sqh 12.05.03, 11:04 Od paru lat jeżdżę do tego pięknego kraju, choć głównie zwiedzam obszary położone nie dalej, niż przedwojenna granica Rzeczypospolitej W miarę możliwości mogę więc służyć pomocą, informacją, namiarami na transport miejscowy lub noclegi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zbyszek Re: Białoruś IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.03, 16:24 sqh napisał: > Od paru lat jeżdżę do tego pięknego kraju, choć głównie zwiedzam obszary > położone nie dalej, niż przedwojenna granica Rzeczypospolitej > > W miarę możliwości mogę więc służyć pomocą, informacją, namiarami na > transport miejscowy lub noclegi. Witam Myślę o wyjeździe (jeszcze przed wizami) do Pińska na Polesiu. Nie orientujesz się może, jak tam jest z noclegami. Słyszałem, że są tam 2 hotele, może znasz jakieś szczegóły. Nie wiem też, czy z Brześcia lepiej jechać koleją czy autobusem Pozdrawiam Odpowiedz Link
Gość: pio Re: Białoruś IP: *.attu.pl / 192.168.6.* 16.05.03, 21:55 Gość portalu: Zbyszek napisał(a): > sqh napisał: > > > Od paru lat jeżdżę do tego pięknego kraju, choć głównie zwiedzam obszary > > położone nie dalej, niż przedwojenna granica Rzeczypospolitej > > > > W miarę możliwości mogę więc służyć pomocą, informacją, namiarami na > > transport miejscowy lub noclegi. > Witam > Myślę o wyjeździe (jeszcze przed wizami) do Pińska na Polesiu. Nie orientujesz > się może, jak tam jest z noclegami. Słyszałem, że są tam 2 hotele, może znasz > jakieś szczegóły. Nie wiem też, czy z Brześcia lepiej jechać koleją czy > autobusem > Pozdrawiam A ja mam pytanie dotyczące Grodna czy wypad na jeden dzień starczy co zobaczyć chcę jechać z Białegostoku sprawdzałem że jest kilka PKSów czy to dobry pomysł?Pozdrawiam Pio Odpowiedz Link
Gość: Lacis Re: Białoruś IP: *.lo9.szczecin.pl / 10.10.10.* 17.05.03, 10:22 Jeden dzień - to zależy. Grodno nie jest nadmiernie wielkie [mam na mysli część turystyczną - chyba że interesują cię sowieckie osiedla, które też amją swój urok] i powieżchownie można je zwiedzić w jeden dzień - o ile jest to cały dzień... Chyba najtańszy nocleg w mieście znajdziesz w "pakojach adpaczynku", na stacji kolejowej [w drugim budynku]. W sierpniu zeszłego roku dla cudzoziemców kosztowało to około 20zł w pokoju jednoosobowym. W większych coraz mniej.. Ja osobiście jeżdżę pociągiem. Z Białegostoku do Kuźnicy (niektóre połączenie z koniecznościa przesiadania w Sokółce), a stamtąd godzinna jazda elektroskładem do samego Grodna. Odpowiedz Link
sqh Re: Białoruś 20.05.03, 11:05 Mi również najwygodniej jest jechać pociągiem przez Kuźnicę, zwłaszcza że z Warszawy idzie tam bezpośredni pospieszny. Niestety, w zeszłym roku rozkład jazdy był skonstruowany tak, że po przyjeździe pociągu trzeba było czekać 3 godziny na "przemytnika" do Grodna. Jeżeli jednak ma się możliwość przyjechania na jeden z porannych "przemytników", mozna wtedy kupić bilet powrotny i powrócić wieczorem - dzień na najważniejsze zabytki Grodna powinien starczyć. W zeszłym roku było wprawdzie w remoncie przejście drogowe, ale wcześniej na dworcu mozna było jeszcze kupić bilet na autobus prywatnego przewoźnika, który odjeżdżał zaraz po przyjeździe pociągu i jechał pod dworzec w Grodnie. Związek Polaków w Grodnie mieści się zaś na rogu ulic (nomen omen) 17 Września i F. Dzierżyńskiego (15 minut piechotą od stacji). W zeszłym roku było tam planowane urządzenie jakiegoś pokoju gościnnego, ale nie wiem, czy zamiar ten już zrealizowano. Odpowiedz Link
sqh Re: Białoruś 20.05.03, 10:50 Gość portalu: Zbyszek napisał(a): > Myślę o wyjeździe (jeszcze przed wizami) do Pińska na Polesiu. Nie orientujesz > się może, jak tam jest z noclegami. Ja widziałem tylko jeden hotel - taki blok, tuż obok Pałacu Butrymowiczów. Ponieważ w Pińsku nie ma Związku Polaków na Białorusi, gdzie można zazwyczaj załatwić względnie tani nocleg, w Pińsku bywałem tylko na jeden dzień samochodem z Baranowicz. Z tej też przyczyny nie mogę nic powiedzieć na temat komunikacji Brześć-Pińsk. Odpowiedz Link
Gość: Misiaki Re: Białoruś IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.03, 16:38 W Grodnie jest super! Warto tam pojechać chociażby na jeden dzień... Szczególnie gdy jedzie się z kimś... Ja ma niezapomniane wspomnienia właśnie stamtąd...A co do hotelu przy stacji, to jest tam bardzo miło, chociaż podczas mego pobytu nie było ciepłej wody...Ale miało to swoje uroki Odpowiedz Link