, że i tak się opłacało. I juz nie chodzi o samo jedzenie ale piliśmy ogromne ilości płynów i nad basenem i na plaży. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: all inclusive czy HB?? 31.07.06, 17:57 byłam 7 dni w tym > wycieczka do Kairu i na pustynię (nie miałam prowiantu z hotelu bo wycieczka > była wykupiona nie u rezydenta)uważam, że i tak się opłacało A co ma piernik do wiatraka? W przypadku wykupienia pobytu o okreslonej długości z okresloną opcją wyżywienia pozbawianie lunch boxów za to, że się nie kupuje wycieczek u rezydenta jest bezprawne. Dawać sobie wmówić, że tak ma być to jest tylko efekt niewiedzy turystów i tego, że niektórzy rezydenci żerują na tym. Odpowiedz Link Zgłoś
malami34 Re: all inclusive czy HB?? 31.07.06, 18:54 > A co ma piernik do wiatraka? A piernik do wiatraka ma to, ze chciałam pokazać, że wg mnie opcja all się oplaca pomimo, że korzystałam z niej przez tylko przez 5 dni. Wiem, że pozbawianie prowiantu turystów na wycieczkach fakultatywnych jest bezprawne ale co miałam robić o godzinie 1 w nocy? Wydrapać oczy recepcjoniście ? Czy dzwonić do rezydenta? A zresztą to nie jest odpowiedz na post aggacim. Odpowiedz Link Zgłoś
marta11 Re: all inclusive czy HB?? 31.07.06, 21:13 a jakiz to hotel tak okrutnie traktuje klientow, ze daje im prowiant w zaleznosci od tego z kim jada na wycieczke? A propo HB czy ALL, my mielismy HB (ja i maz) i jednak bylismy glodni pomiedzy posilkami. Uratowaly nas wziete z domu zupki chinskie i czajnik. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: all inclusive czy HB?? 01.08.06, 12:00 Dokładnie tak, Malami, kazać recepcji odmawiającej wydania lunchboxu (rozumiem, że uprzednio zamówionego) zadzwonić do rezydenta, bo przypuszczalnie to jego "inicjatywa". Ja w ub. roku na próbę takiego działania o godzinie 5 rano, zrobiłam pobudkę rezydentce. To był jedyny raz, a juz od jakiegos czasu jeżdżę do EGiptu, gdy coś takiego się zdarzyo i była to indywidualna operatywność naszej Triadowej gwiazdy (gatunek "co ja mogę, nic nie mogę"). Sorry, ale płace i wymagam i nie widze powodów dla odbierania świadczeń, za które zapłaciłam. Niezależnie od godziny. Wyobraź sobie, że lunch box sie znalazł w ciągu 5 minut. A co do meritum, czyli All: wszystko zależy od tego jaki all, i na ile jesteś gotowa "związać" się z hotelem. W przypadku hoteli połozonych daleko od centrum, poza obszarami gdzie są sklepy i knajpki, all jest najlepszym rozwiązaniem. Jesli chcesz dużo jeździć poza hotel to raczej nie ma to wielkiego sensu, chyba, że różnica w cenie nie jest zbyt duża. Odpowiedz Link Zgłoś
muldeczka Re: all inclusive czy HB?? 11.08.06, 23:04 dokładnie tak , ja brałam wycieczke z loalnego biura i jak poszłam do recepcji zamowić prowiant zapytał mnie o voucher na wycieczke. Jak yusłyszał ze nie kupiłam jej od rezydentki powiedział ze moze byc problem , ja natomiast nie dałam sie nabić w butelkę i odpowiedziałam , że nasza rezydentka powiedziała że nie będzie problemu! i suchy prowiant był! ludzie walczcie o swoje! Odpowiedz Link Zgłoś
l-a Re: all inclusive czy HB?? 01.08.06, 09:35 Moim zdaniem jak najbardziej warto mieć all, szczególnie w Egipcie gdzie bardzo dużo trzeba pić. Poza tym w wielu hotelach jest problem z wnoszeniem napojów i jedzenia, a kupowanie ich w hotelowych barach jest dość drogie i często all wcale nie wychodzi drożej. A przy pobycie z dziemi all jest najbardziej korzystnym rozwiązaniem (dzieci ciągle chcą pić i coś pojadać). Odpowiedz Link Zgłoś
trik26 Re: all inclusive czy HB?? 01.08.06, 10:10 Ja bylam tydzienw Egipcie wzielismy opcje all i byla to bardzo dobra decyzja, picie na plaży, przy rafie, przy basenach, przekaski, kawka, herbata, ciastka, lody. Dlatego warto. To byla duza przyjemnosc lezac sobie na plazy, a jak sie chcialo napsiac czegos zimnego to podchodzilosie do barku i do wyboru do koloru, napoje, soki, woda mineralna, piwo, delikatne drinki.naprawde warto Odpowiedz Link Zgłoś
meps3 Re: all inclusive czy HB?? 01.08.06, 11:19 Witam W takim razie pomimo kilku krzyżyków na karku zaliczam sie do dzieci- dzięki-bo zawsze lubię coś przekąsic i popić.Dzięki all nie masz problemów z ciągłym płaceniem- i przepłacaniem jak to w hotelu- za wszystko, to po prostu daje ci luz.A jeśli chodzi o boksy -w przypadku wyjazdu na wycieczkę -to zawsze sam to załatwiam dzień wcześniej i nigdy nie miałem problemów.Jednym słowem z mojego punktu widzenia tylko All. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ancz75 Re: all inclusive czy HB?? 06.08.06, 19:27 mysle,że opcja all się opłaca,ale to też zależy od hotelu .Ja byłam w HGH w Aida Verdi i przez dwa tyg wydalismy na 2os 34funty(ok20zł) na napoje(na jedzenie nic) uwzgledniając fakultety ,wodę do mycia zębow... Odpowiedz Link Zgłoś
wikea Re: all inclusive czy HB?? 07.08.06, 10:24 hehe to dziwne,ja tez bylam w aidzie i wydalismy znacznie znacznie wiecej na samych napojach Odpowiedz Link Zgłoś
martinesmartynka Re: all inclusive czy HB?? 08.08.06, 09:19 Bez względu na wszystko-ALL!!! Dopłaca się naprawdę niewiele w stosunku do tego co by się samemu zapłaciło chociażby za same napoje! pozdrawiam i miłego wypoczynku! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynka301 Re: all inclusive czy HB?? 08.08.06, 09:40 To zależy głównie, czyb zależy ci na alkoholu, czy nie, bo on jest w Egipcie najdroższy. My nurkujemy, więc nie pijemy (mąż od czasu do czasu jedno piwo). Woda mineralna kosztuje w zależnosci od hotelu 8 LE, kawa mrożona 12 LE, obiad 20-30 LE (ceny hotelowe, na mieście jest o wiele taniej). W naszym przypadku opcja All nigdy się nie kalkuluje, natomiast w przypadku naszych znajomych (kilka drinków dziennie, drinki są po 20-40LE) - jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
simple111 Re: all inclusive czy HB?? 14.08.06, 15:55 Zależy jakie All,nieraz jest tylko piwo i wino,a najgorsze co może byc to podawane w plastikowych kubeczkach.Warto ale z bogatym All. Odpowiedz Link Zgłoś