Dodaj do ulubionych

Dlaczego nie pojade do Egiptu?

09.03.07, 11:14
hermafrodytyzm.org/zabic_kobiete_w_kobiecie.htm - czy wy macie pojęcie
że takie rzeczy sie tam dzieją??!!
Obserwuj wątek
    • iberia.pl Re: Dlaczego nie pojade do Egiptu? 09.03.07, 11:17
      mamy ico z tego?
      Czy dlatego,ze w Polsce sa dziurawe a tym samym niebezpieczne drogi to turysci
      maja do nas nie przyjezdzac?
      • janusz.amir Re: Dlaczego nie pojade do Egiptu? 09.03.07, 11:32
        Następna nawiedzona!!!!!!!!
        Nie chcesz to nie jedz. Twoja sprawa.
        Mnie to nie przeszkadza.
        Przynajmniej tam nie peklują dzieci w beczkach.
        • amoniaaa do Janusza 09.03.07, 12:43
          Janusz dobrze napisałeś :) popieram!!!
      • eire81 Re: Dlaczego nie pojade do Egiptu? 09.03.07, 11:49
        Porównanie tortur jakie musza tam znosic kobiety do dziurawych dróg wskazuje że
        chyba czegoś Ci w głowie brakuje albo nie do końca przemyślałeś/aś swojej
        wypowiedzi. Założyłam ten wątek między innymi dlatego bo mnie ciekawiły reakcje
        meżczyzn. I co? Jednemu to nie przeszkadza, inny pyta co z tego? Dopiero jakby
        wam obcieli ptaszki to byście sie moze zainteresowali... Odpowiadajac na trzeci
        komentarz - mozemy wiele zrobić np. właczac się w akcje zwalczającą ten okutny
        zwyczaj (strona internetowa waris-dirie-foundation).
        • iberia.pl Re: Dlaczego nie pojade do Egiptu? 09.03.07, 12:16
          eire81 napisała:

> Porównanie tortur jakie musza tam znosic kobiety do dziurawych dróg

nigdzie tego nie porownalam, gratuluje wyciagania wnioskow....

>wskazuje że chyba czegoś Ci w głowie brakuje albo nie do końca przemyślałeś/aś
          swojej wypowiedzi.

spojrz na siebie i naucz sie jezyka ojczystego a dopiero potem wypowiadaj sie
          publicznie.

>Założyłam ten wątek między innymi dlatego bo mnie ciekawiły reakcje
          > meżczyzn. I co? Jednemu to nie przeszkadza, inny pyta co z tego?

a co mamy zrobic?Bojkotowac i nie jezdzic do Egiptu?Plakac id?
          Jest to karygodna tortura, ktorej nie rozumiem ale co moge zrobic?

>Dopiero jakby wam obcieli ptaszki to byście sie moze zainteresowali...

zaiste.

>Odpowiadajac na trzeci komentarz - mozemy wiele zrobić np. właczac się w
          akcje zwalczającą ten okutny zwyczaj (strona internetowa waris-dirie-
          foundation).

naucz sie linki wklejac:
          www.waris-dirie-foundation.com/
    • amoniaaa Re: Dlaczego nie pojade do Egiptu? 09.03.07, 11:28
      co kraj to obyczaj... nic na to nie poradzimy :( Mnie też to przeraża ale nie
      mamy na to wpływu. za to mają piękne morze i ciepełko przez cały rok :D
      • mariuszgr Re: Dlaczego nie pojade do Egiptu? 09.03.07, 11:51
        Nie chcesz to nie jedz, co nas to obchodzi?

Prawdziwym naruszeniem tabu była tegoroczna czerwcowa konferencja w Kairze pod
        hasłem "Stop Female Genital Mutilation", podczas której w telewizyjnej relacji
        na żywo Suzanne Mubarak, żona egipskiego prezydenta, Hosniego Mubaraka,
        wypowiedziała się przeciwko seksualnym okaleczeniom kobiet, twierdząc, że
        praktyki te naruszają prawa człowieka. Jeszcze większe znaczenie miały
        wystąpienia dwóch najważniejszych przywódców religijnych Egiptu, imama
        Mohammeda Sayyeda Tantawiego oraz biskupa koptyjskiego, Moussy, którzy
        publicznie pozbawili religijnego alibi wszelkie praktyki seksualnie
        okaleczające kobiety. - Stwierdzenie, że ani Koran, ani Biblia nie zawierają
        nakazów usprawiedliwiających amputację żeńskich genitaliów, to ogromny krok
        naprzód.

Seksualne okaleczenia kobiet (FGM) zostały formalnie prawnie zabronione w
        takich krajach afrykańskich jak: Kenia, Egipt, Burkina Faso, Dżibuti, Ghana,
        Gwinea, Togo i Senegal.

Chyba sie to teraz jednak zmienia?

Juz nie pamietasz jak w Polsce za dowcip o I sekretarzu mozna bylo wyladowac w
        wiezieniu?

I co dlatego teraz tez maja do nas nie przyjezdzac turysci?

• cameltravel Re: Dlaczego nie pojade do Egiptu? 09.03.07, 12:04
          no cóż mnie to też trochę zszokowało - kilka lat temu kiedy sie o tym dowiedziałam

ale byłam i rozmawiałam z wieloma ludźmi na ten temat - ogólnie większość moich
          rozmówców miało do tego nastawienie podobne do europejskiego.

jednak widziałam i takich z paznokciami hodowanymi to tego rytuału
          to obrzydliwe i wstrętne
          ale ..............
          wiele pogańskich zwyczajów nadal jest praktykowanych w Polsce i nikomu nie
          przeszkadzają - wręcz przybrały miano dnia wolnego od pracy !!!!

ten zwyczaj uważam także za pogański - wynikający z niewiedzy i czekam na
          zmiany - w końcu w każdym miejscu pod słońcem coś sie zmieni.
          jednakże jestem za obrzeżaniem mężczyzn którzy obrzezywali kobiety - tak dla
          rewanżu - obetnijmy im żołądź

ewa
          • eire81 Re: Dlaczego nie pojade do Egiptu? 09.03.07, 12:07
            To ciekawe co napisałaś. To znaczy, ze ludzie z Egiptu rozmawiaja na te tematy z
            przybyszami z Zachodu??!! Jestem bardzo zdziwiona... Co do obcinania żołędzi-
            bez przesady, nikt nie powinien cierpieć przez czyjeś chore zabobony, najlepiej
            nie ruszać tego co stworzyła natura... Hoduje się paznokcie do tego rytuału? Szok!
            • janusz.amir Re:eire81 09.03.07, 15:49
              Wiesz co. Ty chyba jesteś chora psychicznie. Rozpoczynasz wątek bez
              jakiejkolwiek wiedzy merytorycznej na ten temat. Od razu byś coś komuś obcinała.
              To Tobie należało by mózg wyciąć bo do niczego Ci nie służy a myślenie to nie
              jest Twoją najmocniejszą stroną.
              To nie mężczyzni obrzezują dziewczynki a ich matki i babki bo tak chcą.
              To rząd Egiptu składający się z mężczyzn zakazał tego procederu a kobiety się
              temu sprzeciwiły i dalej to robią.
              Religia też tego nie nakazuje ale ONE to robią bo tak chcą.
              Więc o co Ci chodzi?
              Jak chcesz z tym walczyć to Twoja sprawa. Pojedz do Egiptu, włóż na łeb beret
              moherowy i se walcz ale oszczędz nam głupich postów.
              Ty tam nigdy nie byłaś więc dla Ciebie jest to Sciente Fiction.
              To nie Twoje klimaty. Odpuść sobie i nam tych bredni.
              Janusz
              • monalizza Re:eire81 09.03.07, 20:49
                tego typu sprawy zawsze będą wzbudzać poruszenie wśród ludzi, którzy wywodzą się
                z innego kręgu kulturowego. Rzeczywiście w większości przypadkach jak nie we
                wszystkich kobiety same chcą by przeprowadzono na nich ten zabieg. Skutki są
                straszne: ból, zakażenia itp. a czemu to robią? bo są urodzone w takiej a nie
                innej kulturze i trudno będzie zmieniać ich własny światopogląd. to tak jakby
                odebrać im ich własne środowisko, z którego się wywodzą.
                • cameltravel Re:eire81 09.03.07, 22:39
                  Błąd
                  nie kobiety same chcą - a wiele z nich tego chce

Bład
                  nie tylko matki i babki to robią - robią to też Panowie - wujkowie i tatusiowie
                  i bracia a także sąsiedzi !!
                  paznokieć małego palca dłoni jest hodowany między innymi w celu pobudzenia
                  łechtaczki aby łatwiej ją całą usunąć - na szczęście robi sie to coraz rzadziej !!!

tak niektórzy tubylcy rozmawiają o tym - ale dopiero po jakimś czasie - ja znam
                  tam kilka osób już ładny czas i jak to mówią nie jedno razem ....

Januszku -kobitka założyła wątek bo .... chciała coś powiedzieć

ja bym obcieła fiu...fiu komuś kto by zrobił to mi lub mojej córce !!

robią to aby kobieta była bardziej uległa i podporządkowana mężczyźnie
                  mężowie robią to żonie aby go nie zdradzała.
                  kiedyś to świadczyło o właściwym stosunku do życia danej rodziny.

spotkałam jedną dziewczynę która uważała mnie za gorszą i za dziwkę tylko
                  dlatego, że kiedy rozmowa zeszła na ten temat powiedziałam, że nie jestem obrzezana.
                  nie jadła z nami, nie usiadła z nami !!
                  mają do tego prawo jeśli wszyscy tego chcą - ale ja bym w rewanżu obcieła
                  swoją drogą kiedy powiedziałam to Egipcjanom byli baaardzo zdziwieni i zszokowani
                  podobnie jak ty Januszku ?? ;) nie bulwersuj sie jesteśmy w Polsce tu sie nie
                  obrzezuje ani pań ani Panów (no chyba, ze chcą )

Ewa
              • eire81 Do Janusza 12.03.07, 09:30
                Kobiety to robią i każa robić bo faceci nazywaja je dziwkami jak nie sa
                obrzezane i w życiu nie wezma takiej za żone a w Afryce kobieta bez meża nie ma
                prawa bytu, umrze z głodu lub skończy na ulicy. Afrykanka Jest całkowicie
                podporządkowana mężowi, zdana na niego (bez pracy, wykształcenia) więc ze
                strachu zeby jej nie oddalił robi wszystko żeby mu sie przypodobać, wszystko co
                on chce, jest całkowicie na jego wyłącznosc. Prosze cie bardzo zajrzyj do
                ksiązek Waris Dirie to zobaczysz jaką nieprawde napisałeś.
                • janusz.amir Re: Do eire81 12.03.07, 10:20
                  Widzisz, tym się różnimy że Ty naczytałaś się książek a ja tam mieszkałem parę
                  lat i znam to z autopsji.
                  Poza tym piszemy o Egipcie a nie o Somalii i Sudanie. A to trochę inna bajka.
                  Piszesz totalne bzdury.
                  Janusz
                • iberia.pl Re: Do Janusza 12.03.07, 11:42
                  eire81-nie wrzucaj wzystkich afrykanek do jedneg worka....wbrew pozorom
                  istnieja spore roznice pomiedzy poszczegolnymi panstwami...to tak jakbys
                  powiedziala, ze wszyscy europejczycy to zlodzieje albo alkoholicy...
    • n.michal Re: Dlaczego nie pojade do Egiptu? 12.03.07, 12:50
      z tekstu, ktory przytoczylas czytam:
      "Seksualne okaleczenia kobiet (FGM) zostały formalnie prawnie zabronione w
      takich krajach afrykańskich jak: Kenia, Egipt, Burkina Faso, Dżibuti, Ghana,
      Gwinea, Togo i Senegal. Pierwszym krajem europejskim, który wydał zakaz FGM,
      była Szwecja. Prawo to weszło w życie w 1979 r., zaś w 1998 r. zostało ono
      poszerzone o zapis uznający za nielegalną również reinfibulację post partum."
      czyli to bardzo dobra wiadomosc, temat zostal formalnie rozwiazany i teraz
      kazdy taki akt to lamanie prawa, wiec jesli chesz zaprotestowac to chyba na nie
      przestrzeganie i egzekwowanie jistniejacego prawa, a nie na to ze dzieja sie
      tam rzeczy karalne. Niestety w kazdym kraju jest tak ze mniej lub bardziej, ale
      ludzie lamia prawo.
      Oczywiscie nie zmienia to MOJEJ oceny, iz tego typu "akty" sa bezsensownym i
      bezcelowym okaleczaniem ciala, szcegolnie w kontekscie tego, iz Koran ani
      Biblia takich praktyk nie narzuca nawet posrednio, a w MOJEJ opinii jest tylko
      utarta obarczona ludzka slaboscia bladna intermretacja tych Pism.

do Janusza: mimo, ze temat jest dosc kontrowersyjny i w duzym stopniu dotyczy
      roznic kulturowych to jednak Twoje zachowanie nie bylo na miejscu, to ze
      mieszkasz/mieszkales w Egipcie nie robi z ciebie zadnego eksperta caly czas sa
      to tylko TWOJE opinie, z ktorymi mozna sie zgadzac lub nie i nie trzeba ich
      przyjmowac jako dominujace bo Ty tak mowisz. jesli juz to mozesz sie dzielic
      swoimi doswiadczeniami i opiniami bo po to jest forum, a jesli chcesz stac sie
      opiniotworczy i wiarygodny to napisz stosowne prace naukowe na ten temet.

pozdr.
      • mediterraneo1978 Re: Dlaczego nie pojade do Egiptu? 12.03.07, 13:23
        Można nakładać sankcje np. na kraje nie przestrzegające praw człowieka. Można
        nie zostawiać pieniędzy, nie jadac tam. Tylko czy wtedy nie bedzie mial racji
        Urban, mowiac w stanie wojennym ze "rząd się sam wyżywi" ? Tzn. jakies sankcje,
        embarga itp. tak naprawde krzywdza najbardziej juz pokrzywdzonych.
    • kalimera Re: Dlaczego nie pojade do Egiptu? 12.03.07, 15:03
      "A ja nie pojadę
      - do Rumunii, bo tam są wampiry
      - do żadnego kraju Afryki, bo tam panoszy się AIDS i żezaja kobiety
      - do Austrii, bo tam się urodził Hitler,
      - do Indi, bo tam są różne jadowite węże i inne robale i aborygeni
      i w ogóle nigdzie nie pojadę bo u Nas w kraju najlepiej, najpiekniej i w ogóle
      jestem patriota i dlaczego mam dawć zarabiać innym na moim osobistym urlopie"
      • elsalvador1 Re: Dlaczego nie pojade do Egiptu? 12.03.07, 16:10
        kalimera napisała:

> "A ja nie pojadę
        > - do Rumunii, bo tam są wampiry
        > - do żadnego kraju Afryki, bo tam panoszy się AIDS i żezaja kobiety
        > - do Austrii, bo tam się urodził Hitler,
        > - do Indi, bo tam są różne jadowite węże i inne robale i aborygeni
        > i w ogóle nigdzie nie pojadę bo u Nas w kraju najlepiej, najpiekniej i w
        ogóle
        > jestem patriota i dlaczego mam dawć zarabiać innym na moim osobistym
        urlopie"
        ...a w lodówce masz wszystko z ogródka jak mniemam bo importowanego towaru
        nie nabywasz ??? ;-))).A tak na marginesie to do Egiptu nie jedz gdyż mógłbyś
        zmienić zdanie a całe Twoje życie i przekonania wówczas poszłyby na
        marne.Pozdrawiam.Sali.
        • kalimera Re: Dlaczego nie pojade do Egiptu? 14.03.07, 14:52
          Hmmm a już myślałam, że niektórzy mają poczucie humoru. Proszę uprzejmie
          zauważyć, że cała moja wypowiedź jest zawarta w "cydzysłowiu", Chcialam się
          odnieść z dowcipną ironnią do wypowiedzi zawartej przez założyciellke wątku. No
          cóż, widać poczucie humowu to towar deficytowy, choc niektórzy zauwazyli.
          Pozdrawiam.
      • elsalvador1 Re: Dlaczego nie pojade do Egiptu? 12.03.07, 16:13
        Kalimera-potraktowałem to jako dobry żart,no chyba się nie obrazisz !????? ;-
        ))) a co do Aborygenów hehe to raczej inny kontynent.A właściwie co Cię tak
        użeka w "tym naszym kraju"?
        • barbi1982 Re: Dlaczego nie pojade do Egiptu? 12.03.07, 17:01
          Przepraszam że się wtrącę ale pewnie kalimerę urzeka to fantastyczne,
          optymistyczne nastawienie naszych rodaków - nic tylko stryczek i do
          lasu..Wystarczy przejechać się od czasu do czasu publicznym środkiem transportu
          a tam wszyscy tacy uśmiechnięci, życzliwi dla siebie ....:))
          Klimat robi swoje- tak sobie to tłumaczę...
          • barbi1982 Re: Dlaczego nie pojade do Egiptu? 12.03.07, 17:05
            Więc ja już zawsze będę tam wracała!!!
        • kalimera Re: Dlaczego nie pojade do Egiptu? 14.03.07, 14:57
          Oczywiście, że się nie obraże ;-) A w "naszym kraju" niestety urzeka mnie już
          coraz mniej, dlatego uciekam z niego tak często jak tylko moge, m.in do Egiptu,
          gdzie byłam juz 3 razy a w maju jadę po raz czwarty ;-) Zauroczył mnie ten
          kraj, jego przyroda, kultura, 2 lata temu zrobiłam kurs nurkowania i juz nie
          moge się doczekać kiedy zanurzę się w wodach Red Sea i odpłyne w kosmos rafy
          koralowej.
          • janusz.amir Re: Do kalimera 14.03.07, 15:39
            No nareszcie jakaś rozsądna wypowiedz.
            Przynajmniej tam jak włączam radio w aucie to nie loguje mi się automatycznie
            Rydzyjko jak to ma miejsce na trasach w Polsce.
            Napisz kiedy jedziesz to może się spotkamy.
            Pozdro.
            Janusz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka