Dodaj do ulubionych

skad ta "rosyjska " fobia ?

09.12.06, 00:01
W wielu hotelach, w ktorych sie znajdujemy -Rosjanie sa przeważajacą nacją i
co z tego ?????? To wielki kraj jest ich 5 razy wiecej niz Polakow i w
Egipcie tez jest ich wiecej - to logiczne. Ja zauważyłam !!!!!- Niemcy
byli głośniejsi, Szwedzi zdecydowanie bardziej pijani ,a ten show jaki
zaprezentowali czterej pijani Polacy w złotych łańcuchach, ktorzy probowali
ustawic w szeregu kelnerow.........no to żaden Rosjanin... no to wszyscy
wymiękają... w tym kontekscie te rosyjskie rodziny z dziecmi idace spac ok.
21.00
no to jest .... ta Europa.... ha ,do ktorej nam jeszcze troche ????
Czy to tylko ja trafilam na taki hotel, w ktorym Rosjanie zachowywali sie jak
normalni turysci a zachodnie nacje dawaly popis
Pozdrawiam --prosze podejdzcie do tematu bez uprzedzen, a tylko na podstawie
obserwacji
Tolerancja i obiektywizm : PROSZE
Obserwuj wątek
    • marialech3 Re: skad ta "rosyjska " fobia ? 09.12.06, 09:08
      W pełni się zgadzam,byliśmy w hotelu Amphoras Holiday w Sharm i Rosjanie
      zachowywali się bez zarzutu,odpowiednio ubrani,grzeczni uprzejmni,nawet
      dzentelmeni/nasi panowie zapominają o takiej formie zachowania/.Natomiast Włosi
      podczas posiłków w porozciąganych dresach,a Wloszki w strojach kąpielowych.A
      Polacy?Też ktoś z zewnątrz może nas oceniać po zachowaniu pewnej grupy młodych
      ludzi;cały dzień przy bufecie na plaży,nogi na stołkach,butni niegrzeczni w
      stosunku do baaaardzo sympatycznych barmanów.Skąd ta fobia?no,prawdopodobnie z
      czasów,gdy TO właśnie Polacy byli narodem szczególnie wyróżniajacym się białymi
      skarpetkami i negatywnym zachowaniem.Tak więc więcej wyrozumiałości dla
      innych ,a najlepiej to zająć się sobą.Pozdrowienia,Maria.
    • barrrbarrra Re: skad ta "rosyjska " fobia ? 09.12.06, 14:20
      Powodów "fobii" jest więcej są raczej inne. Jestem tu czas niejaki i również
      nie spotkałam Rosjan zachowujących się niestosownie, ale....... Niewątpliwie
      drażni nas Polaków to, że mówi się do nas po rosyjsku, że się nas nie odróżnia,
      przy wrogim jednocześnie nastawianiu większości na hasełko "jak się masz
      kochanie?", - takie głupotki i jest ich więcej. Egipcjanie w doskonałej
      większości nie znają polskiego, znając wiele słów po rosyjsku i to też nas
      drażni, - bo niby dlaczego nie znają. Taką jesteśmy już nacją.
      • aniela351 Re: skad ta "rosyjska " fobia ? 09.12.06, 14:44
        lecielismy do ssh z grupa naszych ,pili na maksa,samolot byl ich,pare osob z
        ich grupy probowalo poskladac towarzystwo do kupy.wstyd.okazalo sie ze w hotelu
        90%to rosjanie gorsi od naszych z samolotu.malolaty ze starszymi fagasami w
        zlocie ale w dziurawych skarpetach.zero kultury.nastepny hotel szok.rosjanie
        kultura moglibysmy sie od nich uczyc.poprostu widzimy ich zle strony.odbieramy
        pijanego polaka inaczej niz ruska.jednak wole tych naszych niz tamtych.aniela
      • truda740216 Re: skad ta "rosyjska " fobia ? 09.12.06, 17:34
        W Magic Life SSH też było sporo rosjan i oprócz jednego nie widziałam pijanych,
        "ważnych" bogatych Rosjan. Wręcz przeciwnie, raczej rodziny z dziećmi. Kultura.
        A to, że mylą nas z Rosjanami wcale mnie nie dziwi. Dla nich nasze języki brzmią
        bardzo podobnie. My też nie odróżniamy arabskiego w Egipcie od tureckiego,
        chińskiego od japońskiego czy koreańskiego itd. A to ich (Arabów) słynne "jak
        się masz" jest raczej mił, bo kto z nas potrafi powiedzieć choć jedno zdanie po
        arabsku jadąc do Egiptu? Niewielu raczej...
        Pozdrawiam i bądźmy bardziej tolerancyjni.
    • 15tolka15 Re: skad ta "rosyjska " fobia ? 09.12.06, 19:22
      swoim ochydnym stylem bycia psuja egipt. wiadomo sa wyjatki ale to
      mniejszosc.NIKT MNIE DO NICH NIE PRZEKONA.
      • elsalvador1 Re: skad ta "rosyjska " fobia ? 10.12.06, 11:51
        Odnosnie do tytulu-skad ta fobia?.Hmm,coz ten narod jest tak zapatrzony w
        siebie i tylko siebie,ze nazucanie innym wlasnych zachowan,stylu
        bycia/zgrozo/,bylo,jest i bedzie ich domena.Dla rosjan licza sie tylko rosjanie
        i to,ze jest ich przewazajaca ilosc w Egipcie nie swiadczy,ze inni powinni
        sie "podpozadkowac" do np. imprez organizowanych w hotelach,menu w jezyku
        rosyjskim,nie mowiac o klubach czy innych lokalach.Jezeli bede chcial posluchac
        w dyskotece Radio Maskwa to pojade do rosji.Tak naprawde,to wiekszosci z
        wypoczywajacych w egipcie to przeszkadza.Dlaczego Niemcy,Wlosi czy Francuzi
        przestaja jezdzic do Egiptu?!,niestety przez "europejczykow"zza Buga.I nie
        wkurza nas,ze myla nas na miescie i gadaja po rosku tylko to,ze oni nie
        potrafia,nie chca i nie ucza sie jezykow,narzucajac egipcjanom uczenie sie ich
        mowy.I jest jasne,ze do wiekszosci bialych z europy mowia w tym jezyku czy to
        bedzie polak,niemiec,norweg,czech czy slowak...Egipt jest juz rosyjski!!!!!!nie
        zapominajmy historii-oni tacy sa od wiekow...jezeli urazilem rosjan i ich
        zwolennikow moja opinia to trudno.Na szczescie mam do tego prawo bo nic mi nikt
        nie narzuci.Pozdrawiam.
        • aziza_kama Re: skad ta "rosyjska " fobia ? 10.12.06, 12:16
          elsalvador1 napisał:
          I nie
          > wkurza nas,ze myla nas na miescie i gadaja po rosku tylko to,ze oni nie
          > potrafia,nie chca i nie ucza sie jezykow,narzucajac egipcjanom uczenie sie
          ich
          > mowy.

Wiesz, prawdę mówiąc to nie tylko Rosjanie "narzucają Egipcjanom uczenie się
          ich mowy". Zdecydowana większość turystów także z Niemiec, Anglii, Włoch itp.
          nie zna języka arabskiego i do Egipcjan zwraca się w swoim języku ewentualnie
          po angielsku. Rozumiem, że Ty znasz arabski i w tym języku rozmawiasz z
          Egipcjanami i chwała Ci za to, ale naprawdę nie jest obowiązkowe, że jak
          wyjeżdża ktoś do jakiegoś kraju to koniecznie musi znać ich język.
          Osobiście za Rozjanami nie przepadam, też mnie denerwuje często ich zachowanie,
          szczególnie w busach, kiedy wydzierają się na całe gardło nie licząc się z
          innymi współpasażerami, czy np. podczas animacji hotelowych, kiedy "dawaj,
          dawaj Natasza!" po kilku dniach może wywoływać wysypkę. A co do pijanych
          Rosjan - to mimo wszystko - jest mi obojętne, czy to nawalony Rosjanin, Polak
          czy Szwed - w KAŻDYM przypadku nie mam ochoty na oglądanie takich gości.

• elsalvador1 Do aziza_kama 10.12.06, 17:39
            Masz racje co do tego,ze niemcy i wlosi tez starali sie narzucic poslugiwanie
            sie ich jezykami i wielu egipcjan jak wiesz zapewne,uczylo sie w takim czy
            innym celu ;-) ale oni jednak staraja sie dogadac po angielsku.Ja osobiscie
            staram sie nauczyc arabskiego a pomimo,ze w szkole uczono mnie rosyjskiego nie
            uzywam go tam.Jezeli powszechnie uzywany jest na swiecie angielski to niech sie
            tez "sasiedzi" ucza.Co do pijanych-to jezeli nie umie sie taki zachowac
            obojetnie z jakiego kraju pochodzi,jest zwyklym pijanym (-) i tyle.Problem w
            egipcie stanowia jak juz wspomnialem rosjanie i zdania nie zmienie a za kazdym
            razem jak tam wyjezdzam coraz bardziej zastanawiam sie nad tym czy jednak
            zamieszkac tam na stale.Pozdrawiam.
        • ddb2 Re: skad ta "rosyjska " fobia ? 10.12.06, 12:26
          Po wielu latach przymusowego kochania Rosjan, mam do nich organiczny wstret.
          Wiem o tym i byc moze dlatego bardziej zwracam na nich uwage, choc wolalabym w
          ogole ich nie spotykac.
          Ale sami tez zarabiaja na moj stosunek do nich.
          W Grandzie w Sopocie, na eleganckim sniadaniu, pojawila sie duza grupa Rosjan w
          oblesnych dresach, plastikowych klapkach, nie umytych. Kawe i herbate, podana w
          kruchych filizankach, siorbali, glosno dzwoniac lyzeczkami i nie wyjmujac ich
          podczas picia.
          W 5 gwiazdkowym hotelu w Hurgadzie probowali potraw lyzkami do ich NAKLADANIA !
          na talerze, skubali ciasta lezace na wspolnym stole.
          Dlubali w nosie i zebach paznokciami na sali restauracyjnej, nagminnie pluli w
          piach na plazy i wydmuchiwali tamze nosy!!!!!!
          W czerwcu bylam na Majorce, w hotelu, gdzie nie bylo zadnego Rosjanina, byli
          Niemcy, Szwedzi, Holendrzy. Bylo cudownie pod wzgledem atmosfery i mimo, ze
          niektorzy zachowywali sie glosno, albo sobie popijali, to jednak widac bylo te
          przepasc kulturowa miedzy czlowiekiem wschodu, a reszta Europy.
        • barrrbarrra Re: skad ta "rosyjska " fobia ? 11.12.06, 16:35
          Dlaczego Niemcy,Wlosi czy Francuzi > przestaja jezdzic do Egiptu?!,niestety
          przez "europejczykow"zza Buga.I nie > wkurza nas,ze myla nas na miescie i gadaja
          po rosku tylko to,ze oni nie > potrafia,nie chca i nie ucza sie
          jezykow,narzucajac egipcjanom uczenie sie ich > mowy.

Nie wiem skąd te wiadomości. Bo jak dotąd Rosjanie, których spotykam wcale
          nieźle mówią po angielsku. Dlaczego nie jeżdżą Niemcy - to nie dziwne - po
          wypadkach znanych z historii najnowszej Egiptu, trochę czasu minie nim się
          przestana bać, ale z roku na rok ich więcej więc mniemam, że już przestają. Co
          do Francuzów nie mam zdania, aczkolwiek też się ich spotyka.
          Plagą Egiptu, a przynajmniej okolic SSH jak na razie nie są Rosjanie ale Włosi,
          których wszędzie pełno, są hałaśliwi, męczący, wymagający i absolutnie
          niekomunikatywni w żadnym języku poza włoskim. I językiem używanym w tych
          rejonach jest raczej włoski, którego wszyscy uczymy się na siłę, bo jakoś
          porozumieć się niestety musimy. Rosjanie zwykle na polski nie sarkaja i da sie
          porozmawiać normalnie.
          Ktos tu napisał Więcej Tolerancji i tak trzymać

• ika5 Re: skad ta "rosyjska " fobia ? 12.12.06, 21:40
          a np. Amerykanie - nie spotkalas sie z tym?: PRZYTLACZAJACE , wszechogarniajace
          poczucie wyzszosci
    • meps3 Re: skad ta "rosyjska " fobia ? 10.12.06, 15:02
      Rzecz w tym ,że w oczach większości Polaków jest to po prostu sfołocz,która
      powinna jeździć na wakacje najwyżej do Soczi.
      I tak powinno właśnie być!!
      • andrzejkolumna Re: skad ta "rosyjska " fobia ? 10.12.06, 16:04
        Jeszcze do niedawna jeździłęś do nich na handel a teraz jesteś taki Wielki Pan?
        Niemmcy i inni mają nas za g.... ale to Niemcy a nie Ruscy któży tęż nas mają w
        d.... bo my mamy tylko manie wielkości i nic WIĘCEJ drodzy Moi PA.
        • meps3 Re: skad ta "rosyjska " fobia ? 10.12.06, 16:59
          Po pierwsze nigdy nie jeździłem i za nic nie przekroczyłbym wschodniej granicy.
          Po wtóre z zaszłości historycznych wynika moja - nie kryję tego - co najmniej
          niechęć do rosjan.Po trzecie ich zachowanie- z wielokrotnych obserwacji- jest
          nacechowane totalnym brakiem jakiegokolwiek wychowania.Zgadzam się,że chamstwo
          i prostactwo nie mają narodowości ale bardziej są te cechy widoczne u
          przedstawicieli narodu którego nie tolerujesz, niż u takich którzy są ci
          np.obojętni - a i u siebie też!!!To nie jest tak,że uważam polaków za ideały
          bez skazy bo jest wręcz przeciwnie ,jednak z racji podstawowych zasad
          patriotyzmu zawsze będę za polakiem.Zgadzam się ,że niemcy i inni jak to
          napisałeś mają nas za g.... ale to właśnie w tym co rosjanie zgotowali nam
          przez prawie 50 lat należy upatrywać tego przyczyn.Moja opinia jaką wyraziłem w
          poprzednim poście jest oczywiście subiektywna i nie musisz się z nią zgadzać
          ale myślę że jest ona bliska większości polaków.I nikt i nic nie może zmusić
          mnie do miłości internacjonalnej bo nie muszę kochać i tolerowac
          wszystkich.
          • derduch Re: skad ta "rosyjska " fobia ? 10.12.06, 17:22
            Boli cie polski dziadu zamożnośc Rosjan.
            W życiu w żadnym kraju nie czułem się gorzej traktowany przez Niemców,
            Amerykanów czy Francuzów, bzdury wypisujesz.
            Pieprzony polski ksenofob.
            • mediterraneo1978 Re: skad ta "rosyjska " fobia ? 11.12.06, 10:39
              Są różni Rosjanie, tak jak są różni Polacy. To, że Rosja nas męczyła w czasie
              zaborów, wojny, PRL-u nie znaczy, że naród rosyjski (który sam był gnębiony
              przez carów i komunistów) jest temu winien.
              Osobiście nie lubię języka rosyjskiego za to "zacjąganije" wschodnie (może dla
              Rosjan polski też jest np. dziwny), ale uważam też wrogosc do Rosjan jest
              trochę frajerstwem. Wielu Polaków zna ten język i już choćby dlatego opłaca się
              utrzymywać z Rosjanami dobre stosunki.
              • moza_79 Re: skad ta "rosyjska " fobia ? 11.12.06, 20:43
                A mnie najbardziej wkurzają te rozebrane laski z Rosji na ulicach. Jeżeli ja
                jadę do innego kraju, staram się poznać i przede wszystkim szanować kulturę
                danego narodu. Rozumiem,że one są na wakacjach, jest ciepło, trzeba pokazać
                trochę (a czasem niestety dużo) ciała i zrobić rewię mody. Ale szpilki, mini,
                gołe biusty i cała reszta na ulicach nie tylko w kurortach to "lekka" przesada.
                To chyba wynika z braku szacunku i braku jakiej kolwiek wiedzy na temat miejsca
                do którego się wybierają.
                Dla mnie żenada :((((((((((((
                • janusz.amir Re: skad ta "rosyjska " fobia ? 12.12.06, 18:13
                  Ja niestety tam mieszkam. Rosjanie to bydło i takie zdanie o nich mają wszystkie
                  nacje w Egipcie. Jak ktoś tam jest na 2 tyg. to niech nie zabiera głosu w ich
                  obronie.
                  • balbina66 Re: skad ta "rosyjska " fobia ? 12.12.06, 20:40
                    Czesto jezdze do hurghady ,i zawsze dziwilam sie dlaczego egipcjanie nienawidza
                    ruskich,tym razem (w listopadzie) wyladowalam w hotelu alladyn gdzie 95%
                    turystow to rusy,bylam w roznych hotelach ale czegos takiego nigdzie nie
                    widzialam.Przy sniadaniu ,dzieci rzucaja jedzenie na wykladzine w deptujac je ,
                    reakcja rodzicow to smiech!Panie jakby mogly chodzily by po nagu,panom jest
                    obojetne czy sa z partnerka czy nie ogonic sie nie idzie,o przepychaniu sie i
                    nakladaniu jedzenia na talerze kilogramami nie wsominam.Wieczorami obojetne
                    czy to byl alladyn , alibaba albo jasmin wszystkie rozrywki nalezaly do nich!!!
                    • ika5 Re: skad ta "rosyjska " fobia ? 12.12.06, 21:27
                      no to Ty "laska" jestes balbina jak sie na Ciebie tak Rosjanie rzucali!!!!
                      A dziwisz sie , ze rozrywki nalezaly do nich.... i jednoczesnie przyznajesz ,
                      ze bylo ich 95 %
                      • balbina66 Re: skad ta "rosyjska " fobia ? 13.12.06, 13:18
                        hahaha,brak mi slow ,naprawde.Z ta laska moglas sobie darowac usprawiedliwiajac
                        chamskie zachowanie ruskiego narodu w egipcie!nie chce wiedziec w ilu, i jakich
                        hotelach ty bylas ,ale wierz mi, w tych co ja bylam a jest ich masa,obojetnie
                        ile turystow z danego narodu przebywa w hotelach ,wszelkie rozrywki nie tylko
                        prowadzone sa w czterech jezykach,ale tez turysci z innych krajow sa traktowani
                        z respektem!Jedz na przyklad do makadi palace ,albo sivy, tam przebywa 95%
                        niemcow ,animacje sa prowadzone w roznych jezykach,zdziwisz sie wszyscy turysci
                        sa traktowani na rowno,i tez miedzy soba panuje inna atmosfera .Ja nie bylam tam
                        sama ,bylismy grupa i kazdego z nas to denerwowalo!
    • ika5 protestuje!!! 18.12.06, 23:55
      W Aladinie animacje prowadzone byly w 4 jezykach( nie w polskim! ) a takiej
      arogancji jaka prezentuja np. Amerykanie nie spotkalam w wykonaniu zadnego
      innego narodu -
      • derduch Re: protestuje!!! 19.12.06, 01:14
        zawsze możesz leciec do polskiego Empire. A tak na rozsądek, napisałas ze"
        a takiej
        > arogancji jaka prezentuja np. Amerykanie nie spotkalam w wykonaniu zadnego
        > innego narodu -
        • ika5 Re: protestuje!!! 19.12.06, 18:45
          zgadza sie - to bylo nielegalne --
        • konstancja15 Re: protestuje!!! 19.12.06, 21:01
          A ty co ?nudzisz sie?Polowania nie trafione? odwal sie z tą agresją bo nic
          innego nie wnosisz...
          • derduch Re: protestuje!!! 20.12.06, 07:10
            Spadaj na drzewo. Miłego pobytu z Rosjanami w hotelu.
    • maftik Re: skad ta "rosyjska " fobia ? 20.12.06, 17:38
      Nie mogę zrozumieć o co wam chodzi z tymi Rosjanami. Ze gnębili nas w
      przeszlości? O ile pomiętam z historii Niemcy też nie byli lepsi, Austriacy też
      brali udział w rozbiorach a wczasie II wojny światowej święci nie byli.
      Rosjanie są rózni.Miałam to szczęscie zawsze spotykać Rosjan o wysokim pozimie
      kultury i drastycznych obrazków przez was opisanych nie zaobserwowałam.
      Osobiście najbardziej wstydziłam się w czasie wycieczki do Petersburga gdy
      nasi rodacy odgrywali polskich panów wobec Rosjan odbijajac swoje kompleksy
      nabyte w trakcie pracy w Europie Zachodniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka