04.06.07, 10:37
Na co zwrócic szcególna uwagę kupując sziszę ? Gdzie w Hurg.
jest ''specjalistyczny'' sklep z sziszami i tytoniem? Czy tytoń mozna wywozić
z Egiptu i co na to nasi celnicy? Jaki tytoń jest najlepszy?
Obserwuj wątek
    • platynka.iw Re: Szisza 04.06.07, 10:52
      Moja pierwsza uwaga-by byla obrotowa. Znaczy by waz mozna bylo sobie dookola
      swobodnie podawac.
      Specjalistycvzny sklep?? To chyba kazdy jeden :-) Szisze kupisz wszedzie,
      oczywiscie od tej zwyklej "ladnie wygladajacej" po profesjonalna. Kwestia ceny i
      wymagan.

Co do tytoniu-spokojnie mozna wywozic z Egiptu.

Najpopularniejszy to chyba jablkowy, winogronowy, waniliowy... a najgorszy to
      chyba anyzkowy ;-)

Iwcia
      • pc_maniac Re: Szisza 04.06.07, 11:04
        Obrotowa? - zbędny bajer.

Na co zwrócić uwagę:
        1. Aby elementy metalowe, były mosiężne/miedziane, nie zaś stalowe (kwestia
        rdzewienia w kontakcie z wodą)
        2. Po napełnieniu Sheeshy wodą należy spawdzić szczelność jej poprzez zatkanie
        górnej części rurki na którą nakłąda się cybuch.
        3. Cybuch powinien być gliniany.
        4. Dobra Sheesha to duża Sheesha, "kieszonkowe" to bajery dla turystów.

A jaki tytoń?! To już kurcze kwestia gustu/upodobań. Poprostu wejdź do kilku
        kafejek, zapal, jak Ci któryś będzie smakował, to zapytaj o rodzaj i producenta
        (najpopularniejsze tytonie jabłkowe też różnią się smakiem i jakością w
        zależności od producenta).

Z przywiezieniem tytoniu nie ma żadnego problemu. A jeśli nawet Ci się skończy,
        to i w Polsce również dokupisz.
        • pc_maniac Za zadne ceny świata nie kupuj ichniejszego węgla 04.06.07, 11:07
          Za zadne ceny świata nie kupuj ichniejszego węgla, jest on specjalnie
          siarkowany, tak by nawet laik potrafił go rozpalić. Ale gdy się nim
          zaciągniesz, to będziesz miał sierkowy odlot do gwiazd, nie wspominając o ty,
          że strzela iskrami jak diabli, co może się skończyć wypaleniem kilku dziur w
          ubraniu.
          To jeden wielki syf dla turystów. Oni sami używają węgla drzewnego, który
          spokojnie dostaniesz za grosze w Polsce jako węgiel drzewny do Grilla.
        • platynka.iw Re: Szisza 04.06.07, 11:38
          pc_maniac napisał:
          > Obrotowa? - zbędny bajer.
          Moze dla Ciebie. Nie dla mnie. O wiele wygodniej podawac weza na obrotowej.Nie
          placze sie.
    • jarecki946 Re: Szisza 04.06.07, 11:23
      jak bedziesz kupował to popros zeby Ci wszystko złożył na miejscu. Ja kupowalem
      swoją w Kairze, nie składałem, sprzedawca pokazał mi wszystkie elementy które
      fakował do futerału, potem w Sharm okazało się że brakuje małej gumowej
      uszczelki żeby zamocować drewnianą końcówkę węża do metalowej częsci sziszy.
      Na szczęscie dostałem to za darmo na bazarze w old sharm (ale musiałem szukac).
      Poza tym zwróć uwage na długość tej giętej rurki im dłuższa tym lepsza.
      • wp2007 Re: Szisza 04.06.07, 11:29
        A ile moze kosztowac w miarę pożądna szisza?
        • jarecki946 Re: Szisza 04.06.07, 22:41
          ja kupiłem dość dużą i część metalowa jest rozkręcana, skałda się z 3 częsci,
          zdobiona - bardzo ciężka, zapalciłem 140LE, ale to było w Kairze, w Sharm za
          takie chcieli powyżej 300le (po targach)
    • sharmdiver Re: Szisza 04.06.07, 22:51
      Na jakość wykonania, SZCZELNOŚC połączeń, czy wszystkie elementy są (zaworki),
      jakość "węża".
      Nie ma sklepów "specjalistycznych" ale większość handluje turystyczną tandetą
      dobrą do postawienia w kącie dla "ładnego wyglądu". Tytoń kupuje się w zwykłych
      sklepach spożywczych za grosze - 1le paczka. Bardzo popularny jest tytoń
      jabłkowy - słaby. Arabi palą zwykły bez "dodatków" - nieprawdopodobna "siekiera".
      Pamiętaj o ustnikach - higiena...

Pamietaj PALENIE ZABIJA.

Ja NIE palę...

sharmdiver
    • mati820 Re: Szisza 05.06.07, 09:31
      A mogę prosić o instrukcje obsługi? tzn. gdzie się kładzie węgiel, tytoń?
      • pc_maniac Re: Szisza 05.06.07, 10:07
        Balon szkklany napełnia się wodą, do wysokości min. 2/3 max. 3/4 jej objętości.
        Nakłada się resztę fajki wodnej na balon, tak by uszczelka na części metalowej
        dobrze przylegała do części szklanej i nie przepuszczała powietrza do balonu.

Na górną część rury metalowej nakłada się gliniany cybuch.

Tytoń drobi się (kruszy) i kładzie się na gliniany cybuch.
        Na cybuch nakłada się folię metalową, tak by zakryć tytoń. Robi się (np.
        długopisem) kilka kilkanaście drobnych dziurek).
        Następnie na tak podziurawioną folię kładziemy już rozpalone (np. nad gazem)
        węgielki węgla drzewnego w ilości 2-4 sztuk.
        Na to wszystko można położyć tzw. metalową czapę fajki wodnej.

Fajka w tym momencie jest gotowa do użytku.
        • pc_maniac Ile kosztuje porządna sheesha?! 05.06.07, 10:10
          Tyle ile uda Ci się wytargować, czyli minimum!!! połowę tego c sobie zyczą, ale
          bez względu na to za ile ją kupisz i tak trafisz kogoś, kto ją mógł kupić
          jeszcze taniej.

Poprostunie przejmuj się aż tak bardzo ceną, bo to ma być frajda, a nie zawody
          kto taniej.
          • czarnant Re: Ile kosztuje porządna sheesha?! 05.06.07, 13:25
            W Sharm najlepiej kupic Old Sharm, tam na miejscu ją z toba zapalą i ocenisz
            czy jest szczelna i solidnie zrobiona. Te dobre są ciężkie, te lekkie to sa z
            jakiejś kiepskiej blaszki, nie z mosiadzu. Koszt targowaniu oczywiscie 240
            funtów.
            a najlepiej powiedziec że chce się dobrą sami pokażą
            • cleopathre Re: Ile kosztuje porządna sheesha?! 05.06.07, 14:17
              W Hurghadzie bez targowania duże Shishe w komplecie kosztowały 10 $...Czyli 57
              LE!!!!!!!!!!
              W sklepie z cenami kosztowała 77 Le-taka do wysokości uda, czyli jakies 80cm
              Za 300 Le to były już wypasy posrebrzane i pozłacane...istne cuda jak bajki z
              1001 Nocy. Nawet w Sharm takich nie widziałam.
              W Sharm jest mega drogo...my zrobiliśmy ten błąd i kupiliśmy Shishe tam...ale
              lepiej zrobić to w Hurghadzie, bo jest jakieś 5 x taniej.
              Zresztą ogólnie nie chciało mi się wierzyć ,że w Hurghadzie jest tak
              tanio..pamiątki są za śmieszną cenę..Wszystkie cuda z malahitu i inny figurki
              jak za darmo..nie wspomnę o podrabianych okularach słonecznych
              W Sharm zaś jest cenowy kosmos.
              • martyna1985 a jak z przewiezieniem?? 18.07.07, 14:51
                w podręcznym bagazu nie mozna mieć szklanych rzeczy, a wiadomo jak traktują
                walizki, torby itp. Jak przewoziliście swoje szisze??
                • madzia112 Re: a jak z przewiezieniem?? 18.07.07, 15:17
                  No właśnie, teraz sheeshy w bagażu podręcznym przewieźć nie można - widziałam
                  jak para turystów przekonała się o tym dopiero przy kontroli bagażu
                  podręcznego...
                  • sharmdiver Re: a jak z przewiezieniem?? 18.07.07, 15:20
                    Dlatego trzeba ją dobrze zawinąć i zapakować do bagażu zwykłego.
    • mishka77 Re: Szisza 18.07.07, 15:31
      Ja swoją kupiłem w Tunezji, za około 80 zł, 70 cm, duża butla... a sugerowałem
      się tym, jakie fajki palili sami Tunezyjczycy i jakie fajki były w dobrym shisha
      barze... szkło dobrze owiń w ciuchy i do walizy.

jednak kupiłem fajkę bez dodatkowego "dziubka" , tzn, nie ma tego czegoś co
      zaznaczyłem na zdjęciu:

users.twojepc.pl/~dyd/egipt/194109672.jpg
      może ktoś wie do czego on służy i jaką pełni rolę?

mishka

• anuulka Re: Szisza 18.07.07, 16:33
        podczas palenia w butli nad woda zbiera sie dym. powoduje to ze czasem robi sie
        gryzacy w gardlo. wystarczy wtedy przedmuchac i tamtym dziobkiem dym wychodzi.
        mi cos sie stalo z dziobkiem - zatkal sie albo cos i mnie to strasznie wnerwia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka