Dodaj do ulubionych

Faraonada z Itaką, wersja 1 tydzień - polecam!

22.07.09, 09:37
Polecam dla zastanawiających się nad rejsem po Nilu z wyłączeniem Kairu, tę formę - którą ma w ofercie Itaka.

Z wycieczki wróciliśmy 18 lipca , po dodatkowym pobycie w hotelu Caribbean World Resort.

Nasza grupa liczyła sobie 11 osób, było więc kameralnie.Na statku Nile Festival - rewelacyjny! oprócz naszej grupy z Polski byli tylko Włosi i Hiszpanie.Duże, ładnie umeblowane kabiny, łazienka wyposażona w kabinę z hydromasażem, pyszne jedzonko na pokładzie statku.Wyżywienie typu szwedzki stół, napoje do obiadów i kolacji dodatkowo płatne (duża woda - 15 LE, mała 7LE).Po południu kawka, herbata i ciastka na górnym pokładzie. Basen czyściutki, żadnego problemu z wolnymi leżaczkami.Zresztą tłumów nie było :-)

Organizacja ze strony Itaki - bezbłędna. Zeby było śmieszniej, ceny które były podane na stronie, w rzeczywistości okazały się niższe, ku naszemu zadowoleniu.
Przewodniczka - Pani Lidka bardzo miła i kompetentna osoba, świetny kontakt z grupą, naprawdę tutaj duży szacunek. Równie sympatyczny egipski przewodnik Ahmed, szkoliliśmy jego język polski ;-)

Szczegóły: (na stronie są różnice)

1-3 dzień (wylot był w piątek z katowic) - przylot do Hurghady, wypoczynek w hotelu Elysees - sympatyczny hotel, blisko knajpek, sklepów, z bardzo ładną plażą 3 minuty drogi od hotelu, przejście przez ulicę. Dla klientów którzy wykupili objazdówkę bądź zamówili wczasy wcześniej - fakultet City Tour po Hurghadzie w niedzielę.

4 dzień (poniedziałek) wyjazd wczesnym rankiem do Luksoru, zameldowanie na statku - Nil Festiwal - Po południu zwiedzanie wschodniego brzegu Nilu - świątynie w Karnak. Przejazd dorożkami po Luksorze (prawie godzinny, chyba 5 dolarów od osoby - warto!) .Czas wolny na statku, kolacja.

5 dzień (wtorek) śniadanie, zwiedzanie zachodniego brzegu Nilu - Dolina Królów, Kolosy Memnona, Świątynia Królowej Hatshepsut, manufaktury alabastru - trzeba się ostro targować ;-) Lunch. Po południu rejs w stronę Esny, przeprawa przez śluzę w stronę Edfu.
Kolacja. Nocleg.

6 dzień (środa) śniadanie. Wizyta w światyni Boga Horusa w Edfu. Lunch. Rejs do Kom Ombo - po południu zwiedzanie. Nocy rejs do Asuanu. Kolacja w galabijach oraz wieczór orientalny - fajna sprawa ;-)

7 dzień (czwartek) Fakultet do Abu Simbel, wyjazd około 3 w nocy z prowiantem śniadaniowym. Zwiedzanie 2 świątyń, powrót na lunch na statek. Rewelacja!!! Dla chętnych fakultet - przeprawa feluką do wioski nubijskiej - nie korzystałam, ale Ci z byli - zachwalali :-) . W tym czasie statek cumuje, więc można było udać się na zakupy do Asuanu. Kolacja. Nocleg.

8 dzień (piątek) niestety koniec :-( śniadanie -wczesne, wykwaterowanie ze statku i w drogę ... zwiedzamy Tamę Asuańską, Niedokonczony Obelisk, Świątynię Bogini Izydy na wyspie File. Lunch w restauracji - bardzo obfity i smaczny!
Transfer naszym sympatycznym busikiem najpierw do Marsa El Am (część tam wysiadała), potem do Hurghady - hotel - w naszym przypadku no i lotnisko.

o zakwaterowaniu decydował czas wykupowania wycieczki, last minute - niższe pokłady statku, first - na samej górze ;-)
Podobnie w hotele na pobycie :-)

Ceny! tu istotne zmiany:

4 noce na statku, wyżywnienie FB, napoje do obiadu i kolacji - płatne dodatkowo, standardowo podpisujemy rachunek, płacimy przy wymeldowaniu. Przykładowe ceny -duża woda - 15 LE, mała - 7 LE.

3 noce w hotelu w Hurghadzie, HB, napoje jak wyzej.

Bilety wstępu podczas rejsu - 150 USD
Napiwki - 4 USD/ dzień/osoby - x 5 dni daje - 20 USD od osoby
Abu Simbel - 95 USD
Wioska nubijska i ogród botaniczny - 35 USD

Mam nadzieję, że się przyda :-)
Pozdrawiam ...

Obserwuj wątek
    • walet Re: Faraonada z Itaką, wersja 1 tydzień - polecam 22.07.09, 09:57
      cześć , kilka pytań :

1/ część wysiadała w Marsa Alam , jakie hotele mieli do wyboru
      (wszystkie z Itaki ?)

2/ cena Twojej wycieczki (+ data zakupu) - rozumiem ,ze 7 dni wg
      Twojego opisu + plus 7 dni Carribean World All In ?

Pozdr.
      3/ czy da się uniknąć 3 dni w Hurghadzie na początku trasy?
      • becik75 Re: Faraonada z Itaką, wersja 1 tydzień - polecam 22.07.09, 15:52
        Cześć,

1 - Tylko my, z naszej 11 zostaliśmy na 2 tydzień, część chciała z tej opcji
        skorzystać na miejscu, ale nie było wolnych miejsc w samolocie.Dlatego do Marsa
        wieźli ich tylko na jedną noc i był to hotel - Resta Ref Resort - ci ludzie
        ladowali w Marsa ( z braku wolnych miejsc na Hurghade, kupowali wycieczke w last)
        Normalnie jest też opcja rejsu z Marsa.

2. Kupowałam na początku grudnia, zaraz po pojawieniu się oferty na stronie,
        7344, 00 za dwie osoby razem z hotelem. Uważam, że to niezła cena, biorąc pod
        uwagę to, co zastałam ;-)

3. Nie da się uniknąć 3 dni w Hurghadzie, dlatego, że od poniedziałku dopiero
        meldują na statku.

Pozdrawiam ;-)
        • nikon74 Re: Faraonada z Itaką, wersja 1 tydzień - polecam 25.07.09, 07:50
          Witaj, Mam takie pytanie.
          Czy podczas tej podróży były osoby podróżujące samotnie. Ja chciałbym się wybrać
          na taką Faraonadę tylko że na 14 - dniową. Tak mnie ciekawi czy były takie osoby
          będące same. Nie wiem czy nie czułbym się troszkę źle będąc sam. Tak pytam z
          ciekawości.
          Pozdrawiam
          • becik75 Re: Faraonada z Itaką, wersja 1 tydzień - polecam 25.07.09, 09:56
            Cześć :-)

Pewnie, że były.
            Ale uwierz mi, nikt tam samotny nigdy się nie czuł.
            Na pewno w jakimś stopniu zależy to od ludzi którzy się zbiorą, ale z moich
            doświadczeń wynika, że zawsze jest to towarzystwo w porządku :-)
            Przynajmniej na na takowe trafiam ;-)

Pozdrawiam
            • nikon74 Re: Faraonada z Itaką, wersja 1 tydzień - polecam 25.07.09, 10:12
              Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
              Już od dłuższego czasu myślę o Egipcie. A słyszałem że wycieczka Wzdłuż Nilu to
              są bardzo interesujące trasy.
              Jeszcze raz dzięki.
              • becik75 Re: Faraonada z Itaką, wersja 1 tydzień - polecam 25.07.09, 10:40
                Polecam, nie jest to meczące, ponieważ większość trasy pokonujesz płynąc, do
                miejsc zwiedzania albo dochodzisz - bo statek zatrzymuje się tuż przed nimi,
                bądź dowożą busikiem.
                Najwcześniej wstawaliśmy do Abu Simbel, poza tym śniadania były koło 7.30 czy 8.00
                Kiedy ma się czas wolny można skorzystać z basenu na górnym pokładzie czy po
                prostu odpoczywać.

Program 2 tyg jest wzbogacony o Kair i Aleksandrię,sama żałuję, że w ubiegłym
                roku zwiedziliśmy Kair, gdybym wiedziała, że Itaka wyskoczy z tą objazdówką,
                zamiast Kairu uderzyłabym na Jordanię, no cóż.. będzie kiedyś okazja.

Pozdraiwam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka