maciek.maciek.mk 23.07.07, 16:59 już zakłaałem wątek na kilku forach i nikt mi nie odpisał... więc może tutaj ktoś wie, czy trzeba gdzieś zgłaszać że go wwożę czy wogóle muszę z tym jakieś formalnośi załatwic. z góry dzięki za pomoc.!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sharmdiver Re: Komp do Egiptu?? 23.07.07, 17:06 Tak, powinieneś zgłosić. Tak samo kamerę/y wideo, dużą ilość telefonów komórkowych... Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Komp do Egiptu?? 23.07.07, 17:12 Nie, nie wymagane są żadne formalności. Nie musisz go zgłaszać na cle w Egipcie, nie musisz również przy wyjeździe z Egiptu. Jednak według nowych rozporządzeń lotniskowych niestety nie będziesz go prawdopodobnie mógł wziąć ze sobą do bagażu podręcznego. Ale o to proponuję dokładnie zapytać w infolinii portu lotniczego, z którego się wybierasz. Odpowiedz Link Zgłoś
sharmdiver Re: Komp do Egiptu?? 23.07.07, 17:19 pc_maniac napisał: > Nie, nie wymagane są żadne formalności. Nie musisz go zgłaszać na cle w > Egipcie, nie musisz również przy wyjeździe z Egiptu. Witaj, jako osoba dobrze zaznajomiona z tematem czy mógłbyś się powołać na konkretne przepisy Egipskie? Z góry dziekuję.. Odpowiedz Link Zgłoś
aziza_kama Re: Komp do Egiptu?? 23.07.07, 17:47 pc_maniac napisał: > Jednak według nowych rozporządzeń lotniskowych niestety nie będziesz go > prawdopodobnie mógł wziąć ze sobą do bagażu podręcznego. A mógłbyś podać, jakie to są te nowe rozporządzenia, tzn. gdzie je mogę znaleźć (może Dziennik Ustaw, czy inne miejsce, gdzie zostały opublikowane)? Bo jeszcze w maju ani w czerwcu nie było z tym żadnych problemów, zarówno ja jak inne osoby mieliśmy laptopy w bagażu podręcznym Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Komp do Egiptu?? 23.07.07, 18:04 Nie trzeba nic zgłaszać. Żadne formalności nie są wymagane. egipt.org.pl/1035,88.html--- Moje Podróże community.webshots.com/user/miriam_1973/albums/most-recent Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaaaa24 Re: Komp do Egiptu?? 23.07.07, 18:19 Weź go do bagażu podręcznego i nie będzie żadnego problemu. My wróciliśmy 2 tyg temu, mieliśmy ze sobą laptopa i nikt o takie rzeczy nie pyta na lotnisku. Swoją drogą nie włożyłabym go do bagażu głownego, bo nasze walizki wyjechały na taśmie połamane. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek.maciek.mk Re: Komp do Egiptu?? 23.07.07, 19:14 Hej wszystkim. dziękuję za informację. widać że porządne forum, bo odrazu ktoś pomogł nowicjusszowi. :) to jeszcze jedno pytanie, jeśli wiozę go w specjalnej torbie, a mogę zabrać jedną sztukę bagażu podręcznego na osobę, to ten komputer będzie już jako ten bagaż dla jednej osoby, tak? czy może takie sprzęty są traktowane na innych zasadach? wiem że to głupiutkie pytania, ale wolę uniknąć przepakowywania na lotnisku. pozdrawiam, i jeszcze raz dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
aziza_kama Re: Komp do Egiptu?? 23.07.07, 19:26 Ja miałam laptopa w specjalnej torbie a oprócz tego niewielki plecak. Nie było problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Komp do Egiptu?? 23.07.07, 19:32 Nadal twierdzę, ze warto się upewnić np. na dzień przed wylotem czy z jakiegoś powodu nie zostały wprowadzone obostrzenia lotniskowe (w infolinii portu lotniczego), jak to było w półtora roku temu, gdy na Okęciu wykryto aferę z kradzieżą kart magnetycznych personelu oraz kradzieży munduru pilotowi. Bo wtedy na 100% takie zakazy co do sprzętu elektronicznego były! Ale jeśli chodzi o opakowanie laptopa, to podobnie jak z opakowaniami kamer, czy aparatów fotograficznych (do tych drugich niektóre bywają nawet większe niż te do laptopa), na szczęście nie są brane pod uwagę jako bagaż podręczny, lecz jako specjalne wyposażenie pasażera. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Komp do Egiptu?? 23.07.07, 19:37 W sobotę na Okęciu, póki co, nie było żadnych obostrzeń :)Nawet nie kazali tych wszystkich żeli i płynów do foliowych torebek przekładać. Każą tylko laptopy otworzyć i włączyć na chwilę. Odpowiedz Link Zgłoś
x01 Re: Komp do Egiptu?? 23.07.07, 21:17 Wydaje mi się że pod względem przepisów bezpieczeństwa czartery nie różnią się niczym innym od lotów zwykłych. Zarówno tu i tu laptop (tak jak komórka) to podstawowe narzędzie wielu osób. Niestety coraz więcej ludzi pracuje w czasie urlopu (czyli potrzebuje laptopa). Gdyby zakazano wozić laptopy spotkałoby się to z olbrzymim sprzeciwem pasażerów (na liniach "biznesowych" do 80% pasażerów wiezie ze sobą kompa). Przechodząc do szczegółów - właśnie wróciłem z Egiptu. Laptop mieliśmy w podręcznym (ze względów namozliwość uszkodzenia absolutnie nie można go oddać do bagażu głównego) i jak zwykle bez żadnego problemu. Nie wiem dlaczego ale czasami (zwłaszcza jak sie poinformuje obsługę że masz laptopa) to do prześwietlania każą go wyjąć z torby,w którym jest wieziony - jest to dla sprzętu absolutnie niesszkodliwe. Dodatkowa zaleta - mając kompa możesz w trakcie lotu oglądać filmy. Odpowiedz Link Zgłoś