Dodaj do ulubionych

Abu Simbel - czy da się taniej?

15.01.07, 10:15
Witam.

W połowie lutego wybieram się do Egiptu - pierwszy raz. Jadę z Exim Tours
(program Nefretete A). W programie jest wycieczka fakultatywna do Abu Simbel
kosztująca 70$. Bardzo chciałbym zobaczyć tę świątynię, ale kwota jakiej żąda
biuro za wycieczkę wydaje mi się nieco wygórowana. Może ktoś z bardziej
doświadczonych forumowiczów orientuje się, czy jakaś miejscowa agencja
turystyczna oferuje takie wycieczki w nieco bardziej przystępnych cenach?

Będę również wdzięczny za inne rady dotyczące pobytu. Jak już wspomniałem - to
moja pierwsza podróż w te strony i chciałbym mieć z niej miłe wspomnienia...

pozdrawiam
ptor
Obserwuj wątek
    • janusz.amir Re: Abu Simbel - czy da się taniej? 15.01.07, 11:50
      Wszystko można zrobić taniej, ale jak jedziesz pierwszy raz to nie polecam
      kombinowania. Miejscowe BP może się spuznic z powrotem a na Ciebie Exim nie poczeka.
      Na szczegółowe pytania odpowiem na priva.
      Fachowcem od południa jest elsalvador1. Możesz go spytać. Jego wiedza o tym
      rejonie Egiptu jest większa od mojej.
      Pozdrawiam.
      Janusz
    • dariusznow Re: Abu Simbel - czy da się taniej? 15.01.07, 14:04
      Jedno jest pewne waaaaaaaaaaaaarto jechać !
      A 10 dolców więcej czy mniej to pryszcz
      Najlepiej jak pisze janusz jechać z firmą która organizuje całą imprezę

Milych wrażeń - ja jestem zauroczony tym miejscem
      zanim pojedziesz warto przeczytać książkę (cienka) prof Michałowskiego
      Darek
      • janusz.amir Re: Abu Simbel - czy da się taniej? 15.01.07, 14:18
        Brawo DAREK. To najrozsądniejsza opinia od dawna nie widziana forum.
        Pozdrawiam.
        Janusz
      • ptor123 Re: Abu Simbel - czy da się taniej? 15.01.07, 14:35
        Dzięki za odpowiedź. Zdaję sobie sprawę, że najlepiej jechać z firmą
        organizującą wycieczkę, ale po pierwsze - to wycieczka fakultatywna, więc nie
        wiadomo czy zbierze się wystarczająca ilość chętnych osób, a po drugie - dla
        mnie nawet 10$ w tę czy w tę to już spora różnica. Podróż do Egiptu była moim
        marzeniem już od dawna, ale niestety pieniędzy nie starczało. Teraz starczyło,
        ale "na styk" więc każdy dolar się liczy. No, ale może jakoś się uda
        wygospodarować te pieniądze.
        A ta książka Michałowskiego - można prosić o bliższe namiary? Tytuł, gdzie kupić?

pozdrawiam
        ptor
        • janusz.amir Re: Abu Simbel - czy da się taniej? 15.01.07, 15:07
          Nie martw się. Oni są przygotowani na komplet uczestników. Napewno miejsce
          będziesz miał. Jadąc indywidualnie dużo ryzykujesz zwłaszcza że pierwszy raz i
          nie mówisz po arabsku. Ja byłem przewodnikiem i znam realia. Możesz zamiast
          zaoszczędzić to jeszcze dopłacisz i to nie mało. Nie wspomnę o możliwości
          wypadku lub choroby. Twój ubezpieczyciel nie pokryje tego a koszty są
          niemałe.Przemyśl sprawę i lepiej się nie wychylaj.
          Pozdrawiam.
          Janusz
          • ptor123 Re: Abu Simbel - czy da się taniej? 15.01.07, 20:57
            W takim razie trudno - na możliwość zobaczenia Abu Simbel będę musiał poczekać
            do następnej wizyty. Ale przynajmniej będę miał po co tam wracać :-)
            Niestety cena 70$ za jedną wycieczkę to dla mnie o wiele za dużo - i tak będę
            musiał oszczędzać właściwie na wszystkim - maksimum tego co mogę ze sobą wziąć
            to 300$, a z tego co słyszałem - na 2 tygodnie to wcale nie jest dużo. Na
            szczęście bilety wstępu do obiektów są w cenie wyjazdu, ale i tak na dzień dobry
            pójdzie 20$ na wizę, i 30$ na obowiązkowe bakszysze...
            No trudno - to tylko jedna świątynia. I tak zobaczę ich wiele.
            W każdym razie, dziękuję za porady.

pozdrawiam
            ptor
            • wp2007 Re: Abu Simbel - czy da się taniej? 15.01.07, 21:06
              To próbuj już na wizie zaoszczędzić 5 dol.
              • deoand Re: Abu Simbel - czy da się taniej? 15.01.07, 21:47
                Tylko ustaw sie we własciwej kolejce bo i tych 5 dolców możesz nie
                oszczędzić .......

ale to małe piwo ... ktoś tu gdzieś pisał , ze wprowadzona opłate
                wyjazdową ???????????????

i jakby to była prawda ...to uważaj abyś zamiast powrotu do kraju nie
                został wiecznym Arabem ....

a może to i nie takie złe ....

pewno na krawęzniku w HRG więcej bys upolował Polek niz w rodzimym
                kraju ...

choć z całym szacunkiem ... nie znam twoich możliwości i upodobań

więc ... bez obrazy ... to tylko przykład ...

a potem tylko schisza i ogólne lenistwo ......

pzdr deo

....
              • ptor123 Re: Abu Simbel - czy da się taniej? 16.01.07, 08:00
                W jakim sensie zaoszczędzić? Pytałem w biurze podróży i wiza ostatnio kosztowała
                18$.

pozdrawiam
                ptor
                • deoand Re: Abu Simbel - czy da się taniej? 16.01.07, 10:17
                  Hej ... to jest trochę w stylu humorów z zeszytu ...

kilka lat temu było tak ... toczyła sie na forum zażarta
                  dyskusja ... że Triada pobierała za wizę 18 $ i załatwiał wize
                  rezydent ... ale sama wiza kosztowała tylko 15 $ gdy samemu stałes
                  w kolejce do okienka wizowego na lotnisku ....

Dyskusja dotyczyła tego czy jest to naciąganie klientów przez Triadę
                  czy nie .....

teraz jak piszesz mówia tez o 18 $ ....

więc ciekawe czy te wizy załatwi Tobie rezydent czy może władze
                  Egiptu
                  podwyższyły opłate wizową ????????????

nie wiem sam zobaczysz będąc w HRG ...

pzdr
                  • ptor123 Re: Abu Simbel - czy da się taniej? 16.01.07, 11:01
                    Na tym forum w jakims wątku przeczytałem o podniesieniu opłat za wizę. Na
                    stronie Eximu wciąż jest 15$. Po wizę mam zamiar stanąć sam, o ile znajdę
                    okienko z wizami :-)

pozdrawiam
                    ptor
          • mamosia Re: Abu Simbel - czy da się taniej? 19.01.07, 23:40
            A CÓŻ TO ZA BZDURY?! Ubezpieczyciel gwarantuje ci opieke lekarską w danym
            okresie i w danym obszarze geograficznym. Niezależnie od tego, czy wybierasz
            wycieczkę z biura X czy Y, czy spadniesz ze schodów w hotelu. I co niby może
            się stać na takim zwiedzaniu - kolumna przewróci się na łeb turysty???
            "Nie mówisz po arabsku" - byłeś przewodnikiem i znasz realia..hi..hi...hi..
            A nie słyszałeś nigdy o wycieczkach w językach europejskich?
            Ptor "wychyl się" i poszukaj informacji na forum - jest ich mnóstwo, łącznie z
            cenami. Nie wierz temu durniowi! Jak nie będzie chętnych, to wycieczkę diabli
            wezmą bo to bzdura, że "Oni są przygotowani na komplet uczestników. Napewno
            miejsce będziesz miał". Wycieczki z biur lokalnych są dużo tańsze, tak samo
            realizowane, tyle że język inny, no i taniej.
            Janusz_Amir - przestań śnić sen o byciu przewodnikiem... i to wycieczek w
            Egipcie - chyba, że jesteś rezydentem i od sprzedaży tych wycieczek zależy
            Twoja dalsza praca.
    • mama_ali Re: Abu Simbel - czy da się taniej? 16.01.07, 11:45
      Brawo, brawo. Mnie też wkurzają takie posty, które skutecznie zniechęcają ludzi
      do poznawania świata za nieco mniejsze pieniądze. Nie każdy wyjmuje z kieszeni
      ile sie da bez wahania. Korzystałam z lokalnych biur podróży w wielu krajach i
      zero wpadek. Im w końcu też zależy na dobrej opinii i klientach, ale zdecydować
      musimy oczywiście zawsze sami.
    • dariusznow Re: Abu Simbel - czy da się taniej? 16.01.07, 14:37
      Radzę Ci jeszcze raz przeanalizować swój napięty budżet
      Nie widzę w nim rezerwy na nieplanowane wydatki
      Na prawdę warto pożyczyć parę zł i mieć komfort psychiczny,zawsze możesz kasę
      przywieźć
      Tym bardziej, że jedziesz pierwszy raz i różnie bywa - czego oczywiście nie
      życzę

Co do wycieczki to bylem na podobnej też z Eximem - byłu suuuuuper
      Życzę Ci abyś trafił na opiekuna o imieniu Fabian (Polak) super gość

A do Abu Simbel jedź koniecznie!!!!!

Co do książek, to na prawdę warto poczytać przed wyjazdem, no i na statku też
      będzie sporo czasu
      Najlepiej szukać w bibliotekach - tytuły podam - teraz mi się przypomina
      jedynie "Egipcjanin Sinuhe" - autora nie pamiętam - super się czyta

Resztę podam jutro, albo podaj swojego prv

Darek
      • ptor123 Re: Abu Simbel - czy da się taniej? 16.01.07, 22:17
        Mój napięty budżet analizowałem już wiele razy i niestety te 300$ które biorę ze
        sobą to ABSOLUTNE maksimum tego, na co mnie stać. Jako rezerwę na
        nieprzewidziane wydatki biorę kartę kredytową, ale będę ją traktował jako
        ostatnią deskę ratunku. Tak czy owak - z Abu Simbel nici. No ale cóż - to tylko
        JEDNA świątynia. A zobaczę ich sporo.

Co do książek - rozumiem, że "Egipcjanin Sinuhe" to beletrystyka? Wolałbym
        raczej coś zawierającego praktyczne informacje. Jeśli znasz tytuły książek
        traktujących o miejscach które zobaczę, to bardzo chętnie je przeczytam. Możesz
        dać na forum, lub na priv - ptor@poczta.fm

Ja również mam nadzieję, że trafię na dobrego opiekuna i że cała wycieczka
        będzie udana. Ta podróż była moim marzeniem, odkąd wiele lat temu koleżanka
        pożyczyła mi "Bogowie, groby i uczeni" :-) Od tego czasu chciałem zobaczyć
        miejsca o których czytałem, a kiedy nadarzyła się okazja - skorzystałem z niej.

pozdrawiam
        ptor
        • deoand Re: Abu Simbel - czy da się taniej? 16.01.07, 23:47
          70 $ = 210 pln ... masz jeszcze troche czasu może zbierzesz ...

ta światynia jest dośc specyficzna troche jakby inna o pozostałych i
          oczywiscie znana z tego że była przecież przeniesiona w całości na inne
          miejsce ....

możesz żałować , że jej nie zobaczyłeś ... oczywiscie przeciez nie
          musisz ale może jednak .....

dasz się jakos skusic

pzdr deo
        • dariusznow Re: Abu Simbel - czy da się taniej? 17.01.07, 10:55
          Widzę, że wchodzisz na tę samą drogę, co ja.
          Zmotywowany wizją wyjazdu zacząłem czytać – przede wszystkim beletrystykę – i
          ten świat mnie zafascynował. Książki bardziej naukowe są po prostu nudne dla
          nas, a przewodniki wiadomo – jedna papka. Czytając beletrystykę po prostu
          przenosisz się w czasie a przy okazji wplecione jest sporo faktów i informacji
          historycznych.

Podam Ci listę pozycji, które czytałem, lub aktualnie czytam:

Od Edfu do Faras Kazimierz Michałowski
          Złoto Mojżesza Howard Blum
          Sfinks tajemnice historii Hans Christian Huf
          Na krańcach czasu Zofia Jeżewska
          Nefretete Philip Vandenberg
          Tutenchamon Christiane Desroches – Noblecourt
          Kiedy Słońce było Bogiem Kosidowski Zenon
          Egipcjanin Sinuhe Mika Waltari

A co do Abu Simbel, to z pewnością bym Ci te 2 stówki żebyś tam pojechał
          (gdybyśmy się znali) to tylko jedna z wielu świątyń, ale za to jaka.....
          jedź i zobacz

Trzymam kciuki

Ja z żoną i znajomymi lecimy do E 9 lutego – byczenie się i wygrzewanie kości,
          a ja trochę chcę popływać na desce, może ew. wycieczka do Kairu i Aleksandrii.

Chodzi mi po głowie pomysł założenia wątku o literaturze na temat Egiptu – co
          Wy na to?

Darek
    • wmk75 Re: Abu Simbel - czy da się taniej? 17.01.07, 14:22
      Jeśli chcesz zaoszczędzić to daruj sobie wycieczkę do Kairu. Na jednodniowej
      wycieczce zobaczysz tylko piramidy, muzeum egipskie i standardowo zawiozą Cię
      do jak to oni nazywają fabryki perfum albo muzeum papirusu. Oczywiście warto
      zobaczyć to miasto, ale dużo ciekawsze zabytki są właśnie na południu. W
      dodatku pobyt w muzeum kairskim to tylko 2 h (przynajmniej na wycieczce
      organizowanej przez Scan Holiday).
      Ja zdecydowanie polecam Luksor i Abu Simbel.
      ------------------
      Wioletta mama Tomka 3l.
      • kosmowskim Re: Abu Simbel - czy da się taniej? 18.01.07, 09:15
        Ja też polecam Luxor i Abu Simbel!!!
        Kair najlepiej zwiedzac jest samemu i warto zarezerwowac na to minimum 3 dni.
        Na wycieczce z hotelu zobaczysz w biegu piramidy i muzeum na które trzeba moim
        zdaniem poswiecic cały dzien. No i oczywiscie zaliczysz jakies papirusy, fabryki
        alabastru i perfum co zdaniem biur podrózy jest najwazniejsze bo dostaja
        prowizje od sprzedanych tam upominków.
        Samemu mozna zwiedzic o wiele wiecej np Cytadele, Kair Koptyjski, Miasto
        umarłych i wiele innych fajnych miejsc.
        Polecam moją relację z
        <a href=http://www.wypady.pl/content/category/10/43/50/lang,/>Egiptu</a>

• wmk75 Re: Abu Simbel - czy da się taniej? 18.01.07, 12:40
          Dokładnie!! Kair jest fantastycznym miastem o ile nie zwiedza się go z
          wycieczką zorganizowaną. Np. piramidy zwiedzaliśmy na takiej zasadzie - w
          autokarze przewodnik zrobił sobie pogadankę a potem dał nam ileś tam czasu,
          żeby sobie wszystko samemu obejrzeć. Po piramidach był przejazd do fabryki
          perfum, potem na obiad na statku na Nilu (obrzydliwe miejsce swoją drogą i aż
          dziw, że po tym nas klatwa nie dopadła) a potem biegiem do muzeum (godzinę
          zmarowaliśmy na korek). W muzeum mieliśmy 2 h na obejrzenie wszystkiego...
          A potem jakieś pół godziny na wypad na ten największy bazar i tyle....
          ------------------
          Wioletta mama Tomka 3l.
          • wmk75 P.S....o bakszyszu 18.01.07, 12:48

Nie wiem może się komuś narażę, ale moim zdaniem nie ma co przesadzać z
            rozdawaniem bakszyszu. Ja wiem, że to jest "przywilej" muzułmanów, ale co
            innego dać bakszysz osobie która np. sprząta nam codziennie pokój czy przynosi
            na plażę materace i ręczniki a co innego dać bakszysz komuś kto wciska Ci
            kawałek szmaty na głowę (nie wiem jak się nazywa to nakrycie głowy wyglądające
            jak pielucha przewiązana sznurkiem) mówiąc że to prezent a kiedy dajesz mu 10
            funtów (skoro to prezent?) to on krzyczy, żeby mu dać 20, 30!! no to sorry......
            Ostrożnie z bakszyszem...U nas tez kasa nie leży na ulicy;)

------------------
            Wioletta mama Tomka 3l.
    • karolinach3 Re: Abu Simbel - nie rezygnuj 18.01.07, 09:41
      Nie rezygnuj z Abu Simbel. To nie jest jakaś tam jedna świątynia. POza tym
      wydaje mi się, że 300$ to wcale nie jest jakiś straszny finansowy dramat. Wiza
      + napiwki 50 dolarów - zostaje 250. Czy masz wersję all czy HB? 2 tyg czy
      tydzien. Jeśli masz HB zabezpiecz sobie kasę na wodę, z pamiątek kup sobie
      małego skarabeusza na szczęście i wystarczy, z atrakcji idz sobie ze dwa razy
      na shiszę, a poza tym rób mnóstwo zdjęć. Nie wiem co jeszcze masz w planach,
      ale z doświadczenia wiem, że Kair i Luksor odwiedzisz baaaardzo łatwo przy
      każdej kolejnej wyprawie, a do Abu dojechać jest trudno-chyba że się kiedyś
      zdecydujesz zrobić to samodzielnie - polecam.
      A pieniędzmi się nie martw tak starsznie - pieniądze zawsze jakoś się dadzą
      zorganizować.
      • ptor123 Re: Abu Simbel - nie rezygnuj 18.01.07, 10:57
        Jadę na 2 tygodnie (dokładnie 11 dni) i mam wersję HB, ale z tego co słyszałem,
        to nawet na takim wikcie człowiek nie głoduje. Zresztą - nie sądzę żeby kupno
        jakiegoś kebaba lub czegoś podobnego bardzo nadwyrężyło moją kieszeń. Do tego
        woda i starczy. Pamiątek nie mam zamiaru kupować - wystarczą mi zdjęcia. Kair i
        Luksor jest w planie wycieczki, więc i tak to zobaczę, a opłaty za bilety wstępu
        są wliczone w cenę.
        Zobaczymy jak wyjdzie, może się uda pojechać do Abu Simbel...

pozdrawiam
        ptor
        • karolinach3 Re: Abu Simbel - nie rezygnuj 18.01.07, 15:08
          W tzw.międzyczasie sprawdziłam ten program. Właściwie AbuSimbel jest jedyną
          sensowną wycieczką fakultatywną. Poza tym masz 10$ na tamę - fajnie zobaczyć,
          ale żadna to rewelacja a już na pewno nie starożytna-czyli odpada, Światło i
          Dźwięk pod piramidami - możesz sobie dać spokój no i ewentualne wycieczki
          fakultawywne drugie dnia w Kairze - hmmm - Kair kiedyś sobie zwiedzisz sam,
          albo dam Ci namiar na fajną przewodniczkę w Kairze i ona Ci podpowie co możesz
          robić w ten wolny dzień, żeby się nie zanudzić;)Jeśli chcesz namiar napisz na
          pryw. Ona się Tobą nie zajmie, bo oczywiście oprowadza - ale podpowiedzieć może.
          Słuchaj no więc właściwie nie wiem na jakiej podstawie myślisz ze masz za mało
          kasy???? Moim zdaniem kasy masz bardzo ok, jesli nie nastawisz sie na zakupy i
          rozrywki pełen ful wypas-ulańska fantazja - jak niektórzy czynią. Na wodę,
          shishę i jakieś żarcie Ci wystarczy. A Abu Simbel ... to Abu Simbel. Jechałam
          tam kilkanaście godzin kilkoma środkami transportowymi (i nie był to
          luksusowy ;) statek;)), żeby pobyć tam ze trzy godziny i uwierz mi - nie żałuję.
          trzymaj się.
          • ptor123 Re: Abu Simbel - nie rezygnuj 18.01.07, 18:15
            Nie twierdzę, że mam mało kasy, ale że to co mam może nie wystarczyć na
            wycieczkę do Abu Simbel (biuro chce 70$). Po odliczeniu 50$ na wizę i
            obowiązkowy bakszysz, zostaje mi 250$. Odliczmy 70$ na Abu - będzie 180. Czy to
            dużo, czy mało - nie wiem, ale kiedy pytałem w biurze podróży o to, powiedziano
            mi, że 300$ na cały pobyt "powinno wystarczyć, ale bez korzystania z
            fakultetów". Nie byłem jeszcze w Egipcie, więc nie wiem jakie tam są ceny, ile
            trzeba codziennie wydać, żeby nie odmawiać sobie wszystkiego. Ostatecznie - jadę
            tam wypocząć i pobyt ma być przyjemnością. Myślę, że zobaczę na miejscu i wtedy
            zadecyduję czy będę mógł sobie pozwolić na tę wycieczkę. Inne fakultety w
            zasadzie mogę sobie darować.
            Abu Simbel to Abu Simbel - wiem o tym doskonale, dlatego zadałem pytanie na
            forum, czy można tam się dostać korzystając z usług lokalnego biura. Ale
            argumenty, że skoro jadę tam pierwszy raz to bardzo łatwo mogę trafić na biuro
            które - delikatnie mówiąc - zostawi mnie na lodzie brzmią sensownie.

W każdym razie bardzo dziękuję za wszelkie rady.

pozdrawiam
            ptor
    • antylopka1 Re: Abu Simbel - nie rezygnuj 20.01.07, 00:08
      Pojechalam pierwszy raz do Egiptu w zeszlym roku. Mialam rowniez tylko 300$. W
      prawdzie wzielam wersje all w hotelu ale z tego co slyszalam hb jest niekiedy
      rowniez obfita i jedynie napoje trzeba dokupic. (woda ok 1-2le, pepsi 4.5le),
      wymien dolary od razu na le. Na lotnisku 15$na wize. Za 300$ dojezdzalam przez
      dwa tygodnie do centrum (20km) hurghady, dwa razy nurkowalam (30$*2), bylam w
      kairze (30$+ skusilam sie za 70le na sale mumii), luksorze(30$), dwa razy na
      safari (raz quady (chyba 20$), raz jeep(15$)). Zostalo mi ok 100$ na wydatki.
      Jesli sie obawiasz oczywiscie dla swietego spokoju powinienes skorzystac z bp
      ale jesli znasz angielski mysle, ze nie powinno byc problemow. Zycze milego i
      bezstresowego wypoczynku:)
    • mamosia Re: Abu Simbel - czy da się taniej? 20.01.07, 00:26
      Zrezygnuj z Kairu i jedż do Abu Simbel. Do tego ostatniego mniejsca dopiero się
      wybieram, ale byłam w Kairze. Na pierwszy raz w Egipcie spokojnie możesz sobie
      odpuścić. Przecież możesz wybrać wycieczkę z lokalnego biura w dowolnym języku -
      bylebyś zrozumiał o której jest odjazd. Przewodnik w rękę i zwiedzasz w swoim
      tempie, a połowę kasy masz w kieszeni. Zawsze korzystam tylko z biur lokalnych -
      serwis taki sam, a ceny o połowę niższe.
    • ptor123 Re: Abu Simbel - czy da się taniej? 20.01.07, 14:02
      Dziękuję wszystkim za informacje i słowa otuchy :-) Cóż - może jednak uda mi się
      zobaczyć świątynię w Abu Simbel. Chyba rzeczywiście spróbuję pojechać tam z
      jakimś lokalnym biurem.

pozdrawiam
      ptor
      • dariusznow Re: Abu Simbel - czy da się taniej? 29.01.07, 18:48
        Napisz koniecznie po powrocie czy się udało pojechać myślę, że tak :)

Oczywiście spróbuj znaleźć coś na mieście, ale nie wiem czy dasz radę
        Jedziesz pierwszy raz i z tego co wiem będziecie 2 dnia w Asuanie ok 14,00
        to chyba ten program www.eximtours.pl/hotels/read/hotel/137/term/2007-
        04-27

Może Ci szczęście dopomoże, ale ja byłem na takiej imprezie i wręcz nie
        polecają oddalać się samodzielnie, ba nawetschodzić ze statku, bo po powrocie
        może być w innym miejscu - my takie zdarzenie mieliśmy
        Do tego dochodzi zmęczenie, nowe otoczenie, itp
        Może starzy bywalcy by sobie poradzili, ale mnie się wydaje, że lepiej odpalić
        te 70 dol i mieć spokojna głowe

A, po drodze zapytaj o projekt Tosha - chba tak to się pisze - kopią odnogę
        Nilu - ciekawy temat

Trzymam kciuki aby Ci się powiodło :)))

Darek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka