Dodaj do ulubionych

Wyberamy się w styczniu do Hurghady z 15 mies.

05.11.08, 19:34
Proszę o wasze opinie.Jestem pełna obaw co do malucha. Wybrtaliśmy
hotel Hilton Long Beach. Może nam ktoś podpowie na temat tego hotelu.
Mile widziane porady.Czy styczeń to dobry miesiąc na Egipt?
Obserwuj wątek
    • colin1974 Re: Wyberamy się w styczniu do Hurghady z 15 mies 05.11.08, 20:09
      Jeśli chodzi o hotel jak dla mnie rewelacja dla dzieci ,świetna
      wielka i pusta(zawsze wolne lażaki przy morzu)plaża.
      My byliśmy w czerwcu 4 dorosłe plus 3 dzieci 2latka,1,5 roku i 4
      latka.Myśle że najlepszym rozwiązaniem jest budynek familijny bo
      jest blisko do restauracji ,obok mały basen z brodzikiem i
      amfiteatr .
      Nie wiem czy w styczniu nie jest za zimna woda bo zawsze latamy w
      czerwcu więc tu się nie wypowiadam.Ale z hotelu mam nadzieje że
      będziecie zadowoleni ,małym minusem jest słabe jedzenie jak na hotel
      4 **** i słaby wybór ale da się przeżyć.
      Jak masz pytanka pisz -pozdrawiam
    • colin1974 Re: Wyberamy się w styczniu do Hurghady z 15 mies 05.11.08, 20:15
      Tu masz kilka moich fotel z Long Beacha-pozdrawiam

fotoforum.gazeta.pl/72,2,889,57844068,81914667.html?wv.x=2
    • aali-yah Re: Wyberamy się w styczniu do Hurghady z 15 mies 05.11.08, 20:18
      My również wybieramy się do Hurghady ale w grudniu i z 4-latkiem.
      Oczywiście też jestem pełna obaw, ale wielu moich znajomych
      odwiedziło już Egipt-niektórzy kilkakrotnie i to z dużo młodszymi
      dziećmi i bez żadnych komplikacji-przestrzegając oczywiście zasad
      bezpieczeństwa powszechnie znanych i stosowanych by zmniejszyć
      jakiekolwiek ryzyko zachorowania. Wiadomo, może być różnie i trzeba
      być na to przygotowanym. Grudzień i styczeń to trafny wybór ze
      względu na łagodne temperatury co również przyczynia się do
      większego komfortu podróżując z maluchem.
      • mrozek20 Re: Wyberamy się w styczniu do Hurghady z 15 mies 05.11.08, 23:09
        Byłem w tym hotelu w maju (bez dziecka), teraz w październiku byłem (z dzieckiem
        16mcy)i żoną w ciąży w Carribean World (Soma bay, 55km na południe og Hurghady).
        Styczeń będzie bardzo dobry na podróż z dzieckiem. w zupełności wystarczy filtr20.
        Mając obecną wiedzę, NIGDY nie wybrałbym Long Beach'a na wypad z małym
        dzieckiem, bądź kobietą w ciąży, choć uważam ten hotel za bardzo dobry, napiszę
        plusy i minusy pod kątem podróży z dzieckiem:
        + baseny, są super, część jest podgrzewana, więc dziecko się wykąpie, do
        niepodgrzewanych raczej nie wejdziecie w styczniu.
        +/- plaża jest olbrzymia, niestety UBITA, więc o robieniu zamków z piasku nie
        ma mowy, dodatkowo dno morza jest porośnięte roślinami i przy odpływach można
        zobaczyć jakie stworzenia tam zyją - znaczy dziecko może chodzić w wodzie tylko
        w butkach, dodatkowo będziecie musieli uważać, żeby się nie przewróciło na
        kolana, bo się pokaleczy lub obetrze.
        + piękny i duży obszar sprawi, że dziecku będzie się podobać
        + był plac zabaw dla dzieci
        + są animacje dla dzieci i amfiteatr
        - WODA. biorąc prysznic, woda jaka zostanie wam na ustach daje tak paskudny
        posmak, że pamięta się to długo. Większość gości hotelowych dopadła zemsta
        (czego w Carribean World prawie nie było). Mogę przypuszczać iż to od soku z
        marchwi, która była schładzana w wodzie, bądź od lodów, ale to gdybania, a
        faktem jest iż większość gości chorowała.
        + czystość hotelu, wszystko wypielęgnowane i pachnące
        - ukształtowanie terenu. hotel jest położony na mini-wzgórzu i wszędzie są
        schody. chcąc dostać się gdziekolwiek, trzeba albo iść schodami, albo nadrabiać
        drogę podjazdami z wózkiem. Bez wózka nawet nie próbujcie tam jechać, bo na
        plaże będziecie mieli jakieś 15min.
        +/- budynek familijny, który na 90% dostaniecie ma plusy i minusy.
        Jest obok basen, bar, amfiteatr, blisko restaruacja (5min), ale tutaj już
        kłopot. Z wózkiem, będziecie go codziennie znosić po schodach, uprzednio
        przechodząc przez recepcje. Wejść można wprawdzie od poziomu restauracji, ale
        dla was będzie to oznaczało extra 5minut obchodzenia budynku głównego (szybkim
        krokiem). Wprawdzie jest jeszcze jedna restauracja(pseudo włoska), do której
        dostaniecie się szybciej i bez żadnych schodków, ale żadko z niej korzystałem,
        żeby się wypowiadać.
        - jedzenie - niestety jest po prostu złe. Mając porównanie z kilku hoteli, w tym
        dwóch w tym roku, oceniam to żarcie jako jedno z najgorszych.

Wiem iż opisałem tylko cześć ważnych rzeczy, ale wydają mi się one najbardziej
        związane z tematem wyjazdu z dzieckiem. Na Twoim miejscu (mając tą wiedzę, co
        mam teraz), zamieniłbym hotel właśnie na Carribean World - mają własną
        odsalarnie wody (nadaje się do mycia zębów, a w hiltonie NIE), hotel jest nowy
        (nie ma roku), jeszcze się nie sypie w przeciwieństwie do Hiltona, plaża
        piaszczysta, więc nie potrzeba nawet butów, co prawda jest na totalnym zadupiu,
        ale dzięki temu jest taniej niż podobny standard w Hurghadzie.
        Aha, ważne: Zabierzcie dla dziecka pare słoiczków, bo jedzenia w Hiltonie może
        nie dać rady jeść zbyt długo.
        Moim zdaniem hotel pomimo iż jest naprawde dobry, to nie nadaje się na podróż z
        dzieckiem, czy osobą niepełnosprawną, a już tym bardziej z kobietą w ciąży.
        Jeśli masz pytania, postaram się odpowiedzieć szczegółowo, zaglądam tu co pare dni.

• aali-yah Re: Wyberamy się w styczniu do Hurghady z 15 mies 06.11.08, 08:19
          My wybieramy się do albatros palace, po raz pierwszy, polegam na
          opiniach bardzo pozytywnych, zobaczymy na miejscu
        • colin1974 Re: Wyberamy się w styczniu do Hurghady z 15 mies 06.11.08, 09:15
          Nie zgodze się z tym że dno morza jest porośnięte roślinami (nie
          widziałem ani jednej),przy odpływach wychodzą małe krabiki ,które
          dzieciaki łapały.Nasze dzieci nigdy nie korzystały z butów do wody
          bo i po co buty na idealny piasek.Uważam że plaża jest wprost
          idealna dla małych dzieci ze względu na super mielizne przy brzegu.
          Jedzenie faktycznie uważam za największy minus ale da się przeżyć.
          • mrozek20 Re: Wyberamy się w styczniu do Hurghady z 15 mies 06.11.08, 12:46
            colin1974 - pisząc że dno jest porośnięte, źle się wyraziłem. Miałem na myśli że
            coś na nim jest, ni to kamienie, ni to pozostałości rafy, w każdym bądź razie
            dno nie jest doskonałe do chodzenia bez butów.
            Przy odpływie doskonale zresztą widać co tam żyje. My widzieliśmy zdechłego
            jeżowca i coś na kształt rozgwiazd, tylko małe. Płaszczki uciekają przed ludzmi,
            więc na to się nie wdepnie, ale to wszystkie cholerstwo co tam żyje na dnie,
            jest koszmarne.

Do tych co tam jadę. Jest rafa ( w zasadzie dwie), a przy kamiennych blokach są
            kraby i to nie takie małe na 1cm, tylko takie na 20cm. odrobina cierpliwości i
            zobaczycie.

Z dziećmi uważajcie przy "zatoczkach" wchodzących w plaże. w tej bliżej jest
            dość mocny spadek na więcej niż 1m (taki kij miałem), w drugiej większej dno
            jest co prawda piaszczyste, ale to woda prawie stojąca (uwaga, głeboko, ale
            spadek powolny) i zdażają się pływać ryby do góry brzuszkiem :):)
            • colin1974 do mrozek20 06.11.08, 16:37
              Z tego co piszesz byłeś w Caribbean World ,bierzemy go pod uwage na
              wyjazd czerwcowy napisz czy warto tam pojechać ,jak jest z plażą czy
              nie ma problemu z leżakami i czy plaża jest OK .
              Napisz może tak jak z Long Beachem wg Ciebie plusy i minusy -
              pozdrawiam
    • gosiek289 Re: Wyberamy się w styczniu do Hurghady z 15 mies 06.11.08, 08:48
      My wylatujemy 22 stycznia do Hilton Long Beach.
      Mamy maluszka 2,5 roku i córkę ( 14,5lat)
      Jak byście lecieli w tym terminie - to proszę o kontakt - GG - jest na blogu
      Mirka w podpisie)
      zawsze raźniej w większej ilości
      Gosia
      • dorota1.g Re: Wyberamy się w styczniu do Hurghady z 15 mies 06.11.08, 17:32
        Gosiek 289.
        My pewnie też byśmy lecieli w tym terminie jeszcze nie mamy
        zabukowanego wyjazdu, i mętlik w głowie.
        Bardzo dziękuję za Wasze opinie bardzio mi pomogły.
        • mrozek20 do colin 09.11.08, 01:47
          Znajdz na www.holidaycheck.pl moja opinie o tym hotelu, jest napisana dość
          szczegółowo, więc powinna Ci pomóc podjąć decyzję.
          My zdecydowaliśmy się na ten (Carribean World) hotel ponieważ:
          - Jest to nowy hotel, ma własną odsalarnie wody i kranówą można spokojnie myć
          zęby. Ponadto dziecko przy prysznicu pije troszke wody i baliśmy się żeby
          maleństwa zemsta nie dopadła. dodatkowo żona w ciąży, więc ryzykować nie
          chcieliśmy. Z opinii o nim wiedziałem iż zemsta tam zdaża się niezwykle rzadko.
          Jak w Hiltonie codziennie dostawaliśmy butelke wody mineralnej, tak tutaj nie,
          bo i nie ma po co. niektórzy brali w butelki wodę z dystrybutorów do mycia
          zębów, ale konieczne to nie było.
          - w przeciwieństwie do hiltona ten hotel jest bardziej skupiony i przyznaje że
          układ bungalowów/budynków jest jeden z najlepszych jakie widziałem w hotelach.
          Widok masz albo na ogród, albo na basen/plaże. nie ma widoków na śmietnik, mur,
          kuchnie.....
          - są zjeżdżalnie dla dorosłych i dzieci.
          - wszędzie blisko, wszystko jest obok, i plaża i baseny i restauracje, doskwiera
          tylko odległość do kibelków.
          - jeden z basenów jest z łagodnym zejściem, dzięki czemu można dziecko powoli
          przyzwyczajać do wody (samo wejdzie)
          - dużym plusem jest plaża - PIASZCZYSTA jak nigdzie w Hurghadzie.
          można robić zamki z piasku jak nad bałtykiem, dziecko butków nie potrzebuje bo
          dno (do około 1m głębokości) jest piaszczyste, tam gdzie głębiej rośnie jakaś
          trawa na dnie (chodziłem po niej bez butów, ale jakoś po tym co widziałem w long
          beach to unikałem tego.
          Plaża jest mała porównując z tą z hiltona i nie ma tej prywatności co tam. W
          zasadzie jest leżak na leżaku co 3-4m, ale leżaków jest sporo. blisko do barów :)
          Na moim profilu na holidaycheck masz namiary na kontakt ze mna w razie pytan.

- jest daleko od Hurghady, ale byliśmy już w Hrg wielokrotnie i wszystko mamy
          zwiedzone. w zasadzie dojazd z hotelu jest możliwy tylko przez hotelowego
          Shuttle Bus'a (8EUR od osoby), poniważ taksówki nie złapiesz na pewno. można
          próbować busikiem dla miejscowych, ale czy na pewno? Wiem że taxą można wrócić
          jakby co, tak że na pewno nie polecam tego osobom, które będą chciały szaleć po
          Hurghadzie.
          • colin1974 Re: do colin 09.11.08, 10:50
            Serdecznie dziękuje za info ,mojej żonie się hotelik bardzo podoba
            więc na 99 % tam polecimy.
            Ja myślałem jeszcze o Sunrise Royal Makadi ale jak już kobieta coś
            postanowi to już ciężko ją przekonać do zmiany.
            Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka