mamaula2 07.07.07, 20:07 pomóżcie !! z jakim biurem pojechać na rejs po Nilu (7+7) we wrześniu . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jary69 Re: Egipt rejs po Nilu 07.07.07, 21:04 Osobiście polecam Exim. Program Tutanchamon. Exim zatrudnia przewodników archeologów, którzy mają dużą wiedzę o starożytnym Egipcie (byliśmy z żoną i z synem na tym programie dwa razy). Najwięcej zwiedzić można podczas objazdówki (z rejsem) z biura Sigma Travel. Dużo wrażeń, ale bardzo męczący program. Pozdrawiam i życzę udanego urlopu. PS. We wrześniu może być za gorąco na zwiedzanie. Ostatnio byliśmy w drugiej połowie października i w Asuanie temperatura przekraczała 40 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Egipt rejs po Nilu 07.07.07, 21:46 Praktycznie z każdym, które proponuje rejs statkiem 5*. Zdaje się że jedynie Triada oferuje statki 4 i 5*, ale na to niech odpowiedzą turyści, którzy byli na takim rejsie. Ten rodzaj destynacji ma najmniej zażaleń, więc o ile nie będziecie może zadowoleni z obsługi jakiegoś biura w Hurghadzie, to na rejsie wszystkie biura sprawują się świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta.gaj Egipt rejs po Nilu 07.07.07, 23:51 Byłam na rejsie w lipcu 2005 roku. Było fantastycznie. Jest b. gorąco, ale zwiedza się wcześnie rano, a później leniuchuje na statku oczywiście 5*. Wczesne wstawanie rekompensuje to co zobaczymy... Naprawdę warto. Zapraszam do przeczytania mojego "Pamiętnika": www.odyssei.com/pl/travel-article/2721.html Pozdr. Jola Odpowiedz Link Zgłoś
malini Re: Egipt rejs po Nilu Triada 5* 09.08.07, 09:20 Statek 5* "miss Egipt", który wyczarterowała Triada jest świetny,wszystkie kabiny są wysoko nad wodą,są przestronne i ładne+co istotne, mają rozsuwane,wielkie okna.Niestety lodóweczki w kajutach ledwo zipały (trudno było cokolwiek schłodzić np.ja miałam sprytny plan,aby zmrażać żelowy wkład do plecaka i mieć miły chłód przez chociaż część dnia,a tu ....nic z tego). Nasza pilotka posiadała olbrzymią wiedzę i kontakt z nią we wszystkich sprawach był łatwy i przyjemny,a jej praktyczne rady - korzystne. Ja mam jednak zastrzeżenia dotyczące programu,który okazał się okrojony np.bardzo mnie zaskoczyło,że podczas wizyty w Dolinie Królów mamy do zwiedzenia wykupione jedynie 3 grobowce.Nie było zwiedzania Doliny Królowych i innych miejsc,które inne BP oferują w standardzie.Abu Simbel był fakultetem,Kair również.Za to były takie punkty wycieczki, jak wizyta w "pałacu perfum" i "pałacu papirusów",czyli podstawianie autokaru klientów (nas)zaprzyjaźnionym firmom. Podczas rejsu trzeba było dopłacić jeszcze 130 USD od osoby,które w mojej ocenie były zawyżoną kwotą w stosunku do cen biletów,przejazdów itp."Lokalny przewodnik" okazał się jedynie asystentem pilotki od kupowania biletów i liczenia ludzi (mówił po polsku jedynie "jak się masz"). Były też kłopoty z jedzeniem,które było dobre,ale w małych ilościach (tj.nie dokładano tego,co zjedli pierwsi klienci restauracji i dotyczyło to dosłownie wszystkiego z bułkami na śniadanie włacznie).Poprosiłam o interwencję pilotkę i to się zmieniło,ale moje bezpośrednie uwagi adresowane do szefa sali spotykały się z bezradnym wzruszaniem ramionami.Personel generalnie był miły i nie zaczepiał tak, jak obsługa hotelowa, ale przy wymianie walut w recepcji kilka osób zostało oszukanych na przedziwnym przeliczniku walut (warto zmieniać walutę w kantorach np.w banku i nie płacić niczego na statku innymi pieniędzmi niż lokalne funty, szczególnie dotyczy to końcowego rozliczenia, kiedy płaci się hurtem za wszystkie dodatkowo kupione napoje). Odpowiedz Link Zgłoś
olala78 Re: Egipt rejs po Nilu 09.08.07, 15:50 Niestety Exim ma wypoczynek tylko w Hurgadzie... Czy ktoś wie w którym biurze podróży jest wycieczka 7+7 z wypoczynkiem w Sharm? Odpowiedz Link Zgłoś
elgry Re: Egipt rejs po Nilu 08.07.07, 13:44 Nie wiem, na ile moja sugestia będzie aktualna we wrześniu. Ze względu na duże opóźnienia czarterów ( o których ostatnio było głośno), jak wybrałabym biuro, które zaczyna rejs na trzeci dzień, a nie na drugi. Wtedy w Hurghadzie jest w rezerwie dzień na odpoczynek i aklimatyzację. My znaleźliśmy sie w pokoju hotelowymw w Hurghadzie o godz.2 w nocy, a konwój rozpoczynał się o godz.6 (wyjazd z hotelu o 5, żeby pozbierać innych turystów i dojechać do miejsca, w którym formuje sie konwój). W Luksorze z marszu zwiedzanie. Byliśmy bardzo zmęczeni. Jak już "dorwaliśmy się" do statku, to prawie nikt z kabin nie wyszedł do rana. Tym sposobem straciliśmy popołudnie i wieczór, czego do dzis mi brakuje. Rejs jest cudowny, z jakim biurem najcudowniejszy.. nie wiem.. Ja byłam z eximem. Pilotka-przewodniczka wspaniała organizacyjnie i z ogromną wiedzą. Statek oczywiście , jak poradzono powyżej , ja też polecam 5*. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_p Re: Egipt rejs po Nilu 08.08.07, 19:31 Mam pytanie dotyczące wycieczki Tutanhamon. Jest rozbieżność w programie zamieszczonym w katalogu i na stronie. W katalogu program wygląda tak: najpierw 6 dni wypoczynku, potem zwiedzanie. Natomiast na stronie: 3 dni wypoczynku, zwiedzanie i na koniec znowu 3 dni wypoczynku. Oczywiście na dole jest zapis o możliwości zmiany kolejności programu. Jak jest w rzeczywistości? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, planujemy się wybrać we wrześniu, a nie bardzo by nam odpowiadał pierwszy wariant. Odpowiedz Link Zgłoś
iza1973 Re: Egipt rejs po Nilu 08.08.07, 21:24 wlasnie wrocilam z programu Tutanhamon. nie polecam Eximu. nie bylo zadnej wpadki ale wiecej z nimi nie pojade. na poczatek jest wypoczynek (5 dni), a potem intensywne zwiedzanie. wiec szok. potem rejs, ale troche za krotki. potem bardzo meczaca podroz z Asuanu pociagiem do Kairu (16 godzin pociagiem, toalety w dramatycznym stanie, trzeba samemu tarac bagaze i w Asuanie (upal 60 stopni) i w Kairze). potem 2 dni w Kairze (a w zasadzie poltora), intensywne zwiedzanie po ciezkiej podrozy, drugi dzien wolny gdzie prawie nikt nie mial na nic sil. potem znowu 6 godzin w autokarze do Hurghardy. wiec koncowy odpoczynek to niektorzy mieli tylko po poludniu (dojechalismy ok 15, a samolot rano nastepnego dnia). przewodnicy polscy - ok, szczegolnei pani Malgosia na rejsie i w Asuanie. podstawowa wada: bylismy przekazywani kolejnym pilotom doslownie KILKANASCIE RAZY. nie wplywa to korzystnei na komfort i poczucie bezpieczenstwa. druga wada - program dostosowany do spraw logistycznych a nie wygody turystow. wypoczynek na poczatku powinien byc krotszy, zwiedzanie Kairu inaczej rozlozone. w ogole - super wakacje. hotele i statek extra (pokoje, jedzenie, obsluga). ale biuro nie powala. Odpowiedz Link Zgłoś
yrec61 Re: Egipt rejs po Nilu 08.08.07, 22:16 my byliśmy w ubiegłym roku na rejsie w lipcu (nie odczuwa się tych temperatur tak strasznie) z rainbow tours i było bardzo dobrze (w tym roku z nimi w lipcu w ziemi św.+synaj i było rewelacyjnie) tu foto relacja fotoforum.gazeta.pl/72,2,687,51018325.html Odpowiedz Link Zgłoś
iza1973 Re: Egipt rejs po Nilu 08.08.07, 23:26 dla mnie to były naprawde super wakacje. wysokich temperatur sie spodziewalismy, wiec nie było to dla nas zaskoczeniem. zdecydowanie nikomu z grupy nie podobalo sie to przekazywanie grupy co chwila komu innemu. a jakby ktos nawalil? a jakby jakas choroba? rozumiem 2-3 zmiany pilota. ale kilkanascie razy? nie było wpadki ale czulismy sie jak taka przezsylka kurierska. standard hoteli statku b. dobrze. ale z calej grupy nikt z eximem wiecej nie pojedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Egipt rejs po Nilu 22.08.07, 09:24 iza1973 napisała: > wlasnie wrocilam z programu Tutanhamon. nie polecam Eximu. nie bylo > zadnej wpadki ale wiecej z nimi nie pojade. > na poczatek jest wypoczynek (5 dni), a potem intensywne zwiedzanie. > wiec szok. potem rejs, ale troche za krotki. potem bardzo meczaca > podroz z Asuanu pociagiem do Kairu (16 godzin pociagiem, toalety w > dramatycznym stanie, trzeba samemu tarac bagaze i w Asuanie (upal 60 > stopni) i w Kairze). potem 2 dni w Kairze (a w zasadzie poltora), > intensywne zwiedzanie po ciezkiej podrozy, drugi dzien wolny gdzie > prawie nikt nie mial na nic sil. Z tym co napisałaś jest pewien problem. Otóż niedogodności, które Cię spotkały (zwiedzanie Luksoru i Zachodnich Teb praktycznie z biegu, wielogodzinna jazda brudnym pociągiem z Asuanu, intensywne zwiedzanie Kairu, zanoszenie własnych bagaży do pociągu) mają wszystkie biura. Więc Twoje pretensje, że z tych powodów więcej nie wybierzesz się z Eximem (chociaż jak sama piszesz wpadek nie było) dyskredytuje w Twoich oczach wszystkie biura organizujące rejs. Poprostu musisz nie wybierać się na "tak męczące" wycieczki ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
ojliwka Re: Egipt rejs po Nilu 21.08.07, 13:10 Ja mogę polecić dwa tygodnie z Sun&Fun. Najpierw rejs potem odpoczynek w Hurghardzie. Nie mam się do czego przyczepić. Dobry statek, super hotel, dobra organizacja, wspaniali ludzie i mnóstwo wspomnień Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Re: Egipt rejs po Nilu 21.08.07, 18:41 Ja dwa tygodnie temu wróciłem z rejsu i pobytu z Sun&Fun i cąym sercem polecam - było cudownie. Z jedną uwagą - bardzo polecam kupić pięć gwiazdek, a jeżeli jednak cztery to koniecznie z All Inclusive - wtedy ma się względną pewność trafienia do dobrego hotelu. Ci którzy kupili cztery gwiazdki ale z HB trafili fatalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dora19791 Re: Egipt rejs po Nilu 21.08.07, 19:46 W maju trafilismy z mezem do tego samego beznadziejnego hotelu co Ci z HB,bylismy z alfa na 4*fortunie/traf z all inclusive,wiec nie ma sie co nastawiac,ze z all hotel bedzie lepszy.Tak wogole trafilismy do Reemavera,ktory ma 3*(a niektore jego czesci ponoc nawet maja 2*- spedzilismy w nich 2pierwsze doby a po rejsie trafilismy juz w ciut lepsza czesc,blizej morza i basenu).Doplaty do konkretnych hoteli okazalo sie,ze nie byly duze a komfort o wiele lepszy.Nigdy wiecej trafa!4* to 4*a nie 3*czy 2*!W przyszlym roku doplacamy do konkretnego hotelu,bo jak bedziemy chcieli byc w 2*czy 3*hotelu to poprostu taki sobie wykupimy...Widac tylko w ten sposob mozna oczekiwac tego za co sie zaplacilo.Wkurzajace jest to robienie w konia na hotelach:(Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
seelerek Re: Egipt rejs po Nilu 21.08.07, 20:00 Witam, czy moglibyście przy okazji podawać cenę Waszych rejsów oraz czas trwania rejsu i wypoczynku? Myślę, że taka informacja będzie pomocna przy wyborze biura.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś