aisog16 07.10.08, 08:59 Wróciłam z Brayki , chętnie odpowiem na Wasze pytania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mabanes Re: Wróciłam z Brayki 07.10.08, 10:04 Chętnie przeczytam wrażenia z wyjazdu, opinię o hotelu. Interesuje mnie przewoźnik, możliwości spędzenia czasu, gdzie warto się wybrać? Czy snorkowanie to wszystko co tam mozna robić? Dyskusje rodzinne trwają, wiec każda uwaga jest cenna. Odpowiedz Link Zgłoś
aisog16 Re: Wróciłam z Brayki 07.10.08, 10:29 Wczasy wykupiliśmy w Itace - hotel był oceniany bardzo dobrze przez to BP - reklamowany jako zdecydowanie najlepszy w tym regionie, reklamowany pod hasłem " zanurz sie w luksusie". W związku z tym byłam nastawiona na ... wypas. Początkowo hotel mnie rozczarował, moze własnie w związku z tym że moje oczekiwania były zbyt rozbudzone. Po przyjeździe weszliśmy do jadalni, kończył się lunch, wybór dań był juz niewielki, jadalnia w wystroju nie powalała na kolana - laminowane ściany na kolor niebieski - taka lamperia. Byłam zdegustowana - ale jednocześnie musiałam przyznać że jedzenie jest bardzo dobre. Teraz juz po powdocie na chłodno mogę ocenić hotel jako dobry, szczególnie jedzenie - byliśmy osmioosobową paką z małymi dziećmi, nie "leczyliśmy się " i nie było żadnych sensacji żołądkowych. Pokoje ładne, praktycznie wszystki z widokiem na zatokę, obsługa dyskretna i nie nachalna, basen duży i nie było przy nim tłoku, plaża duza nie było walki o leżaki. Najbardziej podobała mi się zatoka Brayka - piękna rafa, cudne rybki, łagodne zejście do wody, szczególnie doceniane przez słabo pływających i dzieci - rybki mozna było już podziwiac w wodzie do kolan. Kiedyś ktoś pisał na forum, że trzeba wziąść pod uwagę to że hotele w Marsa odstają od hoteli w Sharm - i to jest swięta prawda. Myślę że w Sharmie dostałby góra 4*. Odpowiedz Link Zgłoś
aisog16 Re: Wróciłam z Brayki 07.10.08, 10:49 Jeśli chodzi spędzanie wolnego czasu w Marda el Alam, to poza snurkowaniem, plazowaniem niewiele jest do roboty. My wybraliśmy się na wycieczkę do Delfin Hause, 2 osoby wybrały się do Asuanu - polecam ta wycieczkę Itaka łączy ją ze zwiedzaniem świątyni w Edfu, wybraliśmy się także na zakupy do El Quseir taksówką - bo tak wychodziło najtaniej ( 60 $ - taksówka zabiera 4 osoby ) widać tam kawałek prawdziwego Egiptu, było warto. Nie ma tam infrastruktury turystycznej, nawet portu z którego wypływaliśmuy do Delfin Hause to nie mozna nazwać portem, pontony motorowe przpyływają na wybrzeże i zabieraja turystów na statki przycumowane przy rafie. Wszędzie jest daleko, w zasadzie ciężko ruszyc się poza hotel, nawet taksówkę jak chce się zamówić to trzeba przez recepcję - pewnie dlatego jest drogo - nie ma konkurencji. Jeśli natomiast chodzi o rafy - to dech w piersiach zapiera , ja pojechałam tam gł. z myslą o snurkowaniu - zapewniam Was było warto !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
brayka Re: Wróciłam z Brayki 07.10.08, 10:58 "basen duży i nie było przy > nim tłoku, plaża duza nie było walki o leżaki." zacytowałam twoją wypowiedz poniewaz sie z nia nie zgadzam walka o lezaki była codziennie, zegarek nastawiany na 7 rano po to aby zająć ostatnie wolne miejsca na tak wielki hotel przy basenie jest około 50 leżaków ( w sezonie 1200 osób) jeśli chodzi o lezaki przy morzu tez były zajmowane juz około 8 rano faktem jest ze było ich dużo ale wolne można było znaleść około 800 metrów od możliwości wejscia do wody przy tak duzym upale odegłości te były cięzkie do pokonania Odpowiedz Link Zgłoś
aisog16 Re: Wróciłam z Brayki 07.10.08, 11:41 Jeśli chodzi o leżaki i wypowiedz "Brayki" na ten temat - to odpowiadam : w terminie w którym ja spedzałam wakacje w Brayce nie było problemu z leżakiami - na basenie cały dzien były wolne miejsca - nie było z tym problemu, wolne miejsca były w każdej porze dnia. Jesli chodzi o lezaki na plaży - to nie brak było nawiedzeńców, którzy juz przed 6 rano zadylali na plażę zająć najlepsze miejsca. Pewnie że o godz. 10 nie dostało się miejsca w pierwszym rzędzie przy wodzie, tylko w druygim czy trzecim ale plaża nie jest tak szeroka, aby był problem dotrzeć do wody. dla mnie to nie był problem Odpowiedz Link Zgłoś
brayka Re: Wróciłam z Brayki 07.10.08, 10:51 witam równiez byłam w brayce i chetnie odpowiem na pytania 1/ do brayki na dzień dzisiejszy mozna poleciec tylko z Itaka liniami AIR polonia 2/ jezeli chodzi o spędzenie wolnego czasu to tylko snurkowanie w hotelu nie dzieje sie kompletnie nic animatorzy sa zatrudniani przez włoskie biuro Turisandra w związku z czym wszystko cokolwiek sie dzieje skierowane jest do włochów i w języku włoskim niestety animacje sa bardzo ubogie, godzina wieczorem w amfiteatrze krótkie przedstawienia 22-23 po kolacji zycie zamiera, w hotelu brak młodych ludzi za wyjątkiem obsługi ( przeważają rodziny z dziecmi lub emeryci) pomimo dużej ilości dzieci brak jakichkolwiek dla nich atrakcji pozostaje zabawa we własnym gronie basen i morze z uwagi na fakt ze hotel jest na pustyni brak jakichkolwiek atrakcji na zewnatrz sam hotel jest ok niestety nikt z włascicieli nie zadbał o to aby w ciągu 7 lub 14 dni nie umrzeć z nudy ( do tego stopnia że w ciągu dnia było zabronione puszczanie muzyki nad morzem oraz przy basenie totalny absurd) zapomnialam dodac na 458 pokoi jest tylko jedna restauracja serwujaca opcję ALL w związku z czym w sezonie były straszne kolejki do posiłków naprawde trzeba sie było uzbroic w cierpliwośc stojac czesto w kolejce 30 osobowej hotel dla osób nastawionych tylko na snurkowanie Odpowiedz Link Zgłoś
mabanes Re: Wróciłam z Brayki 07.10.08, 11:11 Dzięki za opinie. Dd dłuższego czasu czekałam na czyjś powrót i wrażenia. Proszę o opis wymienionych wycieczek. Asuan- ile trwa podróż a ile zwiedzanie? Na czym polega Delfin house? Czy jest internet i możliwość skorzystania? Co koniecznie trzeba wziąć ze sobą oprócz książek i dobrego humoru? czy można snorkować bez płetw? Odpowiedz Link Zgłoś
aisog16 Re: Wróciłam z Brayki 07.10.08, 11:22 Jeśli chodzi o wycieczkę do Asuanu to wyjazd z Brayki jest ok. 3 w nocy a powrót ok. godz.22 Przejazd w konwoju, częste zatrzymania na posterunkach - podróż dłuży się w nieskończoność w jedną stronę trwa ok 5 - 6 godzin z czego dużą część zajmują postoje. Ponieważ w drodze powrotnej też trzeba długo czekać na konwój, Itaka organizuje jeszcze w tym czasie krótką wycieczkę do świątyni w Edfu za dopłatą 10 dolarów. Odpowiedz Link Zgłoś
aisog16 Re: Wróciłam z Brayki 07.10.08, 11:33 Delfin Hause - trwa od godz. 9-10 do 16-17, po wyjeździe z hotelu autokar zawozi nas do pseudo - portu, pontony motorowe zawożą na statek. Są 2 miejsca do nurkowania , na 2 atolach, My zaczeliśmy od 2-go atolu nazywanego " Delfin Hause" , tego bardziej oddalonego od wybrzeża - jest to Park Narodowy, snurkowanie tylko w kapokach, niestety delfinów nie było :(( Nie są na etacie, tylko w naturalnym środowisku, więc nie ma gwarancji że będą - ludzie opowiadali że jeśli są , to wrażeania są niesamowite. Potem w drodze powrotnej popłynęliśmy do 2-go atolu ( tego znajdującego się bliżej wybrzeża ) i tam było snurkowanie, delfinów nie było. Podobno jesli jest duża fala to delfinów nie ma. Jeszcze jedno - warto poprosić żeby umożliwili snurkowanie na rafach w Parku Narodowym " Delfin Hause" - tam mozna tylko w kapokach - ale rafa jest cudna i warto !!!! Koszt wycieczki z Itaki 80 $ Odpowiedz Link Zgłoś
mabanes Re: Wróciłam z Brayki 08.10.08, 08:04 Niecierpliwie czekam na dalszy ciag wspomnień i odpowiedź na zadane wczesniej pytania: Czy jest internet i możliwość skorzystania? Co koniecznie trzeba wziąć ze sobą oprócz książek i dobrego humoru? czy można snorkować bez płetw? Odpowiedz Link Zgłoś
aisog16 Re: Wróciłam z Brayki 08.10.08, 09:20 Jest kafejka internetowa, niestety nie wiem jaka cena ponieważ nie korzystałam. Widziałam parę komputerów, nie były oblegane. Jeśli chodzi o snurkowanie to można z płetwami i można bez. Zejście na rafę jest bardzo łagodne schodzi się z lewego brzegu zatoki, po piaseczku. W wodzie spory tłok - trzeba odpłynąć, aby nie snukrować w tłoku. Generalnie w Marsie strasznie wieje wiatr, byliśmy tydzień i mieliśmy tylko jeden dzień bezwietrzny, w tej sytuacji zatoka Brayka to prawdziwe błogosławieństwo - fale rozbijają się o rafę i w zatoce snurkuje się bezpiecznie. Trzeba odplynąć naprawdę kawał dystansu, żeby huśtało. Jest jedna poważna niedogodność - jak jest duża fala to zatoka woda nie jest przejrzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
serendepity Re: Wróciłam z Brayki 29.10.08, 11:46 Mam pare pytan praktycznych: 1. Czy sa jakies wymagania co do stroju w restauracji? 2. Czy w pokojach sa czajniki i mozna robic sobie herbate? 3. W jakiej walucie mozna placic w hotelowych sklepach 4. W jakich walutach sa wycieczki? euro czy dolary? A moze mozna placic w futnach? Moze ktos zwrocil na to uwage. 5. Biore pod uwage wycieczki snorkowe/nurkowe zadnych wiekszych, jakie sa typowe ceny? 6. Czy ktos jezdzil konno? Ile to kosztuje? 7. Dostalam list od swojego biura, ze obok hotelu buduja nowy obiekt turystyczny i moga wystapic niedognosci w zwiazku z tym. Czy ktos odnotowal to i faktycznie ta budowa jest halasliwa lub przeszkadza w inny sposob? 8. Jak z kategoriami pokojow? Wykupilam niby jakis lepszy, ale nie wiem czy standard pokoi jest zwiazany z polozeniem, a konkretniej czy rozne budynki maja inny standard. Duzo pytan, ale probuje zdecydowac sie ile pieniedzy wziac i w jakiejs walucie. Mam wykupione all inclusive i jade na tydzien. Odpowiedz Link Zgłoś
serendepity Re: Wróciłam z Brayki 30.10.08, 18:49 Nie ma zadnych "braykowiczow" ? Odpowiedz Link Zgłoś
meggiiw Lecę do Brayki 22.11 31.10.08, 08:55 Czy ktoś może się wybiera do Brayki pod koniec listopada? Wraz z mężem lecimy z Warszawy na wycieczkę 7+7. Ostatni tydzień właśnie w Brayce. Ja też bardzo dziękuję za cenne uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
immere Re: Wróciłam z Brayki 03.11.08, 11:19 1. Czy sa jakies wymagania co do stroju w restauracji? - nie ma wymagan, wiekszosc osob przychodzila prosto z plazy tylko narzucala cos na stroj, na kolacje czesc osob w dlugich spodniach reszta na luzie 2. Czy w pokojach sa czajniki i mozna robic sobie herbate? - nie ma czajnikow, na herbate mozna sie wybrac do baru „Tiffany’s” czynny cala dobe 3. W jakiej walucie mozna placic w hotelowych sklepach w calym hotelu glownie w euro, ale na dolary tez przeliczaja jak poprosisz. A i nie ma bankomatu wiec sie trzeba zaopatrzyc w gotowke 4. W jakich walutach sa wycieczki? euro czy dolary? A moze mozna placic w futnach? Moze ktos zwrocil na to uwage. - nie pamietam dokladnie ale wydaje mi sie ze w dolarach (oczywiscie te oferowane przez itake) 5. Biore pod uwage wycieczki snorkowe/nurkowe zadnych wiekszych, jakie sa typowe ceny? - itaka oferowala wycieczki snurkowe i to dosc drogie, ale najlepiej skontaktuj sie z polska baza nurkowa 3will.eu napewno sa tansi. 6. Czy ktos jezdzil konno? Ile to kosztuje? - niestety nie wiem 7. Dostalam list od swojego biura, ze obok hotelu buduja nowy obiekt turystyczny i moga wystapic niedognosci w zwiazku z tym. Czy ktos odnotowal to i faktycznie ta budowa jest halasliwa lub przeszkadza w inny sposob? - budowy nie bylo slychac, czasem wieczorami spacerujac na plazy mozna bylo uslyszec jakies odglosy rozladowywanej ciezarowki ale nie bylo to uciazliwe. 8. Jak z kategoriami pokojow? Wykupilam niby jakis lepszy, ale nie wiem czy standard pokoi jest zwiazany z polozeniem, a konkretniej czy rozne budynki maja inny standard. - niestety nie zwiedzilam innych pokoi, ja bylam w kompleksie „mountain inn” i bylam bardzo zadowolona. Super widok na morze i caly kompleks hotelowy. Cudo :) Duzo pytan, ale probuje zdecydowac sie ile pieniedzy wziac i w jakiejs walucie. Mam wykupione all inclusive i jade na tydzien.” - powodzenia, napewno bedziesz zadowolona. Ja wrocilam wczoraj i powoli dochodze do siebie :P Odpowiedz Link Zgłoś
serendepity Re: Wróciłam z Brayki 11.11.08, 17:31 To sie wlasnie minelysmy ;) Ja wylecialam 3 i wrocilam 10 listopada. Dopisze potem jeszcze swoje wrazenia na forum o hotelach. Ogolnie nie narzekam, nie mialam zadnych problemow, ani reklamacji. Rafa hotelowa podobala mi sie, aczkolwiek ok 10.00 morze bylo juz dosc zamulone i widocznosc spadala. Najlepiej snorkowalo sie o 6-7 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
ela15 Re: Wróciłam z Brayki 18.11.08, 18:35 Mam pytanie a właściwie dwa - czy są ręczniki na plaże wydawane za okazaniem specjalnej karty -jakie alkohole lokalne są serwowane w ramach all inclusive?pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
serendepity Re: Wróciłam z Brayki 22.11.08, 00:27 Alkohole: w kawiarni na gorze sa rozne koktajle alkoholowe, do tego dwa rodzaje piwa egipskiego, lokalne wino i wodka, piwo Stella. Trzeba uwazac, bo potrafia zrobic bardzo mocne drinki. Heineken jest platny ekstra. Reczniki sa przy plazy i przy basenie. Przy plazy budka jest czynna od ok 7 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
ela15 Re: Wróciłam z Brayki 20.11.08, 17:15 Czy nikt nie wie czy w Brayce sa reczniki na plaze i jakie alkohole lokalne serwuja w opcji all? Odpowiedz Link Zgłoś
immere Re: Wróciłam z Brayki 21.11.08, 07:58 tak, recznniki wydaja po okazaniu karty, mozna je codziennie wymieniac, a co do alkoholi to z tego co pamietam: rum, gin, uzo, jakas zwykla wodka i piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
ela15 Re: Wróciłam z Brayki 21.11.08, 17:09 Dzięki ,jeszcze moze podpowiedz ktore pawilony sa najciekawsze,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
immere Re: Wróciłam z Brayki 25.11.08, 09:06 hmmm ja bylam w mountain inn i mialam super widok na morze i caly kompleks hotelowy :) innych niestety nie zwiedzilam ale ten byl najwyzej wiec widoki najciekawsze moim zdaniem Odpowiedz Link Zgłoś