Dodaj do ulubionych

jordania a Synai only

25.05.08, 20:06
Wybieram sie z triada na 7+7 egipt+jordania czytałam wiele opinii ze po
przylocie nie kupuje sie wizy tylko tzw. synai only w przypadku gdy jedzie
sie na objazdowke po jordanii, wszytsk super, tylko skad ja mam wiedziec co
mam pierwsze objazd czy pobyt?? czy ktos mi powie ze mam kupic wize albo nie
czy to moje ryzyko, ze jak bede miala pierwszy pobyt to nigdzie nie pojade :(
Obserwuj wątek
    • wojtek37k Re: jordania a Synai only 25.05.08, 20:45
      Z powodu tej niewiedzy wykup wizę i już , przecież to ok. 30zł . Ja
      jej nie wykupuję tylko na wyjazdach czysto stacjonarnych nie
      ruszając się z Sharmu .

Pozdrawiam Wojtek
      • tamerza Re: jordania a Synai only 25.05.08, 21:34
        dzieki za info, mam tylko jedni pytanko: czy na wycieczki łodzią np. tiran albo
        Ras Moh. i łódź podwodna muszę mieć wizę czy nie? jest to dla mnie o tyle ważne
        ze na żadne inne wycieczki sie nie wybieram :)
        • wojtek37k Re: jordania a Synai only 25.05.08, 21:43
          Nie , oczywiście , że nie , na takie wycieczki przecież nie
          zabierasz paszportu to po pierwsze , po drugie tu w necie
          przeczytałem , że nawet klasztor św.Katarzyny i górę Synaj robią
          ludzie bez wizy . Sharm i Tiran , nawet Thistlegorma (wrak , ok 4h
          rejsu od Sharm) robiłem bez wizy .

Pozdrawiam Wojtek
          • wojtek37k Re: jordania a Synai only 25.05.08, 21:44
            Przepraszam miało być : Ras Mahomet i Tiran
            • miriam_73 Re: jordania a Synai only 26.05.08, 11:18
              Ras Mohammad a nie Mahomet, Wojtku.

Co do niezabierania ze sobą paszporu na rejsy, przypadkiem w marinie bywa że
              przy wejściu sprawdzają paszporty, więc raczej dobrze go mieć ze soba.

Na wycieczki łódką wiza nie jest potrzebna.
              • egiptdreamland1 Sprawdzanie paszportów w Marinie 28.05.08, 18:39
                Miriam, ie wiem w jakim okresie byłaś, ale teraz w żadnej Marinie, nikt
                paszportów nie sprawdza. Osobiście byłam w Travko-Marina, w Marinie w Naama Bay
                i w Marinie w Shark Bay. W żadnym z tych miejsc nie tylko nie sprawdzano, ale i
                nie pytano o paszporty. Pozdrawiam
                Barbara
    • miriam_73 Re: jordania a Synai only 26.05.08, 11:16
      Będziesz wiedział co jest pierwsze od przedstawiciela biura, który wyłapie was
      krótko po opuszczeniu samolotu, zaraz po wejściu do hali przylotów, jeszcze
      przed okienkami bankowymi, gdzie kupuje sie znaczki wizowe. Po lewej stronie sa
      takie ławki/ pulipity, hdzie się ustawiają z tabliczkami poszczególnych biur
      przedstawiciele z listami turystów. Podchodzisz, pytasz co masz najpierw i wtedy
      decyzujesz co dalej z wizą.
      • tamerza Re: jordania a Synai only 26.05.08, 11:52
        Miriam jestes wielka :) dzieki za info
      • wojtek37k Re: jordania a Synai only 26.05.08, 11:59
        Za błąd przepraszam , co do sprawdzenia poszportu w porcie na
        bramce - z Travco w Sharm wypływałem już tak 10-12 razy , z portu w
        Shark`s Bay 4-5 razy i nigdy nie widziałem nawet aby sprawdzali ,
        baza nurkowa nic nigdy nie mówiła o paszporcie , więc albo robili to
        kiedyś , a teraz tego nie robią , albo robią to niezwykle żadko .

Pozdrawiam Wojtek
        • miriam_73 Re: jordania a Synai only 26.05.08, 13:09
          Mnie sie w ub roku we wrześniu i wcześniej w maju zdarzyło, że sprawdzali -
          własnie w Travco Marina. W maju płynęłam na Ras Mohammad a we wrzesniu na Tiran.
          Nie wiem od czego to zalezy, ale czasem się zdarza, więc ja tam profilaktycznie
          zawsze paszport mam przy sobie.
    • admuch Re: jordania a Synai only 27.05.08, 14:26
      Jesli poruszasz sie po Synaju to wiza Tobie nie potrzebna, chyba ze jedziesz zobaczyc kolorowe kaniony, gdzie sie podobno jedzie droga na Kair moga jej wymagac z obawy ze mozesz czmychnac do Kairu, a tak nie jest potrzebna, bylem tydzien temu, wykupilem wize, i dowiedzialem sie podczas przekraczania granicy z Jordania ze nie jest potrzebna.
    • egiptdreamland1 Re: jordania a Synai only 28.05.08, 18:49
      Na lotnisku zostaniesz powiadomiona czy jedziesz na pobyt czy też na objazd.
      Przed stanowiskiem "wizowym" stoi zawsze przedstawiciel Triady i informuje co i
      jak. Życzę miłej wycieczki i niezapomnianych wrażeń
      • meggie30 Re: jordania a Synai only 28.05.08, 22:36
        ja jadę już w środę w tym samym kierunku i tez mam problem z tą wizą ale
        wymyśliłam sobie to tak: jak pierwszy będzie objazd to wizy nie trzeba i nie
        kupuje tylko potem jak wrócę z Jordanii a jak pierwszy będzie pobyt to wizę
        kupie na lotnisku a potem po objeździe i tak jedziemy do domu to wiza już drugi
        raz nie będzie potrzebna.

Mam tylko takie pytanie czy można taką płatną wizę nabyć też na granicy z
        Jordanią i czy gdyby zakupić ją na lotnisku i od razu pojechać do Jordanii i
        Syrii a potem na pobyt do Sharmu to czy będzie ona dalej ważna bo czytałam ze
        przy każdym przekraczaniu granicy trzeba nową mimo ze tamta jest jeszcze
        teoretycznie ważna.
        • miriam_73 Re: jordania a Synai only 29.05.08, 09:45
          Egipt nie graniczy z Jordania, to tak na poczatek. Wizę możesz nabyć co najwyżej
          na granicy izraelsko-egipskiej, w Tabie. Z tym, że o ile mnie pamięć nie myli
          różnie z tym bywa (tzn. z mozliwością zakupu). Pilot powinien o to zadbać.
          Ewentualnie - ktoś tu sugerował takie rozwiązanie - kupić wizę po przylocie do
          SSH, ale nie wklejać jej od razu do paszportu, tylko dopiero na Taba Gate
          Terminal w drodze powrtonej.
          • admuch Re: jordania a Synai only 29.05.08, 14:58
            Do Jordanii udalismy sie z Egiptu droga morska. Po powrocie przy wyjsciu z statku tym co maja wklejona wize, straz graniczna sie pyta czy zamierzasz jechac w kaniony i do Kairu, bo wtedy maja specjalna pieczatke przedluzajaca niby tamta wklejona wize (ktora niby traci waznosc po przekroczeniu granicy ale BP sie podobno dogadaly jakos tak dizwnie). Wszystko to po to aby nie kupowac dwoch wiz, poza tym ci celnicy na check-pointach podobno nie sa za specjalnie rozgarnieci, wystarczy ze widza wklejona wize.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka