Dodaj do ulubionych

Białoruś

12.05.03, 11:04
Od paru lat jeżdżę do tego pięknego kraju, choć głównie zwiedzam obszary
położone nie dalej, niż przedwojenna granica Rzeczypospolitej smile

W miarę możliwości mogę więc służyć pomocą, informacją, namiarami na
transport miejscowy lub noclegi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zbyszek Re: Białoruś IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.03, 16:24
      sqh napisał:

> Od paru lat jeżdżę do tego pięknego kraju, choć głównie zwiedzam obszary
      > położone nie dalej, niż przedwojenna granica Rzeczypospolitej smile
      >
      > W miarę możliwości mogę więc służyć pomocą, informacją, namiarami na
      > transport miejscowy lub noclegi.
      Witam
      Myślę o wyjeździe (jeszcze przed wizami) do Pińska na Polesiu. Nie orientujesz
      się może, jak tam jest z noclegami. Słyszałem, że są tam 2 hotele, może znasz
      jakieś szczegóły. Nie wiem też, czy z Brześcia lepiej jechać koleją czy
      autobusem
      Pozdrawiam
      • Gość: pio Re: Białoruś IP: *.attu.pl / 192.168.6.* 16.05.03, 21:55
        Gość portalu: Zbyszek napisał(a):

> sqh napisał:
        >
        > > Od paru lat jeżdżę do tego pięknego kraju, choć głównie zwiedzam obszary
        > > położone nie dalej, niż przedwojenna granica Rzeczypospolitej smile
        > >
        > > W miarę możliwości mogę więc służyć pomocą, informacją, namiarami na
        > > transport miejscowy lub noclegi.
        > Witam
        > Myślę o wyjeździe (jeszcze przed wizami) do Pińska na Polesiu. Nie
        orientujesz
        > się może, jak tam jest z noclegami. Słyszałem, że są tam 2 hotele, może
        znasz
        > jakieś szczegóły. Nie wiem też, czy z Brześcia lepiej jechać koleją czy
        > autobusem
        > Pozdrawiam
        A ja mam pytanie dotyczące Grodna czy wypad na jeden dzień starczy co
        zobaczyć chcę jechać z Białegostoku sprawdzałem że jest kilka PKSów czy to
        dobry pomysł?Pozdrawiam Pio

• Gość: Lacis Re: Białoruś IP: *.lo9.szczecin.pl / 10.10.10.* 17.05.03, 10:22
          Jeden dzień - to zależy. Grodno nie jest nadmiernie wielkie [mam na mysli część
          turystyczną - chyba że interesują cię sowieckie osiedla, które też amją swój
          urok] i powieżchownie można je zwiedzić w jeden dzień - o ile jest to cały
          dzień...
          Chyba najtańszy nocleg w mieście znajdziesz w "pakojach adpaczynku", na stacji
          kolejowej [w drugim budynku]. W sierpniu zeszłego roku dla cudzoziemców
          kosztowało to około 20zł w pokoju jednoosobowym. W większych coraz mniej..
          Ja osobiście jeżdżę pociągiem. Z Białegostoku do Kuźnicy (niektóre połączenie z
          koniecznościa przesiadania w Sokółce), a stamtąd godzinna jazda elektroskładem
          do samego Grodna.
          • sqh Re: Białoruś 20.05.03, 11:05
            Mi również najwygodniej jest jechać pociągiem przez Kuźnicę, zwłaszcza że z
            Warszawy idzie tam bezpośredni pospieszny. Niestety, w zeszłym roku rozkład
            jazdy był skonstruowany tak, że po przyjeździe pociągu trzeba było czekać 3
            godziny na "przemytnika" do Grodna. Jeżeli jednak ma się możliwość przyjechania
            na jeden z porannych "przemytników", mozna wtedy kupić bilet powrotny i
            powrócić wieczorem - dzień na najważniejsze zabytki Grodna powinien starczyć.

W zeszłym roku było wprawdzie w remoncie przejście drogowe, ale wcześniej na
            dworcu mozna było jeszcze kupić bilet na autobus prywatnego przewoźnika, który
            odjeżdżał zaraz po przyjeździe pociągu i jechał pod dworzec w Grodnie.

Związek Polaków w Grodnie mieści się zaś na rogu ulic (nomen omen) 17 Września
            i F. Dzierżyńskiego (15 minut piechotą od stacji). W zeszłym roku było tam
            planowane urządzenie jakiegoś pokoju gościnnego, ale nie wiem, czy zamiar ten
            już zrealizowano.
      • sqh Re: Białoruś 20.05.03, 10:50
        Gość portalu: Zbyszek napisał(a):

> Myślę o wyjeździe (jeszcze przed wizami) do Pińska na Polesiu. Nie
        orientujesz
        > się może, jak tam jest z noclegami.

Ja widziałem tylko jeden hotel - taki blok, tuż obok Pałacu Butrymowiczów.
        Ponieważ w Pińsku nie ma Związku Polaków na Białorusi, gdzie można zazwyczaj
        załatwić względnie tani nocleg, w Pińsku bywałem tylko na jeden dzień
        samochodem z Baranowicz. Z tej też przyczyny nie mogę nic powiedzieć na temat
        komunikacji Brześć-Pińsk.
    • Gość: Misiaki Re: Białoruś IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.03, 16:38

W Grodnie jest super! Warto tam pojechać chociażby na jeden dzień...
      Szczególnie gdy jedzie się z kimś... Ja ma niezapomniane wspomnienia właśnie
      stamtąd...A co do hotelu przy stacji, to jest tam bardzo miło, chociaż podczas
      mego pobytu nie było ciepłej wody...Ale miało to swoje urokiwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka