amat1 20.07.08, 11:09 Do mądrych główek:)) Kiedy kończy się w tym roku ramadan? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amat1 Re: Ramadan - Kiedy??? 20.07.08, 11:21 serdeczne dzięki. Planuje jakiś wyjazd i staram się pierwszy tydzień po omijać Odpowiedz Link Zgłoś
polla.k Re: Ramadan - Kiedy??? 20.07.08, 11:23 2 lata temu byłam w Egipcie w okresie Ramadanu i było OK, żadnych problemów...no może poza pewną nerwowością instruktorów nurkowania pod wieczór :) Odpowiedz Link Zgłoś
amat1 Re: Ramadan - Kiedy??? 20.07.08, 11:53 I słusznie piszesz. Podczas jest ok. Za to pierwszy tydzień po bywa tłoczny i głośny Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Ramadan - Kiedy??? 20.07.08, 11:41 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51391&w=77369949&a=79721934 Odpowiedz Link Zgłoś
sruba29 Re: Ramadan - Kiedy??? 20.07.08, 18:11 Co to znaczy, że tydzień po Ramadanie jest tłoczny i głośny??? Odpowiedz Link Zgłoś
asiatalia Re: Ramadan - Kiedy??? 20.07.08, 22:19 No właśnie co??!! Ja planuje 2-tyg. urlop w Egipcie począwszy od 3 października. Więc będę tam świeżo "po" ramadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
midollo Re: Ramadan - Kiedy??? 20.07.08, 23:13 ja bede w Egipcie w ostatni tydzien Ramadanu i kolejny juz po nim... czy ktos zna Egipcjan na tyle by mi powiedzieć, że po zmroku pójda gdzieś z nami poimprezować, bo zapewniają, że tak, ale jednak się obawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kuba5463 Re: Ramadan - Kiedy??? 20.07.08, 23:40 Po zakończeniu Ramadanu Egipcjanie(ci których na to stać)miewają w zwyczaju jeżdzić na wypoczynek,stąd można ich spotkać w hotelach na codzień"okupowanych"przez cudzoziemców.Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
amat1 Re: Ramadan - Kiedy??? 21.07.08, 13:00 W ub roku miałem przyjemność przez ostatni dzień pobytu obserwować właśnie po zakończeniu Ramadanu najazd Arabów na hotel,. Basen pełny. Restauracja głośna i bardzo brudna. Plaża zajęta. Były i plusy - lepsza i dłuższa animacja. Wspomnienia dotyczą hotelu Sonesta w Tabie ale spodziewam się że tak jest wszędzie. Raczej będę unikał wyjazdów w tym terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
asiatalia Re: Ramadan - Kiedy??? 21.07.08, 13:43 No trudno, ja wyjazd już zaplanowałam od 3 października. Przekonam się osobiście, co oznacza świętowanie końca ramadanu :) Odpowiedz Link Zgłoś
janusz.amir Re: Ramadan - Kiedy??? 21.07.08, 14:24 Nic się nie przekonasz. Nawet tego nie zauważysz czy to jest przed czy po ramadanie. W kurortach to bez znaczenia i życie toczy się normalnym trybem. To tak jakby turysta u nas chciał zobaczyć różnicę w czasie jakiś świąt czy innych postów a normalnym czasem. Jak ktoś chce się bawić i imprezować to bez znaczenia. Turystów żadne ograniczenia religijne nie obowiązują, a miejscowi się do tego dostosowują!! Odpowiedz Link Zgłoś
midollo Re: Ramadan - Kiedy??? 21.07.08, 15:51 ale jesli chcemy bawić się z Egipcjanami i grupą animacyjna np. to własnie mozna odczuc róznicę Odpowiedz Link Zgłoś
midollo Re: Ramadan - Kiedy??? 21.07.08, 15:52 ja bede w ramadanie i tuz po nim wlasnie w Tabie w Sonesta... powiedz cos więcej jak to tam było? Odpowiedz Link Zgłoś
janusz.amir Re: Ramadan - Kiedy??? 21.07.08, 15:59 Jeśli chodzi o animacje to nie ma żadnych różnic czy to będzie podczas ramadanu czy po lub tuż przed. Po prostu żadnych różnic nie zauważysz. No chyba że jesteś praktykującym muzułmaninem? Ale to inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
cameltravel Re: Ramadan - Kiedy??? 21.07.08, 19:33 Heja Janusz widac róznice ale na Daharze w HRG :D i nie w klubach dla europejczyków a na ulicy :D suk i okolice piknie wystrojone :D lampeczki w oknach, stroiki .... W dyskotekach wiecej arabów obsługa podśpiewująca ... czynne banki :D bez dziwnych przerw. Fajnie jest Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
amat1 Re: Ramadan - Kiedy??? 21.07.08, 22:21 Hotel zupełnie fajny, Obsługa miła, jedzenie zupełnie znośne. Jedyny zauważalny minus to mało parasoli na plaży i problemy z miejscem przy pełnym hotelu. Na koniec Ramadanu był przepełniony. Spędziłem tam miłe wakacje czego i tobie życzę. Acha przed bramą wjazdową w prawo, na górce jest nowa restauracja, dużo przyjemniejsza niż w budynku głównym, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
midollo Re: Ramadan - Kiedy??? 21.07.08, 23:15 hmmm, pytanie czy o tej samej Sonescie mówimy, bo byłam tam przed paroma m-cami i nic przed brama wjazdowa nie widziałam :/ Odpowiedz Link Zgłoś
amat1 Re: Ramadan - Kiedy??? 22.07.08, 00:01 Sam sprawdź - hotel fotoforum.gazeta.pl/photo/8/yd/wf/3w7e/0BcsZBBqBy7jOW1ZjB.jpg oraz restauracja fotoforum.gazeta.pl/photo/8/yd/wf/3w7e/MlpTtfE7GRaLRFSmWB.jpg fotoforum.gazeta.pl/photo/8/yd/wf/3w7e/V3jjOrUtEqCU0kTP4B.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
midollo Re: Ramadan - Kiedy??? 22.07.08, 17:10 no o tej samej :) to posuzkam tej restauracji we wrzesniu Odpowiedz Link Zgłoś