Dodaj do ulubionych

Białoruś - NAD NIEMNEM

IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.03, 17:04
Byłam w Bohatyrowicach na wycieczce klasowej.Niemen jest tam
przepiekny, grob Janai Cecylii oraz dwor w Korczynie sprawiaja,
ze powiesc Orzeszkowej nabiera nowego wyniaru, staje sie
naprawde o wiele berdziej ciekawa!W dodatku spotkalismy sie z
p.Bohatyrowicz i to spotkanie bylo rowniez niesamowite.
Szkoda,ze niewielu turystow tam przyjezdza. Ja polecam-warto!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Krystyna Re: Białoruś - NAD NIEMNEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 22:27
      Alu ! mam pytanie? po której stronie Niemna leżą Bohatyrowicze?
      • Gość: Magdalena Re: Krystyna Białoruś - NAD NIEMNEM IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 14.07.04, 16:41
        Bohatyrowicze leżą na lewym brzegu Niemna, ok 30 -40 km od Grodna. Okolica
        malownicza, ale biedna. Pozostałości z czasów "Nad Niemnem" i Orzeszkowej
        znaleźć można nad samym brzegiem rzeki. Samemu łatwo pobłądzić w nadbrzeżnych
        chaszcach, ale napotkami ludzi chętnie oprowadzają po okolicy, a nawet
        zaproszają do domu. Niektórzy mówią po polsku. Wspomnienia po takiej wizycie są
        niezapomniane. Magda.
    • Gość: Travel Grodzieńszczyzna IP: *.acn.waw.pl 14.07.04, 18:03
      Część dawnego powiatu grodzieńskiego ostała się w granicach Polski.
      na skraju Puszczy Augustowskiej w dolinie rzeki Wołkuszanki leżą dwie wsie :
      Stare i Nowe Leśne Bohatery ( po stronie białoruskiej są jeszcze Polne
      Bohatery).Wsie powstały wskutek osadnictwa ludzi, mających strzec królewskiej
      puszczy (osadnictwo osockie). Nazwy wsi wzięły się od nazwisk osadników. W tych
      właśnie wsiach żyją potomkowie Jana i Cecyli.

Poczytajcie ponizej:

www.wrotapodlasia.pl/pl/wiadomosci/warto+zobaczyc/bohatyrowicze.htm
      W ostatnią sobotę przejechałem tamtędy rowerem w drodze z Frącków nad Czarną
      Hańczą do Dąbrowy Białostockiej.
      • Gość: Travel Re: Grodzieńszczyzna na rowerze lub kajakiem IP: *.acn.waw.pl 14.07.04, 18:07
        Zapomniałem dodać, że w najbliższym czasie planuje się otwarcie żeglarsko
        rowerowego przejścia granicznego w obrębie śluzy Kurzyniec w ramach odbudowy
        Kanału Augustowskiego z funduszy UE.

Wtedy będzie można pojechać sobie rowerem z Leśnych Bohaterów do Bohatyrowicz
        nad Niemnemsmile
        • Gość: aga Re: Grodzieńszczyzna na rowerze lub kajakiem IP: 217.153.15.* 15.07.04, 09:59
          hej
          a ja mam pytanko. czy idzie jakos rozpoznac z rzeki , ze doplywa sie do
          bohatyrowicz? jakies znaki szczegolne? bo moze kajakiem sie wybiore w przyszlym
          roku i jakbym przegapila to bym sie wsciekla.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka