alka1111 09.05.08, 01:34 mam pytanie do expertow, czy mozna od razu zrobic Open water Diving, czy to jest nastepny etap ? i ile jest przewidzianych nurkowan dla poczatkujacego ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arkac123 Re: kurs nurkowania 09.05.08, 08:07 W Egipcie od razu można zrobić w ciągu dwóch tygodni: OWD, i następny stopień "dla zaawansowanych" AOWD. . Nie polecam jednak takiego trybu - w ciągu tego czasu nie przyswoisz ani wiedzy teoretycznej, ani umiejętności praktycznych. W dobrym centrum nurkowym w Polsce miałam 5 wykładow teoretycznych, 5 szkoleń na basenie. W Egipcie powyższe "przerabiasz" w 2 dni. Najlepiej jest zrobić teorię i baseny w Polsce, a w Egipcie wody otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
trevally Re: kurs nurkowania 09.05.08, 11:29 Ależ skądże - kurs OWD w Egipcie to 5 dni, w tym wykłady, zajęcia basenowe, nurkowania z brzegu i z łodzi. W niektórych bazach skraca się to do 4 dni, jednakże nie kosztem zawartości programu. Jeśli ktoś proponuje zrobienie OWD w 2 dni, należy po prostu taką ofertę odrzucić i poszukać właściwej. Nie warto robić kursu AOWD od razu po OWD, skutki z reguły są przykre. Nurek po takich dwóch kursach trafia na nurkowaniach do grupy Advanced, a nie mając obycia pod wodą nie tylko często rujnuje nurkowanie sobie i innym, ale również stwarza realne zagrożenie dla siebie i grupy. Radziłbym po zrobieniu OWD odbyć minimum z 10 nurkowań przed zrobieniem AOWD. Odpowiedz Link Zgłoś
sinaiscuba Re: kurs nurkowania 09.05.08, 12:52 trevally nie do konca sie z Toba zgodze. Dam przyklad na mojej osobie i mojej zony kiedy 5 lat temu zrobilismy w Sharm kurys OWD i zaraz potem Advance (AOWD). Wszystko, podkreslam wszystko, zalezy od instruktora. Nie ma sensu sprzeczanie sie, ktora organizacja ma lepszy tryb szkolenia. Jesli instruktor olewa kurs, to nigdy dobrze nie wyszkoli czlowieka. Bez wzgledu na to czy kurs ma miejsce w Polsce, czy w Egipcie oraz czy kurs trwa 5 dni, czy 5 miesiecy. Np. kurs PADI jest tak skonstruowany, iz w czesci teoretycznej kladzie duzy nacisk na samonauke. Rola instruktora jest natomiast poprowadzenie przez material, wyjasnienie watpliwosci. W koncu wiekszosc z nas miala fizyke i biologie w szkole i nie trzeba uczyc od nowa jaka np. funkcje pelnia pluca. Oczywiscie jesli ktos nie pamieta, przypomni to sobie z podrecznika OWD. Jednak nie to jest rola instruktora. Wracajac do nurkowan pomiedzy kursami OWD i AOWD. Niestety w wiekszosci przypadkow jest tak, ze czlowiek po ukonczeniu OWD nurkuje niewiele. Zapomina jak utrzymac plywalnosc, a nawet jak zlozyc sprzet. Idealem by byla sytuacja jak opisal travelly gdy poczatkujacy adept sztuki nurkowania po ukonczeniu OWD wykonuje 10 nurkowan, ale wazny jest takze czas kiedy te nurkowania maja miejsce. Jesli po zakonczeniu OWD wykona 10 nurkowan, ale sa one rozciagniete w czasie na 3 - 6 miesiecy, sorry, ale kazdy zapomni wiele waznych rzeczy z OWD. Moja opinia jest taka, aby natychmiast po OWD wykonac samodzielnie kilka lub kilkansacie nurkowan (najlepiej pod okiem swojego instruktora, ktory skoryguje bledy), a nastepnie przystapic do AOWD (jesli ktos ma taka wole i czas na to pozwoli, oczywiscie). Kurs AOWD z cala pewnoscia przyczyni sie do poprawienia juz nabytych podczas OWD umiejetnosci oraz pozwoli zdobyc nowe (na AOWD nie ma takiego natloku teorii, jak na OWD). Warto takze przed rozpoczeciem OWD przejrzec podrecznik, zainetersowac sie poprostu samym nurkowaniem. Olbrzymim minusem kursow w Polsce (i tu chyba sie naraze co poniektorym), jest fakt, iz pomiedzy sesjami basenowymi wystepuja spore przerwy (tzw. kursy weekendowe), a na nurkowania w wodach otwartch trzeba czekac do wiosny/lata lub leciec do Egiptu (znow przerwa). Jednym slowem obowiazuje zasada: kuc zelazo poki gorace. Odpowiedz Link Zgłoś
arkac123 Re: kurs nurkowania 09.05.08, 13:09 trevally napisał: > Ależ skądże - kurs OWD w Egipcie to 5 dni, w tym wykłady, zajęcia > basenowe, nurkowania z brzegu i z łodzi. W niektórych bazach skraca > się to do 4 dni, jednakże nie kosztem zawartości programu. Program PADI w Polsce, Egipcie, i gdziekolwiek na świecie jast taki sam. Problem pojawia się przy UTRWALENIU wiadomości, nabyciu odpowiednich umiejętności - nie ma rady, trzeba ćwiczyć, a na to potrzeba czasu. Nie uważam się za osobę tępą, skończyłam kierunek ścisły, jednak dobre przyswojenie (czyli trwałe) zajęło mi trochę czasu. W 5 dni to czyta się na zasadzie 3*Z (zakuć, zdać, zapomnieć), a przecież nie o to chodzi. Oczywiście, oprócz podręcznika OWD warto jeszcze sięgnąć do innych źródeł. Odpowiedz Link Zgłoś
trevally Re: kurs nurkowania 09.05.08, 14:40 W mojej opinii wiedza podręcznikowa jest drugorzędna, ważne jest co się umie w praktyce. Żaden podręcznik czyy inne źródła nie pomogą jak się na -dziestu metrach wpadnie w panikę w wyniku spotkania się z sytuacją nieomawianą w podręczniku. To dają wyłącznie nurkowania, dużo nurkowań. Miałem okazję nurkować w towarzystwie osób z AOWD równym 10 nurkom (tylko kursowe) - masakra! Na szczęście instruktor pomyślał i szybko pomimo licencji posiadanej AOWD nurkowali z OWD, adekwatnie do umiejętności. Odpowiedz Link Zgłoś
alka1111 Re: kurs nurkowania 10.05.08, 16:13 trevally napisał: > Żaden podręcznik czyy inne źródła nie pomogą > jak się na -dziestu metrach wpadnie w panikę w wyniku spotkania >się sytuacją nieomawianą w podręczniku. dzieki i lepiej nie strasz, zaczelam sie juz doszkalac i tak sobie mysle, ze chyba zrezygnuje, to ponad moje nerwy... jak u was wygladal ten pierwszy raz ? Odpowiedz Link Zgłoś
arkac123 Re: kurs nurkowania 11.05.08, 18:45 Nasz pierwszy raz (razem z mężem;)) odbył się w Katowicach na basenie 3 m - z wrażenia nie spaliśmy do 2-giej w nocy;). Koszt intro w Hrg, to około 30-55 $, oczywiście zależy od bazy, jaką wybierzesz. Odpowiedz Link Zgłoś
lopp1 Re: kurs nurkowania 10.05.08, 16:50 Witam To ja z takim pytaniem typowego laika :) Czy można w Egipcie ponurkować z butlą bez uperawnień ? Oczywiście nie na większe głębokości, czy jest tam organizowane coś takiegow hotelach ? Lecę do Sharmu. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
sinaiscuba Re: kurs nurkowania 10.05.08, 19:35 Tak, mozesz sprobowac nurkowania i nazywa sie to Intro Diving lub Try Diving (popluranie poprostu Intro). W skrocie wyglada to tak, ze jestes na lodzi caly dzien, instruktor lub divemaster przed nurkowaniem robi briefing nt. sprzetu i warunkow nurkowania, po czym nurkujesz za reke (lub butle) z instruktorem/divemasterem przez 20 minut na glebokosci nie przekraczajacej 7 metrow. Dla wielu osob intro jest zacheta do podjecia kursu nurkowego. Podczas intro mozna przkonac sie, czy naprawde chcesz nurkowac, czy raczej wolisz odpuscic sobie ten rodzaj sportu. A tak juz na marginesie, kurs OWD wcale nie musi byc stresujacy. Podkreslam jeszcze raz, ze bardzo wazna jest osoba instruktora. Nie chodzi mi tylko o solidne prowadzenie kursu (w koncu nie jestescie na kampie US Navy Seals), ale takze sposob prowadzenia tak by nie zrazic do nurkowania (teoria wcale nie jest taka meczaca, tym bardziej jesli instruktor pokaze zastosowanie jej w praktyce). Odpowiedz Link Zgłoś
lopp1 Re: kurs nurkowania 10.05.08, 19:43 Bardzo dziekuję za wyczerpujące info :)) a ile orientacyjnie kosztuje Intro Diving ? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja15 Re: kurs nurkowania 11.05.08, 18:54 Nie wiem gdzie planujesz urlop. w Sharm ceny kształtuja sie od 40 do 60 $ za intro, to zależy od bazy. Ja zrobiłam intro z Nautica, polska bazą w Sharm, i teraz planuje kurs, równiez z nimi:) Odpowiedz Link Zgłoś
trevally Re: kurs nurkowania 12.05.08, 09:32 Tak jak powyżej już napisano - kurs z dobrym instruktorem to wspaniała przygoda a nie jakiś poligon którego należy sie obawiać. Zajęcia basenowe pozwalają przełamać pierwsze lęki i oswoić się z wodą i sprzętem, a nurkowania w wodach otwartych nie polegają wyłącznie na wykonywaniu ćwiczeń kursowych ale również starcza z reguły czasu aby po prostu pooglądać podwodny świat. Odpowiedz Link Zgłoś