Dodaj do ulubionych

Ryby w Sharm el Sheikh

02.07.07, 12:19
Ostatnio w Sharm el Sheikh:

Ras Mohhamad – rekin wielorybi – kilka spotkań przez nurków – ostatnie na
rafie Jackfish Halley.
Także orlenie i ławice barakud.
Marlin.
Rafa Ras Um Sid dużą manta.
Tiran – rekin młot – hammerhead shark.

W tym miesiącu spodziewana jest większa liczba rekinów i jeszcze większe
ławice barakud, batfish”y, i snapperów specjalnie w Parku Ras Mohhamad.

Obserwuj wątek
    • derika26 Re: Ryby w Sharm el Sheikh 02.07.07, 12:34
      Heyka...zdajesz się być nieźle obeznany w tych tematach...powiedz mi jakich
      zwierząt mogę się spodziewać we wrześniu na rafie w Shark Bay przy hotelu Coral
      Beach Tiran???

• hikarii Re: Ryby w Sharm el Sheikh 02.07.07, 12:55
        we wrzesniu przy Shark Bay to tylko biale wielkie slonie morskie :))) biegle
        wladajace cyrylica
      • sharmdiver Re: Ryby w Sharm el Sheikh 02.07.07, 13:18
        Lipiec, sierpień i wrzesień są absolutnie najlepszymi miesiącami na nurkowanie i
        snorklowanie (pływanie z maską i rurką po powierzchni) w Sharm el Sheikh.
        Przypływają miliony ryb, jest to podwodny raj na ziemi.
        Ale są miejsca lepsze i gorsze.
        Rafa Sharks Bay uchodziła tylko kilka lat temu za jedną z najpiekniejszych w
        SSH. Teraz jest zupełnie zniszczona przez turystyczną dzicz. Podobnie jest z
        innymi rafami do których dociera ta stonka. Większość ludzi absolutnie nie robi
        nic aby zachować przyrodę taką jaką zastali. Śmiecą, depczą i łamią korale itp.
        Nie spodziewaj się tutaj niczego specjalnego.
        • derika26 Re: Ryby w Sharm el Sheikh 02.07.07, 13:30
          :) wydam się pewnie dziwakiem....ale wolałabym nie zobaczyć nic nadzwyczajnego.
          Małe rybki ok...może żółw też ok... ale jakaś większa ławica...jak na Hawajach
          snurkowałam to omało się nie utopiłam przez głupiego węgorza (albo
          węgorzowatego)...ze strachu zachłystnęłam się wodą....wolałabym nie przeżywać
          tego po raz drugi...stąd może pytanie....co zazwyczaj tam pływa??? Chciałabym
          być przygotowana :)
          • sharmdiver Re: Ryby w Sharm el Sheikh 02.07.07, 14:07
            Tak jak pisałem nic tu nie ma. Chociaż to morze i czasami zdarzają się "cuda"
            (he, he Morze Czerwone słynie z tego..).
            Zobaczysz tylko małe rybki.
            Żółwie tam nie pływają ponieważ one żywią się miękkimi koralami a tam ich nie ma.

A przy okazji węgorza.. W Naama Bay w miejscu gdzie jest bardzo dużo turystów
            lubił przesiadywać wielki węgorz - murena prawie dwumetrowej wielkości. Jest on
            absolutnie niegroźny gdy go nie zaczepiamy. Czasami pływał od rafy do rafy.
            Jedna z pań spytała mnie czy on jest zdalnie sterowany i kto nim steruje...
            Podobnie jak Ty też się wtedy mało nie utopilem..
            • klara13 Re: Ryby w Sharm el Sheikh 02.07.07, 23:01
              Nurkowałam w Sharmie tydzień temu, widziałam Mureny, są przepiękne. Wyglądają
              groźnie, ale nawet zaczepiane przez instruktora nic nie zrobiły.
              • sharmdiver Re: Ryby w Sharm el Sheikh 02.07.07, 23:06
                Przeczytaj moje dzisiejsze wypracowanie w wątku "Egipt śmieszne przygody".
    • platynka.iw Re: Ryby w Sharm el Sheikh 02.07.07, 12:51
      sharmdiver napisał:
      > W tym miesiącu spodziewana jest większa liczba rekinów i jeszcze większe
      > ławice barakud, batfish”y, i snapperów specjalnie w Parku Ras Mohhamad.
      A co-zapowiedzialy sie??
      ;-)
      heeheheheheheh
    • eb_13 Re: Ryby w Sharm el Sheikh 02.07.07, 23:12
      Oj tak:) Był i rekin młot i spory żółw (ten ze szramą na skorupie), mnóstwo
      kolorowych rybek, barakudy i mureny... Piękny jest ten świat...
      Ja chcę do Egiptu;))) Pozdr.
      • sharmdiver Re: Ryby w Sharm el Sheikh 02.07.07, 23:20
        Tak, pod wodą to raj na ziemi. Zróbmy wszystko aby taki pozostał na zawsze...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka