Dodaj do ulubionych

Znakologia ;-)

06.10.09, 14:12
ZNAKOLOGIA PO WLOSKU

Jakies 10 m przed tym, co na zdjeciu, stalo jeszcze ograniczenie predkosci do 20 km/h.

Wyglada na to, ze Makaroniarze wywalili z samochodu wszystkie znaki, ktore na oznaczenie robot drogowych mieli i postawili w malowniczym nieladzie. Nawet robotnicy drogowi maja we Wloszech artystyczne dusze... ;-D
Obserwuj wątek
    • tomek854 Re: Znakologia ;-) 06.10.09, 14:14
      chcialbym zobaczyc co bys napisal, gdyby to bylo arcydzielo polskich znakologow
      - czy wowczas tez bylbys tak zyczliwy dla artystycznych zapedow? ;-)
      • emes-nju Re: Znakologia ;-) 06.10.09, 14:39
        Wloscy znakolodzy mnie nie wala. To po pierwsze.

Po drugie, to co na zdjeciu, to podrzedna uliczka z tak imponujacym ruchem, ze nawet zamkniecie jednego pasa, jak widac, nie spowodowalo zatoru.

A po trzecie, bez oporow zgodzilbym sie na to, zeby na naszych uliczkach pojawialy sie takie w sumie bardziej smieszne niz szkodliwe kfjatuszki, jezeli w zamian na drogach przelotowych mielibysmy np. TAKIE RONDA.

Nie mowiac tez o nieco mniej ortodoksyjnym podejsciu Wlochow do oznaczania terenow zabudowanych. Zdjec nie robilem, ale to, co u nas jest terenem zabudowanym, tam czasem nie zasluguje nawet na ograniczenie predkosci. Wiele luzniej zabudowanych osad (ale bardziej niz polskie "zabudowane" trzema obiektami - sraczem soltysa i dwiema bialymi tablicami) ma tylko ograniczenia do 70 km/h (uwierzysz, ze bez wysepek?!).

Czaisz roznice?
    • mrzagi01 Re: Znakologia ;-) 06.10.09, 14:30
      troche logiki w tym jest "zwężenie lewostronne" i "zwężenie
      prawostronne" w miejsce brakującego znaku "zwężenie obustronne"
      strzałki na niebeskim tle- akcentacja poprzez multiplikację- OK. Ale
      rozkminić nie mogę co artysta mial na myśli stawiając równocześnie
      "pierwszeństwo dla pojazdów nadjeżdżających z naprzeciw" i ten drugi
      ????
      • emes-nju Re: Znakologia ;-) 06.10.09, 14:41
        mrzagi01 napisał:

> Ale rozkminić nie mogę co artysta mial na myśli stawiając
        > równocześnie "pierwszeństwo dla pojazdów nadjeżdżających z
        > naprzeciw" i ten drugi????

Potraktuj to tak, jak Wlosi - jako INSTALACJE. Efekt artystycznego wyzycia sie
        robotnikow ;-)
        • computerland1 Re: Znakologia ;-) 06.10.09, 14:51
          jak slysze cos o tym kraju, to mi sie zbiera na zwroty...

bylem kiedys na projekcie z wlochami i takiego burdelu nie widzialem nigdzie.
          pozniej bylem na projekcie z francuzami i stwierdzilem, ze juz raz taki burdel
          gdzies widzialem.

wiem, ze wrzuciles to w ramach groteski. i fajnie:) ale chyba dwa lata temu bylo
          robione badanie inteligencji w Europie. serbia ostatnia, francja przedostatnia,
          wlosi chyba tez w koncowce. wcale mnie to nie dziwi:)
          • sven_b Re: Znakologia ;-) 06.10.09, 15:03
            Masz może link do wyników tych badań? Ciekawi mnie czołówka.
          • emes-nju Re: Znakologia ;-) 06.10.09, 15:09
            computerland1 napisał:

> bylem kiedys na projekcie z wlochami i takiego burdelu nie
            > widzialem nigdzie.

Chyba mieszkasz i pracujesz poza Polska :-)
            • computerland1 Re: Znakologia ;-) 06.10.09, 15:49
              gdzies tego linka mialem. az musze w domu poszukac. jak znajde, to wrzuce.

> computerland1 napisał:
              >
              > > bylem kiedys na projekcie z wlochami i takiego burdelu nie
              > > widzialem nigdzie.
              >
              > Chyba mieszkasz i pracujesz poza Polska :-)

nie mistrzu, mieszkam w wawie. a projekt tez byl w polsce, tyle, ze 'zarzadzali'
              nim wlosi. debile to malo powiedziane. oczywiscie jestem daleki od
              generalizowania. ale pojdz sobie na ulice paryza, a pozniej pojdz na ulice
              berlina. zobaczysz co oznacza brak myslenia/myslenie jak kogokolwiek o cokolwiek
              zapytasz:)
              • emes-nju Re: Znakologia ;-) 06.10.09, 15:59
                Ja tam mysle, ze oni nie sa debile, a po prostu maja wszystko w d... i spokojnie
                sobie zyja.

Nie wiem jak ci "Twoi", ale znani mi Wlosi, to bardzo podobni do nas, Polakow
                ludzie.
                • computerland1 Re: Znakologia ;-) 06.10.09, 16:11
                  wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80279,3249022.html
                  ja jestem dalei od generalizowania. jak widac - z tymi Wlochami w badaniu
                  przesadzilem.

Ci 'moi' to byli rzeczuwiscie idioci.

patrzac na wyniki - generalnie sie zgodze - pracowalem w holandii, we francji, w
                  niemczech. pracowalem takze z dunczykami, wlochami, belgami i rumunami. i jak
                  tak patrze ja te wyniki - to pasuje do nich jak ulal:)
                • tomek854 Re: Znakologia ;-) 06.10.09, 18:05
                  > Ja tam mysle, ze oni nie sa debile, a po prostu maja wszystko w d... i spokojni
                  > e
                  > sobie zyja.

Tak jest w UK. Celem nadrzędnym jest pójście o 17:00 do domu a nie jakaś praca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka