Dodaj do ulubionych

[Prasowka] Klienci Kopernika bez odszkodowań

20.07.09, 14:31
www.dziennik.pl/wydarzenia/article417752/Nie_beda_mieli_ani_wakacji_ani_pieniedzy.html
Turyści, którzy wykupili wakacje w biurze podróży "Kopernik Travel", mają kolejny powód do zmartwień. Oprócz tego, że "Kopernik Travel" nie zabierze ich na wymarzony urlop, to jeszcze niedoszli urlopowicze nie odzyskają wpłaconych firmie pieniędzy - informuje radio RMF FM.
Biuro podróży "Kopernik Travel" zbankrutowało 17 lipca. Turyści, którzy mieli z nim wyjechać na urlopy i których jest trzy tysiące, nie mają co liczyć na zwrot całego ubezpieczenia - podało radio RMF FM. Urząd marszałkowski juz zapowiedział, że urlopowicze nie mają co się łudzić - nie będzie 100-procentowych zwrotów za wyjazdy, które nie doszły do skutku. Mało tego - urząd podejrzewa, że urlopowicze nie dostaną więcej niż 50 procent ubezpieczenia.

Jak dowiedziała się jedna z turystek, kwota ubezpieczenia biura podróży jest bardzo niska, a część tych pieniędzy już została wydana na ściągnięcie do kraju turystów przebywających za granicą. Jedyne, co zostało poszkodowanym urlopowiczom, to dochodzenie swoich pieniędzy sądownie. jak na razie do prokuratury wpłynęło jedno zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez biuro "Kopernik Travel".

W Tunezji przebywa jeszcze 80 klientów biura-bankruta. Wrócą oni do kraju w najbliższą środę.

Czyli sie potwierdzilo. Teraz wiadomo, dlaczego klienci polskich biur podrozy dostaja bilety i vouczery dopiero na lotnisku. kasa, ktora wpalacacie czesto pol roku wczesniej, idzie na biezace zobowiazania.
My od teraz chyba bedziemy zawsze brac zupelny last minute. To chyba jedyna droga, zeby zminimalizowac ryzyko utopienia pieniedzy...
Obserwuj wątek
    • hrderduch Re: [Prasowka] Klienci Kopernika bez odszkodowań 20.07.09, 14:53
      Czyli tu jest wina nie Kopernika a prawa. Wiadomym jest że każdy przedsiębiorca
      chce zarobić i jak najmniej płacić, logiczne.
      Jest jedno ale. Kwota obowiązkowego ubezpieczenia powinna byc bezwzględnie
      odniesiona do poziomu sprzedaży, odpowiedni algorytm dla fachowców nie powinien
      stanowić problemu.
      Wtedy wiadomo że np. Triada sprzedając więcej wycieczek musi mić przykładowo
      polisę na 10 milionów a mały operator powiedzmy na miliona czy dwa. Nie wiem czy
      nie byłoby najlepiej gdyby biuro podróży płaciło polisę/składkę bezpośrednio od
      zawartej umowy z turystami.
      Wtedy, tak jak pisałem w innym miejscu, w razie bankructwa inne biuro z
      pocałowaniem w rękę przejmie kleintów wiedząc że Ubezpieczyciel mu kaskę odda w
      zębach.
      • dorota_marek_wawa Re: [Prasowka] Klienci Kopernika bez odszkodowań 20.07.09, 15:03
        Tak, ale powinni zmienic tez przepisy tak, aby klient placac za first minute dostal do reki vouczer i bilet w chwili rezerwacji. Inaczej jest to po prostu zwykle naciaganie. Bo co to za first minute, jesli dostajemy to dopiero przed wylotem. A tak od razu dzwonie do hotelu i pytam, czy dostali pieniadze za moj pobyt.
        I bezwglednie: biuro moze sprzedac tylko tyle wycieczek, na ile ma ubezpieczenie.
        Dzisiejsza sytuacja, w ktorej z Twoich wplaconych pol roku wczesniej pieniedzy pokrywane sa biezace naleznosci biura jest wrecz kryminogenna, i dodatkowo biuro zarabia na obracajac te pol roku nieswoimi pieniedzmi..
        • 1web i znowu głupota 20.07.09, 15:44
          - w każdej branży jest tak, że pieniądze idą do jednego wora, i z tego są
          rozliczane bieżące koszty.
          - Ubezpieczenia powinny byc na osobę, a nie kwotowe. Tak było kiedyś.
          - artykuł - jak zwykle manipulacja. Najpierw, że nie dostana odszkodowania w
          wielkim tytule, potem, że dostaną 50%
          - klienci rezerwuja first minute i wpłacają zaliczkę - dlaczego więc maja dostać
          dokumenty do ręki?

itp, itd
          żeby mi się chciało tak jak mi się nie chce..........
          • dorota_marek_wawa Re: i znowu głupota 20.07.09, 16:01
            W kazdej branzy? Firmy, ktore tak postepuja maja prosta nazwe: piramidy finansowe. I dokladnie tak dzialal kopernik. Byl niewyplacalny od kilku mieisecy, a tylko ze spzredazy wycieczek na pozniej regulowal biezace platnosci. Tak wiec, ci , ktorzy w tym roku pojechali, pojechali za pieniadze tych, ktorzy zostali z niczym. Sorry, ale gdy firma tak postepuje, to jest bankrutem.
            Wyplacalne firmy placa kontrachentom na biezaco, a nie z przyszlych wplywow.
            Ubezpieczenia na osobe? Wiesz o czym piszesz? Firmy ubezpieczeniowe zarzadaly by minimum 5 % watosci wycieczki,i ta kwota zostalaby przerzucona na turystow.
            Artykul nie jest manipulacja: pisze ze moga dotac MAXIMUM 50 % , a w najgorszym wypadku: nic.
            Tak , klienci rezerwuja w first minute wplacajac 40 % kwoty, ale ta kwota powinna isc do hotelu, a nie do kieszeni biura. I powinno byc na to jakies potwierdzenie. Tak, zebym mogl zadzwonic, podac nazwisko, i sprawdzic czy hotel pieniadze ( zaliczke) otrzymal.
            • 1web Re: i znowu głupota 20.07.09, 16:06
              niestety ale tak jest
              wpłacasz do ZUS'u nie na swoja emeryturę a na dzisiejszych emerytów
              wpłacasz deweloperowi, on buduje cały blok a nie tylko twoje mieszkanie. Za ta
              kase buduje również drogę, czy wykupuje grunt.
              wpłacasz do banku na lokate - sądzisz, że kasa tam leży? nie poszła do ludzi,
              którzy wzięli kredyt, aby wykupić imprezę u bankruta :)
              nie podniecaj się, zycie i tak jest trudne
              • wojtek37k Re: i znowu głupota 20.07.09, 16:49
                Algorytm kwoty ubezpiecznia jest prosty , usłyszałem go dziś w
                porannej audycji TOK FM , mianowice kwota ubezpieczenia to 6%
                wartości całego obrotu z poprzedniego sezonu - tyle jeśli chodzi o
                obowiazek koncesyjny biura . Co do vaucherów , to nie macie do końca
                racji , ja jeżdżąc z TUI lub jego drugiej marki Scana , Vaucher
                dostaje pocztą kilka dni po tym jak wpłacę całą należność , lub mogę
                go odebrać w terminie do 3 dni , po wpłacie u przedstawiciela u
                którego zakupiłem wyjazd . Należność wpłacam 40 dni przed , więc jak
                łatwo policzyć , dokumenty kompletne , mam w domu grubo przed 30-ma
                dniami przed podróżą . Powiem szczerze , jeżdżę już dłuższy czas ,
                czasem dwa , czasem trzy razy do roku , ale first minute nie kupiłem
                nigdy w innej firmie jak TUI i Neckermann , z innych biur
                wykupowałem wczasy najwcześniej na 10 dni przed faktem , przez to
                czułem się dość bezpiecznie , ale oczywiście bez gwarancji
                bezpieczeństwa .
                Jednak ludzie , tego typu rad są wstanie wysłuchać tylko , przy
                okazjach takich jak ta , jak ze dwa sezony nikt spektakularnie nie
                upadnie , to przy prezentowaniu takich poglądów na wyjazdy
                turystyczne można nieźle oberwać tu na forum - króluje przekonanie ,
                po co przepłacać jak jest tak samo :-) . Co jakiś czas jednak tak
                samo nie jest , a ja sobie jak zwykle na przyszłe wakacje firsta
                kupie , jak kupowałem i raczej nie będę miał nieprzespanych nocy ,
                jak niektórzy teraz .

Pozdrawiam Wojtek
                • hrderduch Re: i znowu głupota 20.07.09, 16:56
                  Czyli zostaje tylko jedna możliwość: Akredytywa bankowa.
                • 1web do Wojtka37 20.07.09, 17:16
                  Vouchery TUI na dojazd własny mozna dostac szybciej, jeżeli w system wpiszemy
                  wczesniejsza datę wyjazdu klienta. Vouchery przychodza pocztą kurierska z
                  Niemiec - odpada termin 3 dni. Normalnie na 3 tygodnie przed wyjazdem
                  bilety lotnicze + voucher hotelowy 18 - 14 dni przed wylotem. Tu nie działa
                  żadne przyśpieszanie dokumentów.
                  nie czaruj:)
                  • wojtek37k Re: do Wojtka37 20.07.09, 17:38
                    Piszę to w odpowiedzi na to , że ktoś tu sugeruje , że dokumenty
                    dostaje się tylko i wyłacznie na lotnisku , swoje dokumenty dostałem
                    w tym roku ok 30 dni przed faktem , może było to 25 dni - co nie
                    zmienia w żaden sposób intencji mojego postu . Bo to nie tylko
                    lotnisko jest do odbioru dokumentów .
                    • wojtek37k Re: do Wojtka37 20.07.09, 17:46
                      Ponadto , dalej utrzymuję , że w salonie sprzedaży vaucher można
                      wydrukować w wersji eletronicznej po ok. 3 dniach od zaksięgowania
                      przelewu , ostatni raz vaucher w taki sposób odbierałem 3 lata
                      temu , przed przeprowadzką , teraz czekam na pocztę , mam już za
                      daleko aby jeździć i odbierać samodzielnie
                • imonate Re: i znowu głupota 20.07.09, 17:31
                  > Należność wpłacam 40 dni przed , więc jak
                  > łatwo policzyć , dokumenty kompletne , mam w domu grubo przed 30-ma
                  > dniami przed podróżą . Powiem szczerze , jeżdżę już dłuższy czas ,
                  > czasem dwa , czasem trzy razy do roku , ale first minute nie kupiłem
                  > nigdy w innej firmie jak TUI i Neckermann , z innych biur
                  > wykupowałem wczasy najwcześniej na 10 dni przed faktem , przez to
                  > czułem się dość bezpiecznie , ale oczywiście bez gwarancji
                  > bezpieczeństwa .

Zgadzam się w 100%, nigdy nie kupowałam firsta właśnie dlatego, że szkoda mi się
                  zamartwiać przez kilka miesięcy czy dane biuro przetrwa do mojego powrotu z
                  wakacji czy nie ;)
                  • janan2 Re: i znowu głupota 20.07.09, 18:02
                    imonate napisała:
                    >
                    > Zgadzam się w 100%, nigdy nie kupowałam firsta właśnie dlatego, że szkoda mi si
                    > ę
                    > zamartwiać przez kilka miesięcy czy dane biuro przetrwa do mojego powrotu z
                    > wakacji czy nie ;)

First tez można.Całkiem spokojnie.Ale to musi być raczej wiosna.Przed
                    sezonem.Jeszcze nie nachapali kasy na wakacyjnych turystach.Więc niewiele się
                    ryzykuje.Co najwyżej powrót na koszt powiedzmy ubezpieczyciela.Upadłości biur
                    zawsze sa w sezonie.Nie słyszałem żeby przed lub po.A w sezonie tylko last.Też
                    niegrożny,choć jest możliwość spędzenia noclegu powiedzmy na plaży.Ale tam bywa
                    ciepło.Tak że nie trzeba się zamartwiać,nawet w firmie krzak.Unikać tylko
                    wakacyjnych terminów na first.
                    • imonate Re: i znowu głupota 20.07.09, 23:59

> imonate napisała:
                      > >
                      > > Zgadzam się w 100%, nigdy nie kupowałam firsta właśnie dlatego, że szkoda
                      > mi si
                      > > ę
                      > > zamartwiać przez kilka miesięcy czy dane biuro przetrwa do mojego powrotu
                      > z
                      > > wakacji czy nie ;)
                      >
                      > First tez można.Całkiem spokojnie.Ale to musi być raczej wiosna.Przed
                      > sezonem.Jeszcze nie nachapali kasy na wakacyjnych turystach.Więc niewiele się
                      > ryzykuje.Co najwyżej powrót na koszt powiedzmy ubezpieczyciela.Upadłości biur
                      > zawsze sa w sezonie.Nie słyszałem żeby przed lub po.A w sezonie tylko last.Też
                      > niegrożny,choć jest możliwość spędzenia noclegu powiedzmy na plaży.Ale tam bywa
                      > ciepło.Tak że nie trzeba się zamartwiać,nawet w firmie krzak.Unikać tylko
                      > wakacyjnych terminów na first.

ojojoj, różnie to bywa ... pamiętasz upadek El Gerco? zupełnie poza sezonem, coś
                      ok. 6 stycznia 2004r. doświadczyłam na własnej skórze hehe .. kupiony last,
                      flash air nurkujący w morzu czerwonym, nocleg na lotnisku (nie na plazy :D ),
                      odciski na pupsku od niewygodnych krzesełek na okęciu i wielkie boom - biuro
                      padło. szczescie w nieszczesciu, ze nam sie jakoś udalo bez straty wyjsc i
                      poleciec z tygodniowym poslizgiem z innym biurem.
            • wojtek37k Re: i znowu głupota 20.07.09, 16:54
              dorota_marek_wawa napisała:

> W kazdej branzy? Firmy, ktore tak postepuja maja prosta nazwe:
              piramidy finanso
              > we. I dokladnie tak dzialal kopernik. Byl niewyplacalny od kilku
              mieisecy, a ty
              > lko ze spzredazy wycieczek na pozniej regulowal biezace platnosci.
              Tak wiec, ci
              > , ktorzy w tym roku pojechali, pojechali za pieniadze tych,
              ktorzy zostali z n
              > iczym.

To mój faworyt colin tak przypodróżował :-) , baaaa... jeszcze
              polecał następnym , że extra organizacja , miał jednak przeczucie ,
              że w sierpniu Kopernik zbankrutuje , jakby ktoś miał wątpliwość mogę
              dać linka do wypowiedzi w/w
            • imonate Re: i znowu głupota 20.07.09, 17:21
              Nie żebym broniła biura KOPERNIK, ale idąc tym tokiem myślenia, hotel by obracał
              naszymi pieniędzmi na kilka miesięcy przed zrealizowaną usługą - 40% na pół roki
              naprzód za samą rezerwację to lekka przesada. Moim zdaniem suma ubezpieczenia
              powinno być wyższe, nie 6% od zeszłorocznych przychodów a przynajmniej 10%.
              Potwierdzenie rezerwacji i owszem, ale chyba hotelowi starczy spokojnie zaliczka
              na poziomie 5% oczywiście pod warunkiem, że biuro terminowo reguluje
              zobowiązania wobec hoteli. Podejrzewam, że cały problem jest w tym, że hotele
              dostają swoje należności za zrealizowana usługę od biur podróży z opóźnieniem a
              co dopiero mówić o zaliczkach.
      • pc_maniac Derduch, nie wstyd Ci znów zabierać głos? 20.07.09, 16:57
        Bardzo mądry człowiek nie pisze głupot.
        Mądry stara się przeprosić za głupotę gdy mu się wyrwie, albo chociaż milczeć w
        temacie, w którym się ośmieszył.

Głupi zawsze będzie brnął dalej w swojej głupocie i pouczał innych.

hrderduch napisała:

> odnośnie tych postów dotyczących śp. BP Kopernik.
        > Zobaczcie jaki to jest interes do zrobienia, czy inne biura, ich PR i
        > marketing to debile?
        > Skoro Kopernik padł, poza tymi co sa na wycieczkach 3000 ludzi ma
        > wykupione wczasy, teraz bedą czekać na zwrot od ubezpieczyciela, a nie
        > każdego stać wyjąc drugi raz kwotę na wakacje a urlop nie poczeka...
        > Mądre i bystre biuro natychmiast by ogłosiło że klientów Kopernika
        > wysyła na podobne wczasy na swój koszt w zamian za roszczenia do
        > Ubezpieczyciela! Spora sprzedaż, bez najmniejszego ryzyka! A jak
        > prasa! Media to chwycą natychmiast i reklama darmowa ogromna! "Biuro
        > XXX ratuje" Widzicie ten tytuł w Fakcie i SE? hahahahaha ludzie to jednak
        > matoły. Kasa leży do wyjęcia konkretna plus potężny wzrost pozytywnego PR a
        > nikt po to się nie pochyla...
        • pc_maniac Re: Derduch, nie wstyd Ci znów zabierać głos? 20.07.09, 17:00
          > hrderduch napisała:

> ...hahahahaha ludzie to jednak matoły...
        • hrderduch Znafca wróżbita pc-coś tam powraca 20.07.09, 17:06
          Wiesz może chłoptasiu złodzi jakie liczby padną w lotto dzisiaj?
          NIe wiesz? A może wiesz kto padnie za rok? NIe wiesz? To do budy!

A, zapomniałem że wczoraj łgałeś jak pies ż Kopernik ma na 1 milion polise,
          odszczekujesz? Skąd! Besserwisser zna sie na wszystkim hahahahaha.
          • janan2 Re: Znafca wróżbita pc-coś tam powraca 20.07.09, 18:33
            hrderduch napisała
            > A, zapomniałem że wczoraj łgałeś jak pies ż Kopernik ma na 1 milion polise,
            > odszczekujesz? Skąd! Besserwisser zna sie na wszystkim hahahahaha.
            To niegrożna pomyłka.Nie ma znaczenia czy jedna czy pięć polis.Istotna jest
            kwota gwarancji.Co tu odszczekiwać.Małe piwo,a peniędzy i tak nie ma i nie będzie.

Ciekawostka na wp.pl.Nie wierzę ekspierdom,ale się ujawniają.Potwierdzają moje
            obawy że może być efekt domina z tymi upadłościami.Link jak coś się mi nie omsknie.

http:/finanse.wp.pl/kat 102634,title,kolejne-biura-mogą-upadać,wid,11330573,wiadomos
            • hrderduch Re: Znafca wróżbita pc-coś tam powraca 20.07.09, 18:45
              janan2 napisał:

> hrderduch napisała
              > > A, zapomniałem że wczoraj łgałeś jak pies ż Kopernik ma na 1 milion polis
              > e,
              > > odszczekujesz? Skąd! Besserwisser zna sie na wszystkim hahahahaha.
              > To niegrożna pomyłka.Nie ma znaczenia czy jedna czy pięć polis.Istotna jest
              > kwota gwarancji.Co tu odszczekiwać.

No bardzo Cie przepraszam Janan ale dla pokrzywdzonych jest to szalenie ważna
              różnica. Czy dostaniesz 50% kwoty wpłaconej czy 10% dla ludzi co zapłacili za
              rodzinę w sumie po 8-10 tysięcy jest to bardzo dużo.
              • janan2 Re: Znafca wróżbita pc-coś tam powraca 20.07.09, 19:05
                hrderduch napisała:

> janan2 napisał:
                >
                > > hrderduch napisała
                > różnica. Czy dostaniesz 50% kwoty wpłaconej czy 10% dla ludzi co zapłacili za
                > rodzinę w sumie po 8-10 tysięcy jest to bardzo dużo.

To pewien skrót myślowy.Oczywiście że jest to kolosalna różnica.Pisałem o tym
                gdzie indziej.Ale ta minimalna kwota gwarancji z tych dwóch polis nie wiem czy
                starczy nawet na te 10% dla poszkodowanych co nie wyjechali,bo liczy się
                kwota.Odszkodowania czy zwroty będą na minimalnym poziomie.Jest już
                zapowiedz.Nie ma znaczenia czy będzie pięc czy jadna polisa/gwarancja/ale na
                jedną kwotę powiedzmy 3 mln.Tu się nic nie zmieni.A zaklinanie deszczu przez
                wqw-nych i poszkodowanych i angażowanie prawników też nic nie zmieni bo nikłe
                gwarancje.Podobne będą zwroty.A to spółka z.o.o. wiec wkład własny też z
                pewnością minimalny.Z pustego i Salomon nie naleje.Szkoda tylko nabitych w butelkę.
      • janan2 Re: [Prasowka] Klienci Kopernika bez odszkodowań 20.07.09, 17:53
        hrderduch napisała:

> Czyli tu jest wina nie Kopernika a prawa. Wiadomym jest że każdy przedsiębiorca
        > chce zarobić i jak najmniej płacić, logiczne.

Dlatego lobbyści i p-osły tak zakręcili się koło ustawy o turystyce /i nie
        tylko/ze klient nie ma szans.
        > Wtedy, tak jak pisałem w innym miejscu, w razie bankructwa inne biuro z
        > pocałowaniem w rękę przejmie kleintów wiedząc że Ubezpieczyciel mu kaskę odda w
        > zębach.

No wreszcie Mości Hrabio /a kropka gdzie?/było tak od razu.W takim przypadku
        bankruta przejmuje z pocałowaniem w pierścień konkurencja.Bo wszystko jest tak
        jak być powinno,zgodnie z logicznymi zasadami.Ale tak nie jest.Celowo
        udziwnione,pokręcone prawo i pilnujący tego "prawa" zastępy nikomu
        niepotrzebnych cerberów za profity, a klienci w krzakach.Ale to życzeniowe
        myślenie,nierealne w Polsce.Taki system.Póki co jak pisałem gdzie indziej.Zadne
        przejęcie niemożliwe,każdy PR zbyt kosztowny.Cała reszta szczegółów to rzecz
        pochodna.Ustawa o turystyce ma być pod klientów a nie malwersantów.Tak jest do
        tej pory.Piramidka finansowa malutka /największa to ZUS/ naciągnięcie mniej
        obytych,kasa w kieszeń i po sprawie.Które następne?Mniej więcej przypuszczam ale
        nawet nie mogę wymienić nazwy bo wytną natychmiast.
      • aeki Re: [Prasowka] Klienci Kopernika bez odszkodowań 20.07.09, 18:19
        Towarzystwo Ubezpieczeniowe szacuje składkę, głównie na podstawie
        szacowanego ryzyka .
        www.youtube.com/watch?v=O7R50lhASJM&feature=PlayList&p=752F68E4AD0A3F17&index=3
        a więc trochę głupoty piszesz derduch.

Pc_ maniak trzymaj się
        • hrderduch Re: [Prasowka] Klienci Kopernika bez odszkodowań 20.07.09, 18:28
          A gdzie ja napisałem że jest inaczej? Pokaż mi gdzie?
          Czyli sam klamiesz i piszesz głupoty aeki.
          Oczywiście że wysokość składki z zasady jest na podstawie ryzyka ale jak pisze
          Web w tym wątku, a uwierz, jest On w tej branży baardzo mocno, kiedyś była
          składka osobowa a nie kwotowa i z pewnością po następnych kilku numerach BP do
          tego wróci.
          Dokładnie tak jak jest w ubezpieczeniach w cywilizowanych krajach.
          • aeki Re: [Prasowka] Klienci Kopernika bez odszkodowań 20.07.09, 18:33
            est jedno ale. Kwota obowiązkowego ubezpieczenia powinna byc
            bezwzględnie
            odniesiona do poziomu sprzedaży, odpowiedni algorytm dla fachowców
            nie powinien
            stanowić problemu.
            Wtedy wiadomo że np. Triada sprzedając więcej wycieczek musi mić
            przykładowo
            polisę na 10 milionów a mały operator powiedzmy na miliona czy dwa.
            Nie wiem czy
            nie byłoby najlepiej gdyby biuro podróży płaciło polisę/składkę
            bezpośrednio od
            zawartej umowy z turystami.

to miał być ten link pl.wikipedia.org/wiki/Matematyka_ubezpieczeniowa
            • hrderduch Re: [Prasowka] Klienci Kopernika bez odszkodowań 20.07.09, 18:42
              Człowieku ty mylisz wysokość ubezpieczenia o którym piszę ja z kwotą składki
              która jest wyliczana własnie na podstawie między innymi ryzyka ubezpieczeniowego.
              Jakbym był chamem jak pewien zakochany w sobie i zakompleksiony maniak to bym ci
              napisał "Aeki, nie wstyd Ci znów zabierać głos?" Ale tak nie napiszę...
              • aeki Re: [Prasowka] Klienci Kopernika bez odszkodowań 20.07.09, 18:47
                Nie pisz, bo uwierzę.

A nie wstyd mi, a bo co ???

Ps. żyrafa wymiotuje długo
          • krzdud Re: [Prasowka] Klienci Kopernika bez odszkodowań 20.07.09, 18:35

na tej stronie można sprawdzic na jaką kwotę biuro podróży jest ubezpieczone i
            kiedy polisa wygasa. Ładnie wypada porównanie kilku głównych graczy na rynku
            • krzdud Re: [Prasowka] Klienci Kopernika bez odszkodowań 20.07.09, 18:36
              http://www.turystyka.gov.pl/
    • jedrek99 Re: [Prasowka] Klienci Kopernika bez odszkodowań 20.07.09, 20:22
      Zastanawiam co się stało z kasą na koncie firmy. Czy sąd zablokował
      konta firmy? Jaki kapitał miał Kopernik?
      W przemyśleniach o wycieczkach first, czy last, to jaka to jest
      róznica w przypadku gdy biuro bankrutuje? żadna!
      • jadokama Re: [Prasowka] Klienci Kopernika bez odszkodowań 20.07.09, 21:31
        Sprawdziłem bo do tej pory ktoś taki jak Kopernik mnie nie interesował i okazało się że to od początku było swego rodzaju "samobójstwo" wybieranie się z tą firmą gdziekolwiek, oni nie byli nawet zrzeszeni w PIT. :P
        • janan2 Re: [Prasowka] Klienci Kopernika bez odszkodowań 20.07.09, 22:35
          jadokama napisał:

> Sprawdziłem bo do tej pory ktoś taki jak Kopernik mnie nie interesował i okazał
          > o się że to od początku było swego rodzaju "samobójstwo" wybieranie się z tą fi
          > rmą gdziekolwiek, oni nie byli nawet zrzeszeni w PIT. :P

Z całym szacunkiem.Ale to akurat o niczym nie decyduje.To wymysł pasożytów
          różnego autoramentu.Biorą z tego niezłą kasę,za friko no i każdego chcieli by
          zagonić do kołchozu,zrzeszenia czy zgromadzenia bractw różańcowych czy tam
          innych.Homo sovietikus.Czy akurat każdy przedsiębiorca musi być zrzeszony w
          Bissnes Center Club.Może przegięcie,ale wiesz ile wynosi składka?No i za co? Po
          to żeby bywać i nawiązywać znajomości i układy.Może i ma to jakiś sens.Ale
          według mnie powinna wystarczyć sama odpowiedzialność i elementarna uczciwość.Tu
          tego zabrakło.A przynależność do tego czy innego bractwa różańcowego czy tam
          jakiegoś nikomu niepotrzebnego zrzeszenia czy izby niczego nie zmienia.oni
          niczego nie załatwiają,niczemu nie służą,po prostu nie spełniają swojej
          statutowej funkcji w żadnym przypadku.To tylko przykrywka pod niezłą kasę.W
          Polsce wszystko stoi na głowie,nawet bracia mniejsi jak na razie są więksi.Ale
          może ja mam takie oportunistyczne myślenie?Problem do dyskusji.
          • jadokama Re: [Prasowka] Klienci Kopernika bez odszkodowań 21.07.09, 08:07
            Widzisz janan niekoniecznie,BCC zrzesza "rekinów" którzy spełniają pewne wymagania co do zasobów ludzkich, obrotu firmy itd.Natomiast PIT powstał niejako dla całej branży turystycznej. Jeżeli firma nie uczestniczy w ich programie to znaczy że odżałowuje jak podałeś na tzw składki. Ale nie o składki tu chodzi a min. o to,że nawet urząd marszałkowski oraz ministrowie w których jest to gestii podają już od lat tę samą śpiewkę przy okazji każdej tego typu bankrucji.Zanim podejmiesz decyzję o wyjeżdzie sprawdź firmę czy jest zrzeszona w PIT itd itd.Wczoraj słuchałem wywiadu z Tunezyjczykiem z firmy kooperującej z kopernikiem i on oświadczył że "ufał" tej firmie bo: była zrzeszona w PIT ! (sic) tak mu to przedstawił właściciel kopernika, co oczywiście było nieprawdą.
      • imonate Re: [Prasowka] Klienci Kopernika bez odszkodowań 21.07.09, 00:05

> Zastanawiam co się stało z kasą na koncie firmy. Czy sąd zablokował
        > konta firmy? Jaki kapitał miał Kopernik?
        > W przemyśleniach o wycieczkach first, czy last, to jaka to jest
        > róznica w przypadku gdy biuro bankrutuje? żadna!

wg mnie gdyby na koncie Kopernik miał kasę, to by nie utracił płynności
        finansowej i miał zdolność do regulowania zobowiązań.
      • kotartur Re: [Prasowka] Klienci Kopernika bez odszkodowań 21.07.09, 00:12
        a po co sąd ma blokować puste lub debetowe konta ?
    • olala_o Re: [Prasowka] Klienci Kopernika bez odszkodowań 21.07.09, 15:16
      Jakos mi nie szkoda ludzi , którym nawet nie chciało się sprawdzić jednej
      podstawowej rzeczy ...czy BP Kopernik jest zarejestrowany w Polskiej Izbie
      Turystyki.Podpowiem ..nie było zarejstrowane.Skoro wybiera sie firmę 'krzak'
      potem nie nalezy sie dziwic ..,ze ma sie udane wakacje -inaczej!

• jarecki946 Re: [Prasowka] Klienci Kopernika bez odszkodowań 21.07.09, 16:50
        ecco holiday tez nie jest zrzeszone w PIT, a wysyła tysiące ludzi na
        wczasy od jakichs 6 lat (sam z nimi byłem 3 razy - nawet sie dziwie
        sam sobie ze az tyle:), ale jakos nie mam zadnych zastrzezen,
        wywiazali sie z umowy w 100%).
        Zbankrutować moze kazdy i ten co jest w PIT i ten co w nim nie jest.
        • jadokama Re: [Prasowka] Klienci Kopernika bez odszkodowań 21.07.09, 18:19
          jarecki946 napisał:

> ecco holiday tez nie jest zrzeszone w PIT, a wysyła tysiące ludzi na
          > wczasy od jakichs 6 lat (sam z nimi byłem 3 razy - nawet sie dziwie
          > sam sobie ze az tyle:), ale jakos nie mam zadnych zastrzezen,
          > wywiazali sie z umowy w 100%).
          > Zbankrutować moze kazdy i ten co jest w PIT i ten co w nim nie jest.

Słusznie biura nie należące do PIT nie są naznaczone skazą bankructwa,wiadomo zaś że biura zrzeszone są członkami tak długo jak długo mają portfel zamówień i płynność finansową.Bo skąd TY czy inni mają wiedzieć jaka jest kondycja finansowa przedsiębiorstwa skoro nikt nie pozwala Ci zajrzeć do swoich finansów? Jest w tym że biura należą jakiś parasol części bezpieczeństwa który daje poczucie że przynajmniej w trakcie wykupywania wycieczek jest OK. Natomiast zauważ że bezczelność Kopernika polegała na tym że sprzedawali wycieczki do samego końca (włącznie z minutami do ogłoszenia)mając wiedzę o swoim bankructwie.I pomimo wszystko ja jeżdżę z biurami będącymi członkami PIT i nie zamierzam zmieniać tej praktyki w pogoni za "tańszą" ofertą bo zależy mi na bezpieczeństwie mojej rodziny i moich finansów nie zamierzam oszczędzać kilkuset złotych w imię tego co robili klienci kopernika. Derduch sam przyznał że jechał bo "tanio mieli" w innym wątku jemu się poszczęściło innym ostatnio niestety nie. I jak napisała (za mną zresztą chyba nie czytając postów powyżej) przedmówczyni, mi również nie żal skrobigroszy bo poniekąd sami sobie winni.
        • mrozek20 Re: [Prasowka] Klienci Kopernika bez odszkodowań 21.07.09, 18:50
          to czy ktoś jest gdzieś zrzeszony czy też nie, to nie ma nic do rzeczy.
          Taka mała dygresja: jak kupowałem mieszkanie w Warszawie, to wpierw chciałem w
          firmie która była zrzeszona w Polskim Związku Firm Developerskich czym się
          zresztą chwaliła, ale ostatecznie kupiłem w innej, która nie była zrzeszona i
          mam super mieszkanko za przystępną cene. A ci pierwsi, co byli zrzeszeni,
          rozwiązywali umowy z ludzmi (płacili kary) i sprzedali mieszkania jeszcze raz i
          drożej.
      • miriam_73 Re: [Prasowka] Klienci Kopernika bez odszkodowań 21.07.09, 19:05
        Akurat przynalezność do PIT lub izb regionalnych nie jest wyznacznikiem i
        gwarantem czegokolwiek, poza tym że danemu biuru "się chce" i buli składki za
        taką przynależność.
        • janan2 Re: [Prasowka] Klienci Kopernika bez odszkodowań 21.07.09, 19:53
          miriam_73 napisała:

> Akurat przynalezność do PIT lub izb regionalnych nie jest wyznacznikiem i
          > gwarantem czegokolwiek, poza tym że danemu biuru "się chce" i buli składki za
          > taką przynależność.
          Za to jaka "renoma".Takie niczemu nie służące instytucje są doskonałą
          przechowalnią dla wszelkiej maści nieudaczników i zauszników jeszcze tych na
          świeczniku.Dlatego tak promowane przez rodzimą biurokrację.No bo może akurat tam
          przyjdzie wylądować takiemu nieszczęśnikowi w przyszłości.A kasa niezła za nic
          nie robienie.Ale cóż za zbieżność poglądów/niebywałe/ale to chyba mało drażliwy
          temat,choć aktualny.Nie było nic o skarpetkach,pewno dlatego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka