Gość: wasza15 IP: *.os.kn.pl 22 lata temu Witam, Może ktoś wie jak doczyścić fugi łazienkowe które kiedyś były białe. Zastanawiam się również czy nie można ich zamalować np. jakimś ( jakim ?) lakierem bezbarwnym by tak się nie brudziły. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nosek Re: FUGI IP: *.acn.waw.pl 22 lata temu Ja czyściłam Szopem firmy Atlas, troche pomogło, ale kosztowało mnie to mnóstwo potu, nie są jednak idealnie czyste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xena Re: FUGI IP: *.kom / *.kom-net.pl 22 lata temu Kochani a może ktoś wie gdzie można kupiś taki renowator i preparat do impregnowania fug??? Odpowiedz Link Zgłoś
klubiale1 Re: FUGI 22 lata temu Są preparaty do impregnowania fug, aby się nie brudziły np delfin Atlasa. Najlepiej impregnować tuż po położeniu, ale teraz też możesz tylko najpierw musisz je doczyścić. Są preparaty do wybielania fug np w wysyłkowym sklepie BonPrix, ale nigdy nie używałam. Moze spróbować domowym sposobem tzn sodą oczyszczoną?Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asik Re: FUGI IP: *.netkomp.net / 80.51.197.* 22 lata temu ja na stare wypłowiałe białe fugi nałożyłam tzw. renowator do fug. Wygląda on jak pasta kiwi do butów, smaruje się nim (biała farbka) fugi, zostawia na kilka godzin, po czym zmywa pozostałości na kafelkach. Fugi są śnieżnobiałe. Mam takie od kilku miesięcy, chociaż widzę, że tam gdzie kafelki stykają się z wodą (obok umywalki, wanny) wymagają poprawy. Cena tego renowatora to ok. 10 zł a więc żaden wydatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ina31 Re: FUGI IP: *.siec2000.pl 22 lata temu ja polewam fugi mleczkiem, CIF z chlorem i czyszczę starą szczoteczka do zębów. Moja łazienka ma ok. 7 m kwadratowych podłogi, a czyszczenie zajmuje mi ok. 30 min. Fugi są jak nowe, choć ja trochę spocona . pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smart KOLOROWE FUGI IP: *.retsat1.com.pl 22 lata temu A jak czyścić kolorwe fugi? Ja nigdzie w mieszkaniu nie mam białych, a przy wannie zauważyłam, że na fugi wchodzi grzyb. Czyściłam ajaxem, cifem, nic nie dało więc się poddałam, ale nie mogę tego tak zostawić. Macie jakieś pomysły??? pozdrawiam smart Odpowiedz Link Zgłoś
klubiale1 Re: KOLOROWE FUGI 22 lata temu Czasami pomaga sansed lub domestos. Są też w marketach jakieś niemieckie preparaty na grzyb na fugach - ja miałam w spay'u ale nic nie pomógł. Grzyb bierze się z wilgoci - trzeba poprawić wentylację łazienki, wycierać wannę i fugi do sucha. Niestety zazwyczaj jak raz grzyb wejdzie w fugę, to już się go nie wykurzy. Trochę jakby przysycha i blaknie, ale w sprzyjających okolicznościach wyłazi znowu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smart Re: KOLOROWE FUGI IP: *.retsat1.com.pl 22 lata temu tego właśnie się obawiam, że do końca nie uda mi się tego grzyba z fug usunąć. Czyli w związku z tym zostaje mi tylko wygrzebanie fugi - tej z grzybem - i położenie nowej? A potem impregnacja? ( u nas w łazience wilgoci usunąć się nie da, jak wiadomo w mieszkaniach w blokach zapewnić dobrą wentylację nie jest łatwo :)) Odpowiedz Link Zgłoś
klubiale1 Re: KOLOROWE FUGI 22 lata temu Wygrzebanie fugi nie jest takie łatwe. Jest bardzo twarda. Ja sobie darowałam po wydłubaniu 2 cm. Może zostawiaj otwarte drzwi do łazienki na noc i jak wychodzisz z domu. Albo zamontuj wiatraczek w kratce wentylacyjnej, wymuszający ciąg. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smart Re: KOLOROWE FUGI IP: *.retsat1.com.pl 22 lata temu klubiale - drzwi są otwarte niemal non-stop (co wprowadza utrudnienia w przmieszczaniu się :) natomiast z tym wiatraczkiem to jest tak, że ja już dawno bym wmontowała, ale kiedyś moi rodzice tak zrobili, i przy kontroli pana kominiarza musieli zdemontować pod groźbą kary. Nstety nie powiem ci dokładnie czemu, bo nie do końca pamiętam. Ale z wiatraczkami od tego czasu jestem ostrożna. Mimo wszystko bardzo dziękuję za radę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: FUGI IP: 194.181.108.* 22 lata temu mnie ładnie zszedł grzyb z fug i kafelków po przetarciu Cyllitem tym, co teraz reklamują w telewizji, po prostu idealna sprawa, polecam na wszystkie zabrudzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymanka Re: FUGI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu a ja ostatnio kładłam płytki w łazience i podpytałam glazurnika, bo fugi w kuchni mam tragiczne :-( Powiedział, że najlepszy i najtańszy sposób na odnowienie fug albo wręcz zmianę koloru to położenie nowej warstwy. Czyli kupujemy fugę w odpowiadającym nam kolorze. Stare fugi oczyszczamy z brudu, najlepiej lekko je zeskrobać tak, żeby między płytkami pojawiło się choć płytkie wgłębienie (jeśli fugi są naprawdę stare, to wgłębienie pewnie już jest:-). Nową fugę rozrabiamy ale na konsystencję rzadszą niż przy kładzeniu glazury, czyli na konsystencję śmietany i nakładamy na spoiny. Sposobu jeszcze nie próbowałam, dopiero mam zamiar na dniach, przy przedświątecznym sprzątaniu. Ale wydaje mi się, że będzie skuteczny :-) i faktycznie tani, paczka fugi kosztuje kilka złotych i powinna starczyć na kilka takich odnowień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolik Re: FUGI IP: 195.205.240.* 22 lata temu dosc dobrze mozna doczyscic proszkiem do pieczenia Odpowiedz Link Zgłoś
epjasa Re: FUGI 22 lata temu Ja wyczyściłam fugi prawie idealnie preparatem firmy HG. Są dostępne w marketach budowlanych, np. w Castoramie. Praca była ciężka, bo fugi trochę zaniedbałam. Płyn nanosiłam strzykawką, żeby nie wylewał się na kafelki, bezpośrednio na fugę. Po kilku minutach szorowałam starą szczoteczką do zębów. Pracowałam dwa dni (po kilka godzin dziennie), ale efekt doskonały. Fugi mam znowu w kolorze beżowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niunia00 Re: FUGI IP: *.internet.radom.pl 22 lata temu CIF z chlorem! Ja przed swietami wyczyściłam zżółknięte fugi za pomocą CIFa tego z chlorem i szczoteczki do zębów... męcząca robota ale efektowna. Fugi mam teraz jak nowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaga Re: FUGI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu Ja plecam cilit duo brilant w zelu (taki dwuskladnikowy) Przed swietami czyscilam tak fugi w kuchni ... preparat nakladasz na fuge i zostawiasz na kilka kilkanascie minut - potem "wzruszalam" brud szczoteczka do zebow ale bez szorowania ( kuchnia 8m2 zostala wyczyszczona w 10 min) a potem zmywalam to mopem z czysta woda - plynu idzie dosc duzo wiec zeby go znyc podloge mylam 3 razy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: FUGI IP: *.gizycko.mm.pl 21 lat temu A ja po prostu przy okazji remontu pomalowałam fugi zwykłą farbą emulsyjną (dwa razy - pędzelek wzięłam od dziecka). Efekt świetny, a koszt kilka groszy, a właściwie żaden, bo i tak zawsze zostaje trochę farby Odpowiedz Link Zgłoś