imka.allegro 03.11.07, 21:53 W wątku z 16.10 78dario informował o remoncie uniemożliwiającym wjazd na Wieżę Kairską. Czy ktoś ma może świeższe infomacje - czy już remont się skończył, czy trwa nadal? :) Imka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wp2007 Re: Remont Wieży Kairskiej? 03.11.07, 22:00 A czy wieza kairska została kiedyś oficjalnie oddana do użytkowania? Przeciez tam remont trwa non stop. wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
78dario Re: Remont Wieży Kairskiej? 04.11.07, 11:35 Czyżbyś mieszkał kilka lat w Kairze, że piszesz o remoncie non stop? Czy wszystkie rozumy pozjadałeś? Z tego co czytałem byłeś na jednej wycieczce objazdowej a zachowujesz się jakbyś zwiedzał ten kraj kilka lat. Pytanie było konkretne -jak nie wiesz co odpowiedzieć, to po co się produkujesz? Co do wieży remont miał trwać teoretyczne do końca ramadanu... Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: do 78dario 04.11.07, 12:21 Ja nie ale nasza przewodniczka - Pani Lidka -owszem tak. O d kilku ładnych latek mueszka w Kairze i od niej dowiedziałem sie o niekończącym sie remoncie kairskiej wierzy.Moja odpowiedź na pytanie imka .alegro - jak najbardziej na temat. Natomiast twoje wypociny- pięć głupich zdan dotyczących mojej skromnej osoby nic nie wnosza do przewodniego tematu. Natomiast porada w stylu -miała byc ale nie jest - świadczy tylko o tobie.wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
lastsunset Re: do wp.2007 04.11.07, 13:48 Ale ty jesteś dupek wp.2007. Czytam tak ostatnie twoje posty. Kuźwa raz byl w Egiptowie i wszystkie rozumy zjadl. Chlopczyno, ty kuźwa guzik wiesz, jesteś cienki bolo. Czemu tu chcesz brylowac wiedza na tym forum ktorej nie posiadasz.Malo dowartosciowany jestes, czy z psyche nie tak?. I te twoje dziecece riposty, na wszytko znasz odpowiedź chodź g...o wiesz. pomieszkaj tam, pobądz kilanaście razy, a potem sie wypowiadaj. Gadasz, że "Arabusów" nie lubisz to po ch...lerę siedzisz na tym forum, ktore z założenia jest dla tych ktorych egipt urzekl. znajdz se forum inne. Odpowiedz Link Zgłoś
lastsunset Re: do wp.2007 04.11.07, 13:52 I kup se odkurzacz: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=53961551&a=54479121 Tanszy niż Egipt, a ile przyjemnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: do lastsunet 04.11.07, 18:12 Na mój temat napisales juz wszystko - chć imka.alegro - nie o to wasci pytała . A może teraz cos na nurtujący imke. alegro temat kairskiej wieży. Do rzeczy koles , do rzeczy.wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
78dario Re: do 78dario 05.11.07, 10:04 To ty umiesz liczyć do pięciu? Sam tego dokonałeś czy pani Lidka ci pomogła. Jeżeli posiadasz tylko informacje z drugiej ręki to musisz sobie zdawać sprawę, że nie muszą być one prawdziwe. Następnym razem pomyśl zanim coś napiszesz. Miłego dnia Dario. Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: do 78dario 05.11.07, 10:20 A jaki cel miałby przewodnik w tym ,żeby mówić ,że wieża jest w remoncie skoro i tak nie była w programie zwiedzania Kairu? Myślisz ,że dobrze myślę?wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
imka.allegro Re: Remont Wieży Kairskiej? 04.11.07, 13:14 Dzięki dario ;) Zatem biorę duuużą poprawkę na teorię i to w egipskim wykonaniu ;-> i pozostaję z nadzieją, że jednak się uda :)) Imka Odpowiedz Link Zgłoś
nefretete79 Re: Remont Wieży Kairskiej? 04.11.07, 22:36 Nic z tego. Wróciłam z Kairy tydzień temu. Jednym z punktów, które zaplanowałm była wizyta na wieży, faktycznie w remoncie, wjechać nie można. Ale za to polecampark obok wieży - taki nasz ogród botaniczny ;) prześliczny. I w ogóle spacer po wyspie Al-Gazira (chyba tak się pisze, przepraszam za ewentualną pomyłkę) ;) Pozdrawiam i udanego pobytu, ja tęsknię nieustannie... Odpowiedz Link Zgłoś
imka.allegro Re: Remont Wieży Kairskiej? 04.11.07, 23:15 A fffuj! ;-> Ale skoro mówisz, że same okolice na wyspie ładne... ;) BTW - tym razem chyba ustawię się w kolejce do grobowca Tutenchamona - może się uda? ;) www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=66434 wiadomosci.onet.pl/1635027,12,item.html www.tvn24.pl/-1,1527238,wiadomosc.html Imka Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: do 78dario 05.11.07, 10:25 Czy uwazasz ,że nefreetari rowniez była z przewodniczką - Pania Lidka? A może piszemy o różnych kairskich wieżach ty o tej czynnej a my o tej w remoncie. wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
78dario Re: do 78dario 05.11.07, 10:56 Prosiłem -najpierw pomyśl potem pisz. Ale mówił chłop do obrazu... Co do wyspy to poza samym ogrodem, można równiez zobaczyć piękny budynek opery i muzeum sztuki. Panoramę Egiptu można podziwać z takich miejsc jak Cytadela, Park Al-Azhar, czy minarety meczetów (np. Ibn Tuluna) Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: do 78dario 05.11.07, 12:32 Miało byc o remontowanej wieży i niekompetentnej przewodniczce. Teraz wycofujesz sie rakiem -do ogrodów i meczetów . Ale to zapewne moja wina. wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
nefretete79 Re: do 78dario 05.11.07, 21:22 Potwierdzam te punkty widokowe: we wszystkich byłam. Odwiedzając meczet Ibn Tuluna faktycznie warto zapłacić mały bakszysz komu trzeba i wejść na minaret: fajne widoki: na cytadele, inne meczety, generalnie Kair średniowieczny i na ten fajny egipski bałagan na dachach... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
imka.allegro Re: do 78dario 05.11.07, 21:31 Jeszcze kilka takich podpowiedzi jak Twoje i daria, to zacznę się wręcz cieszyć, że ta upiorna wieża jest w remoncie i że będę miała więcej czasu na to wszystko co wymieniliście...! ;) Thx :) Imka Odpowiedz Link Zgłoś
nefretete79 Re: do 78dario 05.11.07, 22:13 No to jeszcze jedna podpowiedź w takim razie: polecam bardzo fajną trasę z przewodnika: "Egipt" seria dookoła świata, wydawnictwo Pascal+Wprost (ten mały ze sprężynką ;)), strona 178. A wycieczka nazywa się : Kair średniowieczny. Zaczyna się włąsnie od meczetu Ibn Tuluna, wiedzie przez cytadele, wielkie meczety, bazar Chan al- Chalili. Tylko trasę należy zacząć przed południem, albo najdalej około południa, tym bardziej jak się chce wchodzić do większości meczetów i na cytadele (otwarte do 16-17). A na sam koniec, już w wieczornym klimacie można zostawić Bazar i zjeść obiad przy meczecie al-Husajna. Polecam gorąco. Tu dopiero poczujesz prawdziwy klimat tego miasta!!! te uliczki, zaułki, i Ty - ciągły egzotyk dla nich- Egipcjan... Super!!! W większości tych miejsc (poza cytadelą i bazarem) turystów jest mało, więc europejscy turyści bardzo się wyróżniają ;) No i jak będziesz spragniony/-a, to polecam napić się świeżo wyciskanego soczku z całeggo mnóstwa super owoców (z których w Polsce soków się nie robi ), m.in trzciny cukrowej. Polecam spróbować. Te "wyciskalnie" poznasz po wiszących pod sufitem owocach w takich siatkowych woreczkach ;) Czy coś jeszcze chciałbyś wiedzieć?jestem świeżo po 5 dniach samodzielnych w KAirze, a w zeszłym roku po 2 dniach zorganizowanych. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
imka.allegro Re: do 78dario 05.11.07, 23:18 Na razie wystarczy, dzięki :)) Czeka mnie w sumie pięć dni w Kairze/Aleksandrii/Medum - zorganizowanych ;) - więc teoretycznie czas już mam zapełniony. Ale zawsze warto wiedzieć co inni sądzą i co polecają w razie jak się trafi jakiś czas wolny :) A być może za rok... ;) Imka Odpowiedz Link Zgłoś