Dodaj do ulubionych

Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce

21 lat temu
Nie wiem co to jest i jak to się zwalcza, ale rozmmożyły mie się w doniczkach
małe, białe robaczki, które przy podlewaniu kwiatów podskaują.
Środek na mszyce nie zadziałał. Może ktoś zna sposób lub preparat na te
żyjątka?

K.
Obserwuj wątek
    • sylwiassss Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce 21 lat temu
      Mam podobny problem w pracy. Śmieją się ze mnie, że zamiast kwiatów wyhodowałam
      zwierzyniec, który zazwyczaj śpi, ale jak się dmuchnie w jego kierunku lub
      zaleje wodą to szaleje.
      • klubiale1 Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce 21 lat temu
        Z tego co wiem to nie są to szkodniki, tylko całkiem bezpieczne małe żyjątka,
        które lubią wilgotną glebę.
        U mnie jest tego sporo w anturium, ale mu nie przeszkadza, pięknie rośnie i
        kwitnie. A np w doniczkach z fiołkami , gdzie ziemia jest przesuszona, bo
        podlewam na spodek, nie ma takich robaczków.
        pozdr
        • Gość: ika Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce IP: *.net 21 lat temu
          Skoczogonki.U mnie pomogło zastosowanie takich pałeczek nawozowych ze środkiem
          owadobójczym.
      • toja1111 TO SKOCZOGONKI 21 lat temu
        Są specjalne pałeczki nawozowo i jednoczeżnie owadobójcze. Można je dostać w
        większości sklepów ogrodniczych. Sprawdzone - działa. :)
    • Gość: rybka Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      To mogą być owsiki. Musisz sie odrobaczyć, bo to ty zarazilaś kwiatek.
      • Gość: kuleczka Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce IP: *.lodz.dialog.net.pl 21 lat temu
        a moim zdaniem to mączliki, podskakują sobie, jak się ruszy kwiatkiem albo chce
        się go podlać...cośtam według mnie w tym kwiatku podżerają, więc lepiej spsikać
        go czymś na mączliki kupionym w kwiaciarni :)
    • Gość: joa Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce IP: 213.227.108.* 21 lat temu
      Oczywiście SKOCZOGONKI. Też w moich kwiatach kest ich pełno, ale podobno nie są
      szkodliwe.
      • Gość: dusia Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        Ja pozbyłam sie tych skaczących drani w prosty sposób, przesuszylam
        roslinke, tz ziemię. I po skoczogonkach.
      • toja1111 SKOCZOGONKI SA SZKODLIWE 21 lat temu
        Potrafią zniszczyć całą roślinę, przenoszą się z doniczki na doniczkę, ale fakt
        faktem, że draceny, juki itp. są na nie odpowrne. Niektórych kwiatów wcale nie
        atakują.
        Pozdrawiam
    • Gość: Adriana Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce IP: *.my.domain / *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu
      Ja znam sposób na te małe robaczki.
      Nazywają się "skoczki".W sklepach z nasionami,supermarketach lub w
      kwiaciarniach można kupić specjalne pałeczki przeciw tym "skoczkom".Wyglądają
      jak pałeczki zasilające (odżywka w pałeczkach).Polecam.Nie są drogie,ale
      skuteczne.Uwaga! Odsuń ten kwiatek od innych-zdrowych,bo "skoczki"
      przeskakują.Powodzenia w walce.Pa.
    • kinn26 Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce 21 lat temu
      JA ZALEWAŁAM WODA Z TYTONIEM Z PAPIEROSA ALBO FUSAMI Z KAWY,POMAGAŁO :)
    • Gość: ela Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce IP: *.bisztynek.sdi.tpnet.pl 21 lat temu
      Ja użyłam zaprawy do nasion, łyżka na 2 litry wody, podlałam raz i wystarczyło.
      Zaprawa nazywa się (moge pisać nieortograficznie) Marshal.
    • emma101 Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce 21 lat temu
      Jeśli podleważ kwiatki woda wlej tam do tej wody jeszcze sody
      oczyszczonej....bardzo pomaga....kwiatki sie nie zniszcza......robaczki znikna
      po 10 dniach.
    • izabelski podlej je ... 21 lat temu
      woda z plynem do mycia naczyn w proporcjii 1 lyzka na 1 l wody
      detergent zniszczy owady a kwiatkowi nic nie zrobi
    • Gość: gosc0 Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      a skad one sie biora? ja sie bardzo zdenerwowalam, nie moglam usunac i w koncu
      pozbylam sie kwiatka. kilka miesiecy spokoju i pojawily sie w dwoch innych, ale
      nie przenosza sie na pozostale. Jakies dziwne te robaczki...:-)
      • Gość: Rdza Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        Prawdopodobnie kupilas z ziemia. U mnie pojawily sie najpierw w hiacyncie po przesadzeniu (padl po pol roku). Drugi worek ziemi kupilam w tej samej kwiaciarni - teraz mam zarazonego fiolka. W dracenie zauwazylam kilka dni po dosypaniu ziemi z tej samej torebki. Sprobuj przesuszyc kwiatka, choc na mojego hiacynta to nie podzialalo.
    • Gość: kwiaciara białe skaczące robaczki IP: *.gdansk.vectranet.pl 11 lat temu
      kupiłam w kwiaciarni worek ziemi poprzesadzałam wszystkie kwiaty w domu albo podosypywałam im ziemi i teraz wszystkie są z tymi małymi wrednymi robakami. Nie widzę aby kwiaty więdły albo były w złej formie ale robaki są irytujące... jak się tego pozbyć?
    • Gość: gosc białe robaczki IP: *.play-internet.pl 11 lat temu
      trzeba doniczkę wstawić do jakiegoś naczynia i zalać wodą, tak żeby kwiat "pływał". odczekać kilka minut i robaczki wypłyną wierzch wody. wylewamy i w razie potrzeby powtarzamy.

pozdrawiam :)
    • romanmar Re: Małe, białe, podskakujące robaczki w doniczce 8 lat temu
      Pozbyłem się tych robaczków w bardzo prosty sposób: wstawiłem doniczkę do miski i wlewałem do doniczki ciepłą wodę tak długo, aż zaczęła ciepła woda wypływać dołem. temperatura wody około 40°C, robaczki tej temperatury nie wytrzymują a roślinki są chyba ciepłolubne, bi nic im nie zaszkodziło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka