13robert5 15.03.07, 21:15 prosze o informacje na temat wycieczki z alfa star do Jerozolimy.czy lepiej kupic impreze w biurze podrozy czy na miejscu u rezydenta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
makaroniara2 Re: jerozolima z alfa star 16.03.07, 20:47 Byłam ponada rok temu z Alfą w jerozolimie i było b.fajnie. Głównie dzięki naszemu przewodnikowi, który miał fantastyczną wiedzę i o Egipcie i Izraelu. Ogólnie o tamtych rejonach. Non stop mówił i to z wielką pasją.Był to Polak- Mirek. Wyjechaliśmy z Sharm ok 22, na granicy byliśmy ok 5 rano. Na granicy po stronie Izraela była totalna biurokracja, stało sięw kolejce, zabrali nam paszporty, które oddali po pół godzinie! Po stronie izraelskiej przesiadaliśmy się do zupełnie innego autokaru i jechaliśmy dalej.Po drodze było Morze Martwe. Potem już Jerozolima i byliśmy w Betlejem(kolejny inny autokar). Płaciliśmy 110 $ w październiku. Ja polecam Odpowiedz Link Zgłoś
netuska Re: jerozolima z alfa star 17.03.07, 11:33 Ja byłam ponad miesiąc temu i ogólnie z wycieczki jestm zadowolona, ale przewodnik ... szkoda gadać. Chociaż był z nami (właśnie chyba p. Mirek), który miał ogromną wiedzę i słuchanie jego, to była sama przyjemność. Więc to zależy, jak trafisz, dowiedz się przed wykupieniem wycieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
magda30081 Re: jerozolima z alfa star 17.03.07, 18:01 w sierpniu 2006 r. byliśmy na wycieczce Jerozolima + m. martwe z AS. wycieczkę wykupiliśmy na miejscu u rezydenta (warto się targować). wycieczka super! przewodnik Dawid świetny. pamietam, że w ubiegłym roku AS miała dla klientów wylatujących z W-wa promocyjną cenę na tą wycieczkę (zakupioną w RP) Odpowiedz Link Zgłoś
nina104 Re: jerozolima z alfa star 18.03.07, 11:16 My również trafiliśmy na Dawida Krobskiego , ale byliśmy na 5-dniowej: Jordania i Izrael.Przewodnik super polecam wszystkim! Odpowiedz Link Zgłoś
77monica Re: jerozolima z alfa star 11.04.07, 09:50 Proszę o informację czy ktoś był ostatnio w Jerozolimie z Alfa Star i może potwierdzić, że mają w programie Betlejem? W opisie wycieczki na ich stronie nie ma tego punktu, podobnie w wycieczkach Aaba Sharm. Alfa ma teraz jakąś promocję na zakup Jerozolimy już w Polsce i zastanawiam się, czy kupować tutaj czy szukać na miejscu wycieczki z Betlejem, skoro oni nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
tzm8 Re: jerozolima z alfa star 11.04.07, 10:14 Ze strony Alfa Star wynika jasno, że mają w planie Betlejem: Jerozolima Egipt, Taba 444 PLN autokarem. Przyjazd do Taby, przekroczenie granicy, przejazd nad Morze Martwe, kąpiel w morzu, przejazd i zwiedzanie Betlejem. Przejazd do Jerozolimy, na Górę Oliwną, z której rozciąga się wspaniała panorama na starą Jerozolimę, zwiedzanie: Droga Krzyżowa, Kościół Grobu Pańskiego, Grób Króla Dawida, Dromicjum, domniemane miejsce gdzie zasnęła Maria, Ściana Płaczu. Powrót autokarem z Jerozolimy do Taby. Do 31.04 w promocyjnej cenie 99 USD, płatna przy dokonywaniu rezerwacji. UWAGA! Opcja ta dotyczy jedynie wylotu do Taby i zakwaterowania w Tabie Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
xgrzesx Re: jerozolima z alfa star 11.04.07, 10:48 Dziwne ... patrząc na wyciczkę do Jerozolimy dla osób zakwaterowanych w Sharm nie ma w opisie Betlejem: Wyjazd o godz.04:00: Przekroczenie granicy i przejazd nad Morze Martwe. Kąpiel w morzu i przejazd do Jerozolimy. W programie zwiedzania: Droga Krzyżowa, Kościół Grobu Pańskiego, Ściana Płaczu, Góra Oliwna. Powrót autobusem z Jerozolimy do Taby. Do 31.04 w promocyjnej cenie 110 USD, płatna przy dokonywaniu rezerwacji. UWAGA! Opcja ta dotyczy jedynie wylotu do Taby i zakwaterowania w Sharmie Odpowiedz Link Zgłoś
77monica Re: jerozolima z alfa star 11.04.07, 11:27 No właśnie - będę w Sharm i interesuje mnie czy wycieczek z tego miejsca docierają do Betlejem, bo wg programu nie, mam takie info jak xgrzesx. Kto był i potwierdzi? Odpowiedz Link Zgłoś
xgrzesx Re: jerozolima z alfa star 11.04.07, 11:30 A skąd masz takie info ? Mi Pani na infolinii powiedziała, że Betlejem jest w programie wycieczki z Sharm, ale na ile można jej wierzyć to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
77monica Re: jerozolima z alfa star 11.04.07, 12:42 Ja mam tylko informację z ich stronki. Dziwne dlaczego o wszystkich punktach programu tam piszą a o Betlejem akurat nie? Najlepiej zweryfikuje ktoś kto sam był. Odpowiedz Link Zgłoś
ika99 Re: jerozolima z alfa star 11.04.07, 14:06 dzwonilam do radomia i sama kierowniczka biura poinformowala mnie, ze na pewno maja w programie Betlejem przy wycieczkach z Sharmu nie pozostaje mi nic innego jak tylko uwierzyc Odpowiedz Link Zgłoś
olpp Re: jerozolima z alfa star 11.04.07, 21:57 Wycieczki jednodniowe AS do Jerozolimy różnią się tylko ceną i czasem trwania. Z SSH wyjazd jest +/- północ, powrót +/- 4:00 w zależności od hotelu, cena przy opłacie przed wylotem = równowartość 110 USD, z TCP wyjazd +/- 3:00, powrót +/- 1:00 w zależności od hotelu, cena = 99 USD. Są najczęściej po 2 autokary w czwartek i niedzielę, w tym jeden z SSH. Po izraelskiej stronie granicy w TCP jest zmiana autokarów, jako że granicę należy przekraczać pieszo. Zaczyna się też opieka pilotów. Oba autokary zwykle razem jadą do Jerozolimy z postojem w Ein Bokek (Dead Sea - kąpiel + zakupy kosmetyków) zwykle 1 - 1.5 h w zależności od czasu poświęconego na przekroczenie granicy w TCP, potem mogą się rozdzielić i spotkać w drodze powrotnej. Od granicy w TCP na terytorium Egiptu muszą znów jechać razem, oczywiście jeden wraca do SSH. Kolejność zwiedzania jest ustalana po przyjeździe do Jerozolimy i zależy od różnych czynników. Betlejem oczywiście jest w programie, tam też na ogół jest obiad lub kolacja (nieobowiązkowe, płatne dodatkowo 10 USD) w zależności od pory dnia. W sumie wyprawa jest dość męcząca, raczej nie dla małych dzieci, ale za to bardzo atrakcyjna. Atrakcyjność może jeszcze wzrosnąć w towarzystwie dobrego pilota. Na dobór pilota nie masz wpływu ale życzę Ci, by to był p. Mirek, ewentualnie Dawid. Nie polecam spotkania z p. Mają, która na szczęście pracuje tylko do połowy maja. Gdybyś kupowała wycieczkę u rezydenta na miejscu - zapłacisz ok. 20 USD drożej niż w kraju. Nie zapomnij po przylocie do SSH zarezerwować u rezydenta konkretnego terminu wyjazdu - w Polsce otrzymujesz tylko voucher, który należy zrealizować na miejscu. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tzm8 Re: jerozolima z alfa star 12.04.07, 15:16 A czy przez wyjazd w czwartek ok. 3 w nocy z Taby należy rozumieć noc środa/czwartek czy czwartek/piątek? Odpowiedz Link Zgłoś
olpp Re: jerozolima z alfa star 12.04.07, 16:30 Tzm8, masz tendencje do komplikowania spraw prostych. Nie kombinuj tylko czytaj ze zrozumieniem: godz. 3:00 w czwartek to znaczy godz. 3:00 w czwartek i nic więcej. Zamów budzenie i suchy prowiant we właściwym dniu. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
andmat3 Re: jerozolima z alfa star 12.04.07, 22:16 Wlaśnie wróciłem 10 kwietnia z SSH i byliśmy na wycieczce w Jerozolimie.Wykupiliśmy ta wycieczke oczywiście u rezydenta Alfa Star oczywiście i naszym opiekunem była Pani Monika -rewelacja brawo Alfa Star autokar palestyński pachnący farbą i wszysto dograne super.Wjechaliśmy do strefy palestyńskiej gdyż Alfa Star ma umowę z BP w Palestynie i dlatego Zydki nas wpuścili do Betlejem.Jestem z rodziną pod wielkim profesjonalizmem rezydenta i opiekuna Pani Moniki.A powracając do miejscowych biur to tez słyszałem ze nie wjeżdzaja do Betlejem i dlatego oferuja i kuszą ludzi tańsza wycieczką po 95dolarów a koszt z rezydentem to 120 dol.więc to smieszna róznica zeby ryzykować czy przyjadą po mnie do hotelu placac z góry kase. Odpowiedz Link Zgłoś
77monica Re: jerozolima z alfa star 12.04.07, 22:26 olpp, andmat3 dziękuję za informację, o to mi właśnie chodziło :-) Odpowiedz Link Zgłoś
andmat3 Re: jerozolima z alfa star 12.04.07, 22:30 Dzieki Moniko, że zadowolil Cię moj post. Jak coś potrzebujesz wiecej info. zapraszam na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
grimmil Re: jerozolima z alfa star 13.04.07, 11:52 Też chyba wykupię u nich ten fakultet, bo strasznie żeście mnie zachęcili :) Mam tylko pytanie, jak wygląda organizacja grupy? Czy wycieczka odbywa się dopiero, gdy zbierze się wystrczająca liczba chętnych? Czy są jakieś terminy z góry ustalone i wyjazd się odbędzie bez względu na liczbę osób? Rozumiem, że przewodnik dobrze mówi po polsku? Z dziećmi starszymi też warto tam pojechać, nie pogubią się od nadmiaru wrażeń? Odpowiedz Link Zgłoś
andmat3 Re: jerozolima z alfa star 14.04.07, 21:23 Na ta wycieczkę sa zawsze chetni.Nie ma obawy że się nie odbędzie.Ja mieszkałem w Regancy Plaza i z tego hotelu jechało nas 18 osób.Zycze miłych wrażen z pobytu w Jerusalem Odpowiedz Link Zgłoś
grimmil Re: jerozolima z alfa star 16.04.07, 10:55 A jak oceniasz hotel? Jak na pięć gwiazdek mają całkiem przyzwoitą cenę. Nie powiem, kuszą :) Odpowiedz Link Zgłoś
jarek1414 Re: jerozolima z alfa star 16.04.07, 11:56 My bylismy w lutym ale nie z naszym biurem podrozy bo za drogo ale wykupilismy wycieki wszystykie w firmie Aaba Sharm super biuro polskojezyczna obsluga co do wiedzy przewodnikow nie mamy zastrzezen bylismy z nimi w Kairze w Jerozolimie i bylo super Jak chcielibyscie namiar na to biuro piszcie na adres jarfor8@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
andmat3 Re: jerozolima z alfa star 16.04.07, 23:49 a wjechaliście do Betlejem z tym AAba Sharm Odpowiedz Link Zgłoś
77monica Re: jerozolima z alfa star 28.04.07, 11:17 Wykupiłam u mojego Agenta tę wycieczkę w promocji za 110$, po czym Alfa zwróciła mu uwagę, że promocja 110$ za zakup na miejscu dotyczy tylko tych osób, które będą owszem zakwaterowane w SSH, ale mają lot do Taby. Mówią, że chodzi o to, aby promować ten kierunek wylotu. Tylko po co lecieć do Taby, skoro i tak ma się mieszkać w SSh a w SHH jest lotnisko ...? No ale się nie udało nic załatwić i będzie trzeba od nowa kupować na miejscu :-( Odpowiedz Link Zgłoś
olpp Re: jerozolima z alfa star 28.04.07, 12:39 Myślę monica77, że Twoje wątpliwości wynikają z nieznajomości oferty. 1. To, że cena promocyjna na wycieczki fakultatywne do Jerozolimy dotyczy tylko wylotów do TCP (niezależnie od miejsca zakwaterowanie) jest jasno podane w ofercie AS i to Twój problem, że tego nie przyjmujesz do wiadomości. 2. Pytasz, po co lecieć do TCP, by mieszkać w SSH, skoro w SSH też jest lotnisko? To ja zapytam Ciebie, po co ludzie latają do Stansted albo Luton, by dostać się do Londynu, mimo że są inne lotniska bliżej Londynu i w także w samym centrum Londynu? I od razu Ci podpowiem, bo to uelastycznia ofertę i możliwości logistyczne. W przypadku AS jest jeden wylot tygodniowo w sobotę do TCP i jeden do SSH we wtorek. Obie destynacje obsługują te same miejsca zakwaterowania wzdłuż wybrzeża zatoki Akaba. I bardzo dobrze, że ta oferta jest taka elestyczna (mimo pewnych niedogodności transportowych na miejscu - 3np. 3 godziny jazdy na trasie SSH - TCP). Za to jeśli ktoś nie może wyjechać we wtorek do SSH bezpośrednio, to ma taką możliwość w sobotę lecąc do TCP. I odwrotnie. Takie rozwiązanie jest również bardzo korzystne, gdy ktoś chce spędzić na Synaju nie standardowo 7 lub 10 dni, ale np. 10 - wtedy leci do SSH i wraca z TCP lub odwrotnie. Mam nadzieję, że nie odbierzesz powyższego jako pouczanie lecz jako zachętę do samodzielnego myślenia. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
voytaszek Re: jerozolima z alfa star 06.05.07, 16:06 a z hurghady z jakim biurem najlepiej do jerozolimy? Odpowiedz Link Zgłoś