Dodaj do ulubionych

rozbity termometr RTĘĆ

22 lata temu
rozbiłam termometr; wprawdzie zebrałam odkurzaczem rozsypane kulki ale wciąż
obawiam się że coś gdzieś jeszcze zostało. Znacie jakiś sposób na pewne
wyzbieranie rtęciowych kuleczek które przecież są bardzo niebezpieczne dla
zdrowia?
Obserwuj wątek
    • Gość: X Re: rozbity termometr RTĘĆ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu
      Cytuje: "Użycie odkurzacza nie jest rozsądnym pomysłem, gdyż zamiast zebrać
      rtęć - rozpylimy ją w pomieszczeniu, a w dodatku resztki mogą pozostać w rurze."
      "NIGDY nie należy odkurzać rozlanej rtęci, gdyż to powoduje jej rozrzucenie w
      całym pomieszczeniu.POsypywanie siarką jest także czynnością iście magiczną -
      bez bezpośredniego kontaktu nie utworzy się HgS - w przypadku rozlania rtęci
      należy użyć waty cynkowej, aby zebrać rtęć. MIejsca rozlania posypać proszkiem
      cynkowym i zaciągnąc lakierem."
      W sieci pelno jest porad, ale teraz nie maja juz one zastosowania.
      Teraz przy kazdym właczeniu odkurzacza w powietrzu beda sie pojawiac opary
      rteci. Problemem do rozwiazania w tym watku jest zarteciowany odkurzacz.
      Wyrzucic worek? Wlaczyc go na dluzsza chwile na swiezym powietrzu? Nie wiem.
      Ale zycze powodzenia.
    • Gość: iwa Re: rozbity termometr RTĘĆ IP: *.2.core.lanet.net.pl / *.2.core.lanet.net.pl 22 lata temu
      jaka ilość rtęci jest szkodliwa ,bo ponoć ta w termometrze jest niewielka i
      opary z tej ilości nie powodują zatrucia
      • dafni Re: rozbity termometr RTĘĆ 22 lata temu
        Jestem żywym dowodem na to, że rtęć z termometru nie zabija:) Już kilka razy
        stłukłam i zawsze zbierałam odkurzaczem.
        • Gość: iwa Re: rozbity termometr RTĘĆ IP: *.2.core.lanet.net.pl / *.2.core.lanet.net.pl 22 lata temu
          zabić ,nie zabija (opary z 1/2l rtęci mogą być tokstczne i zatrucie
          doprowadzi do śmierci) tu chodzi o możliwość zatrucia ale niekoniecznie
          śmiertelnego , zatrucie może prowadzić do uszkodzenia narządów wewnętrzych ale
          to pytanie do toksykologa
          • Gość: tra ta ta Re: rozbity termometr RTĘĆ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu
            Tysiące ludzi rozbijały termometry i jakoś żyją. Bardziej szkodliwe są chyba
            spaliny czy dym z papierosów, których wdychasz wieeeeeeeeeeeeeeelokrotnie
            więcej niż rtęci z maleńkiego termometra...
    • artur737 Re: rozbity termometr RTĘĆ 22 lata temu
      Gadalismy i roztrzasalismy to zagadnienie na forum zdrowie jakis rok temu.
      Wychodzi juz po roznych obliczeniach, ze 1 rozbity termometr znamiennie podwyzsza poziom rteci w przecietnym slabo wentylowanym pomieszczeniu przez bardzo dlugi czas. Znamiennie tzn powyzej typowych rzadowych standardow zdrowotnych na rtec.
      Rtec to nie zarty.
      Moja sugestia jest taka by nie uzywac rteciowych a tylko cyfrowe. Sam nie uzywam rteciowych od lat bo kazdy jeden sie w koncu kiedys potlukl.

Przejsciowe zatrucie rtecia zabije czesc komorek mozgowych. Mozna oczywiscie nie zauwazyc straty bo zwykle kazdy system nerwowy ma backup. Ale moze szkoda pomimo wszystko.

Odkurzacz to rzeczywiscie bardzo zle wyjscie, poniewaz bedzie on ci zanieczyszczal powietrze rtecia przez bardzo dlugo a praktycznie tak dlugo jak go bedziesz miec. Nie sadze, ze mozna go jeszcze oczyscic. Moze lepiej wywalic.

W obecnej sytuacji lub podobnej sugeruje pozbierac rtec o tyle o ile sie da i przez wiele miesiecy bardzo dbac o wentylacje pokoju - najlepiej jakas wymuszona, bo pary rteci ciezkie i beda dlugo zalegac.

Naprawde nie warto miec w domu przyrzadow z rtecia.
    • Gość: blondynka Re: rozbity termometr RTĘĆ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu
      O rany, wiem że rtęć jest szkodliwa, ale nie miałam pojęcia, że aż tak
      (klasyczna blondynka). Załamaliście mnie - rozbiłam termometr w przedpokoju
      (bez okien), nieświadoma zebrałam rtęć w odkurzacz - a mam 2 miesięczne
      dziecko...!!!
      • Gość: mieszko_ok Re: rozbity termometr RTĘĆ IP: 193.109.212.* 22 lata temu
        Blondynka, czy nie, ale problem jest i dziecko.

Pierwsza i najprostsza pomoc może polegać na zebraniu rtęci przy pomocy bibuły.
        Żadko kto w domu posiada chemikalia (j.w.).

Jeśli to tylko "przekurzacz", to można przy okazji go odnowić - kupić mu nowy
        wąż, szczotki i worek. Resztę można dobrze umyć.
    • mirka17 Re: rozbity termometr RTĘĆ 22 lata temu
      Rozbiłam termometr na salce porodowej w szpitalu w obecnosci pielegniarek i
      lekarki. Pozbierały miotłą na szufelkę. I juz. Bylam tam jeszcze kilka godzin w
      tym 2 godziny z noworodkiem. Nikt sie rtęcią nie przejmował. Brr
    • Gość: anialis Re: rozbity termometr RTĘĆ IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 22 lata temu
      ja też rozbiłam i co mam zrobić i to teraz!!!!??? jak mam wietrzyć mieszkanie
      jak jest zimno i w domu małe dziecko??? mam nadzieję że mało to jest
      szkodliwe ...a rtęć pozbierałem szczotką i do ubikacji:)Dajcie znać czy dobrze
      zrobiłem i czy nie zaszkodzi mojej małej córczce!!!! pozdrawiam......
      • Gość: cis Re: rozbity termometr RTĘĆ IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22 lata temu
        Tak właśnie należało zrobić. Zebrać wszystkie kuleczki i wyrzucić. Możesz spać
        spokojnie. Jeśli chodzi o odkurzacz, to myślę, że jest w tym trochę przesady.
        Moim zdaniem wystarczy wyrzucić worek z rtęcią. Jeśli w worku były już inne
        śmieci, to opary miały utrudnioną drogę do rozprzestrzenienia się.
        Jako dziecko bawiłam się czasami kulkami rtęci i nigdy nic mi się nie stało.
        Żyję już długo. Nie wpadajmy w histerię.
        • Gość: Zuzka Re: rozbity termometr RTĘĆ IP: *.elpos.net 22 lata temu
          Ja również rozbiłam termometr w szpitalu po urodzeniu mojej córki, przyszła
          salowa machneła 2 razy szmatą i poszła sobia natomias ja co chwila znajdowałam
          kuleczki w różnych miejscach sali i tak przez 3 dni, byłam wściekła bo wiem że
          tręć jest szkodliwa jednak moja wściekłość na nikim nie robiła wrażenia
          ponieważ pielęgniarki interesowało tylko to kiedy odkupię termometr. W domu
          używam elektronicznego mam uraz po prostu.
        • Gość: mm Re: rozbity termometr RTĘĆ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu
          rtęć nie działa natychmiast ona akumuluje się w organiźmie - niestety:(
    • Gość: ja Re: rozbity termometr RTĘĆ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu
      jak ktoś zna angielski, to ma:

www.epa.gov/glnpo/bnsdocs/hg/thermfaq.html
    • Gość: aka Re: rozbity termometr RTĘĆ IP: *.we.client2.attbi.com 22 lata temu
      proste...kuleczki rteci pozbierac tasma samoprzylepna....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka