Dodaj do ulubionych

nurkowanie_w_Jasmin_Village

15.12.03, 16:49
Witam
Czy ktoś wie jak się nurkuje (z fajką i maską) z plaży przy hotelu Jasmin
Village (w tym samym kompleksie sa jeszcze hotel Aladin i chyba Ali Baba )
tzn. czy daleko trzeba płynąc do rafy, która podobno podchodzi pod samą plażę
i czy rafa jest tam ciekawa do oglądania. A może ktoś korzystał z usług bazy
nurkowej w Jasmine Village ? Jestem ciekawy opinii o tej bazie bo chcę z nimi
zanurkować już ze sprzetem.Z góry dziękuję za odpowiedzi
czaroslaw1
Obserwuj wątek
    • Gość: mm Re: nurkowanie_w_Jasmin_Village IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.03, 11:50
      hej hej,
      mieszkaliśmy w Alladinie i jesli tylko się dąło to łapaliśmy lezaczki na plaży
      Jasmine. plaża fajna, no i ta rafa!! są jej 3 kawałki (skupiska, czy jakkolwiek
      to się nazywa), pierwsza, najmniejsza mniej więcej po środku części kąpielowej.
      dwie dalsze - dużo ładniejsze - są po lewej stronie (gdy patrzysz na morze) w
      stronę plaży dla surfingowców.

Rafa jest na oko jakies 30m od plaży, trudno mi powiedzieć bo zupełnie nie
      umiem ocenić "na oko" odległości. odnosiłam wrażenie że trzeba przepłynąć tyle
      co długość basenu, ale mieliśmy płetwy więc może wrażenie było złudne. jak jest
      odpływ to prawie do samej rafki można dojść - ja mam 180cm i woda w niektóre
      dni sięgała mi do ramion. normalnie trzeba dopłynąć, nie ma gruntu pod nogami.
      Natomiast sama rafa jest blisko powierzchni - niestety widziałam i takich
      kretynów którzy po niej chodzili, wystawiając łby nad wodę :-(

musze przyznać że ta rafka zrobiła na mnie wrażenie. jest całkiem "żywa" -
      szczególnie jesli porównać ją z tym co udaje rafe przy małym Magawishu lub
      wysepce mały Giftun. jest na niej dużo ryb, nawet takie prawie pół
      metrowe "tęczowe". polecam zabrać ze sobą ciasteczka - rozpływają się w wodzie
      i przylatują do nich całe ławice ryb!
      jest tez kilka ładnych różowych koralowców - jak na pierwszy raz i pływanie z
      maską uważam ze bomba!

jak już popływasz to warto się wybrać na rejs na 4 wyspy - widoki niesamowite
      szczególnie na rafach "niezależnych" - takich ze cumuje się do rafy a nie przy
      wyspie (tylko szukać takiego który ma postoje na morzu a nie tylko przy
      wyspach!!!)

ja miałam zamiar nurkować z butlą, ale w końcu odpuściłam z braku czasu.
      Jasmine ma bazę, chyba dobrą, zawsze było tam dużo ludzi i wyglądali na
      zadowolonych, widziałam też rozdawanie licencji (w formie imprezki!) :-) robili
      naukę ratowania ludzi z wody przy plaży - a to chyba ze względu na
      bezpieczeństwo ważna rzecz. Poza tym - przynajmiej w wakacje- mieli raz czy dwa
      razy w tyg bezpłatne lekcje póbne - jak chcesz sobie dobrze obejrzeć bazę
      i "sprawdzić" kto tam działa, to to chyba dobra okazja.

Miłego nurkowania!!!!! Zazdroszczę ci ze tam jedziesz!
      • czaroslaw1 Re: do_mm_nurkowanie_w_Jasmin_Village 23.12.03, 14:17
        Dzięki za obszerny list - już myślałem, że się nie doczekam :)A może rozczulona
        świąteczną atmosferą napiszesz coś więcej o swoim pobycie w kompleksie Jasmin -
        Aladin_Ali Baba. Na forum o hotelach jest tylko kilka postów. Ciekawi mnie czy
        jest tam tam miło i jakie są ogólnie warunki ( jedzeni, wycieczki itp.)
        Wesołych Świąt
        • Gość: Mati Re: do_mm_nurkowanie_w_Jasmin_Village IP: *.acn.waw.pl 29.12.03, 19:31
          Mieszkaliśmy z rodziną w AlladynieNikt nie chorował tam na zemstę ale dopadła
          nas po powrocie.Hotel dobry czysto.jedzenie bardzo dobre.Mieliśmy All inclusive
          więc korżystaliśmy ze wszystkich restauracji z Jaśminu i Alladynu.Plaża
          najładniejsza w Jasminie ,basen w Ali Babie.Możnapić piwo Stella i drinki z
          colą.
        • Gość: mm Re: do_mm_nurkowanie_w_Jasmin_Village IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 13:33
          jeśli czytałeś opisy na forum o hotelach to czytałeś właśnie moje baaardzo
          obszerne wypowiedzi :-))
          na prawdę było fajnie, czysto, żarcie OK. co wieczór były jakieś występy itp -
          ale nigdy nie wiedzieliśmy co i gdzie - chodziliśmy "za uchem". czasem na
          tablicy przy wejściu do Aghraby była informacja co się dzieje danego wieczoru i
          gdzie.
          jeśli poza tym co napisałam dla pc_maniaca chcesz wiedzieć coś jeszcze to pytaj
          o konkretne rzeczy - postaram sie odpowiedzieć.
    • dagbe Re: nurkowanie_w_Jasmin_Village 05.01.04, 14:41
      Witaj,
      właśnie wróciłam z Ali Baby. Każdy hotel w tym kompleksie ma własny "Diving
      Center" - aczkolwiek ten przy Aladynie nie wykazywał aktywności. Baza przy
      Jasmine wygląda na niemiecką solidność. Międzynarodowy zespół instruktorów,
      nowy sprzęt, estetyczne łódki. Codziennie o 11:00 na plaży są próby nurkowania
      z akwalungiem. Ceny umiarkowane (w porównaniu z bazą Colona (Corona?) w hotelu
      Megawish). Dla zupełnych "lajkoników" mieli ofertę: półdniowa wycieczka z
      jednym nurkowaniem 40 minut za 55 euro. Można płacić kartą (przeliczają wtedy
      na funty egipskie). W Ali Babie jest "Black Shark". Codziennie o 13:00 mają
      próby na basenie. Personel jest egipski ale dobrze mówi po angielsku (po
      niemiecku i rosyjsku pewnie też;). Jest to wyraźnie niższy standard
      niż "Jasmine Diving Center" niemniej jednak sprzęt i łódka były akceptowalne.
      Kupiliśmy u nich całodniową wycieczkę z dwoma nurkowaniami po 25 minut.
      Kosztowało to 40 euro od osoby.
      Rafa przy Jasmine jest blisko plaży - spokojnie można dopłynąć w 5 minut bez
      płetw. Czułam się jak w akwarium - te rybki wcale się nie boją ;) Przekonało
      mnie to do zakupu wycieczki "4 wyspy" - tak naprawdę snorkeling na czterech
      rafach. Wycieczkę kupowałam w Travel Story w pakiecie z Luxorem, Jeep Safari i
      Quad Safari. Kosztowała około 10$ ale standard łódki był bardzo niski. W biurze
      obiecano, że będą prysznice. Były. Ale nie było w nich wody... Jednak było
      fajnie.

Pozdrowienia,
      Dagmara

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka