Dodaj do ulubionych

Smród w zmywarce

22 lata temu
Czy macie jakiś pomysł na usunięcie smrodu ze zmywarki. Korzystam z niej
średnio co dwa dni. Dość szybko jednak zaczyna wydobywać się zniej odorek.
Filtr staram się czyśćić dość często, ale to nie pomaga. Słyszałam, że są
odświerzacze do zmywarek, ale nie wiem czy są skuteczne. Macie jakieś
doświadczenia w tym temacie?
Pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: ilka Re: Smród w zmywarce IP: *.242.81.adsl.skynet.be 22 lata temu
      A nie zapchalo Ci sie cos w zmywarce albo masz kiepski odplyw? Ja mam taki
      odswiezacz cytrynowy w zmywarce i moim zdaniem pomaga. Mnie najbardziej
      przeszkadzal zapach takiej pary wodnej wiec kupilam odsiwezacz marki Sun.
      Polecam. Mam go juz dluzej niz pisano na opakowaniu.
    • groszek19 Re: Smród w zmywarce 22 lata temu
      Ja też myję co dwa dni i któregoś dnia faktycznie wydostawał się niemiły odorek
      ale właśnie skończył się płyn zapachowy. Kupiłam znowu i problem z głowy (ja
      akurat lubię odświeżacze Calgonu).
    • aankaa Re: Smród w zmywarce 22 lata temu
      odświeżaczy nie używam, ale staram się nie domykać drzwiczek - też działa
    • Gość: marek Re: Smród w zmywarce IP: *.dip.t-dialin.net 22 lata temu
      sprawdz miejsca niewidoczne np.kolo uszczelek po dluzszym uzywaniu zbieraja sie
      tam stare tluszcze i resztki,ktore nie sa wyplukiwane podczas
      normalnego "prania"to lubi sie psuc i smierdziec.pozatym raz na jakis czas pusc
      maszyne pusta tylko z srodkami do czyszczenia zmywarek sa takie do nabycia.i
      np.zapaszek do srodka moze cytrynka,wyglada to podobnie jak te do samochodow
      wieszane prz lusterkach.
    • kalinam Re: Smród w zmywarce 22 lata temu
      Dzięki za podpowiedzi. Chyba wypróbuję odświeżacza. Dodam, że zmywarkę mam nie
      tak długo bo 4 miesiące. Zawsze zostawiam niedomkniętą - no chyba że właśnie
      zmywa :) Nie bardzo mogę ją zostawiać uchyloną, bo kuchnię mam połączoną z
      salonem i wolałabym nie mieć tego zapaszku w całym pokoju.
      Pozdr
      • Gość: życzliwy30 Re: Smród w zmywarce IP: *.retsat1.com.pl 22 lata temu
        Lodówka
        pozbywanie się przykrego zapachu
        -do środka wstawić talerzyk z proszkiem do pieczenia (wymieniać co 2 tygodnie).
        -zostawić w lodówce przekrojone jabłko.
        -po rozmrożeniu umyć wodą z octem.

• Gość: goska Re: Smród w zmywarce IP: *.gizycko.mm.pl 22 lata temu
          Coś ci się chyba pomyliło.To miało być o zmywarce,a nie o lodówce.Obie służą do
          innych celów.
    • Gość: to tu Re: Smród w zmywarce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu
      Mam zmywarkę 6 lat i nie miałam jeszcze takich problemów.Trudno aby
      nie "kisiło się" w srodku jeżeli zmywarka jest stale zamknięta ,musi do środka
      dochodzić świeże powietrze.Zmywarka jest "szczelna"
      Często sprawdzaj filtr ,w którym zbieraja się odpadki ,inną przyczyną jest
      brak dobrago odpływu i na dnie zostaje zastana woda.

• Gość: EwaD Re: Smród w zmywarce IP: *.pronet.lublin.pl / *.pronet.lublin.pl 22 lata temu
      A może zmywasz w zmywarce niektóre naczynia, które nie nadają się do tego? Np.:
      niektóre tworzywa sztuczne , lub drewno zostawiają po sobie niemiły zapach w
      zmywarce.
    • Gość: ann_marie Re: Smród w zmywarce IP: *.se.put.poznan.pl 22 lata temu
      Ja mam na stałe zawieszony cytrynowy odświeżacz Colgonit. Nie czuć żadnego
      przykrego zapachu. Płynu do czyszczenia zmywarek używam raz na rok.
      • Gość: Maria Re: Smród w zmywarce IP: *.flatrate.dk 22 lata temu
        Zmywarke nalezy co jakis czas umyc - drzwi , listwy gumowe, filtr i usunac
        kamien, to w jego porowatej powierzchni beda sie rozwijac bakterie jesli temp.
        mycia bedzie nizsza niz 65 stopni.
        Ja usuwam kamien i myje w najwyzszej temp. jaka jest dla danej zmywarki.
        W mojej zmywarce jest dozownik do ktorego nasypuje sie specjalnej soli, co
        pozwala na nie osadzanie sie kamienia.

I po problemie.
        • Gość: Dziubek Re: Smród w zmywarce IP: 62.233.187.* 22 lata temu
          nie ma problemu, gdy wstawia się czyste naczynia ;-) bez resztek, należy usunąć
          z naczyń co się da i będzie dobrze
          • Gość: MArtusia Re: Smród w zmywarce IP: *.serv-net.pl 13 lat temu
            Bzura! Z tymi sposobami na pozbycie się smrodu ze zmywarki. Jak czytam jak ktoś zgłasza problem smrodu przy nowej zmywarce, to tak jak ja czytając te opinie o odświeżaczu, cytrynie, sodzie oczyszczonej etc. bagatalizuje problem defektu zmywarki tak jak ja bagatelizowałam czytając te wpisy które oczywiście na tamten czas mnie uspokajały, dając poczucie, że jak śmierdzi to tak musi być.
            I wreszcie czując, raz, drugi, trzeci wchodząc do mieszkania po całym dniu i czując smród zmywarki pękłam i zadzwoniłam do serwisu zgłosić problem.
            Pani bardzo nieprzyjemna, twierdziła, że choć produkt na gwarancji to usługa będzie płatna bo to prawdopodobnie moja wina, bo nie czyszcze zmywarki, albo nie używam soli albo coś innego - ale to musi stwierdzić serwisant na miejscu a koszt to ok. 120 zł.
            Znerwicowana, ale jednak zdecydowałam się na przyjazd serwisanta.
            Przyjechał, mało kompetenty Pan, ale faktycznie stwierdził, że to jakaś wada produktu, że coś jest na rzeczy ale on nie wie co, generalnie troche też zwalił na wode, że to woda śmierdzi - a jak tłumaczyłam że jak umyje tą śmiardzącą szklankę ze zmywarki pod bieżącą wodą to smrodu nie ma - to nie wierzył ehh...
            Generalnie ma przyjechać ekspert i zbadać sprawe - bo jest jakaś wada ale nie wiadomo jaka.

Problem w tym, że zmywarka śmierdziła od nowości - a ja po czytaniu tych wpisów na forach, że zmienić środki, bla bla, zwlekałam męcząc się ze smordem, wciąż z uchyloną zmywarką, i nie było mowy o tym żeby wieczorem włączyć zmywarkę i iść spać, bo jak ją rano otworzyłam, to dopiero była masakra i myłam je ponownie licząc, że smród chociaż zmaleje.
            Więc jak ktoś ma nową i śmierdzącą zmywarkę niech to zgłasza od razu i procesuje się do skutku.
            Bo zmywarka śmierdzieć nie może - nie nowa, zadbana i czyszczona.
    • Gość: Bea probem przykrego zapachu IP: *.bmts.com 11 lat temu
      Po prostu nalezy dodac sody do pojemnika oprocz preparatu do mycia.(2 lyzeczki)
      Robie to 2 lub 3 razy w miesiacu.
      Wszystkie inne preparaty kosztuja a soda naprawde dziala. Polecam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka