Dodaj do ulubionych

jerozolima z alfa star

15.03.07, 21:15
prosze o informacje na temat wycieczki z alfa star do Jerozolimy.czy lepiej
kupic impreze w biurze podrozy czy na miejscu u rezydenta
Obserwuj wątek
    • makaroniara2 Re: jerozolima z alfa star 16.03.07, 20:47
      Byłam ponada rok temu z Alfą w jerozolimie i było b.fajnie. Głównie dzięki
      naszemu przewodnikowi, który miał fantastyczną wiedzę i o Egipcie i Izraelu.
      Ogólnie o tamtych rejonach. Non stop mówił i to z wielką pasją.Był to Polak-
      Mirek.
      Wyjechaliśmy z Sharm ok 22, na granicy byliśmy ok 5 rano. Na granicy po
      stronie Izraela była totalna biurokracja, stało sięw kolejce, zabrali nam
      paszporty, które oddali po pół godzinie! Po stronie izraelskiej przesiadaliśmy
      się do zupełnie innego autokaru i jechaliśmy dalej.Po drodze było Morze Martwe.
      Potem już Jerozolima i byliśmy w Betlejem(kolejny inny autokar). Płaciliśmy 110
      $ w październiku. Ja polecam
      • netuska Re: jerozolima z alfa star 17.03.07, 11:33
        Ja byłam ponad miesiąc temu i ogólnie z wycieczki jestm zadowolona, ale
        przewodnik ... szkoda gadać. Chociaż był z nami (właśnie chyba p. Mirek), który
        miał ogromną wiedzę i słuchanie jego, to była sama przyjemność. Więc to zależy,
        jak trafisz, dowiedz się przed wykupieniem wycieczki.
        • magda30081 Re: jerozolima z alfa star 17.03.07, 18:01
          w sierpniu 2006 r. byliśmy na wycieczce Jerozolima + m. martwe z AS. wycieczkę
          wykupiliśmy na miejscu u rezydenta (warto się targować). wycieczka super!
          przewodnik Dawid świetny.
          pamietam, że w ubiegłym roku AS miała dla klientów wylatujących z W-wa
          promocyjną cenę na tą wycieczkę (zakupioną w RP)
          • nina104 Re: jerozolima z alfa star 18.03.07, 11:16
            My również trafiliśmy na Dawida Krobskiego , ale byliśmy na 5-dniowej: Jordania
            i Izrael.Przewodnik super polecam wszystkim!
    • 77monica Re: jerozolima z alfa star 11.04.07, 09:50
      Proszę o informację czy ktoś był ostatnio w Jerozolimie z Alfa Star i może
      potwierdzić, że mają w programie Betlejem? W opisie wycieczki na ich stronie
      nie ma tego punktu, podobnie w wycieczkach Aaba Sharm. Alfa ma teraz jakąś
      promocję na zakup Jerozolimy już w Polsce i zastanawiam się, czy kupować tutaj
      czy szukać na miejscu wycieczki z Betlejem, skoro oni nie mają.
      • tzm8 Re: jerozolima z alfa star 11.04.07, 10:14
        Ze strony Alfa Star wynika jasno, że mają w planie Betlejem:

Jerozolima
        Egipt, Taba
        444 PLN

autokarem. Przyjazd do Taby, przekroczenie granicy, przejazd nad Morze Martwe,
        kąpiel w morzu, przejazd i zwiedzanie Betlejem. Przejazd do Jerozolimy, na Górę
        Oliwną, z której rozciąga się wspaniała panorama na starą Jerozolimę,
        zwiedzanie: Droga Krzyżowa, Kościół Grobu Pańskiego, Grób Króla Dawida,
        Dromicjum, domniemane miejsce gdzie zasnęła Maria, Ściana Płaczu. Powrót
        autokarem z Jerozolimy do Taby.

Do 31.04 w promocyjnej cenie 99 USD, płatna przy dokonywaniu rezerwacji.

UWAGA! Opcja ta dotyczy jedynie wylotu do Taby i zakwaterowania w Tabie

Pzdr.
        • xgrzesx Re: jerozolima z alfa star 11.04.07, 10:48
          Dziwne ... patrząc na wyciczkę do Jerozolimy dla osób zakwaterowanych w Sharm
          nie ma w opisie Betlejem:

Wyjazd o godz.04:00: Przekroczenie granicy i przejazd nad Morze Martwe. Kąpiel
          w morzu i przejazd do Jerozolimy. W programie zwiedzania: Droga Krzyżowa,
          Kościół Grobu Pańskiego, Ściana Płaczu, Góra Oliwna. Powrót autobusem z
          Jerozolimy do Taby.

Do 31.04 w promocyjnej cenie 110 USD, płatna przy dokonywaniu rezerwacji.

UWAGA! Opcja ta dotyczy jedynie wylotu do Taby i zakwaterowania w Sharmie
          • 77monica Re: jerozolima z alfa star 11.04.07, 11:27
            No właśnie - będę w Sharm i interesuje mnie czy wycieczek z tego miejsca
            docierają do Betlejem, bo wg programu nie, mam takie info jak xgrzesx. Kto był
            i potwierdzi?
            • xgrzesx Re: jerozolima z alfa star 11.04.07, 11:30
              A skąd masz takie info ? Mi Pani na infolinii powiedziała, że Betlejem jest w
              programie wycieczki z Sharm, ale na ile można jej wierzyć to nie wiem.
              • 77monica Re: jerozolima z alfa star 11.04.07, 12:42
                Ja mam tylko informację z ich stronki. Dziwne dlaczego o wszystkich punktach
                programu tam piszą a o Betlejem akurat nie? Najlepiej zweryfikuje ktoś kto sam
                był.
                • ika99 Re: jerozolima z alfa star 11.04.07, 14:06
                  dzwonilam do radomia i sama kierowniczka biura poinformowala mnie, ze na pewno
                  maja w programie Betlejem przy wycieczkach z Sharmu
                  nie pozostaje mi nic innego jak tylko uwierzyc
      • olpp Re: jerozolima z alfa star 11.04.07, 21:57
        Wycieczki jednodniowe AS do Jerozolimy różnią się tylko ceną i czasem trwania. Z
        SSH wyjazd jest +/- północ, powrót +/- 4:00 w zależności od hotelu, cena przy
        opłacie przed wylotem = równowartość 110 USD, z TCP wyjazd +/- 3:00, powrót +/-
        1:00 w zależności od hotelu, cena = 99 USD. Są najczęściej po 2 autokary w
        czwartek i niedzielę, w tym jeden z SSH. Po izraelskiej stronie granicy w TCP
        jest zmiana autokarów, jako że granicę należy przekraczać pieszo. Zaczyna się
        też opieka pilotów. Oba autokary zwykle razem jadą do Jerozolimy z postojem w
        Ein Bokek (Dead Sea - kąpiel + zakupy kosmetyków) zwykle 1 - 1.5 h w zależności
        od czasu poświęconego na przekroczenie granicy w TCP, potem mogą się rozdzielić
        i spotkać w drodze powrotnej. Od granicy w TCP na terytorium Egiptu muszą znów
        jechać razem, oczywiście jeden wraca do SSH. Kolejność zwiedzania jest ustalana
        po przyjeździe do Jerozolimy i zależy od różnych czynników. Betlejem oczywiście
        jest w programie, tam też na ogół jest obiad lub kolacja (nieobowiązkowe, płatne
        dodatkowo 10 USD) w zależności od pory dnia. W sumie wyprawa jest dość męcząca,
        raczej nie dla małych dzieci, ale za to bardzo atrakcyjna. Atrakcyjność może
        jeszcze wzrosnąć w towarzystwie dobrego pilota. Na dobór pilota nie masz wpływu
        ale życzę Ci, by to był p. Mirek, ewentualnie Dawid. Nie polecam spotkania z p.
        Mają, która na szczęście pracuje tylko do połowy maja. Gdybyś kupowała wycieczkę
        u rezydenta na miejscu - zapłacisz ok. 20 USD drożej niż w kraju. Nie zapomnij
        po przylocie do SSH zarezerwować u rezydenta konkretnego terminu wyjazdu - w
        Polsce otrzymujesz tylko voucher, który należy zrealizować na miejscu. Powodzenia.
        • tzm8 Re: jerozolima z alfa star 12.04.07, 15:16
          A czy przez wyjazd w czwartek ok. 3 w nocy z Taby należy rozumieć noc
          środa/czwartek czy czwartek/piątek?
          • olpp Re: jerozolima z alfa star 12.04.07, 16:30
            Tzm8, masz tendencje do komplikowania spraw prostych. Nie kombinuj tylko czytaj
            ze zrozumieniem: godz. 3:00 w czwartek to znaczy godz. 3:00 w czwartek i nic
            więcej. Zamów budzenie i suchy prowiant we właściwym dniu. Powodzenia.
    • andmat3 Re: jerozolima z alfa star 12.04.07, 22:16
      Wlaśnie wróciłem 10 kwietnia z SSH i byliśmy na wycieczce w
      Jerozolimie.Wykupiliśmy ta wycieczke oczywiście u rezydenta Alfa Star
      oczywiście i naszym opiekunem była Pani Monika -rewelacja brawo Alfa Star
      autokar palestyński pachnący farbą i wszysto dograne super.Wjechaliśmy do
      strefy palestyńskiej gdyż Alfa Star ma umowę z BP w Palestynie i dlatego Zydki
      nas wpuścili do Betlejem.Jestem z rodziną pod wielkim profesjonalizmem
      rezydenta i opiekuna Pani Moniki.A powracając do miejscowych biur to tez
      słyszałem ze nie wjeżdzaja do Betlejem i dlatego oferuja i kuszą ludzi tańsza
      wycieczką po 95dolarów a koszt z rezydentem to 120 dol.więc to smieszna róznica
      zeby ryzykować czy przyjadą po mnie do hotelu placac z góry kase.
      • 77monica Re: jerozolima z alfa star 12.04.07, 22:26
        olpp, andmat3 dziękuję za informację, o to mi właśnie chodziło :-)
        • andmat3 Re: jerozolima z alfa star 12.04.07, 22:30
          Dzieki Moniko, że zadowolil Cię moj post. Jak coś potrzebujesz wiecej info.
          zapraszam na priv.
          • grimmil Re: jerozolima z alfa star 13.04.07, 11:52
            Też chyba wykupię u nich ten fakultet, bo strasznie żeście mnie zachęcili :) Mam
            tylko pytanie, jak wygląda organizacja grupy? Czy wycieczka odbywa się dopiero,
            gdy zbierze się wystrczająca liczba chętnych? Czy są jakieś terminy z góry
            ustalone i wyjazd się odbędzie bez względu na liczbę osób? Rozumiem, że
            przewodnik dobrze mówi po polsku? Z dziećmi starszymi też warto tam pojechać,
            nie pogubią się od nadmiaru wrażeń?
            • andmat3 Re: jerozolima z alfa star 14.04.07, 21:23
              Na ta wycieczkę sa zawsze chetni.Nie ma obawy że się nie odbędzie.Ja mieszkałem
              w Regancy Plaza i z tego hotelu jechało nas 18 osób.Zycze miłych wrażen z
              pobytu w Jerusalem
              • grimmil Re: jerozolima z alfa star 16.04.07, 10:55
                A jak oceniasz hotel? Jak na pięć gwiazdek mają całkiem przyzwoitą cenę. Nie
                powiem, kuszą :)
    • jarek1414 Re: jerozolima z alfa star 16.04.07, 11:56
      My bylismy w lutym ale nie z naszym biurem podrozy bo za drogo ale wykupilismy
      wycieki wszystykie w firmie Aaba Sharm super biuro polskojezyczna obsluga co do
      wiedzy przewodnikow nie mamy zastrzezen bylismy z nimi w Kairze w Jerozolimie i
      bylo super
      Jak chcielibyscie namiar na to biuro piszcie na adres
      jarfor8@poczta.onet.pl
      • andmat3 Re: jerozolima z alfa star 16.04.07, 23:49
        a wjechaliście do Betlejem z tym AAba Sharm
        • 77monica Re: jerozolima z alfa star 28.04.07, 11:17
          Wykupiłam u mojego Agenta tę wycieczkę w promocji za 110$, po czym Alfa
          zwróciła mu uwagę, że promocja 110$ za zakup na miejscu dotyczy tylko tych
          osób, które będą owszem zakwaterowane w SSH, ale mają lot do Taby. Mówią, że
          chodzi o to, aby promować ten kierunek wylotu. Tylko po co lecieć do Taby,
          skoro i tak ma się mieszkać w SSh a w SHH jest lotnisko ...? No ale się nie
          udało nic załatwić i będzie trzeba od nowa kupować na miejscu :-(
          • olpp Re: jerozolima z alfa star 28.04.07, 12:39
            Myślę monica77, że Twoje wątpliwości wynikają z nieznajomości oferty.
            1. To, że cena promocyjna na wycieczki fakultatywne do Jerozolimy dotyczy tylko
            wylotów do TCP (niezależnie od miejsca zakwaterowanie) jest jasno podane w
            ofercie AS i to Twój problem, że tego nie przyjmujesz do wiadomości.
            2. Pytasz, po co lecieć do TCP, by mieszkać w SSH, skoro w SSH też jest
            lotnisko? To ja zapytam Ciebie, po co ludzie latają do Stansted albo Luton, by
            dostać się do Londynu, mimo że są inne lotniska bliżej Londynu i w także w samym
            centrum Londynu?
            I od razu Ci podpowiem, bo to uelastycznia ofertę i możliwości logistyczne.
            W przypadku AS jest jeden wylot tygodniowo w sobotę do TCP i jeden do SSH we
            wtorek. Obie destynacje obsługują te same miejsca zakwaterowania wzdłuż wybrzeża
            zatoki Akaba. I bardzo dobrze, że ta oferta jest taka elestyczna (mimo pewnych
            niedogodności transportowych na miejscu - 3np. 3 godziny jazdy na trasie SSH -
            TCP). Za to jeśli ktoś nie może wyjechać we wtorek do SSH bezpośrednio, to ma
            taką możliwość w sobotę lecąc do TCP. I odwrotnie. Takie rozwiązanie jest
            również bardzo korzystne, gdy ktoś chce spędzić na Synaju nie standardowo 7 lub
            10 dni, ale np. 10 - wtedy leci do SSH i wraca z TCP lub odwrotnie.
            Mam nadzieję, że nie odbierzesz powyższego jako pouczanie lecz jako zachętę do
            samodzielnego myślenia. Powodzenia.
            • voytaszek Re: jerozolima z alfa star 06.05.07, 16:06
              a z hurghady z jakim biurem najlepiej do jerozolimy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka