Dodaj do ulubionych

jakie są ceny napojów i drinków w hotelach?

12.05.07, 19:20
Mam pytanie wybieram sie w te wakacje do Egiptu i mam zamiar wziąść wersje
all jednak są osoby które twierdzą, że jakość drinków jest słaba. Mam zatem
pytanie czy jeśli się weźnie wersję HB to ile kosztują dodatkowo zakupione w
hotelu soki, napoje czy jakieś przekąski w ciągu dnia?
Obserwuj wątek
    • anna-mw Re: jakie są ceny napojów i drinków w hotelach? 12.05.07, 20:01
      dobre pytanie. Ja mam wykupiona opcje HB i zastanawiam sie wlasnie czy lepiej
      bedzie dokupic ALL namiejscu, czy zostac przy HB i kupowac do jedzenia, picia,
      to na co ma sie akurat ochotke.
      Czekamy na podpowiedzi:)
      • pawel_bielsko Re: jakie są ceny napojów i drinków w hotelach? 12.05.07, 20:15
        W hotelu ciezko cos kupic. Raczej trzeba chodzic do sklepow. W Egipcie polecam raczej all.
        Na miejscu, czy jeszcze w Polsce wykupic all? Ja wole jechac na gotowe, a Egipcjanie lubia zedrzec...
        • magdalena.e Re: jakie są ceny napojów i drinków w hotelach? 12.05.07, 21:43
          My NIGDY nie bierzemy All ponieważ w Egipcie jest bardzo tanio - a nie pójść do
          El Jokera lub El Miny na przepyszne Frutti di Mare? Czy nawet na super pizze za
          10-15 LE? Tylko siedzieć w hotelu i jeść to, co podadzą - GRZECH!!! Drinki w
          hotelach około 15-20LE na mieście 10-15 LE. Najlepiej kupić sobie jakiś dobry
          alkohol taniutko na bezcłowej a tam pić przepyszne soki ze świeżych owoców:) -
          też niedrogie:) A odnośnie drinków - rewelacja jest wódeczka z sokiem z
          guawy:)))) Ja osobiście nie polecam opcji All w Egipcie ale to TYLKO moje zdanie:)
          • kasia-kalisz Re: jakie są ceny napojów i drinków w hotelach? 12.05.07, 22:41
            No gdyby jechaly same dorosłe osoby to dla mnie osobiście opcja HB jest
            wystarczająca. Jade z dziećmi i obawiam się wiecznego dokupywania soczków i
            innych rzeczy. Nie wiem właśnie czy z dziećmi tak będę chodziła poza hotel na
            jedzenie skoro baseny są dla nich taką atrakcją
            • magdalena.e Re: jakie są ceny napojów i drinków w hotelach? 12.05.07, 22:54
              Zrobisz jak uważasz. Ja powiedziałam, że MOIM zdaniem, nie ma sensu brać All w
              Egipcie, no ale my byliśmy ostatnim razem z 3-latką a nie wiem w jakim wieku są
              Twoje dzieci. Ale czy CAŁE dnie będziecie przy basenie?
              • cle_oo Re: jakie są ceny napojów i drinków w hotelach? 13.05.07, 09:50
                Obydwie formy mam już wypróbowane po kilka razy i moim zdaniem lepiej all. Dużo
                też zależy od położenia hotelu, jeśli jest w centrum to pół biedy możesz w
                każdej chwili iść na zakupy lub wyskoczyć na jedzono. Nawet jak to jest w
                centrum wyobraź sobie w takim jak tam jest upale pałętać się po mieście, jak
                nad morzem czy przy basenie jest trudno wytrzymać. A jak trafi Ci się hotel do
                którego nie wniesiesz nic co zakupiłaś na mieście, to będziesz kombinować żeby
                wstydu sobie nie narobić. Niektórzy twierdzą że w tym klimacie nie chce się
                jeść i ja im wierzę, może ja jestem odmieńcem ale przyzwyczajona jestem do
                obiadu i około południa ssie mnie. Oczywiście nie przeszkadza mi opcja all w
                tym żeby od czasu do czasu wyskoczyć na piwko lub jedzono dla urozmaicenia. Ty
                się zastanów i wybierz to co będzie dla Ciebie najlepsze. Miłego pobytu
                Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych.
              • anelis1 do magdaleny 13.05.07, 15:32
                Czy te kafejki z frutti di mare są w Sharm czy w innej miejscowości?
                Nasza rodzinka uwielbia te specjały i chętnie skorzystamy z podpowiedzi,gdzie w
                Sharmie można smacznie zjeść.
                • ewula36 Re: do magdaleny 18.05.07, 13:28
                  Są W Hurghadzie. Polecam też w Hurghadzie naprzeciwko Sea Gull,a restaurację El-
                  Arabia. Jedzenie pycha. Ceny niskie.
                  • magdalena.e do Anelis 18.05.07, 15:52
                    tak jak napisła ewula sa w HRG ale myslę, że i w Sharm nie brak takich pyszności:)
    • kiwigirl Re: jakie są ceny napojów i drinków w hotelach? 18.05.07, 16:10
      sharm, hotel 4*

w hotelowej restauracji napoje do obiadu kosztowały bodaj 10 LE za puszke
      fanty/coli, 5 za 0,5 l wody, 20 za 0,5 l; piwa. sok wyciskany ze świezych owoców
      (szklanka) albo 15 albo 25 LE - nie pamietam, nie kupowaliśmy

w restauracji przy plaży gdzie jadaliśmy lunche piwo 0,5l (to samo) niecałe 15LE

w każdym chyba hotelu jest oprócz barów i restauracji sklepik, czasem mniejszy
      czasem wiekszy ale jest, woda - 1,5L 5,5 LE, bąbelki (cola, sprite) 10LE za
      1,5L, za puszke 5LE, soki w kartonach w naszym hotelu 12 EL, w hotelu obok (5*)
      20 LE. drinki mieszaliśmy sami z alkoholu przywiezionego w ramach "leku na
      zemstę" :) w pokoju była lodówka, wszystko zimne bez konieczności wrzucania
      kostek lodu z podejrzanej wody (ponoć w Egipcie robią je z kranówki...)

przekaski - hamburger (wielgachny i pyszny z frytkami) 30 LE, tyle samo kalmary
      w cieście (też z frytkami) kanapki ok 20 LE (tez z frytkami) sałatki 10-15 LE
      (zawsze z pieczywkiem serwowane), makarony chyba 20LE, dania tzw. główne czyli
      jakaś ryba z grilla, "baby chicken" ok 60-80 LE.
      • mrozek20 Re: jakie są ceny napojów i drinków w hotelach? 22.05.07, 04:49
        Myślę, że pytanie HB czy ALL, jest troszkę bardziej złożone:
        wpierw liczby. All inclusive kosztuje mniej więcej około 20USD za dzień, w
        hotelu sok/cola to 1USD, piwo, drink 2-3USD (dla zaokrąglenia), ceny w sklepach
        w mieście powiedzmy 1/3 tego.
        Możliwości
        1. mam mało kasy - owszem, wówczas wódka na bezcłówce, napoje kupuje się w
        sklepach i wnosi do hotelu, ale jest rysyko że złapią i wstyd przed ludzmi.
        Poza tym do obiadów i kolacji albo sobie kupisz na miejscu, albo zapijasz
        śliną:), na stołówkę nic nie wniesiesz. Tutaj wychodzą ci następne kwiatki. Jak
        za każdym razem płacisz gotówką, to licz się z tym, że nigdy nie mają drobnych,
        więc musisz mieć równo, albo zostanie im na bakszysz. Jeśli zbierasz rachunki i
        płacisz przy wyjeździe, to zbieraj rachunki, bo prawie zawsze coś dopiszą.
        Szczerze mówiąc nie licz że oszczędzisz za dużo. Poza tym jak dziecku powiesz,
        że cole dostanie dopiero w pokoju???? a dzieci potrafią tego wypić.....

2. Cenię wolnośc, boirę HB - jesz gdzie chcesz i płacisz gdzie chcesz. Jeśli
        masz kiepski hotel, który służy ci za baze wypadową i tylko tam nocujesz, to
        fakt wówczas ci sie to opłaca, bo i tak cie nie ma w hotelu. Możesz popróbować
        miejscowych dań, czuć się jak bogacz.... wszystko tanie:)

3. lubie wygode i spokój - biorę all.
        "nigdy nie zastanawiesz się czy piwo wziąść teraz, czy za pół godziny". pijesz
        i jesz to co chcesz, a że nie wszystkie drinki masz w cenie? wystarczą ci, a za
        aklohole (zagraniczne) i tak się płaci DUŻO. dziecko nie płacze że chce cole,
        pomimo że to już 15-sta dzisiaj, pijesz piwko i jak się za bardzo zagrzeje, to
        bierzesz drugie. to jest wygoda i luz.
        Fakt, all incl. sie nie opłaca jeśli policzysz sobie sztuki wypite i ile byś
        zapłacił, tym bardziej że kilka dni odchodzi na wycieczki i nie ma cie w
        hotelu, chociaż zależy to już od indywidualnych preferencji.

Ja zawsze brałem all incl. piłem około 10 pow (0,25l) dziennie, plus soki,
        cola, wino, drinki i ledwo zbliżałem się do granicy 20USD (całą podróż powrotną
        kombinowałem czy sie opłacało). Mój kumpel był w tunezji i za 2os (miał HB) za
        napoje zapłacił 900zł. do tego alkohol w bezcłowej...... a all incl kosztował w
        tym hotelu 550zł na osobę.....

• kiwigirl Re: jakie są ceny napojów i drinków w hotelach? 22.05.07, 13:32
          mrozek20 napisał:

> Możliwości
          > 1. mam mało kasy - owszem, wówczas wódka na bezcłówce, napoje kupuje się w
          > sklepach i wnosi do hotelu, ale jest rysyko że złapią i wstyd przed ludzmi.
          > Poza tym do obiadów i kolacji albo sobie kupisz na miejscu, albo zapijasz
          > śliną:),
          >
          > Szczerze mówiąc nie licz że oszczędzisz za dużo. Poza tym jak dziecku powiesz,
          > że cole dostanie dopiero w pokoju???? a dzieci potrafią tego wypić.....
          >
          > Ja zawsze brałem all incl. piłem około 10 pow (0,25l) dziennie, plus soki,
          > cola, wino, drinki i ledwo zbliżałem się do granicy 20USD

z dygresją że: nie każdy wypija tyle alkoholu, my w najbardziej "pijany dzień"
          wypiliśmy po 3 na głowe - po dwa na plaży i jedno do kolacji... nie każdy pija
          wódkę - my np. z bezcłowej zawsze bierzemy southern comfort bo lubimy, nawet na
          allu takie alkohole są niewliczone i nie każdy ma dzieci (a jak ma to i tak nie
          rozumiem czemu na plaże nie można pójść z cała butelką wody, coli itp?) nie
          rozumiem zupełnie "zapijania śliną" a jeśli sklep jest na terenie hotelu to tez
          jasne jest ze jest dla ludzi i normalnie można sobie w nim coś kupić i nosić po
          hotelu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka