beduinka 08.10.03, 16:35 Zapraszam na forum o krajach arabskich: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10662 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pc_maniac Re: KRAJE ARABSKIE 08.10.03, 16:43 Polecam Jeśli jedziesz do Egiptu to warto zapoznać się nieco z ich kulturą, zakazami religii. Choćby po to by swobodniej czuć się w tym kraju i nie dziwić się na każdym kroku. Z drugiej strony, miło by było choćby nauczyć się paru tamtejszych zwrotów grzecznościowych. Kiedy jakiś europejczyk mówi do mnie w Polsce "dzień dobry" albo "dziękuję" po polsku to jest nam przyjemnie, że mu się chciało. Możemy i my pokazać Egipcjanom, że nie jesteśmy ignorantami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: KRAJE ARABSKIE IP: *.chello.pl 17.02.04, 12:16 Zgadzam się z Toba w zupełności. W trakcie 2 tygodniowego pobytu w Egipcie nauczyłam się kilkudziesięciu podstawowych słów a także cyfr arabkich. Wyrażeń tych starałam sie używac na każdym korku, w sklepie na suku, w hotelu, restauracji. Egipcjanie reagują na to niesłychanie entuzjastycznie naprawdę, bardzo się cieszą. Niejednokrotnie pytano mnie, który raz jestem w Egipcie albo chwalono mój niby "arabski" co było dla mnie prawdziwą radością i komplementem. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 forum arabskie 19.10.03, 18:25 Dziś przy niedzieli weszłam sobie wreszcie na Twoje forum Beduinko i przyznaję, że nie mogłam się oderwać od monitora! :-) Nie przeczytałam jeszcze 1/10 postów, ale widzę, że mam już lekturę na najbliższe dni :) Zarejestrowałam się, ale czekam na Twoją akceptację. Cieszy mnie, że jest gdzie poczytać o tym, czego na ogół trzeba szukać ze świeczką na stronach o kochanym Egipcie. Nie chodzi o to, że tu,na egipskim forum nic nie ma, bo jest, tyle że głównie są to informacje turystyczne. Super pomysł, naprawdę :) Tak przy okazji, możesz w 2 zdaniach napisać, jakie egzaminy musiałaś zdawać na studia? Mój brat ma zamiar startować w przyszłym roku. pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka Re: forum arabskie 19.10.03, 18:26 bardzo mi miło a już ciebie zaakceptowałam praktycznie 2 minuty po twoim zgłoszeniu o egzaminach napiszę na moim forum corrina_f1 napisała: > Dziś przy niedzieli weszłam sobie wreszcie na Twoje forum Beduinko i przyznaję, > > że nie mogłam się oderwać od monitora! :-) Nie przeczytałam jeszcze 1/10 > postów, ale widzę, że mam już lekturę na najbliższe dni :) > Zarejestrowałam się, ale czekam na Twoją akceptację. Cieszy mnie, że jest gdzie > > poczytać o tym, czego na ogół trzeba szukać ze świeczką na stronach o kochanym > > Egipcie. Nie chodzi o to, że tu,na egipskim forum nic nie ma, bo jest, tyle że > głównie są to informacje turystyczne. Super pomysł, naprawdę :) > > Tak przy okazji, możesz w 2 zdaniach napisać, jakie egzaminy musiałaś zdawać na > > studia? Mój brat ma zamiar startować w przyszłym roku. > > pozdrawiam > Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka Re: KRAJE ARABSKIE 28.10.03, 19:30 serdecznie zapraszam, a jak wątek spadnie w dół - to proszę go czasem w górę podbić...shukran Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: KRAJE ARABSKIE 29.10.03, 11:56 Doczekałaś sie reklamy na pl.rec.turystyka.zorganizowana :) Tak trzymać ! :) pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka Re: KRAJE ARABSKIE 29.10.03, 12:43 no wrzuciłam info na obie listy, tj. na zorganizowaną i na tramping pzdrw corrina_f1 napisała: > Doczekałaś sie reklamy na pl.rec.turystyka.zorganizowana :) > > Tak trzymać ! :) > > pozdrawiam > Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: KRAJE ARABSKIE 29.10.03, 12:57 A, to Twoja autoreklama :) Sorki, nie skojarzyłam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka Re: KRAJE ARABSKIE 29.10.03, 13:00 ano autoreklama...nie mam jeszcze przedstawiciela ds. reklamy corrina_f1 napisała: > A, to Twoja autoreklama :) Sorki, nie skojarzyłam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: KRAJE ARABSKIE 29.10.03, 14:17 beduinka napisała: > ano autoreklama...nie mam jeszcze przedstawiciela ds. reklamy Jednym słowem szukasz kogoś od PR ? ;) Zobaczę, co sie da zrobić :)) pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka Re: KRAJE ARABSKIE 29.10.03, 20:54 corrina_f1 napisała: > beduinka napisała: > > > ano autoreklama...nie mam jeszcze przedstawiciela ds. reklamy > Jednym słowem szukasz kogoś od PR ? ;) Zobaczę, co sie da zrobić :)) liczę na ciebie...pzdrw > > pozdrawiam > Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka nowy link 16.02.04, 00:45 jeśli chcielibyście gdzieś podawać link - to istnieje teraz nowy krótszy alias: www.krajearabskie.prv.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
laurels Arabia Saudyjska 04.03.04, 17:21 Czy ktoś mógłby mi podać jakies linki na temat Arabii Saudyjskiej. Jak tam sie żyje obcokrajowcom? Czy są akceptowani, mają jakieś względy czy muszą regorystycznie przestrzagać ich zasad.. Czy jako kobieta mogę znaleźć sobie jakąs pracę, chociażby w jakiejś organizacji? Dzieki za wszelkie informacje Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka Re: Arabia Saudyjska 04.03.04, 21:57 Oto kilka linków, które radziłabym Ci przejrzeć: www.saudiembassy.org.uk www.mofa.gov.sa/ www.saudinf.com/ www.mohe.gov.sa/ A przede wszystkim to: www.sauditourism.gov.sa/sct/indexb.php To jest link do saudyjskiej agencji prasowej: www.spa.gov.sa/ To jest strona jednej z anglojęzycznych gazet saudyjskich: www.riyadhdaily.com.sa/ a to do innej tamtejszej gazety: www.saudigazette.com/ Poczytaj, a może znajdziesz potrzebne ci informacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laurels Re: Arabia Saudyjska IP: 217.153.153.* 05.03.04, 17:06 Beduinko, dziekuje ci za informacje. Czy nie znasz jakichs linkow do stron, ktore nie sa rzadowymi Arabii Saudyjskiej (gov.sa). Potrzebuje znaleźć raczej wiadomości praktyczne, jak tam się traktuje turystów a w szczególności kobiety. Jakies forum, gdzie istnieje swoboda wypowiedzi.. w jednej z gazet które mi przysłałas przeczytałam, iż za podburzanie do swobody słowa jakis dziennikarz zostal ukarany 70 batami... to już wiele mówi o tym miejscu.. Jestem troche przerażona takimi informacjami.. Jeśli już tam pojadę z moim facetem, który ma tam dostac pracę, to nie chce siedziec tylko w domu jak złotej klatce.. czy tam można pracować? Może sama orientujesz się jak to tam wygląda? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka Re: Arabia Saudyjska 05.03.04, 18:58 osobiście nigdy w Arabii Saudyjskiej nie byłam. W kraju tym panuje całkowita segrekacja płci, tak więc są osobne działy tylko dla kobiet w bankach, urzędach, sklepach itp. Nie wiem jakie masz wykształcenie, kwalifkacje oraz doświadczenie życiowe. Od tego zależy czy będziesz w stanie znaleźc tam pracę. Jako, że ta rozmowa nie dotyczy Egiptu - proponuje przenieść ją na forum KRAJE ARABSKIE Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka Re: Arabia Saudyjska 09.03.04, 22:33 znalazłąm stronę, która może ciebie zainteresować - na temat kobiet w Arabii Saudyjskiej: www.womenofarabia.netfirms.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laurels Re: Arabia Saudyjska IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.04, 21:58 Bardzo ci dziekuje, ze pamietalas o mnie... widze, ze jestes bardzo obeznana z krajami arabskimi, a nawet bylas w kilku.... ja nigdy nie dosc ze nie interesowalam sie tym tematem to nawet nie bylam w zadnym kraju muzulmanskim na wakcjach... po tym co udalo mi sie znalezc w necie widac ze jest to kraj bardzo rygorystyczny (kary, embargo na alkohol), turysci nie maja wstepu do tego kraju - przynajmniej dotychczas, dlatego praktycznie niczego nie mozna sie dowiedziec na forach turystycznych... troche mnie to przeraza, ze bylabym tam uwieziona jak w zlotej klatce nie mogac faktycznie samej na nic sobie pozwolic... ciekawa tez jestem jak wysokie sa tam zarobki mezczyzn sciagnietych do pracy z zagranicy... moj facet ma tam oferte pracy ale nie dostal jeszcze oficjalnie zadnej kwoty.. Jesli ten kraj jest tak bogaty jak nam sie wydaje to i pensje powinny byc ogromne.. czy wiesz cos na ten temat? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka Re: Arabia Saudyjska 12.03.04, 23:58 Gość portalu: laurels napisał(a): > Bardzo ci dziekuje, ze pamietalas o mnie... nie ma za co... polecam się na przyszłość... widzę, że się już zarejestrowałaś na moim forum... cieszę się... widze, ze jestes bardzo obeznana z > krajami arabskimi, a nawet bylas w kilku.... po prostu wybrałam sobie tę drogę życiową... a ja nie umiałabym żyć inaczej - niż z pasją więc studiuję arabistykę i islamistykę, jestem prezesem Koła Naukowego Arabistów, pilotem wycieczek specjalizującym się w krajach arabskich, pracuję w Centrum Kultury Arabskiej, nauczam języka arabskiego, publikuję artykuły i nagrywam audycje radiowe i telewizyjne o tej tematyce to po prostu jest moje życie ja nigdy nie dosc ze nie > interesowalam sie tym tematem to nawet nie bylam w zadnym kraju muzulmanskim na > > wakcjach... w takim razie wydaje mi się, że trudno będzie ci wejść w tamtejszy tryb życia.... chociaż z drugiej strony wydaje mi się, że w Arabii Saudyjskiej istnieją tzw. campy dla obcokrajowców, osobne ogrodzone osiedla, zamieszkiwane przez pracowników zza granicy i ich ordziny... widziałam takie miejsce w Libii - byłam tam raz i mi wystarczyło - Arabów tam nie wpuszczali, chyba, że tych, którzy tam pracują, domy mieszkalne, sklepy, baseny, korty tenisowe, siłownie, kafejki itp. itd. ludzie ubrani całkiem jak w Europie, kobiety w mini i krótkich spódniczkach... wydaje mi się, że są duże szanse, że coś takiego będzie istnieć także w Arabii Saud. > po tym co udalo mi sie znalezc w necie widac ze jest to kraj bardzo > > rygorystyczny (kary, embargo na alkohol), turysci nie maja wstepu do tego > kraju - przynajmniej dotychczas, dlatego praktycznie niczego nie mozna sie > dowiedziec na forach turystycznych... troche mnie to przeraza, ze bylabym tam > uwieziona jak w zlotej klatce nie mogac faktycznie samej na nic sobie > pozwolic... na pewno jest to kraj inny, na pewno jest to kraj najbardziej rygorystyczny z wszystkich państw arabskich... ale ja bym się na twoim miejscu zdecydowała na ten wyjazd (tylko najpierw powinnaś poczytać trochę książek na ten temat)... niepowtarzalne doświadczenie > ciekawa tez jestem jak wysokie sa tam zarobki mezczyzn sciagnietych > > do pracy z zagranicy... moj facet ma tam oferte pracy ale nie dostal jeszcze > oficjalnie zadnej kwoty.. Jesli ten kraj jest tak bogaty jak nam sie wydaje to > i pensje powinny byc ogromne.. czy wiesz cos na ten temat? a w jakiej branży i na jakim stanowisku ma twój mąż pracować?? > > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laurels Re: Arabia Saudyjska IP: 217.153.153.* 15.03.04, 18:46 z tego co napisałaś to widzę że rozmawiam z fachowcem w tych sprawach.. czy kiedyś mieszkałaś i pracowałaś w jakimś kraju arabskim? A jeśli nie to czy chciałabyś, czy jednak wolisz robić to co robisz ale jednak tu na miejscu w Polsce. Z twojego maila wyciągnęłam 2 informacje jedną pozytywną i jedną negatywną. Pozytywna jest ta gdzie piszesz o tych campach, mam nadzieje, że coś takiego istnieje również w Arabii. Naprawdę bardzo mnie to ucieszyło. Natomiast to co zabrzmiało trochę przerażająco to to, że byłaś w Syrii i to ci wystarczyło. Czy to znaczy że faktycznie było tak źle... Co do tych zarobków to ciekawa jestem jakiego rzędu pieniądze mogą oni oferować za taki roczny kontrakt. Moj facet będzie tam dyrektorem.. nie chce za wiele pisać gdyż jest to forum publiczne... Jak masz ochotę to podaj jakiegoś maila... Pozdraiwam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka Re: Arabia Saudyjska 18.03.04, 12:04 Gość portalu: laurels napisał(a): > z tego co napisałaś to widzę że rozmawiam z fachowcem w tych sprawach.. ;-) czy > kiedyś mieszkałaś w Syrii i Libii i pracowałaś w jakimś kraju arabskim? w Libii A jeśli nie to czy > chciałabyś, czy jednak wolisz robić to co robisz ale jednak tu na miejscu w > Polsce. swoją przyszłość wiążę z krajami arabskimi. tam będę mieszkać, pracować i tam będę szczęśliwa Z twojego maila wyciągnęłam 2 informacje jedną pozytywną i jedną > negatywną. Pozytywna jest ta gdzie piszesz o tych campach, mam nadzieje, że coś > > takiego istnieje również w Arabii. Naprawdę bardzo mnie to ucieszyło. Natomiast > > to co zabrzmiało trochę przerażająco to to, że byłaś w Syrii i to ci > wystarczyło. nie rozumiem !!!!!!!!??????????????!!!!!!!!!!!!!!! Czy to znaczy że faktycznie było tak źle... Co do tych zarobków to > > ciekawa jestem jakiego rzędu pieniądze mogą oni oferować za taki roczny > kontrakt. naprawdę nie wiem Moj facet będzie tam dyrektorem.. nie chce za wiele pisać gdyż jest > to forum publiczne... Jak masz ochotę to podaj jakiegoś maila... beduinka@gazeta.pl > Pozdraiwam serdecznie pzdrw Odpowiedz Link Zgłoś