sloneczko_ania 28.02.08, 07:47 Obiło mi się o uszy coś o możliwych lotach balonem w Egipcie. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? Tzn. gdzie i za ile :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
78dario Re: lot balonem 28.02.08, 07:50 W Luksorze napewno -ja płaciłem 60 dolarów od osoby. Lecielismy nad Tebami. Pozdrawiam Dario. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko_ania Re: lot balonem 28.02.08, 08:05 A ile trwa taki lot? Domyślam się że ogląda się Luksor z góry :) Odpowiedz Link Zgłoś
tony.111 Re: lot balonem 28.02.08, 08:50 ja leciałem za około 100 $. lot około 40 minut. krótko ale uważam że warto. Odpowiedz Link Zgłoś
imka.allegro Re: lot balonem 28.02.08, 09:32 W Luksorze, leciałam tylko nad Tebami Zachodnimi. Lot trwał uczciwe 50 minut, leciałam tą firmą www.magic-horizon.com/ Ponieważ był kupowany za pośrednictwem biura (a może nawet nie tyle biura, z którym byłam, ile egipskiego pilota i przewodnika) kosztował 110$. Kupowany bezpośrednio w którejś z firm baloniarskich (są ze trzy) kosztuje podnoć w granicach 60-70$. Magic Horizon nie lata nad Nilem i Karnakiem, Sindbad lata nad Nilem i Karnakiem (oczywiście jeśli wiatry są ok). W każdej wersji lot jest godny polecenia :) Imka Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: lot balonem 28.02.08, 09:50 Jezeli chodzi o lot-to musisz jeszcze sie liczyc z czasem, jaki mija na -zabranie Was spod hotelu/statku -przeplyniecie na zachodni brzeg Nilu (noc robi to NIESAMOWITE wrazenie) -dojazd do miejsca gdzie jest dmuchany balon -zapakowanie sie -lot -powrot ta sama droga do hotelu/statku. Ogolnie-bardziej niz warto. Masz tu yrywek moich wspomnien z loty, juz nie sa za swieze, ale moze Ci to troche rozjasni sytuacje forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=30704694&a=30754875 Pozdrawia, Iwi Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: lot balonem 28.02.08, 17:39 Lata się tylko nad zach. brzegiem czyli miastem umarłych , nie można przekraczać linii (brzegu) Nilu - takie są zasady bezpieczeństwa . Atrakcja bardzo fajna trzeba poświęcić co prawda kawał nocy , ale naprawdę warto . Ja leciałem z Sindbadem - właścicielem jest hiszpan . Lot trwał ok 50 min. i był zjawiskowy , ja bym powtórzył tą atrakcję , bo naprawdę warto . Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
imka.allegro Re: lot balonem 28.02.08, 17:57 Ja leciałam w listopadzie 2007, cztery balony nad Nilem i wschodnim brzegiem to raczej nie był przypadek ;) Być może zakaz istnieje - i jak zwykle w Egipcie go ignorują. Zresztą tu jest lepszy dowód - piekne zdjęcia robione nad Karnakiem :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=70709644&a=70709644 Na pokładzie 'naszego' balonu z kolei był zakaz 'latania nad Doliną Królów'. Lecieliśmy w pobliżu, trochę nad drogą dojazdową, ale nad samą Dolinę nie wlecieliśmy. Imka Odpowiedz Link Zgłoś
anka0127 Re: lot balonem 15.03.08, 16:50 A jak technicznie zalatwic ten lot? Jedziemy na rejs po nilu z alfastar. Rozumiem ze lepiej wykupic na miejscu niz przez posrednika, bo wtedy drozej. Jak fizycznie znalezc tych baloniarzy i sie z nimi dogadac? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
quetzalcoatl7 Re: lot balonem 18.03.08, 22:19 ja też byłam z alfastar na rejsie w tamtym roku, myśmy powiedzieli naszemu przewodnikowi, że chcemy lecieć balonem i on nam to załatwił za 60$ od osoby, radzę zrobić tak samo :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamila_ko78 Re: lot balonem 16.04.08, 15:55 my wybieramy się na rejs z Alfa Star i mój mąż koniecznie chce lecieć balonem. Mam tylko pytanko czy jest mozliwe pogodzenie tego lotu z programem rejsu? Odpowiedz Link Zgłoś
jovanka5 Re: lot balonem 17.04.08, 10:57 leciałam w czasie rejsu, z eximem. pobudka 4.20, wylot na wschód słońca, potem na da Kranakiem, św. hatszepsut i Kolosami memnona, powrót ok. 8 rano (z pzrygodami, bo wyladowalismy troszkę gdzie indziej...). 110$ za dorosłego i 55 za dziecko. SUPER Odpowiedz Link Zgłoś