moye 21 lat temu Nie wiem co to jest i jak to się zwalcza, ale rozmmożyły mie się w doniczkach małe, białe robaczki, które przy podlewaniu kwiatów podskaują. Środek na mszyce nie zadziałał. Może ktoś zna sposób lub preparat na te żyjątka? K. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwiassss Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce 21 lat temu Mam podobny problem w pracy. Śmieją się ze mnie, że zamiast kwiatów wyhodowałam zwierzyniec, który zazwyczaj śpi, ale jak się dmuchnie w jego kierunku lub zaleje wodą to szaleje. Odpowiedz Link Zgłoś
klubiale1 Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce 21 lat temu Z tego co wiem to nie są to szkodniki, tylko całkiem bezpieczne małe żyjątka, które lubią wilgotną glebę. U mnie jest tego sporo w anturium, ale mu nie przeszkadza, pięknie rośnie i kwitnie. A np w doniczkach z fiołkami , gdzie ziemia jest przesuszona, bo podlewam na spodek, nie ma takich robaczków. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce IP: *.net 21 lat temu Skoczogonki.U mnie pomogło zastosowanie takich pałeczek nawozowych ze środkiem owadobójczym. Odpowiedz Link Zgłoś
toja1111 TO SKOCZOGONKI 21 lat temu Są specjalne pałeczki nawozowo i jednoczeżnie owadobójcze. Można je dostać w większości sklepów ogrodniczych. Sprawdzone - działa. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu To mogą być owsiki. Musisz sie odrobaczyć, bo to ty zarazilaś kwiatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuleczka Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce IP: *.lodz.dialog.net.pl 21 lat temu a moim zdaniem to mączliki, podskakują sobie, jak się ruszy kwiatkiem albo chce się go podlać...cośtam według mnie w tym kwiatku podżerają, więc lepiej spsikać go czymś na mączliki kupionym w kwiaciarni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joa Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce IP: 213.227.108.* 21 lat temu Oczywiście SKOCZOGONKI. Też w moich kwiatach kest ich pełno, ale podobno nie są szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dusia Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu Ja pozbyłam sie tych skaczących drani w prosty sposób, przesuszylam roslinke, tz ziemię. I po skoczogonkach. Odpowiedz Link Zgłoś
toja1111 SKOCZOGONKI SA SZKODLIWE 21 lat temu Potrafią zniszczyć całą roślinę, przenoszą się z doniczki na doniczkę, ale fakt faktem, że draceny, juki itp. są na nie odpowrne. Niektórych kwiatów wcale nie atakują. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adriana Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce IP: *.my.domain / *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu Ja znam sposób na te małe robaczki. Nazywają się "skoczki".W sklepach z nasionami,supermarketach lub w kwiaciarniach można kupić specjalne pałeczki przeciw tym "skoczkom".Wyglądają jak pałeczki zasilające (odżywka w pałeczkach).Polecam.Nie są drogie,ale skuteczne.Uwaga! Odsuń ten kwiatek od innych-zdrowych,bo "skoczki" przeskakują.Powodzenia w walce.Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
kinn26 Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce 21 lat temu JA ZALEWAŁAM WODA Z TYTONIEM Z PAPIEROSA ALBO FUSAMI Z KAWY,POMAGAŁO :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce IP: *.bisztynek.sdi.tpnet.pl 21 lat temu Ja użyłam zaprawy do nasion, łyżka na 2 litry wody, podlałam raz i wystarczyło. Zaprawa nazywa się (moge pisać nieortograficznie) Marshal. Odpowiedz Link Zgłoś
emma101 Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce 21 lat temu Jeśli podleważ kwiatki woda wlej tam do tej wody jeszcze sody oczyszczonej....bardzo pomaga....kwiatki sie nie zniszcza......robaczki znikna po 10 dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski podlej je ... 21 lat temu woda z plynem do mycia naczyn w proporcjii 1 lyzka na 1 l wody detergent zniszczy owady a kwiatkowi nic nie zrobi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc0 Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu a skad one sie biora? ja sie bardzo zdenerwowalam, nie moglam usunac i w koncu pozbylam sie kwiatka. kilka miesiecy spokoju i pojawily sie w dwoch innych, ale nie przenosza sie na pozostale. Jakies dziwne te robaczki...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rdza Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu Prawdopodobnie kupilas z ziemia. U mnie pojawily sie najpierw w hiacyncie po przesadzeniu (padl po pol roku). Drugi worek ziemi kupilam w tej samej kwiaciarni - teraz mam zarazonego fiolka. W dracenie zauwazylam kilka dni po dosypaniu ziemi z tej samej torebki. Sprobuj przesuszyc kwiatka, choc na mojego hiacynta to nie podzialalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwiaciara białe skaczące robaczki IP: *.gdansk.vectranet.pl 11 lat temu kupiłam w kwiaciarni worek ziemi poprzesadzałam wszystkie kwiaty w domu albo podosypywałam im ziemi i teraz wszystkie są z tymi małymi wrednymi robakami. Nie widzę aby kwiaty więdły albo były w złej formie ale robaki są irytujące... jak się tego pozbyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc białe robaczki IP: *.play-internet.pl 11 lat temu trzeba doniczkę wstawić do jakiegoś naczynia i zalać wodą, tak żeby kwiat "pływał". odczekać kilka minut i robaczki wypłyną wierzch wody. wylewamy i w razie potrzeby powtarzamy. pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
romanmar Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce 8 lat temu Pozbyłem się tych robaczków w bardzo prosty sposób: wstawiłem doniczkę do miski i wlewałem do doniczki ciepłą wodę tak długo, aż zaczęła ciepła woda wypływać dołem. temperatura wody około 40°C, robaczki tej temperatury nie wytrzymują a roślinki są chyba ciepłolubne, bi nic im nie zaszkodziło. Odpowiedz Link Zgłoś