IP: *.acn.pl 23.07.03, 09:46
Lece do Egiptu w najblizszym czasie. Sporo naczytalem sie nt. BAKSZYSZU. Mam
pytanie o jego wysokosc. Domyslam sie, ze zalezy on przewaznie od sytuacji w
korej korzystamy z uslug. Ale prosze o przyklady.
Ile dac kelnerowi za przyniesienie piwa na basenie?
Ile zostawic serwisowi sprzatajacemu pierwszego dnia?
.
.
.
pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: Iwona Re: bakszysz IP: 89.0.1.* 23.07.03, 10:01
      Bakszysz jest ogólnie przyjęty a to dlatego, że jak sam zauważysz w hotelu (i
      nie tylko) jest zatrudniona cała masa osób, które zarabiają naprawdę mało.
      Dzięki temu nie ma bezrobocia ale pensje są niskie. Sprzątającym mozesz dać
      codziennie lub raz w tygodniu ile dasz to zależy od Ciebie ale 10 LE za tydzień
      tpowinno wystarczyć (1LE= 0,60 zł), kelnerowi możesz dać 1LE albo więcej
      (zalezy od wielkości zamówienia). To nie są wielkie pieniądze a od razu będą
      Cie lepiej traktować. Jeżeli chodzi o sprzątających to nie zwlekaj do końca
      pobytu bo z reguły co tydzień zmieniają im "rewiry". pozdrawiam i życzę miłego
      pobytu.
    • Gość: rogro Re: bakszysz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.03, 10:26
      Byłem w Egipcie dwa lata temu - bardzo dobrze sprawdzały sie długopisy BIC w
      roli bakszyszu - dzieci za nimi szalały. A jak dałem jeden kelnerowi w
      knajpce,, to zaraz zawołał kolegów, ustawili sie w kolejce :). Mozna nimi
      także zjednac przychylność oób, którym chcesz zrobic zdjecie (wiekszość nie
      lubi fotografowania). No, ale drobne na bakszysz w funtach też trzeba mieć.
      • Gość: mog Re: bakszysz IP: 217.153.98.* 23.07.03, 10:49
        za zaniesienie walizek dałam 1 dolara i gościu był baaaardzo szczęsliwy1! Ale
        cieszą się też dostając 2, 3 funty; za sprzatanie po pobycie zostawilismy w
        pokoju 10 funtów; dla kierowcy na wycieczkach zbierają po ok 3 funty od osoby ;
        można tez 2, 3 funty dać chłopakowi na basenie wtedy zawsze przypilnuje Ci
        miejsca i zadba o przyniesienie świezych ręczników, wtedy Ty nie bedziesz już
        musiał tego robić ; jeżeli chodzi o kelenerów- my mieliśmy wersję "all" i
        obsługiwalismy sie sami- bo tak było w naszym hotelu ale na koniec naszemu
        ulubionemu kelnerowi zostawilismy wszystko co nam zostało !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka