Dodaj do ulubionych

16 godzin na lotniku!Szok Alfa Star naciagacze....

03.09.06, 02:28
Witam,

Lecieliśmy z tym biurem do Egiptu 9 sierpnia ze Szczecina. Na lotnisku
zbieraliśmy sie 2 godziny przed odlotem czarteru czyli 12.00 bo wylot mieliśmy
zaplanowany na 14.15
I tutaj rozpoczyna sie moja opowieść...
Po odprawie paszportowej czekaliśmy na przylot naszego samolotu, który miał
przylecieć przypominam planowo o 14.15
O godzinie 15.00 zostaliśmy poinformowani, ze lot ma spóźnienie. Po 15.00
zostaliśmy wyproszeni z terminalu odlotow na hol lotniska bez żadnych
dodatkowych informacji.
I rozpoczęło sie czekanie...
Około godzimy 19.00 !!! Czyli po 4 godzinach oczekiwania zostaliśmy
poinformowani, ze z powodu awarii naszego samolotu, został wysłany po nas nowy
samolot z Egiptu który zabierze nas około 23.00.
Musze napisać ze dopiero po około 5 godzinach spędzonych na lotnisku
zaproponowano nam bon pieniężny w wysokości 30PLN
Nie chce zagłębiać sie w szczegóły naszych przeżyć, bo na lotnisku odwiedziło
nas RMF FM, TVN24 oraz TVP1 i pewnie juz słyszeliście o słynnym locie Alfa
Star do Hurghardy ale napisze w skrócie jak dalej wyglądała historia.
Na tablicy odlotow widniała nadal godzina 23.30 odlot samolotu do Egiptu kiedy
na naszych zegarkach było juz kolo 02.00 w nocy i nikt nie informaowal nas co
sie dzieje!!!
Żadnego kontaktu z biura Alfa Star, Żadnej informacji!!!
Dowiadywaliśmy sie wszystkiego od ludzi wracających spoznonym samolotem z
Egiptu, ponieważ na lotnisku razem z nami czekały na nich ich rodziny i co 10
minut dzwoniły do nich pytając co sie dzieje.
Jeszcze raz przypomnę po ok 6 godzinach oczekiwania na samolot dostaliśmy
jeden bon w wysokości 30pln do zrealizowania w terminalu lotniska gdzie bulka
kosztuje 5pln! ( dla chętnych była jedna Pizza nie oprócz bonu ale zamiast)

LUDZIE! Czekaliśmy od godziny 12.00 do godziny 05.00 dnia następnego na
samolot, który miał nas zawieźć do Egiptu a biuro Alfa Star ani razu sie z
nami nie skontatkowalo nie było żadnych wyjaśnień, dosłownie NIC!

16 godzin spędzonych na lotnisku - jeden posiłek do 30pln!
Powiem tylko jedno, ze gdyby Alfa Star poinformowało nas o takim opóźnieniu
większość pojechała by do domu ponieważ do Szczecina z lotniska mamy zaledwie
40minut drogi!

A teraz najfajniejsze.
Z powodu tego opóźnienia Straciliśmy jeden dzień naszego wypoczynku i teraz
UWAGA!!!
ALFA STAR Proponuje rekompensatę za ten jeden dzień w wysokości:
50pln dla podrozujacyh na 1 tydzień
oraz
85pln dla podrozujacyhc na dwa tygodnie
TO juz chyba kpina!
CO robić? Czy ktoś może wie co w takiej sytuacji począć.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • platynka.iw Re: 16 godzin na lotniku!Szok Alfa Star naciagacz 03.09.06, 10:30
      BARDZO Wam wspolczuje... nie jestem sobie w stanie tego wyobrazic-tyle godzin na
      walizkach, bez prysznica, snu, porzadnego posilku, w oczekiwaniu w wielkiej
      niewiadomej na oplacone i wyczekane wakacje... Szok...

Ktos zawinil. Tylko kto?? BP? Przewoznik? To nie powinno Was/nas tutystow
      obchodzic. Oni powinni z soba wspolpracowac (przeciez takie rzeczy sie
      zdarzaja!!)i jak juz sie zdarza-postarac sie o to, byscie jak najmniej bolesnie
      odczuli oczekiwanie na wyjazd. Powinni sie postarac o pokoj na kilka godzin,
      jedzenie itd. A nie traktowac nas gorzej niz bydlo.

Bardzo Wam wspolczuje...
    • shark1sharm Re: 16 godzin na lotniku!Szok Alfa Star naciagacz 03.09.06, 15:45
      A ja powiem ci tak. Lecielismy z EccoHoliday 17 lipca na Krete. Samolot byl
      opozniony 17 godzin! Malo? Lecielismy z nasza 15 miesieczna corka! W Ecco nic
      nie wiedzieli o opoznieniu. Planowo mielismy leciec o 17tej (o 15 odbior
      biletow). Wtedy okazalo sie ze samolot jest opozniony, ale o ile nikt nie
      wiedzial. Pozniej na tablicy pokazala sie godzina wylotu na 00:30. Weszlismy na
      gate, z ktorego nas wyprowadzono rowno o polnocy. Samolot nie przylecial i
      dalej nic nie wiadomo. Czujesz? Mielismy male dziecko, bagaza nadany. Zona
      wziela jedzenie dla dziecka i pampersy tylko na czas krotkiego lotu (na Krete
      2:45 h). Terminal na Okeciu to kurnik, gdzie mozna kupic jedynie gazety i
      papierosy, no i jeszcze lekki posilek.

Tez stracilismy jeden dzien a Ecco zaproponowalo rekompensate - 30 euro znizki
      na ich diabelnie drogie wycieczki fakultatywne lub 120 zl do odbioru w Polsce.
      Niestety kazde biuro Ecco w Warszawie wykrecalo sie od wyplaty tlumaczac, ze
      oni sa tylko agentami (bralem biura z katalogu Ecco, ktore byly wylistowane
      jako NIE agenci).

O skandalicznym wrecz traktowaniu turystow przez rezydentow Ecco na Krecie juz
      nie wspomne...
    • wikea Re: 16 godzin na lotniku!Szok Alfa Star naciagacz 03.09.06, 16:16
      jezeli chcesz wywojowac jakas konkretna rekompensate napisz na priva! nie bede
      sie tu publicznie rozwodzic! znam ten bol.sama zlozylam rekalamcje 3 tygodnie
      temu do biura alfa star. maja jeszcze tydzien by na nia odpowiedziec.
      czekam
    • svenska.pl Re: 16 godzin na lotniku!Szok Alfa Star naciagacz 03.09.06, 16:45
      Te pseudo biura mysla ze wszystko im wolno a ludzi traktuja jak bydlo...
    • kacpere Re: 16 godzin na lotniku!Szok Alfa Star naciagacz 04.09.06, 11:20
      to co napisał/a svenska.pl to prawda, ale nie do końca.

Również miałem okazję spędzić te kilkanaście godzin na lotnisku i również się z
      tego powodu nie cieszę. Ale zupełnie pominięte zostały dość istotne sprawy:

1. Samolot zepsuł się na lotnisku w Łodzi, skąd miał przylecieć do Szczecina po
      ludzi. Więc biuro nie mogło wiedzieć, że samolot się zepsuje :)
      2. Z sali odlotów zostaliśmy "wyproszeni" ok. 14:30, a nie o 15:00, a pierwsza
      informacja o tym, że będzie spóźnienie została podana jeszcze przed 14:15.
      3. Przy informacji lotniskowej zebrał się "komitet ludowy", który przechwycał
      wszelkie informacje przychodzące od biura, jak również z Łodzi. Komitet
      ów "przetwarzał" te informacje na swój sposób, co zaowocowało ogólną paniką
      wśród tej części pasażerów, która jest podatna na wysłuchiwanie bzdurnych
      informacji. Ciężko więc mówić, że żadne informacje isę nie pojawiły.
      4. Wśród komitety wyróżniało się kilka osób: np. Pan, który totalnie napruty
      darł się, że chce rozmiawiać z "pułkownikiem lotniska" ;) (cytat dosłowny),
      Pani, która zadzwoniła na lotnisko do Łodzi i chciała rozmawiać z pilotem (!!!)
      oraz kolejny Pan, który po dwóch godzinach stwierdził, że on i tak nie poleci.
      Zamiast więc zwinąć się od razu do domu - siedział DO SAMEGO WYLOTU O 5:15 i
      rozsiewał ferment - łącznie ze sprowadzeniem radia, telewizji itp. Aż dziw
      brał, że mu sie chcialo, tym bardziej, że do samolotu rzeczywiscie nie wsiadł!
      5. Osoby te chciały zrobić ogólny pucz i namówić wszystkich do tego, żeby nie
      wsiadać do samolotu. Oczywiscie, szanujemy ich ;). Jako ciekawostkę podam, że
      Pani, któa najwięcej krzyczala - wsiadła do samolotu jako druga! Wiem, bo
      wepchnęła się między mnie i żonę...
      6. Samolot, który przyleciał z Kairu do Łodzi wcale nie miał nas zabrać do
      Eguptu, a przywiózł tylko ekipę techniczną do naprawy tego, który się zepsuł. A
      potem wrócił do Kairu. Natomiast informacja o tym, że ten samolot miał nas
      zabrać, to już "produkt własny" komitetu.
      7. A już zupełną panikę, na szczęście chwilową, wywołał kolejny
      produkt "komitetu". Otóż zaczęli oni rozgłaszać informację, że "pilot, jak
      zobaczył samolot, którym miał po nas przylecieć, to powiedział, że on nigdy tym
      nie poleci"(!!!). Po tym nawet nam udzieliła się chwilowo chęc zrezygnowania.
      Na szczęście szybko zdaliśmy sobei sprawę, że to niedorzeczne.

Dość długo można by opowiadać o tym co tam się działo.
      Fakt jest taki, że było spóźnienie, że było ono bardzo uciążliwe i że można
      było spodziewać się trochę innej reakcji biura.
      My doszliśmy do wniosku, że jak czekaliśmmy dwa lata, to 16 godzin różnicy nie
      robi. Na szczęście mieliśmy okazję i przyjemność przebywać wśród ludzi o
      podobnym podejściu do całego problemu jak my. Siedzielismy przy kawiarni
      Business Shark - pozdrawiam, jeśli ktoś z Was akurat to czyta! I ten czas minął
      w naprawdę dobrej atmosferze. Dość powiedzieć, że jak przyjechał TVN, to nie
      chcieli nas filmować, bo "wyglądamy za dobrze" :))) (znowu cytat dosłowny)

Przy okazji chciałbym pozdrowić Panie z informacji lotniska w Goleniowie. To co
      te Bogu ducha winne dziewczyny musiały znosić, tego się nie da opisać.
      Siedziały w pracy od 8:00, do naszego wylotu, czyli do 5:00 rano! A "komitet"
      naprawdę starał się umilać im życie, wyzywając ich od czego popadnie i o
      wszystko oskarżając.

Odnośnie rekompensaty, to powiem szczerze, ze się nie spodziewałem żadnej.
      Przeczytałem umowę i jak byk jest napisane, że biuro nie bierze
      odpowiedzialności za czarter. Więc zwrot potraktowałem jako dobrą wolę i tyle.
      Bo straconego dnia w ukochanym Egipcie nie da się naprawić i koniec kropka :)))

Mimo, że z żoną jakoś nie mamy fatalnych wspomnień z tego feralnego lotu (to
      chyba zasługa naprawdę bardzo fajnego towarzystwa) - jednak nikomu nie życzymy
      takich przygód. My jednak zupełnie odcinamy to zdarzenie od biura. To jest
      nasze zdanie, nikt nie musi się z tym zgadzać.

Pozdrawiam,
      Kacper
      • platynka.iw Do Kacpra 04.09.06, 13:11
        Witaj!
        Czyli jak wszedzie-i tutaj kij ma dwa konce.
        Bardzo Wam wszystkim wspolczuje, ze tyle godzin spedziliscie na lotnisku... to
        naprawde koszmar, zwlaszcza dla rodzin z dziecmi.

Ale gratuluje Tobie, oraz Tobie podobnym-umiejetnosci dostosowania sie do
        sytuacji, uzmyslowienia sobie swojego polozenia (nie mieliscie na nic wplywu) i
        uzbrojenia sie w cierpliwosc... duza cierpliwosc...
        Gratuluje pozytywnego podejscia do takich sytuacji!

Pozdrawiam, Iwcia
        • kacpere Re: Do Kacpra 04.09.06, 13:34
          dzięki :)))

tak jak pisałem - dla nas po 2 latach czekania te 16 godzin zleciały baaardzo
          szybko. Ale mimo wszystko - oby jak najmniej takich przypadków w przyszłości!

Pozdr.,
          Kacper
      • annie2003 Re: 16 godzin na lotniku!Szok Alfa Star naciagacz 04.09.06, 13:43
        dołączam się do gratulacji Iwonki, z ludźmi jak Wy chciałabym spędzić urlop,
        naprawdę..
        swoją drogą, ciekawi mnie reklamacja odnośnie standardu pociągu do Kairu.. :)))
        • annie2003 Re: 16 godzin na lotniku!Szok Alfa Star naciagacz 04.09.06, 13:44
          sorry za pociąg, nie ten wątek.. :))
      • gogi30 Re: HAhahaha 04.09.06, 14:15
        Sory , wiem że nie powinnam sie smiać z czyjegos nieszczęścia i pewnie gdyby
        mnie to spotkało to pewnie nie miałabym powodu do smiechu. Aczkolwiek tak
        opisałeś tą historię , że czytając poprostu zalewałam ze śmiechu. Gratuluje
        poczucia humoru.Pozdrawiam
        • gogi30 Re: HAhahaha 04.09.06, 14:17
          Oczywiście mój post skierowany jest do kacpere
      • caysee Re: 16 godzin na lotniku!Szok Alfa Star naciagacz 04.09.06, 15:23
        Kacper, fajnie to opisales z drugiej strony :) Ja lece z tego samego lotniska i
        z tym samym biurem za 3 tygodnie, wiec temat jest dla mnie ciekawy :)
      • malga102 Re: 16 godzin na lotniku!Szok Alfa Star naciagacz 04.09.06, 16:34
        "czekaliśmmy dwa lata, to 16 godzin różnicy nie
        robi" - ale chyba nie na lotnisku! ? Makabra i nie dziwię się oburzeniu
        pasażerów. Biuro nie odpowiada za opóżnienie w lotach, ale sprawę mogło
        rozwiązać inaczej/np. zaproponować ludziom hotel, tak jak to już robiły inne
        biura/.
      • sylwekmag Re: 16 godzin na lotniku!Szok Alfa Star naciagacz 13.09.06, 09:28
        Kacper
        wreszcie głos zdropwego rozsądku, ciesze się że sa jeszcze ludzie którzy
        potrafia to wszystko przyjąc ze spokojem bo czasem takie wpadki zdarzaja się.
        Ja na szczęscie tego feralnego dnia wysiadłem z Łodzi z samolotu, ale
        rzeczywiście bardzo współczuje tym którzy mieli tam siedzieć, tym bardziej że
        zaprzyjaźniliśmy się z kilkoma osobami którzy byli ze Szczecina.

Kacper nie dziw się że ludzie chcący obsmarować wszystko i wszystkich sami
        dopisuja sobie ideologie wydarzeń pod siebie --to jest nasza narodowa cecha
      • wojtek37k Re: 16 godzin na lotniku!Szok Alfa Star naciagacz 15.09.06, 15:57
        I tu się mylisz , a mianowicie , o tym kto odpowiada przed klientem za
        czarter , jest napisane w przepisa IATA i wypadku lotów czarterowych ,
        odpowiedzialne jest biuro podróży , to z nim masz zawartą umowę dotyczącą
        wczasów , której to umowy integralną częścią jest transport (np. czarter
        lotniczy). To biuro podróży wybiera partnera do zrealizowania tej części
        umowy , i ono (biuro podróży) odpowiada za tego partnera , przed tobą
        (klientem).
        Biuro może sobie napisać w regulaminie co chce , ale od odpowiedzialności przed
        osobami świadomymi , uciec nie może .
        Pozdrawiam Wojtek
    • svenska.pl Re: 16 godzin na lotniku!Szok Alfa Star naciagacz 04.09.06, 17:10
      ...tak,tak - to tylko Polacy jak te bydlo nauczone jest cicho siedziec i jeszcze
      jak ich kopną w du...e to dziekowac!
      Tak nie musi byc!
      Sorry za niescislosci w moim poscie i dzieki kacprr za poprawki.
      • sylwekmag Re: 16 godzin na lotniku!Szok Alfa Star naciagacz 15.09.06, 13:51
        no włąsnie --podziekuj kacprowi---bo gdyby nie on to jeszcze gotowi bylibysmy
        uwierzyc w to co piszesz. Pewnie to ty byłes tym jednym z komitetu walczącego.
        fantazja do pozazdroszczenia.
        • sylwekmag Re: 16 godzin na lotniku!Szok Alfa Star naciagacz 15.09.06, 13:52
          mamy jednego z głowy w Alfa Starze --wiecej miejsca dla nas
    • janek.k1 Re: 16 godzin na lotniku!Szok Alfa Star naciagacz 15.09.06, 20:39
      Byłem z Alfą w Egipcie było OK .Czartery mają to do sibie że jast róznie z
      czasem.3 -4 godz to standart .Wy po prostu miliscie pecha.walczcie o swoje ale
      myślę ze jasteście niesprawiedliwi dla Alfy.Starajcie się pamiętać to co było
      miłe.więcej pogodu ducha i dystansu do innych i sibie.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka