Dodaj do ulubionych

ubezpieczenie NW a nurkowanie

29.05.07, 19:31
właśnie się doczytałem w warunkach mojego ubezpieczenia, że nurkowanie (z
automatem do oddychania) jest wyłączone z odpowiedzialności (ubezpieczenie z
TUI).Dodam, że mam wykupione ubezpieczenie dodatkowe ale coś mnie "tknęło" i
się zagłębiłem w warunki.
W związku z tym mam pytanie -czy wasze biura też mają takie wyłączenia??
Jeśli tak to kupujecie dodatkowe gdzieś indziej to gdzie?? A może to centra
nurkowe mają takie ubezpieczenia??
Dzięki za ewentualną odpowiedź:
Arek
Obserwuj wątek
    • iberia.pl Re: ubezpieczenie NW a nurkowanie 29.05.07, 20:12
      dla wiekszosci TU nurkowanie to sport ekstremalny dlatego maja takie
      wylaczenia.Sprawdz oferte Hestii albo Warty-moze oni w najdrozszych pakietach
      maja to uwzglednione.
    • sharmdiver Re: ubezpieczenie NW a nurkowanie 29.05.07, 22:25
      Tak - ubezpieczenie turystów, centrum nurkowego, przewodnika, instruktora to
      BARDZO CIEKAWY temat...
      Szczególnie mając na względzie ewentualne odszkodowania...

Przyłączam się do zapytania...
    • abirka Re: ubezpieczenie NW a nurkowanie 30.05.07, 07:29
      Interesująca sytauacja, że reklamujący sie nachalnie wszędzie instruktor
      nurkowy nie zna kwestii ubezpieczenia.

Nie napisałeś w swoim poście jak intensywne ma być Twoje nurkowanie. Jeśli,
      przynajmniej na początku, ograniczasz sie do nurkowania podczas pobytu w
      Egipcie to polecam Tobie i innym firmę Victoria Travel
      (www.tanienurkowanie.pl). Z racji nurkowych zainteresowań włascicielki biura
      oprócz wyjazdów zajmują sie oni również sprzedażą ubezpieczeń nurkowych po
      NORMALNYCH cenach. Wszystko mozna załatwić bardzo sprawnie droga mailową.
      Polecam - sprawdziłam ich usługi kilkakrotnie.
      natomiast przy całorocznym nurkowaniu to już raczej ubezpieczenie DAN. Ale to
      już inna bajka, poważniejsza i droższa.
      • hary8h Re: ubezpieczenie NW a nurkowanie 30.05.07, 08:56
        zamierzam na razie ponurkować tylko w Egipcie więc ubezpieczenie tylko na 2 tyg.
        A możesz mi powiedzieć jak to jest w Polsce z ubezp.?? Pytam bo obecnie robię
        kurs i nie wiem czy dodatkowo się ubezpieczyć czu nie..Mam w pracy dość dobre
        ubzepieczenie ale nie wiem czy obejmuje sporty ekstremalne.
        A co to jest "ubezpieczenie DAN"
    • kiwigirl Re: ubezpieczenie NW a nurkowanie 30.05.07, 10:46
      hary8h żadne chyba ubezpieczenie w wersji podstawowej nie obejmuje sportów
      extremalnych (w tym nurkowania z aparatem). natomiast prawie każde pozwala na
      rozszerzenie ubezpieczenia na te sporty właśnie, za dopłatą. najczęściej jest to
      podwojona stawka ( +100% składki).

ubezpieczenia dawane przez biura to najczęściej signal Iduna, która w
      podstawowym pakiecie nie dość ze daje w ogóle bardzo niskie stawki, to
      oczywiście wyklucza nurkowanie itp. Ta sama signal iduna, pozwala natomiast
      wykupic poszerzone ubezpieczenie. moze to zrobić osoba indywidualna, na dowolna
      ilość dni. wejdź na ich strony tam masz kalkulator
      ssl.voyager.pl/PolisaOnline/Start.aspx
      my u nich ubezpieczyliśmy się "nurkowo" na Tajlandie, i było dość drogo (3 tyg,
      najwyzsze składki na cały świat) choć i tak o połowę taniej niż np. Allianz
      miał. w Tajlandii nurkowaliśmy przez 4 czy 5 dni z tych 3 tyg...

wiec teraz byliśmy mądrzejsi i ubezpieczenie nurkowe (mając to z biura na
      "normalne rzeczy") kupiliśmy tylko na dni kiedy planowaliśmy nury. tzn.
      wykluczyliśmy (poza dniem przylotu ) pierwszy dzień na miejscu (bo wiedzieliśmy
      ze pierwszy dzień przeznaczamy na leniuchowanie i orientacje w terenie) oraz 2
      dni przed powrotem (przepisowe 24 H przerwy przed lotem + dzień zapasu bo
      cholera wie jak nam zmienią charter i co będzie jak z wieczora przesuną na rano ?)
      tym sposobem lecąc na 8 dni, dokupiliśmy sobie nurkową polisę tylko na 5 dni
      "środkowych" kiedy to planowaliśmy nury. za 2 dorosłe osoby, biorąc najwyższe
      stawki w standard świat czyli 50 tys EUR (wyższe jest wyższe tylko o OC)
      zapłaciliśmy coś koło 150 pln. przy tygodniowym pobycie moze oszczędnosć
      niewielka te 4 dni (ok 100 pln) , ale jeśli się leci na 2 tyg, a planuje np.
      pakiet 5 dni nurkowych, to w tym momencie oszczędza się na 9 dniach polisy
      nurkowej. a to juz spora kasa.

można też kupic ubezpieczenie DAN - super ubezpieczenie nurkowe, ale żeby je
      kupić (coś ok 70 Dolców na rok w najprostszej wersji) nalezy być członkiem DAN
      (czyli płacić coroczne składki też kilkadziesiąt dolców) wiec jesli się jedzie
      na 3 czy 5 dni nurów to sie po prostu nei kalkuluje.
    • sharmdiver Re: ubezpieczenie NW a nurkowanie 30.05.07, 13:43
      Witaj,
      jak widzisz na załączonym obrazku wiadomości na temat ubezpieczeń nurkowych są
      marne mimo, że tu co trzecia osoba sprzedaje takie "fakultety". Oczywiście oni
      wiedzą ale przcież nie napiszą Ci/nie powiedzą w biurze, że w razie czego jesteś
      głęboko w d... Jest to dokładnie tak jak w tym wątku z quadami (Kaski a po co?
      Kto by się tym przejmował ? Nic się nie stanie!!! Kup fajną wycieczkę!!)

Międzynarodową firmą ubezpieczającą nurków jest daneurope.org Wykupienie jest
      bajecznie proste - na stronie wybierasz ubezpieczenie które Cię interesuje,
      płacisz kartą - przysyłają natychmiast potwierdzenie z Twoim numerem
      ubezpieczenia mailem. Ubezpieczenie działa od następnego dnia po zapłacie. Potem
      dosyłaja dodatkowe potwierdzenie/dokumenty zwykłą pocztą oraz plastikową kartę
      ubezpieczeniową - tak jak karta kredytowa. Na stronie masz też informacje w
      języku polskim.
      Inne ubezpieczenie NURKOWE oferuje Hestia - kupisz u dowolnego agenta tej firmy.

Ważne abyś zwrócił uwagę czy centrum w którym nurkujesz/snorklujesz jest
      ubezpieczone - w razie wypadku spowodowanego ICH niedbalstwem możesz domagać się
      odszkodowania. Nawet jak Ci się coś stanie podczas snorklowania. Podobnie jest z
      Twoim przedwodnikiem/ divemasterem/ instruktorem... Większość przewodników/
      divemasterów w tanich centrach NIE MA JAKIEGOKOLWIEK UBEZPIECZENIA. Jak to
      sprawdzić? Poprosić aby pokazał Ci swoją licencję nurkową - Musi być na niej
      wydrukowane lub specjalna nalepka VALID TILL (ważne do) i data do kiedy licencja
      jest ważna. Nie można tego uzyskać bez przedstawienia dowodu ubezpieczenia.
      Oczywiście również jeśli licencja nurkowa przewodnika jest nieważna (nie ma
      Ważności) to Twój Divemaster/Instruktor NIE MOŻE wykonywać zawodu. Niektórzy
      robią to tak, że jeden uczy a drugi wystawia licencję..
      Oczywiście NIKT z Was tego wcześniej nie sprawdza.... Zawodzenie, płacz i
      zgrzytanie zębów jest wtedy jak coś się stanie..

sharmdiver
      • cameltravel Re: ubezpieczenie NW a nurkowanie 30.05.07, 14:52
        Witam
        Nurkowanie to sport extremalny tak czy siak. ubezpieczenie PODSTAWOWE jakie
        kupujemy przy wycieczce nie obejmuje nurków
        ale tez nie obejmuje wypadków na quadach osób które nie maja do tego uprawnień
        - takim uprawnieniem jest posiadanie prawka na motor.
        takie ubezpieczenie nie obejmuje także lotów balonem, nie funkcjonuje na
        terytorium BETLEJEM, Kite surfingu, windsurfingu itd - żadnych sportów
        wyczynowych i extremalnych :)
        musisz dokupic dodatkowe - koszty ?? około 60 - 120 zł zależnie gdzi ei na jak
        długo wykupujesz :)

Ewa

PS - chorzy na choroby układu oddechowego - typu astma, czy inne choroby
        których leczenie trwa długo i zostały zdiagnozowane w polsce MUSZA mieć
        wykupione ubezpieczenie od chorówb przewlekłych - koszt ok 150zl na tydzień
        czyli masz chore, serce, nerki, ciąza, epi, płuca, krązenia itd - kupujemy w
        polsce dodatkowe ubezpieczenie
      • kiwigirl Re: ubezpieczenie NW a nurkowanie 30.05.07, 18:10
        Sharmdiver -gdzie na stronie DANa można wejść i kupić sobie ubezpieczenie na 3
        czy 5 dni ? czy nawet tydzień ?
        na europejskiej nie znalazłam tego info tylko od razu ceny za pakiety
        ubezpieczeniowe roczne, ale na www.diversalertnetwork.org/ ewidentnie
        rozbijają to na członkostwo (29 dolców) i pakiety ubepzieczeniowe które sobie
        mozes dokupić jako członek DAN ...

że zacytuję ze strony DAN:

Not a DAN Member, but would like to take advantage of these great programs?

* Become a DAN Member Today!

z tego co wiem to można za kilkadziesiąt euro kupić roczne członkostwo w DAN,
        które daje owszem pomoc w podróży travel assistance ale potem dopiero trzeba
        dokupić sam pakiet ubezpieczeń od wypadków nurkowych, terapię w komorze
        dekompresyjnej itp.
        • wojtek37k Re: ubezpieczenie NW a nurkowanie 30.05.07, 18:42
          Podstawowe ubezpieczenie DAN kosztuje 68 euro , ważne jest na 1 rok , nie można
          go wykupić na krótszy okres . Nie ma obowiązku przedłużania go jak się
          skończy , można je powtórnie wykupić w dowolnym momencie na następny rok , ale
          ważne będzie dokładnie od dnia wykupienia , a nie od dnia kiedy skończyło się
          poprzednie .

Pozdrawiam Wojtek
        • sharmdiver Re: ubezpieczenie NW a nurkowanie 30.05.07, 20:05
          Witaj,

Wojtek odpowiedział już na pytanie. Ze swojej strony dodam, że powinnaś obejrzeć
          stronę którą podałem w swojej wypowiedzi a nie amerykańską..
          Inna informacja (DAN) - jeśli wykupisz ubezpieczenie najtańsze a potem coś Ci
          się odwidzi możesz dopłacić różnicę do "wyższej" opcji i to tylko na tyle dni
          ile Ci zostało do końca ubezpieczenia.

W Egipcie można też kupić lokalne ubezpieczenia za kilkanaście euro na 1-2-3
          tygodnie (różne opcje). Obejmuje tylko leczenie w komorze dekompresyjnej.
          Zapytaj w Twoim centrum nurkowym..

sharmdiver
          • kadrom Re: ubezpieczenie NW a nurkowanie 31.05.07, 11:03
            Dla zainteresowanych. W ubezpieczeniu, które Alfastar oferuje do swoich
            wycieczek, wykupiona jest opcja ubezpieczenia kosztów leczenia związanego z
            nurkowaniem amatorskim do 20m pod opieką instruktora. Także podczas kursów.
            Informację potwierdziłem dzisiaj telefonicznie u Ubezpieczyciela, z którego
            korzysta AS.
            • sharmdiver Re: ubezpieczenie NW a nurkowanie 31.05.07, 13:25
              Wycięte z warunków umowy na stronie Alfastar:

6. Ubezpieczenie
              6.1. A) Organizator zawarł na rzecz uczestników imprez zagranicznych
              ubezpieczenie obejmujące w pakiecie podstawowym: koszty leczenia KL do kwoty
              15.000 USD dla krajów Europy i basenu Morza Śródziemnego, dla pozostałych krajów
              świata do kwoty 30.000 USD, NNW do kwoty 10.000 PLN i bagażu podróżnego do kwoty
              1000 PLN. Ubezpieczenie obejmuje również amatorskie nurkowanie z aparatem
              tlenowym do głębokości 20 m.,

Czy te ubezpieczenie również zawiera koszty leczenia w komorze dekompresyjnej?
              Co to jest "aparat tlenowy" ? Co szanowna osoba miała na myśli? ... Co będzie
              gdy opadnę (nie z mojej winy) głębiej ? Właśnie to bardzo często dzieje się
              podczas wypadków.. Wypłacą - niewypłacą?
              Pamiętajcie, że w razie wypadku firma ubezpieczeniowa będzie kombinowała tak aby
              Wam pieniędzy NIE WYPŁACIĆ... Na tym ten bussiness ubezpieczeniowy polega..
              • shark1sharm Re: ubezpieczenie NW a nurkowanie 31.05.07, 16:45
                Janek ma racje. Ubezpieczenie "nurkowe" Alfy to jedna wielka sciema. Wystarczy
                sobie przypomniec wypadek polskiego turysty w 2004 r., ktory wykupil pakiet
                nurkowan u rezydentki Alfy (twierdzila ona, ze ubezpieczenie NW dziala tylko
                wtedy gdy pakiet nurkowan zostal wykupiony u rezydenta Alfy).
                Tak jakos wyszlo, ze turysta Alfy musial sie pozniej leczyc w komorze
                dekompresyjnej w Sharm (nie chce zaglebiac sie w szczegoly wypadku, gdyz kazdy
                ma swoja wersje). Tamten Pan nie mial w ogole zadnego, indywidualnego
                ubezpieczenia nurkowego i powstalo pytanie, kto ma placic? Nagle okazalo sie,
                ze Alfa tego nie pokryje, a centrum nurkowe z ktorym wspolpracowali nawet nie
                ma licencji na dzialalnosc, a co dopiero powiedziec o ubezpieczeniu. Rachunek
                byl dosc spory, kilka tysiecy $$$.
                Prawde mowiac nie wiem jak to sie rozeszlo po kosciach, ale centrum Dive4Fun po
                tym wypadku zapadlo sie pod ziemie (choc niezupelnie, bo glowny byly wlasciciel
                D4F, a bylo ich czterech, w dalszym ciagu urzeduje na Sharmie, a egipscy
                rezydenci Alfy dalej do niego kieruja turystow pomimo, ze Alfa ma deal z
                Nautica).

Moja rada jest taka, czytac DOKLADNIE warunki umowy polisy ubezpieczeniowej
                dot. nurkowania (do jakiej glebokosci, jakie sytuacje, wypadki umowa obejmuje),
                zadac bezwzglednie od divemastera lub instruktora z ktorym bedziecie nurkowac
                lub robic kurs, okazania karty ubezpieczenia (z reguly bedzie to karta
                DANowska). Zadnych usmieszkow, ze pozniej pokaza, szczerzenia klow i temu
                podobnego bajerowania turystow.

Na koniec, dlaczego warto dobrze sie ubezpieczyc, przytocze artykul z prasy (w
                j. ang.) jak TU w UK wykrecilo sie od odpowiedzialnosci:

British diver faces £40,000 treatment bill
                www.divemagazine.co.uk/news/article.asp?SP=&v=2&UAN=2263
                Tak, tak, £40tys. funtow szterlingow, a kwoty ubezpieczenia, ktore podaje Alfa
                Star sa poprostu smieszne, dobre na waciki i ewentualnie starczy jeszcze na
                weflony. Tutaj dodam, ze ubezpieczenie DANu na leczenie w komorze NIE MA
                LIMITOW.
                • kadrom Re: ubezpieczenie NW a nurkowanie 31.05.07, 17:03
                  No to otworzyłeś mi oczy trochę szerzej...
                  Jaką masz radę dla takich wakacyjnych nurków, którzy będą nurkować przez 3-5
                  dni podczas urlopu w Egipcie ? Czy DANowskie ubezpieczenie można wykupywać na
                  tak krótkie okresy ? Może jakies inne propozycje ?

Pzdr
                  Marcin
                  • kadrom Re: ubezpieczenie NW a nurkowanie 31.05.07, 17:06
                    I jeszcze jedno. Co daje mi sprawdzenie karty ubezpieczenia Divemaster'a ? Czy
                    to ubezpieczenie jakoś mnie obejmuje ?
                    Proszę o więcej szczegółów.
                    • shark1sharm Re: ubezpieczenie NW a nurkowanie 31.05.07, 17:24
                      Jesli divemaster z ktorym nurkujesz ma wazna polise DANu dla nurkow zawodowych,
                      to zawiera ona OC do wysokosci 1,550,000 euro.

Co bym polecil? Najprostasza polise DANu dla nurkow - amatorow. Kosztuje 68
                      euro i jest wazna przez caly rok oraz zawiera travel assistance. Nawet jesli
                      masz zamiar nurkowac tylko raz w roku, to uwierz mi oplaca sie wykupic polise
                      DANu (polisa w polskim TU na kilka dni bedzie cie kosztowac 150 - 200zl). Samo
                      Travel Assistance, ktore masz w DANie obowiazuje przy twoich wszystkich
                      wyjazdach (nawet nie nurkowych) powyzej 80km od miejsca zamieszkania (min.
                      pobytu 2 dni).
                      • kadrom Re: ubezpieczenie NW a nurkowanie 31.05.07, 18:41
                        Nadal nie do końca rozumiem jakie znaczenie dla mnie ma OC Divmastera. Czy to
                        na wypadek gdyby coś wydarzyło sie z jego winy a ja wytoczyłbym mu sprawę ? Czy
                        nie wystarczy, że centru nurkowe jest ubezpieczone na takie wypadki ?
                        • sharmdiver Re: ubezpieczenie NW a nurkowanie 31.05.07, 21:31
                          Przeczytaj co pisałem wcześniej.
                          Jak to działa z licencjami?
                          Aby można było pracować trzeba zapłacić składkę do organizacji nurkowej i dostać
                          autoryzację. Zwykle odnawia się to co roku. Aby to uzyskać trzeba spełnić wiele
                          warunków.

Nie chcę się za bardzo wgłebiać w sprawę ale przyjmij to, że radzę Ci ze
                          szczerego serca. Dla mnie nurkowanie to pasja.

Więc BARDZO DOBRZE ZAPAMIĘTAJ, że nie wystarczy, że centrum jest ubezpieczone.
                          Twój przewodnik/divemaster/instruktor TEŻ. I to jest ważne NA CAŁYM ŚWIECIE.

Sharmdiver
          • kiwigirl Re: ubezpieczenie NW a nurkowanie 01.06.07, 11:14
            hej, stronę europejską ogladałam dopiero teraz, wcześniej - przed naszym
            wyjazdem - jak szukałam stron DANa to mi wyskoczyła ta gówna i stąd moje
            informacje. teraz tez weryfikowałam porównując, bo jakieś mi się dziwne wydało
            ze jedna i ta sama organizacja tyle ze na inne kontynenty ma inne zasady... no
            ale widać tak jest.

nie wiem czy czytaliście warunki umowy ale te nieograniczone koszty są tylko
            wtedy gdy cała akcję / opeieke nadzoruje DAN. jełśi pomocy udzieli wam ktoś inny
            to koszty pokryte sa tylk do wysokosci :
            B) W sytuacjach, w których DAN nie została wcześniej zaalarmowana i nie
            prowadziła bezpośrednio pomocy,
            Firma, po przedstawieniu wymaganej dokumentacji, wypłaci kwotę do wysokości
            maksymalnej sumy
            ubezpieczenia:

31,000,00 € (CZŁONKOSTWO BASIC – BASIC PROFESSIONAL)
            62,000,00 € (CZŁONKOSTWO MASTER – CZŁONKOSTWO SUPER – MASTER PROFESSIONAL –
            SUPER PROFESSIONAL)

na pokrycie kosztów bezpośrednio związanych z wypadkiem:
            - na pokrycie kosztów hospitalizacji, leczenia hiperbarycznego, łącznie ze
            zwrotem kosztów transportu
            w nagłych wypadkach, bez względu na środek transportu, od miejsca wypadku do
            stacji pierwszej pomocy i/lub
            placówki leczniczej.
            - na pokrycie kosztów pierwszej pomocy oraz dodatkowych wydatków związanych z
            pobytem w hotelu, jeżeli
            takie było wskazanie lekarza odpowiadającego za udzielenie pomocy w przypadku
            niemożliwości pobytu
            w szpitalu i transportu medycznego osoby, której udzielono pomocy;
            - na pokrycie wydatków pobytu w hotelu i/lub biletów lotniczych z powodu
            przymusowego przedłużenia
            programu podróży w następstwie objętego ubezpieczeniem wypadku, z następującym
            ograniczeniem na rok i zdarzenie

czyli de facto są to sumy niższe (lub tylko niewiele wyzsze w przypadku masters)
            o sumy podanej przez signala... 50,000eur...

rozumiem ze majac DANowe ubepieczenie to zakładamy e DAN nas będzie ratował, ale
            czy zawsze faktycznie tak jest e jak nas z wody wyciągną bo coś się dzieje to
            dzwonią do punktu DAN? przeceiż to nie my w razie wypadku zawiadamiamy i
            dzwonimy po pomoc tylko obsługa łodzi która nas wyciagneła... ?

dziwią mnie też ze koszty leczenia przez specjalistów sa w sumie malutkie - max
            3200 EUR ... ?

faktycznie DAN kupiony przez europejska stronkę wychodzi atrakcyjny cenowo jeśli
            się zakłada nurkowanie kilka razy w roku - to muszę przyznać.
            • wojtek37k Re: ubezpieczenie NW a nurkowanie 01.06.07, 18:55
              Ratować Cię może każdy , tzn. wyciągnąć z wody , przeprowadzić pierwszą pomoc
              itd. , ale nurkowie z reguły wszyscy są ubezpieczeni w DAN (więc są świadomi),
              nie mówię tu o nurkach "sytuacyjnych" , ale taki jegomość raczej nikogo nie
              wyciągnie i nie udzieli pierwszej pomocy , raczej sam spanikuje , natomiast
              przewodnicy , masterzy , oraz wszyscy inni bardziej doświadczeni wiedzą , że
              bez względu na wszystko powinno się jak najszybciej monitować o pomoc , przez
              radio , telefon itd. i powinien być to DAN . Dan staje się wtedy koordynatorem
              całej akcji , a naprawdę wiedzą jak to robić .
    • mojko Re: ubezpieczenie NW a nurkowanie 31.05.07, 22:06
      Witam,
      Na ubezpieczeniu nie ma co oszczędzać bo koszty leczenia po wypadkach nurkowych
      są czasem bardzo wysokie.
      Najlepszym rozwiązaniem w przypadku wyjazdu nurkowego jest wykupienie rocznego
      ubezpiecz. w DAN + wykupienie dodatkowo ubezpieczenia W Hestii - to wersja w/g
      mnie najlepsza. Jesli nie chcesz wykupić ubezp.w DANie na cały rok to polecam
      ubezp. w Hestii. Mają specjalny pakiet dla osób zarówno w trakcie kursu, jak i
      osób wyjeżdzających nurkować np do Egiptu. I wcale nie jest to takie drogie jak
      ktoś tu napisał. Ja za pełne ubezp.podróżne (NW+koszty leczenia+koszt utraty
      bagażu+ 21 dni nurkowych w Egipcie) zapłaciłam ok 150 zł. Nie uważam że jest to
      dużo. Nie chce tu robić reklamy, ale poczytałam trochę różnych OWU (ogolnych
      warunków ubezp) róznych firm dotyczacych ubezpieczenia dla osob nurkujących i
      uważam że Hestia ma chyba najlepsze. Moge Ci wysłać na maila warunki umowy.
      A co do OC instruktora.... to ok. , ale co ono Ci da w razie wypadku. Ono
      pokrywa koszty jesli Ty wytoczysz mu sprawę... Jak mówiła dawna
      reklama : "Przezorny zawsze ubezpieczony" :) Wiec lepiej licz na siebie :)
      Pozdrawiam i życzę Ci aby nie trzeba było korzystac z tego ubezpieczenia.
    • mojko Re: ubezpieczenie NW a nurkowanie 31.05.07, 22:40
      Może komuś się przyda:

www.adriatic.pl/ubezpieczenia.php
      www.nowa-ama.pl/dan_hestia.php
      • kadrom Re: ubezpieczenie NW a nurkowanie 01.06.07, 08:16
        Dziękuję wszystkim za fachowe odpowiedzi.
        Zdaję sobie sprawę z potrzeby ubezpieczenia i moje wywody nie miały na celu
        uniknięcia płacenia tylko wyboru najlepszej opcji. Przewertowałem wczoraj
        trochę stron i skorzystam chyba z usług Hestii. Zwłaszcza, że część rodziny
        jest nienurkująca,a dla nich również znajdzie sie tam opcja. Jeżeli (daj Panie
        Boże) będę miał okazje wyjeżdżać częściej na nurkowanie, ubezpieczenie DAN
        faktycznie jest niezbędne i relatywnie niedrogie.

Pozdrawiam i pozostaję w nadziei, że dysputy o ubezpieczeniach pozostaną
        wyłącznie kwestią teoretyczną...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka