Dodaj do ulubionych

Morze Martwe

13.11.06, 23:33
Co prawda nie ma to zbyt wiele wspolnego z egiptem ale wiekszosc osob, ktora
jechala do egiptu i "zaliczyla" takaze morze martwe moze bedzie potrafila mi
pomoc. Otoz, bylbym zianteresowany wycieczka ale stricte nad morze martwe
(taka powiedzmy "tygodniowa kuracja") zadne wycieczki, objazdowki itp. Samo
morze martwe - czy ktores biuro podrozy ma taka oferte?

Dziekuje za ewentualne odpowiedzi inamiary
Kamil
Obserwuj wątek
    • scorpio1956 Re: Morze Martwe 13.11.06, 23:39
      www.deadsea.co.il/Pozdrowienia
      • scorpio1956 źle poszło 13.11.06, 23:40
        www.deadsea.co.il/
        • scorpio1956 Re: źle poszło 13.11.06, 23:41
          A tu masz adresy biur turystycznych:
          www.tourism.gov.il/tourism_eng
          • camuss Re: źle poszło 13.11.06, 23:53
            dziekuje slicznie - juz rzucam okiem :)

Kamil
      • camuss Re: Morze Martwe 13.11.06, 23:56
        a czy jakies POLSKIE biuro podrozy ma "zorganizowa" oferte tego typu czy
        pozostaje jedynie oddzielnie bookowac przelot i hotel?

pozdrawiam, Kamil
        • scorpio1956 Re: Morze Martwe 14.11.06, 00:06
          Chyba musisz na własną rękę.Może się mylę
          I jeszcze hotele z cennikami :
          www.deadsea-hotels.com/?gclid=CMjCwMOOxYgCFQ9aVgodtXzv8Q
          www.travonline.com/deshotels3.aspx?did=82
          • scorpio1956 Re: Morze Martwe 14.11.06, 00:08
            Możesz zapytać sie też w biurze:
            www.nazarene-tours.com/top.swf
            Tam mają polskich przewodników.
          • camuss Re: Morze Martwe 14.11.06, 00:11
            dziekuje :)
    • miriam_73 Re: Morze Martwe 14.11.06, 11:18
      Mozna tez pytać bezpośrednio u "usługodawców" o pakiety, np. tutaj:
      www.ngedi.com/
      • 5bella Re: Morze Martwe 14.11.06, 17:25
        Niestety, obecnie żadne polskie biuro turystyki masowej nie organizuje wyjazdów
        nad Morze Martwe do Izraela i Jordanii, bo oferta okazała się zbyt droga na
        kieszeń przeciętnego turysty. Co do rady, abyś skorzystał z usług np.
        nazarene-tours, to tylko grzecznie uprzedzam, że w tym biurze dzisiaj na turystę
        z Polski może czekać jedynie odmowa, bo biuro to zniechęciło się do współpracy z
        Polakami po tym, jak jedno z polskich biur podróży zrobiło ich w jajo finansowo
        (nie zapłacili za dwa turnusy). Nie sądzę więc, aby mieli ochotę cokolwiek dla
        Ciebie organizować. Co do rady, abyś zwrócił się bezpośrednio do hoteli, to
        uprzedzam, że są one drogie dla indywidualnego turysty. Weekend w hotelu Royal
        nad Morzem Martwym w Ein Bocqek kosztuje dzisiaj 450 dolarów od osoby. Izrael
        jest drogim krajem nawet dla Izraelczyków, którzy wcale tak masowo nie spędzają
        wakacji nad swoim własnym morzem.
        • camuss Re: Morze Martwe 14.11.06, 17:39
          wiem, ze jest drogi - chociaz to pojecie wzgledne i dopiero jak poznam cene bede
          mogl stwierdzic, czy mnie stac na to czy nie ;)

ogolnie, zdecydowany jestem na 7+7 alfa star i morze martwe bedzie tylko punktem
          w naszej wycieczce - niemniej, moze w niedalekiej przyszlosci ze wzgledow
          "zdrowotnych" zdecydujemy sie na takowy wyjazd.

czy ktos byl na przyklad tydzien nad morzem martwym? jesli tak, mile widziana
          relacja - dziekuje

Kamil
          • miriam_73 Re: Morze Martwe 14.11.06, 19:19
            Camuss, a może to:
            www.bp.ecclesia.org.pl/ziemia-martwe_2007.htm????
            • camuss Re: Morze Martwe 14.11.06, 20:06
              brzmi ciekawie :) a dodatkowym plusem (dla mojej mamy w kazdym razie) bedzie
              fakt, ze Kosciol w tym macza swoje palce :)))

dziekuje
            • camuss swoja droga baaardzo ciekawa oferta :) 14.11.06, 20:13
              naprawde - nie wiem jak cenowo to sie ma do innych biur podrozy ale na pierwszy
              rzut oka wyglada ciekawie :)

www.bp.ecclesia.org.pl/pielgrzymki.htm
              • 5bella Re: swoja droga baaardzo ciekawa oferta :) 15.11.06, 11:17
                Trochę realiów do tego programu Pallotynow (których nawiasem bardzo lubię i
                szanuję jako organizatorow wyjazdow do Ziemi Świętej). Z Jerozolimy będziesz
                jeździł na najbliższą plażę nad Morzem Martwym, która nazywa się Kalia. Jest
                brzydka, kamienista, z bardzo trudnym zejściem do morza. Z reguły jedzie się na
                nią około godziny, teraz dłużej ze względu na przebudowę autostrady. Jak dla
                mnie – sprawa bardzo męcząca, a mojej mamie w życiu bym tego nie polecała.
                Z tego co wiem, normalne wypoczynkowe pobyty nad Morzem Martwym organizuje w tej
                chwili niemiecki Neckerman (w Izraelu) oraz biura czeskie w Jordanii (i te są w
                bardzo korzystych cenach, nawet jeśli dodasz sobie dojazd do Pragi). Jeśli
                będziesz zainteresowany biurami czeskimi w Jordanii, daj znać na tym wątku, a
                postaram się poszukać Ci namiarów.

• camuss Re: swoja droga baaardzo ciekawa oferta :) 15.11.06, 11:19
                  tak, bardzo prosze :)

i dziekuje z gory

Kamil
                  • 5bella Re: swoja droga baaardzo ciekawa oferta :) 15.11.06, 14:24
                    Ok. Daj mi tylko, proszę, jeden-dwa dni na zlokalizowanie nazw tych biur, bo
                    notatki na ich temat owszem mam, ale na biurku oddalonym teraz ode mnie o kilka
                    tysięcy kilometrów. Muszę poprosić przyjacół, żebymi te nazwy przypomnieli, bo
                    po czesku to ja niczego nie jestem w stanie zapamiętać. Kiedy pracowałam w
                    Pradze, rozmawiałam z tubylcami po angielsku :).
                    • camuss Re: swoja droga baaardzo ciekawa oferta :) 15.11.06, 14:37
                      zaden problem - do taby lecimy dopiero w styczniu :)

pozdrawiam, Kamil

milego dnia zycze
                      • 5bella Re: swoja droga baaardzo ciekawa oferta :) 16.11.06, 13:11
                        Ale tę Tabę to macie już wykupioną? W całości? To znaczy i przelot, i pobyt? Bo
                        jeśli tak, to zmienia to postać rzeczy. Tu biuro czeskie nic Ci nie pomoże, bo
                        oni nie sprzedają "kawałka" pakietu, czyli tylko pobytu w Jordanii nad Morzem
                        Martwym z dojazdem własnym klienta. Może być z tym problem. Pisałeś, że masz
                        7+7 Alfy, to znaczy z objazdem Jordania+Izrael? I co? Te 7 dni, co przypadają na
                        Egipt, chcesz spędzić nad Morzem Martwym, zamiast w Tabie? MOżesz to
                        sprecyzować, jeśli naprawdę mam Ci pomóc, a nie tylko nawrzucać na wątek jakichś
                        linkow, kompletnie bez sensu?
                        Pozdrawiam
                        • magda30081 Re: swoja droga baaardzo ciekawa oferta :) 16.11.06, 15:08
                          @Bella, mnie również interesuje mozliwość wczasów w izraelu (nad morzem martwym
                          lub czerwonym eljat). prosze prześlij info na: magdalenasokolowska1@wp.pl
                          z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam :)
                          • camuss Re: swoja droga baaardzo ciekawa oferta :) 16.11.06, 18:06
                            Witaj,

nie, nie mamy wykupionej jeszcze alfy 7+7 ale najprawdopodobniej to zrobimy na
                            dniach. A kolejny raz juz tylko morze martwe - ale jesli dla Ciebie
                            "bezsensowne" wydaje sie wrzucanie linkow na forum ale wysylanie komus prywatnie
                            na maila - to ok. Ja nalegac nie bede - spytalem, wyrazilas gotowosc udzielenia
                            informacji...

anyway, pozdrawiam
                            • 5bella Re: swoja droga baaardzo ciekawa oferta :) 17.11.06, 11:50
                              Zdecydowanie mnie nie zrozumiałeś. Ja tylko prosiłam, abyś sprecyzował swoje
                              oczekiwania, abym mogla lepiej Ci pomóc. Nie jest możliwe (albo zdecydowanie
                              utrudnione) jechanie z Alfą na 7+7 plus korzystanie z wczasów wykupionych w
                              czeskim biurze podróży w Jordanii nad Morzem Martwym. Dlaczego? BO po pierwsze
                              prawdopodobnie firma Ci nie sprzeda okrojonej oferty (mówię o biurze czeskim), a
                              wykupienie jej w całości będzie bezsensem finansowym i organizacyjnym. Po
                              pierwsze nie wiesz, czy na 7+7 będziesz mial najpierw objazd a potem
                              stacjonarkę, czy odwrotnie, więc nie możesz wykupić pobytu nad Morzem Martwym.
                              PO drugie, samodzielne dotarcie z Taby nad Morze Marwe może nastręczać dla
                              Ciebie trudności (nie mam pojęcia, jak np. stoisz z angielskim i ogólną praktyką
                              samodzielnego poruszania się po krajach arabskich i Izraelu).
                              Stąd moje pytanie o Twoje plany. Rozumiem, że to wygląda tak – teraz Alfa, a w
                              przyszłości samo Morze Martwe. Czy bierzesz pod uwagę np. samodzielny dojazd
                              (dolot) do Taby lub Tel Aviwu i zakwaterowanie się w hotelu w Izraelu, wynajętym
                              za pośrednictwem miejscowego biura podróży (jest taniej, niż indywidualnie)? A
                              może najpierw wolisz zobaczyć na objazdówce Jordanię i Izrael, sprawdzić który z
                              tych krajów bardziej Ci odpowiada i wtedy zadecydować, gdzie wolisz wypoczywać
                              nad Morzem Martwym?
                              Jedym słowem wyraziłam chęć konkretnej pomocy akurat Tobie, bo sobie weszłam na
                              moment na forum, gdy Twój post był na gorze, bo był nowy. Nikomu nie obiecywałam
                              wysyłania niczego na prywatnego maila, skąd takie wnioski? To, że jakaś Pani
                              mnie o to poprosiła,to jest jej prośba, a nie moja sugestia, prawda?
                              Dodam, że nie jestem organizartorem turystyki, ale z konieczności się na tym
                              znam. Jakbyś miał przyjaciól i rodzinę, ktorzy robią w tym biznesie, to nie ma
                              siły, żebyś niczego na ten temat nie wiedział. Mieszkałam w Jordanii, mieszkam w
                              Izraelu i wiem o czym piszę na tym forum. Jestem konkretna i nie posuwam się do
                              wrzucania linkow, ktore w kilka minut znalazłam w googlach tylko po to, aby
                              zaakcentować swoją obecność na Forum. To tyle. A jeśli nadal masz ochotę, abym
                              przedstawiła Ci konkretną ofertę dopasowaną do Twoich oczekiwań, to daj znać.
                              Będę na tym forum z powrotem najwczęśniej za 4-5 dni.
                              Pozdrawiam
                              • camuss Re: swoja droga baaardzo ciekawa oferta :) 17.11.06, 13:00
                                ale czy ja powiedzialem, ze jade alfa star 7+7 a dodatkowo chce zostac w izraelu
                                nad morzem martwym - to by sie kupy nie trzymalo... po prostu, biore pod uwage
                                jedna i druga opcje i nie ukrywam, ze oferta alfy jest chyba najblizsza do
                                przyjecia a izrael na wlasna reke zrealizujemy zapewne nastepnym razem

co sie tyczy angielskiego i poruszania sie "w swiecie" - na co dzien pracuje w
                                Londynie, a podrozuje srednio 2 razy w miesiacu za granice (i to bynajmniej nie
                                do Polski) ;)

z google tez potrafie korzystac wiec te opcje juz przerobilem - chodzilo mi o
                                osobe, ktora byla juz na takiej wycieczce - jak to zorganizowala, ot czysto
                                praktyczne rady. Ze hotel na miejscu trzeba szukac albo, by bookowac dwa
                                miesiace wczesniej (i tu podana strona).

Na chwile obecna dziekuje wiec za pomoc - nie zrozum mnie zle, ale nie takiej
                                (ostatniej) odpowiedzi sie spodziewalem i chyba wole sam przetrzec szlaki i
                                jesli mialbym jakies konkretne pytania to je zadam.

dziekuje
                                Kamil
                                • 5bella Re: swoja droga baaardzo ciekawa oferta :) 17.11.06, 16:57
                                  Hotele w Izraelu lepiej jest rezerwować wcześniej, bo mimo że nie są tanie, to
                                  jednak często sprzedają miejsca w pakiecie rozmaitym biurom podróży i
                                  indywidualnemu turyście trudno jest znaleźć ot tak pokój w dobrym miejscu, w
                                  turystycznej lub wypoczynkowej miejscowości.Proponowałabym jednak zalatwiać je
                                  przez miejscowe biuro, a nie indywidualnie, bo ceny mogą być wtedy nawet o 50
                                  proc. niższe. Podobna sytuacja, występuje, jeśli chodzi o Morze Martwe i
                                  Jordanię, bo tam jest jedna plaża i 3 dobre hotele... :)
                                  Jeśli chodzi o Twoją wyprawę z Alfą, to pamiętaj proszę, że o tej porze roku w
                                  Tabie jest około 26 nawet do 30 stopni na plusie (ale wieje wiatr), a w Petrze
                                  na szczycie w Monastyrze potrafi być koło O a nawet minusowo (i pada śnieg z
                                  deszczem). Podobnie jest w Jerozolimie. Dzisiaj +16, za miesiąc może być tylko
                                  do +10C. Chłodno i wilgotno. Powinieneś mieć zatem dwa różne rodzaje ciuchow –
                                  na upał w Egipcie i wiatrówkę oraz dobre buty na Petrę i Izrael. (Nie jest
                                  zresztą wykluczone, że w Petrze akurat trafisz na super pogodę, bo tego nikt nie
                                  jest w stanie przewidzieć, jak to w górach. Ja dwa lata temu w styczniu
                                  wchodziłam na Monastyr 2 razy w odstępie tygodnia i raz miałam -5, a potem....
                                  +25!). Ubranie na cebulkę jest więc wskazane. W razie czego można wynająć
                                  osiołka i powierzyć mu dzwiganie wszystkich ciuchów.
                                  • camuss Re: swoja droga baaardzo ciekawa oferta :) 17.11.06, 17:28
                                    dziekje - odezwe sie wkrotce wraz z kilkoma pytaniami praktycznymi jak tylko
                                    wykupimy wycieczke :)

pozdrawiam serdecznie
                                    Kamil

p.s.
                                    ja zwykle indywidulanie hotele bookoje przez www.wotif.com lub www.hotelclub.net
                                    - czy ceny sa bardzo zawyzone czy nie odbiegaja do tych "lokalnych"

pytam z czystej ciekawosci
    • kaska118 Re: Morze Martwe 17.11.06, 23:18
      Propozycja
      Sprawdz w internecie hotele, przed rezerwacja powiedz ze chcesz na tydzien, ale
      musisz miec zapewniony tranzyt z i na lotnisko, maja Ci to przeslac internetem,
      zebys miala potwierdzenie.
      Powodzenia, Pozdrawiam
      Kaska
      PS
      Zapraszam na strone www.kaskasikora.com
      • nina104 Re: Morze Martwe 04.12.06, 19:59
        Do 5bella
        Również wybieram się na objazdówkę do Izraela, Jordanii i pobyt w Sharm.
        Dziękuję za wskazówki dotyczące pogody i ubioru. Proszę o inne praktyczne
        wskazówki dla wyjeżdzającego do Izraela i Jordanii pierwszy raz!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka