123voytek 14.09.07, 20:32 Tydzień temu wróciliśmy z Egiptu, jeżeli ktoś ma jakies pytania to proszę, chętnie odpowiem na pytania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aeki Re: Rejs po Nilu 7+7 Alfa Star. Pytajcie 14.09.07, 20:48 stardand ? nazwa statku ??? Hotel ?? Odpowiedz Link Zgłoś
123voytek Re: Rejs po Nilu 7+7 Alfa Star. Pytajcie 14.09.07, 21:00 Egipt w przekroju 3*, Hotel Empire 3*, Statek (sorry, ale nazwy nie pamiętam)5* Odpowiedz Link Zgłoś
pistacja29 Re: Rejs po Nilu 7+7 Alfa Star. Pytajcie 14.09.07, 22:02 Co mieliście najpierw - rejs czy wypoczynek? Odpowiedz Link Zgłoś
123voytek Re: Rejs po Nilu 7+7 Alfa Star. Pytajcie 14.09.07, 23:12 Pierwsze dwa dni pobytu spędziliśmy w hotelu Empire, następnie 5 dni na promie, 2 dni w Kairze i 5 dni ponownie w Empire. Nie było typowego pobytu 7 + 7 z uwagi na to, że wycieczka po tzw. Nilu rozpoczyna się w poniedziałek, a my mieliśmy wylot z Polski w piątek o 21, więc na miejscu (lotnisko) byliśmy ok. godz. 2.00. Zatem całą sobotę i niedzielę spędziliśmy w Hurghadzie. Rejs po Nilu rozpoczął się o 4 rano w poniedziałek przejazdem autokarem w konwoju do Luxoru. Po całodniowym zwiedzaniu zakwaterowali nas na promie M/S Pionier Nile II (rewelacja). Przypływaliśmy do różnych miast i tam zwiedzaliśmy zabytki. Po pięciu dniach dopłyneliśmy do Asuanu i pociągiem do Kairu (1000 km w ciągu 13 godzin - niezła przygoda). W Kairze (Giza) zwiedzanie i zakwaterowanie w hotelu (taki sobie). 2 dzień zwiedzanie piramid i powrót autokarem do Hurghady (5 godzin). Ostanie dni (5) wypoczynek na plaży. Oprócz tego na miejscu, w Hurghadzie wykupiliśmy nurkowanie. Wycieczka kupiona w miejscowym biurze (dużo taniej niż u rezydenta). Polecamy całą wycieczkę oraz biuro Alfa Star. Odpowiedz Link Zgłoś
elarz Re: Rejs po Nilu 7+7 Alfa Star. Pytajcie 15.09.07, 11:56 W lutym wybieramy się z Alfą na Egipt w przekroju i mam kilka pytań: -czy w czasie rejsu zwiedzanie jest cały dzień czy część dnia a reszta to lenistwo? -jakie fakultety polecasz w czasie rejsu oprócz Abu Simbel? -czy warto wybrać się na "Światło i dźwięk" w Kairze czy podczas rejsu (czytałam kiedyś o takiej imprezie ale nie mam pojęcia gdzie to jest, może ty wiesz)? -na jakiego przewodnika trafiliście podczas objazdówki?(wiem,że Alfa ma kilku fajnych a niektórych takich sobie) -jakie warunki panują na statku? czy wieczory nie są tam nudne? -czy pamiątki kupować w Luksorze, na bazarze w Kairze czy Hurghadzie? -jak oceniasz biuro? wybieramy się z nimi po raz pierwszy. -czy podróż słynnym pociągiem do Kairu jest do przeżycia czy lepiej dopłacić do sypialnego? Sorry za tak dużo pytań ale masz chyba najświeższe niusy. Dzięki za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
123voytek Re: Rejs po Nilu 7+7 Alfa Star. Pytajcie 16.09.07, 13:33 Przede wszystkim zazdroszczę Wam, że to dopiero przed Wami. Odpowiadając na Twoje pierwsze pytanie: - pierwszy dzień, czyli wykwaterowanie z hotelu w Hurgadzie jest ciężki ponieważ wyjazd jest o 4.00 rano, cały dzień zwiedzanie i dopiero około 18.00 zakwaterowanie na statku. My mieliśmy okropne upały w Dolinie Królów było 59 stopni (w słońcu), ale my byliśmy w sierpniu. Jest to oczywiście do wytrzymania. Drugi dzień to pobyt na statku i błogie lenistwo. 3 dzień wyjazd na wycieczkę wczesnym rankiem o 7.00 i powrót około 10.00, ok. 16.00 ponowna wycieczka i powrót o 19.00. Wieczorami spacery po miastach w których byliśmy (to był pomysł rezydenta, pokazywał nam jak żyją prawdziwi Egipcjanie, niezłe przeżycie, INNY ŚWIAT). Wieczorem GALABIJA PARTY (czyli impreza w miejscowych strojach, można je było kupić na targu. Ceny bardzo różne, wszystko zależy od tego jak będziesz targować się. Kolega kupił 2 kpl. za 300 funtów (ok. 150 zł.), ale można było kupić 1 za 30-50 funtów. Więc uważajcie bo są bardzo cwani. 4 dnia odpoczynek,połączony z jedną wycieczką (Wielka Tama na Nilu i Instytut Papirusu), dodatkowo można było wykupić jedną wycieczkę fakultatywną, my nie byliśmy, więc nie pomogę, ale znajomi wykupili i byli zadowoleni. 5 dzień to wycieczki fakultatywne, ewentulanie czekanie na promie na wykwaterowanie. Wieczorem słynny kairski pociąg. 1000 km w ciągu 13 godzin. Do przeżycia, fajna przygoda. 6 dzień zakwaterowanie w holelu kairskim 4* (rano), po śniadaniu zwiedzanie muzeum kairskiego i czas wolny. Znajomi byli na "Światło i dźwięk", mówili, że nic specjalnego. Odbywa się to przy piramidach. 7 dzień, śniadanie i zwiedzanie piramid i Sfinksa, wizyta w rozlewni perfum, obiad i wyjazd autokarem do Hurgady (5 godzin). Wieczorem (21.00) zakwaterowanie w hotelu i kolacja. Przewodnik na promie to Amro, Egipcjanin w wieku 25 lat, ogólnie spoko, po polsku mówił dobrze tylko czasami za szybko i ciężko było go zrozumieć. Warunki na statku (M/S Nile Pionier II) rewelacja, ale podobno inne niezbyt ciekawe. Pamiętajcie, że jeżeli będziecie kupować jakieś napoje na statku to do każdej ceny należy doliczyć sobie 10% podatku. Czy wieczory są tam nudne?? To już zależy tylko od Was, my byliśmy grupką 10 osobową, więc nie nudziliśmy się. Hurgada jest najtańsza, ale cena i tak zależy od tego jak się targujecie. Rozbieżności są ogromne. ALFA STAR to biuro godne polecenia. Wszystko co miało być, było. elarz napisała: > W lutym wybieramy się z Alfą na Egipt w przekroju i mam kilka pytań: > -czy w czasie rejsu zwiedzanie jest cały dzień czy część dnia a > reszta to lenistwo? > -jakie fakultety polecasz w czasie rejsu oprócz Abu Simbel? > -czy warto wybrać się na "Światło i dźwięk" w Kairze czy podczas > rejsu (czytałam kiedyś o takiej imprezie ale nie mam pojęcia gdzie > to jest, może ty wiesz)? > -na jakiego przewodnika trafiliście podczas objazdówki?(wiem,że Alfa > ma kilku fajnych a niektórych takich sobie) > -jakie warunki panują na statku? czy wieczory nie są tam nudne? > -czy pamiątki kupować w Luksorze, na bazarze w Kairze czy Hurghadzie? > -jak oceniasz biuro? wybieramy się z nimi po raz pierwszy. > -czy podróż słynnym pociągiem do Kairu jest do przeżycia czy lepiej > dopłacić do sypialnego? > Sorry za tak dużo pytań ale masz chyba najświeższe niusy. Dzięki za > odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
elarz Re: Rejs po Nilu 7+7 Alfa Star. Pytajcie 16.09.07, 22:44 Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Czy hotel sam wybierałeś? My zdecydowaliśmy się na niewielką dopłatę do konkretnego hotelu, by później za bardzo nie rozczarować się (choć to też loteria). Może widziałeś Sindbad Aquapark? Odpowiedz Link Zgłoś
123voytek Re: Rejs po Nilu 7+7 Alfa Star. Pytajcie 17.09.07, 18:57 Dopłacaliśmy do hotelu. Wybraliśmy Empire, część A. Przez pierwsze dwa dni dostaliśmy część B. Porażka, widok z okna praktycznie żaden. Kaszana. Po powrocie z rejsu dostaliśmy już w częsci A (po interwencji w polskim biurze). No ten pokój był o wiele lepszy. No a widok też już super (na morze). Sindbad Aquaparku nie widziałem. Jeżeli bym jechał drugi raz do Hurgady szukałbym hotelu w centrum. Z uwagi na większą ilość rozrywek (dyskoteki, itp.), ale to już zależy czego Ty szukasz, czy spokojniejszej okolicy czy bardziej rozrywkowej. DownTown też niczego sobie, zreszta są bardzo tanie busy, którymi bez problemu dostaniesz się np. do Bonanzy (podobno dyskoteka, w której jest pełno Polaków) Odpowiedz Link Zgłoś
pistacja29 Re: Rejs po Nilu 7+7 Alfa Star. Pytajcie 15.09.07, 14:06 Czy ktoś wie czy wszystkie rejsy zaczynają się w poniedziałek? Ja wybieram się na 7+7 z programem Egipt Starożytny. Wylot jest w środę, więc gdyby wszystkie rejsy ruszały w poniedziałek, to na pewno będziemy mieć podzielony pobyt na dwie częsci. Jest to o tyle niewygodne, że chcę podczas niego korzystać z wycieczek fakultatywnych, m.in. do Kairu. Odpowiedz Link Zgłoś
marilla43 Re: Rejs po Nilu 7+7 Alfa Star. Pytajcie 15.09.07, 18:51 Na stronie Alfy pisze że w przypadku SOBOTNICH wylotów obiazdy zaczynają się w poniedziałek,czyli wynika z tego że nie wszystkie. Jeżeli chcesz jechać do Kairu to wybierz Egipt w Przekroju.Przejazd pociągiem to dodatkowa atrakcja,byłam w tym roku bardzo fajny program.Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
zresetowany_berbec Re: Rejs po Nilu 7+7 Alfa Star. Pytajcie 16.09.07, 15:28 wlasnie siedze w egipcie na objazdowce z alfastra. Siedze na kompie i czyttam ustawy o uslugach turystycznych. Pierwszy tydzien byl cudny, potem sie zaczelo robienie w konia. I takl do konca.m Nie polecam alfasatar, chce juz wrocic do domu CZYSTEGO domu,m bo nasz m4 gwiaxdkowy hotel jest strasznie brudny i nic w nim nie dziala. Nie wspomne o 3 godzinach spedzonych w nocy na pustyni, po tym jak watpliwej jakosci autokra zepsul sie w srosku trasy kair-sharm. W sharm ofzywiscie zmiana mhotelu nie wchodzi w gre. Nie myslcie, ze cos takiego jak pilot tutaj istnieje.... masakra Odpowiedz Link Zgłoś
123voytek Re: Rejs po Nilu 7+7 Alfa Star. Pytajcie 17.09.07, 19:01 Szkoda, że masz takiego pecha. Ja właśnie wróciłem z wczasów organizowanych przez ALFE i jestem zadowolony. Wszystko było OK. Odpowiedz Link Zgłoś
pistacja29 Re: Rejs po Nilu 7+7 Alfa Star. Pytajcie 16.09.07, 18:43 > Jeżeli chcesz jechać do Kairu to wybierz Egipt w Przekroju.Przejazd pociągiem to dodatkowa atrakcja,byłam w tym roku bardzo fajny program.Polecam. Wycieczkę mam już wykupioną, więc program Egipt w przekroju odpada. Szczerze mówiąc zniechęcił nas do niej właśnie ten przejazd pociągiem barwie opisywany tutaj na forum ;-) Postanowiliśmy po prostu w czasie pobytu wykupić fakultet do Kairu - najlepiej samolotem. Odpowiedz Link Zgłoś
marilla43 Re: Rejs po Nilu 7+7 Alfa Star. Pytajcie 16.09.07, 19:09 Więc życzę udanych wakacji. Tak jak piszesz niektórzy zbyt barwnie opisują podróż pociągiem ,ale naprawde nie jest tak żle. Odpowiedz Link Zgłoś
gonio74 W LUTYM do Egiptu 17.09.07, 09:07 No właśnie czy w lutym można swobodnie pływać i nurkować, bo czytałam że woda ma 19 stopni, a powietrze nie więcej niż 22. A nie ukrywam, że uwielbiam pływać i wylegiwać się na plaży. Odpowiedz Link Zgłoś
123voytek Re: Rejs po Nilu 7+7 Alfa Star. Pytajcie 17.09.07, 19:03 Przejazd pociągiem to niezapomniane przeżycie, trochę prawdziwego życia Egipcjan. Pewnie, że można polecieć samolotem, ale po co?? 13 godzin w miłym towarzystwie można bardzo miło spędzić. A i dworzec w Gizie też warto zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
zresetowany_berbec Re: Rejs po Nilu 7+7 Alfa Star. Pytajcie 20.09.07, 15:58 my jechaliśmy pociągiem w nocy- nasz wagon miał pecha, bo nie działała u nas klima, wiec było dosyc ciezko. Natomiast pociagi sa duzo lepsze niz w POlsce, siedzenia rozkładaja sie prawie do pozycji lezacej i podróz nie jest tak bardzo meczaca. Pewną odrazę moze budzic stan ubikacji, ale pal diabli. naprawde, sama podróz pociagiem nie jest zła. Odpowiedz Link Zgłoś
123voytek Re: Rejs po Nilu 7+7 Alfa Star. Pytajcie 21.09.07, 21:00 Pociąg jest OK. U nas jeżeli klima była włączona to było za zimno, więc ludzie zakladali skarpetki, koszule, bluzy, itp. Później jak ją wyłączono (na prośbę poróżującyc) to załączało się ogrzewanie i gorąco, że lało się po plecach. I tak całą noc, ale rzeczywiście w przedziałach miejsca jest o wiele więcej niż w polskich pociągach. Można prawie leżeć i nie przeszkadza się innym podróżnym. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś