Dodaj do ulubionych

Co chcecie aby znalazło się na serwisie o Egipcie

02.11.03, 01:08
Jak pewnie już niektórzy z Was wiedzą, jestem w trakcie tworzenia serwisu
(kompendium) o Egipcie.
Pragnąłbym zasięgnąć informacji o tym co powinno znaleźć się w takim
serwisie by każdy wyjeżdżający mógł wszystkie informacje znaleźć w jednym
miejscu.

Oczywiście prawdopodobnie nie wszystko da się tam upchnąć ale postaram się
zrobić wszystko co możliwe aby był to serwis jak najbardziej wszechstronny i
szczegółowy.

Z góry dziękuję za pomoc i propozycje.
PC_M.
Obserwuj wątek
    • izzaa Re: Co chcecie aby znalazło się na serwisie o Egi 02.11.03, 11:07
      1. tradycyjnie mapy
      2. linki do muzyki egipskiej
      3. wirtualna kamera
      4. spis hoteli (zdjecia )
      hmm dla mnie tyle jak cos mi wpdanie wiecej do głowy dam znac:)))

p.s. w razie potrzeb służę pomocą
    • radioaktywny Re: Co chcecie aby znalazło się na serwisie o Egi 02.11.03, 13:42
      Hmm...moze :
      1. Adresy kawiarenek internetowych w Hurghadzie i na Synaju.
      2. Bankomaty.
      3. Adresy miejscowych biur podrozy.
      4. forum.
      5. Czat.
      6. Prognoza pogody w Egipcie
      7. Zegar z czasem egipskim.
      8. Jakies linki do stron z ludowa muzyka egipska.
      9. Aktualnosci tworzone ze świeżych postow.
      I jeszcze sie zastanowie bo mi sie skonczyly pomysly. Ile z tego bedzie
      mozliwe pozostawiam tworcom :-)
      Pozdrawiam bardzo serdecznie :-)
      • radioaktywny Re: Co chcecie aby znalazło się na serwisie o Egi 02.11.03, 13:46
        Moze jeszcze:
        1. Historia Egiptu z ilustracjami.
        2. Opis miejsc, tras najbardziej godnych obejrzenia.
    • Gość: Iv Re: Co chcecie aby znalazło się na serwisie o Egi IP: *.aster.pl / *.acn.pl 02.11.03, 13:51
      1. Podzial na regiony - z atrakcjami turystycznymi i pogoda z podzialem na
      miesiace.
      2. Namiary na biura turystyczne organizujace wycieczki na miejscu.
    • Gość: Ala Re: Co chcecie aby znalazło się na serwisie o Egi IP: *.dronet.gliwice.pl 02.11.03, 17:27
      Mysle,ze oprocz przyjemnych informacji, przydadza sie te mniej przyjemne, ale
      z pewnoscia wazne - mam na mysli pulapki, ktore czekaja na turystow w Egipcie
      (zemsta Faraona, oszukiwanie przez taksowkarzy i sprzedawcow, i inne). Duzo
      sie na tym forum o tym pisalo - ja dzieki temu nie dalam sie nabrac
      taksowkarzom (dwukrotnie)
      Pzdr.
      • pc_maniac Do wszystkich 02.11.03, 20:53
        Wielkie dzięki za wszelkie propozycje.
        Postaram się skorzystać prawie ze wszystkich, jeśli nie w formie
        zamieszczanych matreiałów, to chociaż linków do takowych materiałów już
        istniejących gdzie indziej.

Co do chatu, niestety nie przewiduję takiej możliwości. Po prostu nie
        wyrobiłbym się jeszcze z moderowaniem chatu. Wolę swój czas przeznaczyć na
        rozbudowę serwisu.

Galerie. Cóż, żaden bezpłatny serwer nie daje dużo miejsca (powiem nawet, że
        dają go żałośnie mało), więc muszę się zastanowić, czy galerie dawać
        bezpośrednio na serwisie, czy też dać jedynie fotki-miniatury z linkami do
        serwisu specjalizującego się w publikowaniu fotek (np. www.webshots.com, który
        daje naprawdę bardzo dużo miejsca na fotki).

Linki do wszystkich polskich biur podróży już umieściłem, jak również do
        opisów hoteli. Są one umieszczone alfabetycznie w rozwijanym menu. Więc bardzo
        wygodne jest ich wyszukiwanie. Podobnie będzie z wyszukiwaniem miast i
        zabytków.

Wspomnienia, porady i ważne informacje dla turystów sądzę, że będą główną
        atrakcją serwisu.

Temperatura w Egipcie i aktualny czas: świetny pomysł. Chętnie skorzystam z
        niego.

Pomysł na linki do stron lub bezpośrednio do multimediów egipskich również
        wuykorzystam.

Na razie znów biorę się do pracy.

Wielkie dzięki za podpowiedzi
        PC_M.
    • radioaktywny Re: Co chcecie aby znalazło się na serwisie o Egi 02.11.03, 19:54
      Mozliwosc zamieszczania wlasnych zdjec z pobytu w Egipcie.
      • pc_maniac Do Radioaktywnego !! 02.11.03, 20:39
        Odbierz proszę pocztę ze skrzynki na gazecie.pl
        • Gość: turysta Re: pc_maniaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 20:50
          podziwiam Twoją działalność, rób tak dalej!
          daj znać, jeśli będziesz potrzebował pomocy informatyka,
          serdecznie pozdrawiam
          • pc_maniac Do Turysty 02.11.03, 22:21
            Oczywiście chętnie bym skorzystał, ale w formie maili jest to bardzo nie
            wygodne. Podeślij mi, jeśli możesz numer GG, bo mam kilka pytań.
            Oczywiście chętnie wysłucham słów krytyki, choćby na temat layoutu (dzisiaj
            skończyłem drugą wersję i sądzę, że jest nie najgorsza ;o) ) i kwestii
            technicznych.
    • Gość: Sylwia Re: Co chcecie aby znalazło się na serwisie o Egi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.03, 03:18
      Mysle ze nie byloby zle gdyby udalo Ci sie zamiescic liste hoteli e egipcie
      wraz z ich podkreslam OFICJALNYMI KATEGORIAMI -moze wtedy udalo by sie
      wyeliminowac matactwa niektorych polskich biur podrozy!powodzenia:-)
    • Gość: PS Re: Co chcecie aby znalazło się na serwisie o Egi IP: 217.96.79.* 03.11.03, 10:27
      Do podanych wyżej propozycji dorzucam sieci komórkowe działające w Egipcie -
      ceny sms, mms i połączeń z Polską.
      Dodam jeszcze - ktoś już wcześniej wymienił - pułapki, np. numery z 50 LE/50
      piastrów. Takie sprawy są ważne, a nigdzie o tym nie ma.
      Pzdr.
    • Gość: paweł Re: Co chcecie aby znalazło się na serwisie o Egi IP: *.autotest.com.pl 03.11.03, 11:04
      KOMENTARZE NA TEMAT REZYDENTÓW ZARÓWNO TE DOBRE JAK I TE ZŁE
      REZYDENCI TEŻ CZYTAJĄ TE FORUM (MOŻNA WYDEDUKOWAĆ PO NIEKTÓRYCH KOMENTARZACH
      JAK PODSZYWAJĄ SIĘ POD TURYSTÓW)
      A SKORO CZYTAJĄ TO MOŻE BĘDZIE TO NA NICH BAT LUB ZMOBILIZUJE TO ICH DO
      WYKONYWANIA BĄDŹ NIE BĄDŹ SWOJEJ PRACY a może i coś jeszcze od siebie dołożą

NA DZIEŃ DZISIEJSZY CZUJĄ SIE TAM BEZKARNIE
    • Gość: mm Re: Co chcecie aby znalazło się na serwisie o Egi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.03, 12:00
      cennik :-)
      tzn, żeby ludzie mogli wpisać co za ile kupili (np. papirusy, pamiątki itp)
      zeby można sie było zoriętować za ile warto coś kupować a ile to już za dużo.
      ja do tej pory, mimo ze baaardzo się targowałam, mam wrażenie ze za kilka
      rzeczy przepłaciłam :-)
      i namiary gdzie warto coś kupićm, zeby było ładne a nie totalna chała.
      • pc_maniac Beta wersja serwisu Egipt ukazuje swoje oblicze:o) 08.11.03, 01:40
        Z przyjemnością zawiadamiam, że kolejny dział w serwisie Egipt wszystko o... został
        przetestowany i uruchomiony, a ja zaczynam dodawać materiały do Encyklopedii
        Egiptu.

Zainteresowanych zapraszam do odwiedzienia ( oczywiście oczekuję rad, sugestii
        i wychwyconych błędów) ale z góry uprzedzam, że jest to zaledwie zrealizowana
        cząstka moich zamierzeń wobec tego serwisu. Po prostu możecie się zorietować
        jak będzie on wyglądał po starcie.

Cały czas konstruuję kolejne podstrony i dodaję materiały testowe. Dopiero po
        wykonaniu całego (działającego) layoutu zacznę dodawać pełną wersję materiałów
        jakie mają się finalnie znaleźć w działach.

Na pewno wielu z Was już dzisiaj przydadzą się takie elementy jak linki do
        wszystkich polskich biur podróży organizujących wycieczki do Egiptu
        (przetestowane i działające w całości) oraz alfabetyczne linki do hoteli
        opisanych w dziale "Egipt- hotele (opinie turystów).

Poza tym dzisiaj ukończyłem interaktywną mapę Egiptu (niestety z braku czasu
        na razie dodałem tam zaledwie 3 linki do encyklopedii z którą mapa jest
        połączona).

Chciałbym tutaj prosić osoby zafascynowane Egiptem o pomoc w tworzeniu tego
        serwisu. Niestety tworzę go sam i patrząc na moją ostatnią pracę nad nim
        dochodzę do wniosku, że jeśli nadal będę go tworzył jednoosobowo, to albo
        padnę ze zmęczenia, albo ukończę go za kilka lat :( (choćby opisy
        encyklopedyczne do map, których jest zatrzęsienie).
        • pc_maniac Encyklopedia Egiptu już działa! 09.11.03, 12:22
          Jakie zmiany w serwisie:

Oddano panel obsługi encyklopedii.
          Na razie są 2 działy - Miasta i Zabytki, ale już możecie przetestować jak
          działają odsyłacze. Na dzień dzisiejszy zostały dodane opisy wszystkich
          wartych odwiedzenia zabytków w Aleksandrii.

Oczywiście cały czas dodaję następne opisy.
          Proszę również o sugestie czy odpowiada Wam sposób poruszania się po serwisie,
          odsyłaczach, wygląd serwisu itp. itd.

Na bierząco dodaję linki do menu serwisu: Hotele - opinie.
          • Gość: ard Re: Encyklopedia Egiptu już działa! IP: *.e / 80.51.246.* 09.11.03, 21:28
            Przydałyby się również linki do stron WWW poświęconych Egiptowi. Na początek polecam www.thebanmappingproject.com/, gdzie znaleźć można m.in. atlas Doliny Królów i mnóstwo informacji :-)
          • Gość: Turysta Re: Encyklopedia Egiptu już działa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 22:09
            Wspaniała strona, podziwiam zaangażowanie autora, chętnie włączę się ale
            dopiero od lutego.
            Jedyne zastrzezenia, kłopotliwe jest rozwijanie menu sytemowego, coś z tym
            trzeba zrobić.
            pozdrawiam serdecznie
            • tturysta Re: Encyklopedia Egiptu już działa! 09.11.03, 22:19
              Wreszcie logowanie działa
              • pc_maniac Re: Encyklopedia Egiptu już działa! 09.11.03, 22:33
                tturysta napisała:

> Wreszcie logowanie działa
                Nie wiem czy to Ty pisałeś, że w razie problemów z działanie serwisu jesteś w
                stanie wspomóc mnie poradą. Wysyłam Ci na adres mailowy mój numer GG, ponieważ
                mam kilka pytań związanych z działaniem serwisu, a nikt z moich znajomych nie
                potrafi mi pomóc w tej sprawie. Jeśli byłbyś tak miły i coś niecoś doradził,
                byłbym wdzięczny.

Dzisiaj dodałem kolejne hasła do encyklopedii i zmieniłem nieco jej spis haseł
                aby ułatwić wyszukiwanie.

Nadal liczę na odzew z Waszej strony, ponieważ całe przedsięwzięcie choć
                staram się by było ambitne, to jednak przerasta możliwości jednej osoby.
                • tturysta Re: Encyklopedia Egiptu już działa! 09.11.03, 22:36
                  nic do mnie nie doszło!
                  • pc_maniac Re: Encyklopedia Egiptu już działa! 14.11.03, 18:10
                    Do TTurysty

Wysłałem do Ciebie 3 maile i nie otrzymałem zwrotki, że nie doszy do adresata.
                    Więc przyjmuję, że Twoja propozycja pomocy była bez pokrycia.

Do wszystkich:
                    Niestety w tworzeniu serwisu natrafiłem na parę problemów technicznych, z
                    którymi nie potrafię sobie poradzić, a niestety żadnego odzewu ze strony
                    forumowiczów nie miałem. W związku z tym (bardzo zniechęcony) na pewien czas
                    zawieszam dalszą rozbudowę serwisu.
                    • tturysta Do pc_maniaka 14.11.03, 19:37
                      proszę odbierz maila, pozdrawiam
                    • corrina_f1 Re: Encyklopedia Egiptu już działa! 14.11.03, 19:49
                      pc_maniac napisał:
                      >
                      > Do wszystkich:
                      > Niestety w tworzeniu serwisu natrafiłem na parę problemów technicznych, z
                      > którymi nie potrafię sobie poradzić, a niestety żadnego odzewu ze strony
                      > forumowiczów nie miałem. W związku z tym (bardzo zniechęcony) na pewien czas
                      > zawieszam dalszą rozbudowę serwisu.

Howk!
                      Melduję, że ja nie zapomniałam, ale w chwili obecnej od dziś jestem na
                      zwolnieniu, gdyż dopadł mnie jakiś wirus, w związku z czym obiecana zeskanowana
                      mapa z pewnością będzie, ale jakos w przyszłym tygodniu, bo teraz nie
                      wyściubiam nosa z domu.
                      życząc optymizmu i dalszego zapału w tworzeniu serwisu
                      pozdrawiam
                      Kasia
                    • radioaktywny Re: Encyklopedia Egiptu już działa! 14.11.03, 22:50
                      Bardzo proszę abyś nie ustawał, ja niestety nie jestem biegły w kwestiach
                      technicznych budowania stron, ale gorąco pragnę aby powstała ta strona
                      zwłaszcza, że początek jest wielce zachęcający.
                      Pozdrawiam bardzo serdecznie i łączę wyrazy szacunku :-)
                      • pc_maniac Re: Encyklopedia Egiptu już działa! 15.11.03, 02:14
                        To nie jest kwestia materiałów lecz stworzenia prawidłowo działającego layoutu
                        (wyglądu) serwisu w różnych rozdzielczościach. Niestety nie mogłem poradzić
                        sobie z tym problemem już od tygodnia. Podobnie ma się sprawa pomocy. Koledzy
                        z grupy GFX obiecali mi pomoc w stworzeniu grafiki banera i strony startowej
                        miesiąc temu. Niestety do dziś nawet się nie odezwali. Podobnie jest z
                        materiałami do dzialu "Informacje dla turystów". Miały być ale nadal ich nie
                        otrzymałem. Może rzucilem się z motyką na słońce. Widać tak poważnego
                        przedsięwzięcia nie powinna robić od początku do końca jedynie jedna osoba.

Samo stworzenie interaktywnej mapy to prawie tydzień. A kiedy jeszcze znaleźć
                        czas na opisy do niej?!
    • Gość: D. Re: Co chcecie aby znalazło się na serwisie o Egi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.04, 15:09
      myślę ,że przydałyby się rady , porady ,infor.-np. trasy , tanie hotele , ceny
      np. obiadu dla osób chcacych podróżować na własną rękę .
      powodzenia !
      • pc_maniac Troszkę za późno :-( 23.04.04, 15:24
        Cóż, serwis zmienil właściciela. Więc należałoby skierować do niego propozycje.
        Nie mam już wplywu na jego kształt.

P.S. Jestem zdziwiony, że komuś chciało się reanimować wątek, który umarł pięć
        miesięcy temu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka