Dodaj do ulubionych

Informacja o wizie

IP: 62.114.154.* 03.10.03, 22:17
Poniewaz dostaje duzo pytan o wize, odpowiadam (z czasem pojawi sie tez na
mojej stronie):
wiza kosztuje $15 (czasem lepiej samemu kupowac i miec dokladnie odliczona
kwote, bo moga oszukac); dostepna na lotnisku w postaci dwoch znaczkow
(takich jak na listy). Nalezy je wkleic do paszportu i tyle!
Waznosc wizy oficjalna to 2 tygodnie, nieoficjalna 1 miesiac:). Pozniej nie
trzeba nic zupelnie robic (znam pare osob, ktore mieszkaja w Egipcie bez
waznej wizy, jezdza na wakacje do swej Ojczyzny i wracaja bez problemu
kupujac nowa turystyczna wize na lotnisku). Po przekroczeniu terminu 1-go
miesiaca placi sie kare w wysokosci 105 LE (funtow egipskich) na lotnisku
bez zadnych innych konsekwencji.
W tym roku zostalo takze wprowadzone nowe prawo: kazdy, kto zostal tu dluzej
niz miesiac, nie moze korzystac z lotow charterowych.
Pozdrawiam
Agnieszka Pikulska www.hurghada.republika.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: M Re: Informacja o wizie IP: *.mz.gov.pl 12.11.03, 15:13
      no tak ale biura chetnie zarabiaja na niewiedzy turystów
      ECOO HOLIDAY oszukuje na wizie bo kaza placic 20$ a wiza kosztuje 15$
      pozdrawiam goraco z zimnej w-wy
      M
      • Gość: Egipcjanka Re: Informacja o wizie IP: 213.131.78.* 29.11.03, 10:13
        Ale tej kasy Ecco Holiday, ani zadne inne biuro podrozy nie dostanie. Oplate za
        Wize ustala EGIPSKI KONTRAHENT i on tez bierze ewentualna roznice.
    • Gość: piter Re: Informacja o wizie IP: *.udn.pl 20.11.03, 23:22
      wreszcie wiemy, ze niektóre biura zarabiająnawet na wizie
      • Gość: M Re: Informacja o wizie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.11.03, 15:20
        jasne ze biuro ECCO HOLIDAY (goraco nie polecam!!!!!!!!!) juz na lotnisku
        chce zarobic na turyscie 5$ na wzie niby "za obsluge" hehe maja z jednego
        samolotu ok 1.500$ nieopodatkowanej kasy!!! niezaksiegowanej itd itd itd.
        nie dajmy sie okradac przez nieuczciwe biura !!!!
        zycze wszyskim milego wypoczynku w Egipcie!!!!
        Małgorzata
    • Gość: mm Re: Informacja o wizie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 13:29
      oasis "daje wizy" i na lotnisku tuż pod znakiem "VISA 15$" a potem w autokarze
      kaze sobie płacić 17$, twierdząc "że właśnie się zmieniły przepisy i cny, i
      tylko nie zdążyli zmienić znaków". szkoda ze nie wpadłam na pomysł
      samodzielnego kupienia wizy w okienku obok, tylko co y potem było w
      autokarze... :-)
      • Gość: Małgorzata Re: Informacja o wizie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.11.03, 19:10
        zgadzam sie ze wszystkim
        sama osobiscie kupowalam wize w kantorze na lotnisku w Hurghadzie za 15$!!!!

biuro ECCO HOLIDAY NIE POLECAM NIKOMU!!!!!

zyczylo sobie za wize po 20$ czyli od 1-go samolotu maja okolo 1.500$ czystego
        NIEOPODATKOWANEGO NIEZAKSIEGOWANEGO ZYSKU!!!!!

nie dajmy sie oszukiwac!!!!!
        sami decydujmy ile komu dajemu napiwkow czyli jaki bakszysz

pozdrawiam

Malgorzata
    • Gość: Egipcjanka Re: Informacja o wizie IP: 213.131.78.* 29.11.03, 10:30
      Twoje informacje nie sa zbyt scisle. Skad Wzielas te oficjalna i nieoficjalna
      waznosc wizy? Wiza ma waznosc dokladnie jednego miesiaca i przekroczenie tej
      waznosci do 2 tygodni nie powoduje zadnych konsekwencji. Pozniej faktycznie
      trzeba zaplacic kare przy wylocie (105LE).
      "Pozniej nie
      > trzeba nic zupelnie robic (znam pare osob, ktore mieszkaja w Egipcie bez
      > waznej wizy, " - ja tez znam pare osob przebywajacych w tym, czy innym kraju
      nielegalnie, ale to zaden powod do dumy. Trudno tez tworzyc w ten sposob norme.
      Pozniej trzeba zlozyc podanie o przedluzenie wizy - najwygodniej w Kairze w
      urzedzie ktory nazywa sie Mogamma (olbrzymi, szary budynek vis a vis muzeum
      egipskiego).
      "kazdy, kto zostal tu dluzej
      > niz miesiac, nie moze korzystac z lotow charterowych. " - Mieszkam w Egipcie
      znacznie dluzej niz miesiac (zawsze mam wazna wize) i bez zadnych problemow
      korzystam z lotow czarterowych.
      Istnieje jeszcze jeden typ wizy "Sinai only" tylko na polwysep Synaj. Ta jest
      bezplatna, wazna 2 tygodnie i mozna wtedy byc tylko w kurortach na Synaju. Nie
      obejmuje wnetrza polwyspu, ani np. wyjazdu na Ra's Mohamed. Czyli dla nurkow do
      bani. Dla turystow w zasadzie tez. Nie mozna na nia pojechac do Kairy, ani
      praktycznie nigdzie poza kurort.
      • Gość: agusha7 pytanie do Egipcjanki IP: 62.135.62.* 29.11.03, 15:47
        A kiedy ostatnio lecialas charterem? Ja latalam jeszcze w marcu i nie bylo
        problemu, ale juz we wrzesniu cofneli mnie z lotniska w Hurghadzie, nie tylko
        mnie - takze moja kolezanke Niemke i wiele innych (przy wyjezdzie z Egiptu).
        Co do wizy turystycznej: waznosc jest tylko 2 tygodnie (zapytaj w jakimkolwiek
        biurze czy policji turystycznej), 2 tygodnie dodatkowo tak jak mowisz nie
        powoduje zadnych konsekwencji. Wize mozna przedluzyc (dla obywatela Europy
        wschodniej tylko na miesiac). Co miesiac trzeba ja odswiezac.
        Mowiac o przebywaniu bez waznej wizy na terenie Egiptu, mam na mysli, ze nie
        sa wyciagane z tego powodu zadne inne konsekwencje, jak tylko kara przy
        opuszczeniu kraju 105 LE (co niektorym zreszta sie bardziej oplaca, bo
        kosztuje to w sumie mniej niz odswiezanie wizy co miesiac (ok. 20 LE) +
        wynajecie adwokata lub nieprzyjemne rozmowy z urzednikami (a to tez moze sie
        skonczyc wstemplowaniem nakazu opuszczenia kraju, co sie zreszta b.czesto
        zdarza, jezeli chce sie zostac tylko w celach turystycznych).

• Gość: Egipcjanka Re: pytanie do Egipcjanki IP: 213.131.78.* 29.11.03, 16:53
          Ostatnio wylatywalam charterem z Egiptu w koncu pazdziernika. Zadnych problemow.
          Bede sie upierac, ze waznosc wizy jest jedemn miesiac, a 2 tygodnie ponad ten
          miesiac nie powoduja zadnych konsekwencji.
          "wynajecie adwokata lub nieprzyjemne rozmowy z urzednikami " - wlasnie dlatego
          napisalam o Mogammie, nie trzeba adwokata i zadnych rozmow nie ma. Skladasz
          podanie i po ok 3 tyg odbierasz wynik (przedluzona wize). Zwykle przedluzenie,
          przynajmniej to pierwsze jest na 2 miesiace. Mozliwe sa 2 przedluzenia jednej
          wizy.
          "nie
          > sa wyciagane z tego powodu zadne inne konsekwencje, jak tylko kara przy
          > opuszczeniu kraju 105 LE " - Utrudnia mocno poruszanie sie po kraju. Nie
          mozesz wsiasc na prom, do lokalnego samolotu, ani wyjechac , czy wjechac na
          Synaj bez okazania paszportu. Wszedzie tam sprawdzaja przede wszystkim waznosc
          wizy. Poza tym kazdy policjant ma prawo skontrolowac Twoj paszport i jesli masz
          dlugo niewazna wize, bedziesz deportowana.
          • beduinka Re: pytanie do Egipcjanki 29.11.03, 17:13
            Gość portalu: Egipcjanka napisał(a):

> Bede sie upierac, ze waznosc wizy jest jedemn miesiac, a 2 tygodnie ponad ten
            > miesiac nie powoduja zadnych konsekwencji.

zgadzam się...ostatnio na przełomie września i października spędzałam w Egipcie
            2 tygodnie i pytałam się na lotnisku jak długo jest ważna taka wiza -
            powiedzieli, że miesiąc
      • Gość: Małgorzata Re: Informacja o wizie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.11.03, 15:53
        z Twojej wypowiedzi rozumiem ze nie potrzeba wizy na przylot do hoteli na pol
        Synaj??? chodzi mi tylko i wylacznie byczenie sie na plazy i nurkowanie w
        okolicy hotelu
        pozdrawiam
        • Gość: Egipcjanka Re: Informacja o wizie IP: 213.131.78.* 29.11.03, 16:43
          Wiza potrzebna, ale jesli zamiezasz sie tylko byczyc na plazy przy hotelu
          wystarczy Sinai only - bezplatna.
          • Gość: Małgorzata Re: Informacja o wizie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.11.03, 17:32
            dzieki za info
            taki mam zamiar,
            odpoczynek na 200% oby mi sie to udalo zrealizowac juz w marcu 2004?
            M
    • Gość: misiek Jeszcze jedno pytanie IP: *.idea.pl 06.12.03, 19:11
      Znaczki wizowe mają nominał 32,20 LE czyli około 5 USD.
      Ja jednak płaciłem 15 USD, jak wszyscy zresztą.
      Czy mogę za wize zapłacić funtami egipskimi (właśnie te 32,20 le)?
    • Gość: Małgorzata Re: Informacja o wizie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 13.12.03, 17:32
      " Szanowni Państwo

Niniejszym informuję, że od 1 października 2003 na lotnisku w Hurghadzie od
      klientów Echo Holiday będzie pobierana kwota 20 $ za wizę i obsługę hotelową
      Jest to 2 $ więcej niż do tej pory. 2 $ będą wykorzystane jako napiwki dla
      hoteli. Po każdym przylocie nasi piloci podzielą zebraną kwotę i przekażą
      każdemu z hoteli, z którymi współpracujemy.

W Egipcie w zwyczaju jest dawanie napiwków. Jeśli obsługa hotelowa nie
      otrzymuje napiwków, automatycznie spada jakość świadczonej przez nią obsługi
      dla gości danego organizatora turystycznego. Ze względu na fakt, że polscy
      klienci nie są zbyt hojni jeśli chodzi o wręczanie napiwków postanowiliśmy
      pobierać od gości tę drobną kwotę poprzez naszych pilotów i przekazywać ją
      hotelom dla ich personelu

Z poważaniem

Jens Brochner Nielsen "

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka