Dodaj do ulubionych

Wróciłem z HRG

25.05.07, 19:20
Właśnie wróciłem z kolejnego wyjazdu do Hurghady.Jak ma ktoś pytania odnośnie
turystyki to chętnie odpowiem.
Pozdrawiam.
Janusz
Obserwuj wątek
    • becia_be Re: Wróciłem z HRG 25.05.07, 19:26
      jaka temepratura ???

i co jednak euro czy dolary ??

orientacyjna cena wody ???
      • janusz.amir Re: Wróciłem z HRG 25.05.07, 19:37
        Już się robi ciepło i przyjemnie. Tak ok.34 st.C
        Ja zawsze preferuję dolary a cena wody to od 1LE w górę
        • wp2007 Re: Wróciłem z HRG 26.05.07, 10:34
          Jade d Empire./ 7+7/ Poleć jakieś miejscowe biuro z polska obnslugą . Chcemy
          ponurkować i zobaczyć coś ciekawego w Hurg. i w promieniu +-100km. Gdzie w
          okolicach Hurg. sa najfajniejsze rafki? Jak daleko od hotelu znajduje sie bazar?
          Co ciekawego do zobaczenia jest w samej Hurg.? Moze jakieś porady lub uwagi od
          siebie?
          • janusz.amir Re:wp2007 26.05.07, 13:03
            To będziesz mieszkać w bardzo przyzwoitym hotelu prawie na samym bazarze. Też
            teraz byłem w Empire.Wychodząc z hotelu kieruj się na prawo do ronda a potem w
            lewo i po ok.300m jesteś na bazarze. Sama Hurghada jest bardzo ciekawym miastem
            i warto się po niej powłóczyć zwłaszcza nocą. Odwiedz kościół koptyjski. Masz go
            ok.1km. od hotelu zaraz przy bazarze koło bus station. Co do raf i nurkowania.
            Ja znam dwa polskie centra tj. V.I.P. i Adventurer i oba mogę polecić. Unikaj
            przy nurkowaniu biur egipskich. Fakt że są tańsze ale mają zużyty sprzęt a tu
            chodzi o bezpieczeństwo. Z miejscowymi to możesz na safari i quady. Polecam
            Orbit Tours i Jeddah Tours. W okolicy 100km to jedynie El Gouna ale tam pojedz
            na własną rękę busem z Al Dahar za 1LE.
            Miłego wypoczynku.
            Janusz
            • cameltravel Re:wp2007 26.05.07, 14:45
              Janusz 0 chyba sie siekłeś
              do El Gouny nie dojedziesz z Daharu za 1 Le - w grudniu bus państwowy to był
              koszt 5 funtów
              teraz po podwyżkach nie wiem jak jest

Ewa
              • kari45 Re:wp2007 26.05.07, 15:02
                A czy z El Palacio też jest daleko na bazarek? No i czy w pobliżu hotelu
                dzieje sie coś w nocy?? Dzieki za inforamcje
                • janusz.amir Re:wp2007 26.05.07, 17:25
                  Z El Palacio masz na bazar ok. 15min busem na północ. Nie wiem co masz na myśli
                  pisząc czy coś się dzieje? Jeżeli masz na myśli imprezki to obok Palacio nic się
                  nie dzieje.
                  Pozdrawiam.
                  Janusz
              • janusz.amir Re:camelka 26.05.07, 17:30
                Sorry! Fakt 5LE do El Gouny. 1LE to do Fayrouse i to za 2 osoby. Po prostu tylko
                tam jezdziłem i pomyliło mi się.
                • aeki Re:camelka 26.05.07, 19:39
                  co to Fayrouse ?????
                  • janusz.amir Re:aeki 28.05.07, 09:13
                    Fayrouse to osiedle mieszkaniowe 10km od Hurghady przy trasie do El Gouny
    • wp2007 Re: Wróciłem z HRG 26.05.07, 19:30
      A gdzie niedaleko Empire znajduje sie jakis market ze stałymi cenami .
      Orientujesz sie moze , czy do Empire mozna bez problemow wnosic zakupy?Gdzie
      mozna wypic dobrego kufelka? Gdzie mozna dobrze i spokojnie zjeść jakis egopski
      wynalazek?Czy w Empire sa pokoje gorsze i lepsze? A jak tak to w ktorej części
      znajdują sie te lepsze. Moze cos od siebie.
      • janusz.amir Re: wp2007 26.05.07, 19:43
        Jak masz tyle pytań to na gg 8671509. Będzie prościej niż na forum.
        • vanilla_eyes Re: wp2007 26.05.07, 23:41
          Ale moze innym te informacje tez by sie przydaly, nie sadzisz?
          • agam69 Re: wp2007 25.06.07, 00:10
            Ja też jestem bardzo zainteresowana.
      • ewula36 Re: Wróciłem z HRG 28.05.07, 08:24
        Market Abu Ashara jest tuż przed bazarem, jakieś 500 metrów od Empire,ale w
        drodze na plażę w Empire Beach, obok tych biur podróży też jest mały market,
        trochę drożej, ale przecież nie drogo bo to Egipt. Wodę jak dużo się kupuje to
        lepiej w hotelu, bo różnica w cenie0.5 LE a wygoda i św.spokój, za to colę i
        inne rzeczy wnosiliśmy i nigdy nie sprawdzali tylko w zamkniętym plecaku. Jeśli
        chodzi o jedzenie to polecam w Sakkali restaurację El Arabia( lub podobnie)
        naprzeciw SEA GULL'a. Pyszne jedzenie. W Dahar nie wiem. Pokoj w Empire są
        różne, czyli liczyć na łut szczęścia(jak my) lub 5 dol. w paszporcie jak
        wyczytałam na tym forum. Polecam te z widokiem na morze i ulicę od 4 piętra w
        górę. Pozdrawiam. Ewa
        • dario89 Re: Wróciłem z HRG 25.06.07, 00:22
          Kojarzysz może hotel Beirut. ?
          • janusz.amir Re: Wróciłem z HRG 25.06.07, 09:29
            Tak. Znam hotel Beirut. Nie polecam. Może nie tragedia ale kiepskie żarcie i
            nieciekawa okolica. A ta płatna plaża komunalna to jest koło Palacio czyli nie
            aż tak blisko Beirutu.
            Poza tym na plaży hotelowej Twoje rzeczy są bezpieczne a tam już nie koniecznie.

Janusz
            • pc_maniac Re: Wróciłem z HRG 25.06.07, 10:37
              Co do bezpieczeństwa rzeczy na plażach hotelowych, to się niestety nie zgodzę.
              Tak się składa, że od paru już lat jeżdżą do Egiptu z Polski i Rosji
              zorganizowane grupy złodziei, a nie sądzę by rżnęli towar na plażach
              publicznych, bo nie mieliby tam co kraść.

Nawet tutaj na forum, 2 lata temu była rozmowa, że od takich złodziei można
              kupić wszystko (laptopy również). Więc to właśnie nie Egipcjan się obawiajcie,
              lecz "turystów".
              • janusz.amir Re: Wróciłem z HRG 25.06.07, 10:59
                Być może tacy są ale ja jeszcze nie spotkałem się z takim przypadkiem.
                Natomiast na plażach publicznych ginęły nieraz drobiazgi typu okulary.

Janusz
    • edytabrodka Re: Wróciłem z HRG 25.06.07, 11:31
      mam pytanie o walute i o ceny? jaka najlepiej wziasc usd czy eur? ile wziasc
      kasy na dwa tygodnie pobytu? ile kosztuja wycieszki fakultatywne? np wycieszka
      do kairu.
      • pc_maniac Re: Wróciłem z HRG 25.06.07, 11:35
        Tutaj znajdziesz odpowiedzi na część Twoich pytań:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=64630845
      • janka76 Re: Wróciłem z HRG 25.06.07, 13:36
        Moim zdaniem dolary. W maju 65$ i 33$ dziecko od rezydenta Scan.Gosia
    • wp2007 Re: do bywalców 25.06.07, 13:57
      Czy w hoteli Empire 3* - jest sejf hotelowy i czy ten sejf jest bezpieczny?
      • janusz.amir Re: do bywalców 25.06.07, 15:01
        W Empire masz sejf w pokoju w szafie.
        Moim zdaniem jest bezpieczny.
      • emma65 Sejf jest w Empire 25.06.07, 15:01
        raz korszystałam z sejfu umiejscowionego za recepcją (zamykany na 2 kluczyki-
        klienta i obsługi recepcji), a drugi raz miałam sejf w pokoju.
        • cameltravel Re: Sejf jest w Empire 26.06.07, 00:23
          wokół empire masz wszystko
          sklepy bazary itd
          jedzenie w Empire jest całkiem dobre - mało - BARDZO dobre
          niestety z przykrością to napisze ale jest lepsze niż w Ali Babie która ma niby
          4,5*
          jest to super hotel - na pawo masz bazar na old markecie - ok 600 metrów, na
          lewo knajpki :)
          z sentymentem wspominam ten hotelik

Ewa
          • wp2007 Re: do bywalców 26.06.07, 11:32
            A który waszym zdaniem sejf jest bezpieczniejszy ten w pokojowej szafie czy
            ten hotelowy? Czy za sejf hotelowy sie płaci? Czy ktos wie o przypadkach w
            których z sejfu hotelowego lub pokojowego cos zginęło w Empire? wp2007
            • janusz.amir Re: do bywalców 26.06.07, 11:40
              Oba sejfy są bezpieczne.
              W Empire sejfy są już tylko w pokojach.
              W recepcji były do 2006 roku.
              Sejfy w Empire są bezpłatne.
              Byłem w tym hotelu trzykrotnie w tym raz 4 m-ce i nic nikomu nie zginęło.
    • szama4 Re: Wróciłem z HRG 26.06.07, 09:23
      Witaj, a mozesz coś poiwedzieć o hotelu Sea Gull ??
      • janusz.amir Re: Wróciłem z HRG 26.06.07, 09:29
        Całkiem przyzwoity hotel, choć bez rewelacji. Plaża taka sobie.
        Plusem jest położenie w centrum handlowo knajpowym Sakkali.
        Mieszkając tam masz wszystko pod ręką.
        Nawet Duty Free.
        • brehia Re: Wróciłem z HRG 26.06.07, 21:52
          Mam bardzo proste (żeby nie powiedzieć prostackie :))) pytanie. Co mam
          konkretnie powiedzieć taksówkarzowi (kierowcy busa), żeby zawiózł mnie do
          centrum Hurghady (sklepy, kawiarnie - niekoniecznie świeżo wykończone i super
          europejskie)?. Czy hasło "centrum" wystarczy?
          • janusz.amir Re: Wróciłem z HRG 27.06.07, 09:30
            Jadąc taksówką należy powiedzieć dokąd ma cię zawieść. Takie centrum ze sklepami
            i knajpami jest w Sakkali w okolicy McDonalda.
            Na pewno hasło centrum wystarczy ale powiedz McDonald.
            Tam wszyscy jeżdżą.
            Proponuję jechać busem za 1LE.
            Busy mają swoje trasy i wysiadasz gdzie Ci się spodoba.
            Na pewno centrum nie przeoczysz.
            Jadąc taksówką wybierz te nowe z sieci bo mają taksometry i Cię nie orżną.
            Kosz przejazdu przez miasto to ok.20LE
            Pzdr.
            Janusz
          • malini Re: Wróciłem z HRG 27.06.07, 10:58
            dodam,że te właściwe taksówki są pomarańczowo-granatowe, jest ich masa (jak się
            wychodzi na ulicę, to trąbią,żeby wsiąść).Można się też z góry umówić na kwotę
            (z targowaniem niestety),bo mnie się wydaje,że nieświadomy właściwej trasy
            turysta może zostać przewieziony z 5 razy przez miasto,zanim trafi do
            właściwego miejsca.Jaka jest kwota właściwa, powinien wiedzieć rezydent,nam też
            mówił o tym kelner w jednej knajpie na plaży.
            My pierwszy raz jadąc powiedzieliśmy "bazar" (nie wiedzieliśmy o Mc Donaldzie)
            i zawiózł nas w okolice Syrenki (Sakkala).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka