Dodaj do ulubionych

Egipt-prosze o rade

IP: 157.25.43.* 23.06.03, 15:22
Witam serdecznie wszystkich forumowiczow,

Mialabym do was goraca prosbe. Zastanawiam sie nad wybraniem odpowiedniego
miejsca na urlop. Rozpatruje miedzy innymi Egipt, ale mam pare watpliwosci. W
zwiazku z tym prosze o informacje:

1. Czy pojechanie w lipcu/sierpniu na urlop do Egiptu to nie jest przesada ze
wzgledu na zbyt wysokie temperatury?
2. Co warto/trzeba zobaczyc w Egipcie a co mozna sobie darowac?
3. Jakie biura wybrac i hotel - to dla mnie wazne.
4. Nurkowanie - jaka miejscowosc wybrac, aby zakosztowac tego sportu. Ile
kosztuje nurkowanie dla laika takiego jak ja. Chodzi mi tutaj o nurkowanie
takie czysto rekreacyjne zeby zobaczyc jak to jest jak sie nurkuje z butla.
5. Czy prawda jest ze piekno rafy koralowej mozna zobaczyc nurkujac tylko z
maska i rurka i ze rafa jest rzy samej plazy?

Z gory dziekuje za wszystkie info i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Iwona Re: Egipt-prosze o rade IP: 89.0.1.* 24.06.03, 08:49
      Gość portalu: Anoola napisał(a):

> Witam serdecznie wszystkich forumowiczow,
      >
      > Mialabym do was goraca prosbe. Zastanawiam sie nad wybraniem odpowiedniego
      > miejsca na urlop. Rozpatruje miedzy innymi Egipt, ale mam pare watpliwosci. W
      > zwiazku z tym prosze o informacje:
      >
      > 1. Czy pojechanie w lipcu/sierpniu na urlop do Egiptu to nie jest przesada ze
      > wzgledu na zbyt wysokie temperatury?

To zależy od Ciebie ale jest naprawdę gorąco, jeżeli możesz to lepiej jedź we
      wrześniu lub pazdzierniku.

> 2. Co warto/trzeba zobaczyc w Egipcie a co mozna sobie darowac?

Warto zobaczyć Kair i piramidy oraz Luksor z Doliną Królów, niezłe jest też
      safari (to moje zdanie) i koniecznie rafy koralowe.
      > 3. Jakie biura wybrac i hotel - to dla mnie wazne.
      Polecam Alfa Star (byłam z nimi w maju), hotel to zależy do jakiego miasta się
      wybierasz w Hurgadzie polecam: Royal Palace, Regina Style, Sindbad (lepsze są
      hotele 4* niż 3* ale to oczywiste)
      > 4. Nurkowanie - jaka miejscowosc wybrac, aby zakosztowac tego sportu. Ile
      > kosztuje nurkowanie dla laika takiego jak ja. Chodzi mi tutaj o nurkowanie
      > takie czysto rekreacyjne zeby zobaczyc jak to jest jak sie nurkuje z butla.
      Nurkowanie jest dostępne zarówno w Hurgadzie jak i w Sharm. Koszt zależy od
      tego w jakim biurze (miejscowym) bedziesz to załatwiać.
      > 5. Czy prawda jest ze piekno rafy koralowej mozna zobaczyc nurkujac tylko z
      > maska i rurka i ze rafa jest rzy samej plazy?
      Tak to prawda, woda jest tak czysta, że widać wszystko na głebokość kilku
      metrów, to jest niesamowite. Zdarzają się hotele przy których są rafy koralowe,
      ale z reguły niezby duże. Polecam wycieczkę 4 wyspy lub Giftun (to prawie to
      samo bo w obu jest tyle samo zejść do wody)
      >
      > Z gory dziekuje za wszystkie info i pozdrawiam

Życzę udanego urlopu i pozdrawiam
    • Gość: myszka Re: Egipt-prosze o rade IP: *.brtvp.pl / 192.168.0.* 24.06.03, 12:30
      Byłam w zeszłyum roku w Egipcie z biura Oasis.
      Jeżeli już do Egiptu to polecam nie dwa tygodnie w hotelu lecz pierwszy tydzień
      rejs po Nilu a dopiero drugi tydzień wypoczynek w hotelu.Uważam że dwa tygodnie
      w hotelu i branie dodatkowo wycieczek fakultatywnych może zabić finansowo.
      A tak płynie się wzdłuż Nilem zwiedza się wszystko po drodze wypoczywa na
      pływającym hotelu,w tym jest Kair a potem odpoczywa się w wybranym hotelu.Za
      wszystko zapłaciłam 2.900,-.Spróbuj obliczyć 2 tygodnie w hotelu plus wycieczki.
      Dodaj drugie tyle.,a ja siedziałam i płynęłam sobie w luksusie w 5* hotelu i
      statku i niczego mi nie brakowało.O hotelach 3* nawet nie myśl,są gorsze od
      klasy turystycznej.Widziałam takie i nie polecam.Rafy są wszędzie i trzeba
      koniecznie wziąć maskę z rurką.Na zemstę faraona nie pomagają żadne nasze
      leki,jedyny skuteczny sposób to mocno zaparzona mała kawa a do niej wciska się
      sok z 4-6 limonek. Po 10 minutach jak ręką odjął.Jeśli chodzi o pogodę byłam w
      sierpniu i byłam zachwycona.W Tunezji albo w Turcji przyklejałam się z gorąca i
      potu do krzeseł a tu nawet się nie spociłam.Jest gorąco ale jest suche
      powietrze i wieje przyjemny wiaterek.Naprawdę polecam Egipt rejs+ wypoczynek.
      Pozdrawiam
    • Gość: an Re: Egipt-prosze o rade IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.03, 13:06
      Na pewno warto jest pozwiedzać: Kair i piramidy, ale latem jest tem koszmarnie
      goraco, a w piramidach niesamowicie duszno.
      Natomiast jeżeli chodzi o sam pobyt, to zależy co lubisz. Jeżeli chcesz spędzać
      czas w luksusowym hotelu z własną plażą, to ok. Tylko pamiętaj, ze często takie
      hotele są na uboczu i żeby poczuć prawdziwy klimat Egiptu, pójść do knajpki,
      musisz brac taksówki i dojeżdżać, a przecież nie zawsze się chce. Więc jeżeli
      chcesz spędzać urlop na zamkniętym terenie w hotelu, jeść to co zawsze to
      Szarma albo Hurgada moga być. Ale chyba nie dla hotelu jedziesz na wakacje.
      Poza tym, ze morze jest cieplejsze, to moglabs nie odczuć różnicy, więc po co
      jechać tak daleko, jeżeli zdjęcia jak w hotelu mozesz sobie zrobić u znajomych
      na działce. To moja opinia. W większosci hoteli i tak sa kalaruchy, nie ma więc
      co sie napalać na luksus - przecież hotel jest od spania, a nie od przebywania
      w nim cały dzień. A tam gdzie nie ma karaluchów śmierdzi środkami odkażającymi -
      wybierz, co ci mniej przeszkadza.
      Ja polecam Dahab na Synaju albo Safagę na kontynencie. Tylko zwróć uwagę, zeby
      hotel był w centrum miasteczka (a nie w centrum turystycznym - bo to znaczy na
      odludziu). Taki dobry hotel to np. New Sfinx w Dahab - w samym centrum i blisko
      do super knajpek i osiedla beduinskiego. (zobacz ofertę alfastar).
      Jeżeli chodzi o rafy, to rzeczywiście z maską i rurka można zobaczyć wiele.
      rafy są zaraz przy brzegu. Natomiast nic nie zastąpi nurkowania w sprzecie. Po
      pierwsze widzisz o wiele, wiele więcej, a po drugie czujesz wolność (nieważkość
      itp.) i nie musisz sie co chwile wynurzać po oddech. Jeżeli masz możliwość to
      zrób sobie kurs. I stopień to około 200 dolarów. Zobacz sobie stronę bazy w
      Dahab: www.planetdivers.com/pl/index.html
      Tak naprawdę to najlepiej skontaktować się z bazą, w biurze wykupić tylko
      przelot, a baze poprosić o zarezerwowanie hotelu na miejscu i wyslanie taxi na
      lotnisko. Będzie o wiele taniej. A hotele stoja puste i czekają na klientów, bo
      jest recesja.
      Pozdrowienia
      p.s. raz spróbujesz nurkowania i nie zapomnisz
    • Gość: xyz Re: Egipt-prosze o rade IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.06.03, 13:10
      wycieczki rujnują jak się je kupuje u rezydenta -nalezy takie wycieczki
      fakultatywne kupowac w lokalnych biurach
      przykład
      Kair 1 dniowy u rezydenta 70$-w biurze 25$
      Luxor 70$-w biurze 22$
      tez wszystko wliczone,posilek,przewodnik polskojęzyczny
      poza tym zemsta mnie nie dopadła,bo dzien przed wyjazdem zaczęłam jesc takie
      polskie tabletki i przezyłam bez szwanku
    • Gość: faraon Re: Egipt-prosze o rade IP: 217.153.7.* 24.06.03, 15:57
      Nurkowanie ze sprzętem to około 50$. Zachęcam do wyjazdu do Egiptu, ale
      koniecznie z rejsem po Nilu. Jest rewelacyjny, byłem właśnie Eximtourem,
      zwiedzanie czegoś z autokaru i ze statku to jakby dwa inne światy. Obecnie rejs
      + hotel4* to około 2.500 zł i zobaczysz prawdziwy Egipt. I wtedy możesz, a
      nawet zdecydowanie powinnaś, odpuścić sobie hotel w centrum miasta, bo to i tak
      nie jest prawdziwy Egipt, a dużo hałasu i smrodu. Ze statku zobaczysz prawdziwe
      wsie, pola, fellachów. Wszystko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka