tosteros1 07.07.09, 22:32 Otrzymałem na e-mail informację, że osoby, które posiadają międzynarodową legitymację studencką "ISIC" mają zniżki m.in. do muzeuów w Egipicie, czy ktoś z tego korzystał? jakich miejsc to dotyczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tosteros1 Re: ISIC a Zniżki w Egipcie 07.07.09, 22:34 i czy ma to jakiś wpływ na płacenie za wycieczki fakultatywne w miejscowych biurach? Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: ISIC a Zniżki w Egipcie 07.07.09, 22:41 Oczywiście ,że ma. Np. w kairskim muzeum -gdzie dodatkowo należy zapłacic wejściówkę do sali z mumiami ktora kosztowała 100 funciakow - mający LEGITKE płacili 50 .wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
walet Re: ISIC a Zniżki w Egipcie 07.07.09, 22:39 To pytanie przebija nawet zwyczajowe na tym forum zapytanie : " Wiza do Egiptu za 15 czy za 18 USD ? A może kupić " Sinai only " ale czy wtedy można pojechać do Kairu ?" Ludzie , czy Wy chcecie cały ten świat zwiedzić za darmo ? Nie da się :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 do walet 07.07.09, 22:47 Zwiedzanie jak to piszesz cyt. za darmo- nie ma nic wspolnego z korzystania ze swoich uprawnień i nie widze w korzystaniu z tych uprawniń nic zdrożnego. wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
walet Re: do walet 07.07.09, 22:58 Gratuluję ,wybieraj zawsze biura ,które za wizę biorą USD 15,0 i omijaj tych ździerusow żądających USD 18 . USD 3,0 pozostanie w kieszeni . To jest prawie 10 złotych ! A nastepnie kup wycieczkę łodzią ze szklanym dnem za USD 40,- No może ze zniżką to będzie USD 30. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tosteros1 Re: do walet 07.07.09, 23:06 "wp" dzięki za info, o taka informacje mi m.in. chodzilo, walet czy ja napisalem ze chce wszystko z darmo??? jezeli moge otrzymac znizke to dlaczego tego nie wykorzystac? nic merytorycznego do dyskusji nie wnosisz i wyciagasz bledne wnioski z przeslanek, zamilcz i zajmij się zbieraniem eruogąbek na nk hehe sea yaa Odpowiedz Link Zgłoś
walet Re: do walet 07.07.09, 23:19 No to rzeczywiście , po otrzymaniu "merytorycznej" informacji o zniżce w muzeum kairskim zdecydujesz się teraz na kupno wycieczki do Egiptu . Bez tej informacji pojechałbyś do Londynu bo tam legitymacja obniżyłaby Ci koszt biletów metra i busów o 25% ... Sorry, ja tego nie rozumiem (ale fakt, legitymację studencką już jakiś czas temu zgubiłem ) Mimo wszystko zachęcam Cię jednak do Egiptu, nawet bez zniżek . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tosteros1 Re: do walet 07.07.09, 23:37 wycieczkę do Egiptu juz kupilem kilka miesięcy temu,dlatego pytam o Kair, wiec co mnie interesują znizki w Londynie? nie wybieram się tam, bo nie odpowiada mi tamjtejszy klimat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: do walet 07.07.09, 23:10 Uspokój sie i spokojnie przeczytaj.Czy którekolwiek biuro skasował Cie więcej niz 15 dol za wize - nie . Więcej chca arabscy cinkciaże ktorzy żeruja na niewiedzi turystów lub na ..lenistwie / ja kupilem za 18 poniewaz nie chciało mi sie stac w kolejce do okienka za 15 i ..poległem na 10 zł. Za 3 dol to w Egip[cie cos można było kupić ..kiedyś teraz to nawet ..ZNAFCY płaća 50 za cos co kiedys kosztowało ..słabe 10. A wycieczka ze ..szklanym dnem ..po kiego - nie lepiej pójśc do ...akwarium . wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
walet do wp2007 07.07.09, 23:52 Ja czytam bardzo spokojnie . Niektóre biura,z których korzystałem to nawet załatwiły mi wizę w Egipcie bez żadnego extra płacenia ... Nie wiedzialem pisząc moj post ,ze Ty akurat wykosztowales się na wizę za USD 18,- Śmieszą mnie tylko te pojawiające się regularnie na forum zapytania czy należy płacić USD 15 czy może podrożało .... To jeden z większych problemów naszych forumowiczów, niestety. Inny wielki problem to czy w hotelu jest woda , jeśli jest to czy w butelkach. (choć muszę przyznać,ze Polacy jeszcze nie są zupełnymi idiotami zadając te pytania; nikt bowiem nie pobije Anglikow, niektórzy z nich biorą zgrzewkę z UK aby bezpiecznie myć zęby :) Następne sztandarowe pytanie , to czy obok hotelu jest kantor oraz czy opłaca się płacić w funtach czy może zdecydować się na ewidentna stratę i płacić dolarami .... Przepraszam,ale takie pytania świadczą źle o ich autorach. Mogliby poczytać i wiedzieliby wszystko ... To tyle na ten temat . Pozdrawiam/Walet Spokojny . Odpowiedz Link Zgłoś
hr.derduch Re: do walet 08.07.09, 13:04 Oszuści z Triady w katalogu umieścili cenę 18$. Chyba że to "arabscy cinkciarze" drukują ich katalogi :-) Z tą 50 to do mnie pijesz prawda? No to pokaz mi komu się udało za 10$ zmienić w 5* za 2DBL na taki pokój jak mam ja? :-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 [...] 08.07.09, 15:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jacksohn Re: ISIC a Zniżki w Egipcie 08.07.09, 07:19 Do wszystkich miejsc tzw. "biletowanych" muzeów, świątyń , piramid itd masz zniżkę z kartą ISIC. Taka informacja zresztą widnieje na każdej kasie.Co do biur lokalnych to obawiam się,że mogą mieć to w poważaniu, ale staraj się dogadać, aby od ceny wycieczki odjęli koszty biletów, które kupisz we własnym zakresie. Ja akurat do Kairu jeździłem z Hurghady na własną rękę, ale np. do Luksoru pojechałem z miejscowym biurem płacąc tylko za przejazd. Na miejscu odłączyłem się od wycieczki i zwiedzałem sam. Więc reasumując: legitymacje ISIC są honorowane. Odpowiedz Link Zgłoś