Dodaj do ulubionych

Laserowa korekcja wzroku

IP: *.c157.petrotel.pl 21 lat temu
Nie polecam Wam laserowej korekcji wzroku, bo możecie wyjśc na tym tak jak
ja.Miałam krótkowzroczność /-4,5/ a mam obecnie krótkowzroczność /około -1 /
i podobny astygmatyzm , do tego ból oka z powodu pozostawionego nabłonka na
rogówce.! Widzę podwójnie i bez ostrości, za to z promieniami.... Teraz w
Warszawie próbuja mi pomóc, ale czy faktycznie tak bedzie? Boje sie okropnie!
Nosiłam wiele lat soczewki i było fajnie, co mnie podkusiło udać sie do
Łodzi, nie wiem naprawde...
Obserwuj wątek
    • begietka Re: Laserowa korekcja wzroku 21 lat temu
      Też jestem z Łodzi i za dwa lata mój syn ma mieć laserową korektę, proszę
      powiedz, gdzie to robiłaś??????
      • daisy2005 Re: Laserowa korekcja wzroku 21 lat temu
        W centrum Łodzi.Pewnie juz wiesz gdzie. Niedaleko dworca Fabrycznego...
        • Gość: mario Re: Laserowa korekcja wzroku-warto ryzykowac IP: *.nott.cable.ntl.com 20 lat temu
          Mam jedynie astygmatyzm mieszany i planuje zrobic sobie operazje w klinice w
          Gdansku czy jest moze ktos kto mial ta sama wade lub robil operacje w
          Gdansku ..prosze o odpowiedz
        • julia_4 Re: Laserowa korekcja wzroku 17 lat temu
          Wszystkich zainteresowanych laserową korekcją wzroku muszę zmartwić. To nie jest
          bezpieczny zabieg !!!!! Przeczytajcie proszę artykuł Gazety Wyborczej
          pt."Pechowa operacja w Intermedice?" miasta.gazeta.pl/poznan/1,36037,4220416.html
          • Gość: Martha Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.ssp.dialog.net.pl 17 lat temu
            A ja niczego nie żałuję! Warto było!
            • Gość: Ana Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 195.205.202.* 17 lat temu
              CześćMartha:-)gdzie robiłaś tą korekcje i ile to kosztowało?
              Pozdrawiam
          • Gość: marcjana Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 212.87.25.* 17 lat temu
            nie ma bezpiecznych zabiegów, każdy zabieg robisz na własne ryzyko
            wiec nie gadaj głupot. A jak ktoś wybiera beznajdziejną klinike, bo
            mu kasy szkoda to co zrobić. Ja ide w sierpniu na zabieg i co ma być
            to będzie.
          • Gość: gosc Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.olsztyn.mm.pl 13 lat temu
            każdy zabieg i operacja niesie za sobą ryzyko, to normalne w końcu to ingerencja laserowa w oko, ale medycyna idzie do przodu, sa coraz nowsze metody/techniki pomocy w róznychschorzeniach i wadach, nie można odradzać korekty na podstawie małego % nieudanych zabiegów, wiadomo kazdy organizm jest inny, inaczej zareaguje. Najwazniejsze wybrac dobrą klinikę. Ja mialam korektę 2 lata temu z -4,0 mam jakies niewielkie resztki ok 0,25. Robiłam oba oczy od razu. Jedno wygoiło się baardzo szybko ok tygodnia i bylo super, z drugim meczylam sie ok miesiaca, mialam dosc duży krwiak, oko podsychało, byl stan zapalny. Dlaczego jedno oko wyszlo super, a drugie nie? To kwestia organizmu! Przeciez robil to ten sam lekarz. Teraz jestem super zadowolona, lekarze od razu zastosowali leczenie, szybko objawy suchosci ustapily, oczy sie wygoiły. Teraz uprawiam sporty, nurkuje, ćwiczę i jest super, w ogole zapomnialam co to są okulary i soczewki, ktore wiecznie mi podsychaly, mialam problemy z suchoscia oczy, sklejały sie itd. W ogole jak sobie przypomne jak sie meczyla, to tylko załuje ze poddalam sie korekcie tak późno! POLECAM GORĄCO, tylko nie patrzcie na tanie chwyty i promocje, wybierzeci dobrą sprawdzona klinikę z dobrymi opiniami, nie warto oszczedzac na wzroku.
            • bartek_44 Re: Laserowa korekcja wzroku 13 lat temu
              Nie warto oszczędzać na wzroku, warto oszczędzać wzrok.
              I oszczędzać na zabieg. U mnie było podobnie - po zabiegu jakieś małe niedogodności, ale pod pełną kontrolą. I podstawa - stosowałem się do zaleceń pani Doktor. Organizm nie protestował zbytnio przed ograniczeniami. Za to teraz nie ograniczają mnie okulary. Czyli - też polecam.
      • Gość: odradzam Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        tym ,którzy mają wątpliwości czy poddać się laserowej korekcji wzroku radzę
        odwiedzić forum na stronie www.oko człowieka.pl,jest tam rzeczowe ostrzeżenie
        przed takimi zabiegami napisane przez osobę zajmującą się zawodowo osobami
        poszkodowanymi przez te zabiegi ,ja także ostrzegam poniewaz łatwo można się
        unieszczęśliwić na całe życie ,tym poszkodowanym jestem także ja mimo że
        zaufałem lekarzowi,wzrok to nie tylko dioptrie,po tych zabiegach powstaje
        szereg wad i niedociągnięć,tylko nielicznym tak naprawdę udaje się pozbyć
        okularów,tak naprawdę wiekszość ma do końca życia różne komplikacje i trudno
        jest pózniej skorygować ,obecnie chciałbym już tylko dobrze widzieć w okularach
        czy bez ,odradzam klinikę gierkowej w Katowicach ,tam jest wiele nieudanych
        zabiegów-istny kombinat kalek ,ale cóż dla nich liczą się pieniądze a nie ludzie
        • mery36 Re: Laserowa korekcja wzroku 21 lat temu
          Witam ,chyba jesteś jakims wyjątkiem ,jeżdziłam do nich przez 3 lata i nie
          spodkałam sie żeby ktoś był po laserze kaleką ,każda operacja jest obarczona
          pewnym ryzykiem ,ale wypisywanie że to wylęgarnia kalek to moim skromnym
          zdaniem jest przesadą także to że liczy sie tylko kasa ,żaden szanujący sie
          lekarz nie podejmnie sie tam zabiegu bez badan specjalistycznych ,które
          kwalifikuja pacjenta do zabiegu ,więc kto odpadnie w przedbiegach nie płaci
          przecież za zabieg
        • Gość: MONIKA Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 21 lat temu
          Lasik piękna sprawa jeśli obejdzie sie bez komplikacji ja niestety nie miałam
          tego szczęsia!Męcze sie juz od 2 miesięcy!Kilka dni po zabiegu leżałam w
          szpitalu :obusstronne zapalenie rogówki na jedno oko prawie nic nie widziałam!
          Zapalenie wyleczono ale okazało sie że mam pozostawione złuszczone komórki
          nabłonka pod rogówka i trzeba było podnieść znowu rogówke aby je usunąć!Teraz
          odczuwam ból a widzenie jest zamglone!Co mnie jeszcze czeka?Nie wiem aż boje
          sie myśleć ale przecież sama zgotowałam sobie ten los!Poszukaje dobrego
          specjalisty który zajmuje sie takimi powikłaniami jesli ktoś zna takiego prosze
          niech umiesci jakies informacje!błagam o pomoc
          • zoltar70 Re: Laserowa korekcja wzroku 20 lat temu
            Gdzie miałaś przeprowadzany zabieg ?
          • Gość: mirowilku@wp.pl Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.subscribers.sferia.net 18 lat temu
            jestem po lasiku miałem wade plus 3,5 i 2.5 drioptri teraz ma 0 i 0
            piekna sprawa ból był przez 2 tygodnie po zabiegu teraz jest ok
            widze tesz dobrze polecam
          • Gość: Renata Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 91.109.155.* 18 lat temu
            dzień dobry,
            ja tez lezalam w szpitalu 2 tyg po zabiegu . Koszmar, czy zaglada
            tu Pani?
        • Gość: Kala Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.cadm.polsl.gliwice.pl 21 lat temu
          napisz porpawnie adres tej storny
        • Gość: ania Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
          2 mce temu mialam operacje. Moja wada przed zabiegiem: oko prawe - 2,75 i oko
          lewe - 2,25
          5 tyg po zabiegu: oko prawe + 0,7 i oko lewe 0,0
          8 tyg po zabiegu: oko prawe + 1,0 i oko lewe + 0,7 do tego nadal mam mgle na
          oczach. Ale najbardziej martwi mnie co innego: lewe oko caly czas mnie
          pobolewa, szczypie czy jakkolwiek to nazwac...
          Blagam, niech ktos mnie owieci, bo lekarz bagatelizuje sprawe.
          Dlaczego te + sie wciaz powiekszaja? dlaczego mnie BOLI jedno oko?
            a nie wpadłaś na to żeby zapytać lekaża a nie ludzi na forum? jak
            się robi operacje w porządnych klinikach to masz gwarancje ze za
            darmo zrobią Ci dodatkową korekcję w razie gdyby nie cała wada
            zostałą usunięta za pierwszym razem
        • Gość: aska Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
          jak mozesz odpisz mi na maila..chcialabymm cos wiecej dowiedziec sie o laserowym badaniu asiek950@wp.pl
        • Gość: wasyl Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18 lat temu
          co wy ku.. pie..cie przez to straciłem wzrok nic nie widze
          klinika w gdansku jest nic nie warta idzicie a zobaczycie nie
          będziecie na oczy
          widziec !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: jeszcze przed Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.access.uk.tiscali.com 17 lat temu
            Jak nie widzisz to skąd wiesz co ludzie tu piszą;))))
        • Gość: Dagna Re: Moja córka miała w tej klinice robiony zabieg, IP: *.59.jawnet.pl 18 lat temu
          prawie rok temu. Jak narazie jest zadowolona, nic się jej nie dzieje. Rozmawiała
          w klinice z osobami, które miały wczesniej zabieg i tez były zadowolone. Ją
          lekarz tez uprzedzał o mozliwych powikłaniach, bo to jednak poważny zabieg i
          powazna decyzja. Ale nigdy nie wiadomo jaki będzie efekt końcowy, bo kazdy ma
          inny organizm.
        • Gość: mala Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.magma-net.pl 18 lat temu
          www.okoczlowieka.pl...chetnie bym sobie poczytala tylko szkoda ze taka strona
          nie istnieje:(
        • Gość: Łukasz Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 62.108.186.* 17 lat temu
          !!! Serdecznie polecam www.oko.info.pl
          • darekdvd Re: Laserowa korekcja wzroku 4 lata temu
            Ja cały czas się zastanawiam :) zabieg mam na początku kwietnia w OPTEGRZE w Warszawie. Obawy to wiek. Mam 57l
        • Gość: Aga Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.adsl.inetia.pl 17 lat temu
          Dobrze, ze tych wszytskch artykulo nie czytalam przed zabiegiem. Swoj odbylam w
          Gdansku w 2007r i wszytko bylo ok po 3 tygodniach i az do dzis ( z -7,5 zeszlo
          do 0), wiec ja bym wszystkim polecala, pewnie nieudane zabiegi to 1%, ale
          poczytam jeszcze, bo moja siostra tez chce taki odbyc.
          • Gość: Bozena Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.nycmny.fios.verizon.net 17 lat temu
            5 marca miala zabieg na lewe oko/-8,0/ w USA w Nowym Jorku.Szkoda
            jednak ze nie czytalam wczesniej tych wpisow .Naleze do grupy tego
            1% z powiklaniami/nawrot efektu
            zabiegu,astygmatyzm,dyskomfort /drapanie jak przy szkle
            kontaktowym.Powtorna korekta i owszem likwidacja
            astygmatyzmu,chwilowa poprawa widzenia i juz stwierdzam ,ze
            pogorszenie widzenia wiec znow regresja.Ogolnie zalamka .20 marca
            mam wizyte u okulisty zobaczymy co dalej.Odezwe sie po. Ryzyko jest
            ale mimo wszystko duzo ludzi cieszy sie odzyskanym wzrokiem.
            • Gość: kasia Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.chello.pl 17 lat temu
              Bożeno, napisz gdzie robiłaś zabieg w NY. Planuję odbyć swój zabieg w lipcu,
              byłam już na badaniach w Park Ave Laser Vison u Dr. Chynn, który szczyci się
              nieposzlakowaną opinią i podobno nigdy nie miał 'malpractice' czyli nieudanej
              operacji. Kwalifikuję się do LASEK, mimo, że mam wadę -6,5 D i jeszcze 0,5 cyl,
              w Gdańsku powiedziano mi, że taką wadę mogą zoperować tylko LASIK. Czytam dużo
              na temat ewentualnych przeciwwskazań i dramatycznych skutków operacji,
              najczęściej wynikają one ze złego pomiaru wady. Klinika, do której chce się udać
              wykonuje przed zabiegiem dokładny pomiar oka - WaveScan, używając technologii
              CustomVue WaveFront, który ma być idealnym skanem oka odwzorowującym nawet
              najmniejsze nierówności. Mimo tego, ciągle obawiam się, że coś może pójść nie
              tak. Bardzo proszę o odpowiedz....
              • Gość: Mia Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.chello.pl 16 lat temu
                Advanced CustomVue z diagnostyką Wavescan Wavefront jest toć dostępne w Polsce w
                dwóch ośrodkach.. m.in laserowa korekcja wzroku
                w Sopocie, gdzie sama byłam.
                • mery13131 Re: Laserowa korekcja wzroku 16 lat temu
                  witaj właśnie czytałam o tej metodzie i jestem ciekawa czy możesz powiedzieć coś więcej czy przeszłaś zabieg ta metodą jakie masz powikłania????czy opieka i specjaliści są odpowiedzialni i podchodzą profesjonalnie do zabiegów i pacjenta? ogólnie prosiłabym abyś wszystko napisała jeśli znajdziesz chwilkę czasu gdyż zastanawiam się nad wybraniem tej kliniki. Z góry serdecznie ci dziękuję
        • Gość: gdynianin Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.gdynia.mm.pl 17 lat temu
          to jakie jest ryzyko w dużej mieże zależy od tego kto i gdzie będzie ci przeprowadzać tą operację, mój kolega miał całkim zagmatwaną wadę wzroku (krótkowzroczność + astygmatyzm) wolał nie ryzykować bo wiedział czym ryzykowanie może sie skończyć i zrobił sobie tą operację w norweskiej klinice. efekty świetne nic go nie bolało, widzi wszystko, żadnych powikłań
          • Gość: ogórek Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.adsl.inetia.pl 17 lat temu
            Ja nie wiem czy jest sens wyjeżdżać aż za granicę, żeby sobie zrobić korekcję
            wzroku. U nas jest kilka autorytetów w dziedzinie okulistyki, którzy zajmują się
            m.in. takimi zabiegami. Nie jesteśmy w tyle w tym temacie,przynajmniej nie w tej
            dziedzinie. Podejrzewam, że u nas zrobiliby to równie dobrze i co najważniejsze
            taniej.
            • chemicznybrat Re: Laserowa korekcja wzroku 17 lat temu
              Myślę Ogórku, że masz racje. Za granicą mają taki sam sprzęt, a fachowców na
              poziomie naszych. No ale jeśli ktoś chce płacić dwa-trzy razy tyle to jego
              wolny wybór :P
              • Gość: Olathecatgirl Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.nplay.net.pl 17 lat temu
                Też mi się wydaje, że to bez sensu latać kilka tysięcy kilometrów, wydawać
                drugie tyle pieniędzy na samą podróż i mieszkanie kiedy można zrobić to na
                miejscu. Jest w Polsce kilka ośrodków i na dobrą sprawę z każdego miejsca w
                kraju jest pewnie max. 250km to takiego gabinetu. No chyba, że ktoś mieszka w
                Stanach.
                • Gość: ogórek Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.adsl.inetia.pl 17 lat temu
                  Tym bardziej, że u nas w Polsce mają taki sam sprzęt, tych samych firm i takiej samej klasy, a nasi lekarze szkolili się właśnie za granicą.
                  • Gość: sza Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
                    Te kliniki, które liczą się na polskim rynku pracują na laserze Mel-80 i ten
                    sprzęt można kupić jedynie w Stanach lub w Kanadzie. Dlatego co racja to racje,
                    że jeśli chodzi o sprzęt to nie odbiegamy od światowych standardów.
                    • Gość: szymon Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 195.117.123.* 17 lat temu
                      W chorzowie w Weiss Klinik pracują na sprzęcie Carl Zeiss Mel 80 i
                      jest to jedyny ośrodek na śląsku który go posiada ... Jakość leczenia
                      w tej klinice jest naprawdę wysoka. Osobiście miałem robiony zabieg
                      metodą epi-lasik i jestem zadowolony , zero komplikacji . Lekarze jacy
                      operują mają duże doświadczenie w tym . Naprawdę Polecam . Podaje ich
                      stronę www.Weiss Klinik.pl
          • Gość: miro Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.dbd-ipconnect.net 17 lat temu
            Witam,czy możesz mi podać adres tej kliniki, najlepiej na maila:
            mike73@onet.eu
            • Gość: bartek23 Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.146.1.118.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17 lat temu
              masz tu www.weissklinik.pl polecam !
              • Gość: piter25 Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.146.198.230.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17 lat temu
                Siema, jestem po zabiegu laserowej i jestem mega zadowolony :)
                korygowałem sobie wadę -3,75 i 4,50 teraz mam 0 :) ogólnie przed zabiegiem
                troche sie stresowałem bo czytałem opinie na ten temat gdzie ludzie pisali
                ze jest to nie fajny zabieg i wgole , a wcale tak nie jest ! rozmawiałem z
                dr. na ten temat i mówiła mi że ludzie którzy są niezadowoleni, przewaznie
                operowali sie w szpitalach w których pracuje sie na starym sprzęcie a tu
                duze ma znaczenie na jakim sie pracuje :) ja byłem operowany w Weiss
                Klinik gdzie pracują na mel 80 Carl Zeiss i wynik rewelka !! Naprawdę
                polecam !!
                • Gość: przyszlypacjent Laserowa korekcja wzroku Weiss Klinik IP: *.146.198.230.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17 lat temu
                  Cześć,

Chciałem sobie zrobić zabieg laserowej korekcji wzroku w weiss klinik ,
                  czy ktoś z osób kóre miło tam zabieg może powiedzieć co sądzi na
                  temat tej kliniki ??? jak oceniają personel, sprzęt i całość ?? Z
                  góry dzieki
                  • Gość: kubaz Re: Laserowa korekcja wzroku Weiss Klinik IP: *.146.198.230.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17 lat temu
                    Hey , Ja miałem zabieg w tej klinice jakieś 2 miesiące temu !
                    korygowałem sobię -2,75 i -3,5 teraz mam 0 więc zostało osiągnięto to
                    co było zamierzane :) zero jakichkolwiek komplikacji , jedynie lekki
                    dyskomfort przez 2 dni miałem !! jężeli chodzi o sam szpital to
                    naprawdę polecam , widać że ludzie którzy tam pracują znają się na
                    rzeczy ! mają bardzo dobre podejście do pacjenta no i pracują na
                    najnowszym dostępnym sprzęcie Carl Zeiss Mel 80 .Naprawdę Warto !
                    • mary.austin Re: Laserowa korekcja wzroku Weiss Klinik 17 lat temu
                      Długo jeszcze będziesz tak sam ze sobą gadał na temat tej kliniki?
                      • Gość: Pawel Re: Laserowa korekcja wzroku Weiss Klinik IP: *.home.aster.pl 15 lat temu
                        HAHAHA
                  • Gość: Oleg Re: Laserowa korekcja wzroku Weiss Klinik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu
                    Miałem operację kilka miesięcy temu. Jestem bardzo zadowolony.
                    Wybrałem metodę Epi-Lasik, bo taka była mi polecona przez lekarza. W
                    sumie to co się dowiedziałem to Weissklinik ma jeden z
                    najnowoczesniejszych laserów w Europie (Zeiss Mel 80) oraz super
                    mikrokeratom (Moria).
                    Personel jest bardzo profesionalny i miły. Minusem jest lokalizacja.
                    Polecam.

Pozdrawiam

Oleg
                    • Gość: pabhlo Re: Laserowa korekcja wzroku Weiss Klinik IP: *.146.118.232.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17 lat temu
                      Ja tam miałem zabieg i ogolnie można powiedzieć ze jestem zadowolony , wada spadła mi z 3,25 do 0 ale mialem komplikacje małe , personel troche zakręcony a recepcjonistki mogłyby bardziej się uśmiechać , miałem wrażenie że robią to z przymusu a nie okłamujmy sie ten zabieg nie należy do tanich.
                      • mw10 Re: Laserowa korekcja wzroku Weiss Klinik 2 lata temu
                        Proszę Pana o odpowiedź jakie były komplikacje.Ja jestem 10dni od zabiegu metodą EBK i moim zdaniem nie widzę doskonale:(
                    • Gość: klose4 Re: Laserowa korekcja wzroku Weiss Klinik IP: *.adsl.inetia.pl 17 lat temu
                      I jak tu poważnie traktować wypowiedzi na temat weiss klinik skoro przeważnie
                      jedna i ta sama osoba zadaje sobie pytania i na nie odpowiada. Ktoś tej klinice
                      robi krecią robotę i bardzo średnią reklamę.
      • Gość: Agnieszka Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.citibank.com 21 lat temu
        Czy ktoś z Was korygował wzrok w Warszawie w Centrum Mikkrochirurgii Oka LASER
        (wczesniej byli na Boya teraz na Grzybowskiej) Jesli tak to z jakimi efektami
        • Gość: Tomasz Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.acn.waw.pl 18 lat temu
          Witam, jestem w trakcie oczekiwania na operację wady wzroku w tej
          klinice. Chciałbym się dowiedziec jakie są opinie o tej klinice, czy
          coś ci wiadomo na ten temat?

pozdrawiam
          Tomasz.K
            znam dwie osoby, które tam były na zabiegu jakoś 2 lata temu i do
            tej pory nie mają zadnych komplikacji i są bardzo zadowolone! Ja też
            się tam wybieram.
    • mery36 Re: Laserowa korekcja wzroku 21 lat temu
      Witam ,ja jestem 3 lata po laserku ,ale ja mam wszystko dobrze zrobione kiedyś
      miałam po -5 w każdym oku a dzisiaj po zero tylko że ja robiłam w klinice
      doktor Gierek w Katowicach, wielu znajomym okularnikom poleciłam i nikt nie ma
      takich problemów jak Ty
      • panzerwaffe mery36 21 lat temu
        mery36 napisała:

> Witam ,ja jestem 3 lata po laserku ,ale ja mam wszystko dobrze zrobione kiedyś
        > miałam po -5 w każdym oku a dzisiaj po zero tylko że ja robiłam w klinice
        > doktor Gierek w Katowicach, wielu znajomym okularnikom poleciłam i nikt nie ma
        > takich problemów jak Ty

mozesz napisac jaka metoda bylo robione ? i cos troche dokladniej jak dlugo
        trwalo gojenie (ile razy na dzien krople i co ile godzin)? jestem studentem i
        troche zakuwania jest - daloby sie zabrac do ksiazek w okolo poltora - 2
        miesiace po zabiegu ?
        • prus4k Re: mery36 21 lat temu
          z tego co wiem (studiuję optykę) to po lasiku lub laseku do książek wrócisz już w pełni po ok. tygodniu.
          • Gość: Boguś Re: mery36 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
            widzę, że tak naprawdę to nikt nie wie o co chodzi?
            po pierwsze fizyka: laserem korygujemy kształt soczewki czyli ogólnie zmieniamy
            jej ogniskową co nigdy nie da zwiększenia możliwości akomodacji czyli
            rozpiętości ostrego widzenia. Jedyna znana metoda na poprawę to ćwiczenia (np
            metoda Batesa)
            po drugie biologia: jest to działanie na naprawdę bardzo wrażliwym organie i
            wymaga super fachowca a i tak nie daje nigdy pełnej gwarancji sukcesu.
            Mój syn od małego miał szybko postępujące pogarszanie się wady wzroku,
            zastosowaliśmy metodę Batesa + dobre odżywianie, witaminy i mikroelementy
            dobrej jakości a efekt szok okulistki (b.dobrej zresztą) i do dziś zaledwie +1D
            (obecnie 25 lat)
            • Gość: Anka Re: mery36 IP: *.c158.petrotel.pl 21 lat temu
              Napisz coś o tej metodzie, bardzo jestem ciekawa.
              • Gość: Agata Re: mery36.......... 3 tyg po zabiegu IP: *.171.171.249.static.crowley.pl 18 lat temu
                Miałam zabieg 3 tyg, temu, wyglądało to tak, że nawkraplali mi
                kropli znieczulających po 30 minutach weszłam na zabieg, rozwierają
                oko takim czymś metalowym i przytrzymują gałkę oczną żeby nią nie
                poruszyć, wycinają kawałek nabłonka żeby dostać się do rogówki po
                czym poddają oko działaniu lasera przy mojej wadzie(-5) trwało to 40
                sekund później przykładają odcięty nabłonek nakładają soczewkę i
                puszczają do domu, niestety jak puszcza znieczulenie przez jakieś
                15h boli jak diabli, ale chyba warto pocierpieć, teraz przez 6 tyg
                musze unikac wysiłku fizycznego( moze peknac rogowka) i ok 3
                miesiace mam stosowac krople sterydowe, różnego rodzaju nawilżające
                i odbuduwujące nabłonek czy tam rogówkę już sama nie wiem :D
                narazie oszczędzam te oko, zasłaniam do pracy przy komputerze, do
                czytania, oglądania tv itp, ale generalnie widzę super, już 3 dni po
                zabiegu miałam kontrole i przeczytałam wszystko z tablic, przy czym
                przed zabiegiem nie byłam w stanie przeczytać pierwszego
                wiersza...jak dla mnie rewelacja, nic mnie nie szczypie, nie boli
                itp. w lutym idę na drugie, boję się bo jednak pierwsza noc jest
                straszna, ale da się przeżyć ;)
              widzę że ty też tak jakby nie wiesz o co chodzi. laserem nie koryguje się kształtu soczewki tylko krzywizne rogówki. całe oko ma około 60 dioptri z czego soczewka tylko 20. są ludzie który żyją bez soczewki. po drugie rzadko kiedy w młodym wieku (tak do 40) mamy problemy z akomodacją, która nie zależy od kształtu soczewki, ale od kondycji mięśni rzęskowych, a tych nie da się "ulepszyć". po trzecie jeśli według Ciebie korekcja ogniskowej nic nie da to zastanów się na jakiej zasadzie działają okulary.
                a tutaj link do stronki na której jest ta metoda opisana:
                www.oko.info.pl/index.php?body=1801
            • wieeewiora Re: mery36 do BOGUSIA 21 lat temu
              Proszę, napisz coś więcej o tej metodzie. Moje dziecko ma wysoką
              krótkowzroczność, chodzę na okrągło po okulistach, ale nikt o niej nie
              wspomniał. Jakich witamin i preparatów używasz? Proszę, odpisz. Pozdrówka
            • Gość: Zofia Re: mery36 IP: 218.106.117.* 20 lat temu
              krotkowzrocznosc
              czy moglaby Pani podac swoj adres emailowy
              Zofia
              • rkkrakow Re: mery36 20 lat temu
                no i wszystko jasne metoda Batesa i to na priv-sorry ale takie glupoty ludziom
                wciskac
            • Gość: \Tomek Re: mery36 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
              czesc moglbys napisac mi gdzie mogles zapoznac sie dokladnie z ta metoda
              czwiczen ,bede wdzieczne,ususfructus@wp.pl
            • Gość: gr Re: mery36 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
              laserem soczewke???
        • mery36 Re: mery36 21 lat temu
          Witam,zakuwać możesz,metoda jest dobierana bezpośrednioprzez lekarza ja miałam
          lasik to jest najpierw znieczulenie miejscowe potem wygodna kozetka i
          ,,zeskroganie ,,warstwy rogówki potem strumien laserku i po niecale15 min
          wymarsz z gabinetu ,ja leżałam dobe w szpitalu co1 godzinke maści i kropelki
          rano wymarsz do gabinetu odczyt literek i wypis do domciu ,teraz nie praktykuje
          sie doby w szpitalu tylko po zabiegu kierunek dom .Wiec musisz mieć obstawe żeby
          ciebie ktośodstawił do domu początkowo światło razi jak cholera wiec ciemne
          okulary polecane,krople potem daje sie wg zaleceń lekarza ja miałam do 5razy
          dziennie i maści 3 razy dziennie ale to korygują wizyty kolejne u lekarzy ja do
          pracy w chemii już wróciłam po 50 dniach od pierwszej operacji 1oka drugie
          miałam robione 1 miesiąc po pierwszym,z nudów w domu dziergałam na drutach więc
          możesz zakuwać nic nie szkodzi tylko zero papierosków bo dym szkodzi,początkowo
          jeżdziłam do katowic co 3 tygodnie potem 3 miesiące ,potem pol roku,rok i
          półtora wizyta i koniec zostały tylko sztuczne łzy do zakraplania ale to tylko
          jak siedze długo przed kompem, poród ciebie nie dotyczy wiec nie musisz sie
          chronić 6 miesiecy przed ciąża pa jakby co to pisz
          • panzerwaffe mery36 - jeszcze pare pytan 21 lat temu
            > ja leżałam dobe w szpitalu co1 godzinke maści i kropelki

przez jaki okres czasu stosowałaś te masci i krople ? wystarczylo te 50 dni i
            juz spokoj z zakraplaniem ?

jeszcze mam takie wątpliwości :

- po jakim czasie ustaje ten "światłowstręt" po zabiegu ?
            - czy ta wada przez jakis czas sie "stabilizuje" , czy od razu po zabiegu jest
            zero (akurat mam taka sama wade co Ty kiedys -5 i -5,5)
            - jak jest z tym efektem "halo" , tzn. widzeniem po zmroku swiatel ?
            - czy oczy przez jakis czas szybciej sie męczą ? (od wrzesnia / pazdziernika
            czeka mnie praca licencjacka)
            - czy w cene lasiku wliczona jest cena wszystkich kropel/masci , czy trzeba
            potem samemu je dokupic ?
            - jakie efekty uboczne odczuwalas po tym zabiegu ?
            - czy ten nacięty płatek rogówki po operacji trzyma sie "mocno" na swoim miejscu
            , czy latwo sie przemieszcza ?

juz na ten temat sie takich rzeczy naczytalem , ze sam nie wiem co robic

• mery36 Re: mery36 - jeszcze pare pytan 21 lat temu
              Witam,krople i maści stosowałam około 2 miesiecy potem były sukcesyjnie
              odstawiane przez lekarke,co do światłowstrętu ustępuje po paru dniach ,ale w
              lecie trwa dłużej ,wiadomo ostre słonce,do stobilizacji do pół roku masz pewność
              ,zresztą ja czytałam normalnie tablicetj normalna odległosć już 3 tydzień po nie
              miałam żadnego halo po mroku co do cen krople nie sa wliczane do zabiegu
              kosztuja średnio do 10 zł ,jednak starczaja na dość długo ,mnie wystarczały po
              2opakowania,płatek trzyma sie mocno,rano możesz mieć sklejone oczy tzw ropką ale
              po przemyciu rumianku sie odklejaja powieki, nie bój nic ja takiego miałam
              pietra że bede ślepa i inne głupoty przychodziły mi do głowy ale sie wziełam w
              garść i już mam to za sobą ,więć trzymam za ciebie kciuki.
              • Gość: ania kiedy po zabiegu stabilizuje sie widzenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
                jestem 5 tyg po zabiegu(wada -2,25 i -2,75 wiec nie jakos bardzo duza). Na
                jedno oko widze ok, ale drugim gorzej, co sprawia ze naprawde ciezko mi sie
                patrzy ze wzgledu na roznice w obu oczach. Do tego to slabsze oko caly
                czas "czuje". Oprocz tego jakos nie moge czytac, bo marze mi sie obraz. Czy
                ktos wie:
                - czy jest szansa ze widzenie jeszcze sie poprawi i ustabilizuje i bede lepiej
                widziec
                - czy rozmazany obraz przy czytaniu po takim czasie po zabiegu jest czyms "w
                miare normalnym" i minie
                Bardzo porsze o odpowiedz bo jestm gleboko zaniepokojona wynikiem zabiegu
                • Gość: kemasz Re: kiedy po zabiegu stabilizuje sie widzenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
                  hej napisz jak u ciebie i czy wzrok sie ustabilizowal, bo u mnie 3 dni po
                  zaboegu podobne sa relacje z czytaniem ,napisz prosze.pozdr
            • bea975 Re: mery36 - jeszcze pare pytan 21 lat temu
              Co do efektu "halo" to chyba zależy od oka. Ja miałam ten efekt przez kilka
              miesięcy, ale z czasem przeszło (jestem trzy lata po zabiegu).
              U mnie najbardziej dokuczliwym objawem było pękanie naczynek krwionośnych np.
              po długotrwałym przesiadywaniu przy komputerze. Po jakimś czasie też przeszło.
          • Gość: Aska Re: mery36 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
            siemka blagam Cie napisz o co chodzi z tą ciąże zabezpieczeniem 6 miessiecy
            przed.....napisz na maila jakbys mogla bede wdziecza ;-) asiek950@wp.pl
      • Gość: odradzam Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        nie wierzcie tej osobie ,która podaje że była u Gierkowej w Katowicach na
        zabiegu ,który odbył się bez ujemnych następstw ponieważ moze to być
        prawdopodobnie fałszywa relacja lub kryptoreklama skierowana na wyszukiwanie
        potencjalnych nieszczęsnych klientów tejże kliniki -www.oko człowieka
        • renate_s Polecam Katowice! 19 lat temu
          Mialam zabieg bez zadnych komplikacji.Teraz widze swietnie ..........i juz po
          prostu zapomnialam, ze kiedys mialam tak duuuuuzo na minusie.zadna
          kryptoreklama!!!!
          • Gość: Asia Re: Polecam Katowice! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
            odpisz mi na maila jakbys mogla....opowiedz o swojej wadzie i jak sie czulas po
            operacji..ciekawi mnie to bo chcualabym miec taka operacje...narazie mam 16 lat
            ale juz sie martwie....jak mozesz napisz...asiek950@wp.pl
            • Gość: Agniusia19 Re: Polecam Katowice! IP: *.146.133.129.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17 lat temu
              Cześć, Moja Mama miała wadę -3,25 i 0,5 zrobiła sobię operację na
              jedno oko metodą lasik , z tego co mi mówiła to jest bardzo
              zadowolona , nie miała komplikacji pooperacyjnych , wszytsko sie goiło
              bardzo dobrze , operowała się w weis klinik w chorzowie . bardzo sie
              jej podobało podejście personelu medycznego , był miły i uprzejmy .
              • Gość: luki30 Re: Polecam Katowice! IP: *.146.133.129.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17 lat temu
                Właśnie mam iść na badania Kkwa. za tydzień do tej kliniki ! Czy
                ktoś coś moze o niej powiedzieć ??
                • Gość: tomaszku Re: Polecam Katowice! IP: *.146.198.230.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17 lat temu
                  Hey, Z tego co słyszałem to klinika świadczy usługi na bardzo
                  wysokim poziomie , pracują na najnowszym dostępnym sprzęcie
                  okulistycznym ,czytałem na innym forum że jest to jedyny szpital na
                  śląsku kóry posiada tak nowej generacji laser do korekcji wady
                  wzroku , a wiadomo że przy tym zabiegu jest to bardzo ważne !! Też
                  gdzieś pisało że mają bardzo dobre podejście do pacjenta . Napisz
                  swoje uwagi jak już bedziesz po wizycie .

Pozdr.
        • Gość: Kasiaszaw Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 212.244.90.* 19 lat temu
          Miałam zabieg w Katowicach w maju 2004r. miałam -8,5 i -7,5. obecnie mam -0,25
          na jednym oku. jedyne uciążliwe pozostałości po zabiegu to oko bardziej
          wyczulone na światło słoneczne, tzn muszę częściej nosić okulary
          przeciwsłoneczne, ale nie jest to jakieś drastyczne. Oraz to, że oko mi się
          częściej wysusza i musze stosować krople do oczu. podejrzewam, zew to równiez
          wynik tego, ze pracuje ok 10-12g dziennie prze kompyterze. ogólnie jest bardzo
          zadowolona z zabiegu.
          • Gość: Aggggga Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
            Znajoma lat 47 miała dużą wadę wzroku, korekcję robila w Katowicach- super, zero
            komplikacji.
            Inna znajoma lat 32 nie ma wady wzroku, a oczy ma wyczulone na swiatło słoneczne.
            Ja mam 32 lata, -2,5 na obu oczach, w uzyciu i okulary i soczewki, nie mam
            nadwrażliwości na światło, a przez soczewki tez wysuszają mi się oczy.

Wniosek- dolegliwości zw. z oczami moze miec kazdy i juz.
            Tez mysle o laserze od kilku lat, ale ciągle się cykam. Co ciekawe 2 lata temu
            zrobiłam lipo-suction pośladkow i ud i w ogole sie nie bałam. Na marginesie-
            efekt super, polecam kazdemu:-)
      • Gość: ela Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.srg.vectranet.pl / 195.205.63.* 21 lat temu
        to straszne...
      • Gość: Iwona Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.cmbg.cable.ntl.com 18 lat temu
        Ja jestem 4 lata po zabiegu i też w Katowicach na ul Ceglanej i jestem bardzo
        zadowolona. Polecam każdemu tą klinikę
    • damatr Re: Laserowa korekcja wzroku 21 lat temu
      Czytałam w internecie,że po laserowej korekcji wzroku nie można przeprowadzać
      żadnych innych operacji okulistycznych np.katarakty czy też związanych z jaskrą.
      • Gość: Maciek Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu
        Nie jest to prawdą. Zaćmę można bez przeszkód operować, nieco inne jest wtedy
        jedynie wyliczenie mocy wszczepianej soczewki. Operacje jaskry również można
        przeprowadzać.
        • Gość: Irena Czy Ktos sie operowal po 60 roku zycia ?? IP: *.itcomp.pl 18 lat temu
          Mam pytanie jak w temacie. Czy w takim wieku jeszcze mozna i moze
          sie dobrze udac ??
    • Gość: Enapia Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.autocom.pl 21 lat temu
      Ja mialam -8 w jednym i drugim oku. Po korekcji rok temu ( w klinice
      Katowicach) mam -1. Jestem bardzo zadowolona i polecam
      • szeri38 Re: Laserowa korekcja wzroku 21 lat temu
        mam pytanie czy dziecko 13 lat ma wade plus 1,75 i 2,o czy mozna skorygowac
        laserem
        • panzerwaffe Re: Laserowa korekcja wzroku 21 lat temu
          z tego co czytalem , to galka oczna rosnie do 21 roku zycia i nie jest to
          zalecane . Zreszta to dopiero 13 lat i wada pewnie bedzie sie poglebiac , wiec
          zabieg nie ma sensu - bo potem co - kolejna poprawka ?
      • mmarta132 Re: Laserowa korekcja wzroku 21 lat temu
        a ile zapłaciłaś???
      • izka1151 Re: Laserowa korekcja wzroku 21 lat temu
        hej bylam w klinice w katowicach i tam zakwalifikowalam sie do operacji. tylko
        mam obawy co do tego efektu halo itp. moja wielkosc zrenic to 6.43 i 6.93 a
        moja wada to -7. czy jest ktos ko mial operacje przeprowadzona i mial
        podobne "wymiary". prosze o rade co mam robic bo juz nie wiem sama. w klinice
        powiedzieli ze na jedno oku moga byc potem refleksy ale po tym co tu czytam to
        jakos im nie wierze, zreszta powiedziali mi to dopiero po tym jak zapytalam sie
        o to sama, co wydaje sie troche dziwne. czekaam na jakas rade i w ogole na
        cokolwiek:)

• Gość: Betinka Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.ghnet.pl 21 lat temu
          Witam

Czytam własnie rozmowy na formum o korekcie laserowej wad wzroku. Ja właśnie
          się zdecydowałam na ten zabieg, ponieważ mam już dużą wadę wzroku, -7 na każdym
          oku. Ale jestem trochę zaniepokojona negatywnymi wypowiedziami na ten temat na
          forum. Czy mogłaby Pani odpisać jak się rozwiązała sprawa w Pani przypadku? Czy
          zdecydowała się Pani zaryzykować, czy jednak zrezygnowała? A może otrzymała
          Pani jakieś ważne wskazówki albo zalecenia od osób, które przeszły przez ten
          zabieg.

z góry dziękuję za odpowiedź
          Beata Trzcińska
        • pagraszka Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
          witam
          mam podobną sytuację. -7 dioptrii na obu oczach i szerokie zrenice -
          okolo 7 mm - nie zapamietałam dokladnych rozmiarów. I też w
          Katowicach jeden lekarz mi powiedział o wiecszornym rozszczepianiu
          światła - co mnie przeraziło. CZy ty już się dwoeidziałaś czegoś
          więcej? co robisz?
      • Gość: Betinka Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.ghnet.pl 21 lat temu
        Witam

Czytam własnie rozmowy na formum o korekcie laserowej wad wzroku. Ja właśnie
        się zdecydowałam na ten zabieg, ponieważ mam już dużą wadę wzroku, -7 na każdym
        oku. Wprawdzie jestem trochę zaniepokojona negatywnymi wypowiedziami na ten
        temat na forum, ale uważam, że bez ryzyka nic by człowiek nie mógł osiągnąć,
        więc chce spróbować. Czy mogłaby Pani podać jakieś namiary na lekarza, który
        przeprowadził ten zabieg szczęśliwie u Pani?

z góry dziękuję za odpowiedź
        Beata Trzcińska
      • lucy4u Re: Laserowa korekcja wzroku 21 lat temu
        Też słyszałam od znajomych ze ta klinika w Katowicach jest dobra. Sama zastanawiam sie nad korekcja laserem. A czy ktos wie jak to jest z porodem po korekcji laserowej(cesarka?????)
    • nikasob Re: Laserowa korekcja wzroku 21 lat temu
      Ja miałam lasek w Poznaniu, z -5 i -4,5 mam teraz (zabieg 2 lata temu) 0,0.
      Żadnych komplikacji. I szczerze polecam.
      Dzieciom nie powinno się robić zabiegów - dolna granica wieku to ok 21 lat,
      kiedy organizm już nie rośnie.
      • lucy4u poród po korekcji laserem 21 lat temu
        jak to jest z porodem po przebytej kiedys korekcjiwzroku laserem
        (tez cesarka??)
        • Gość: a Re: poród po korekcji laserem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21 lat temu
          Ja nie rodziłam ale pytałam lekarkę która robiła mi zabieg i ona twierdzi,że
          nie ma reguły bo zależy to od poziomu hormonów i grubości rogówki.Ale w
          większości przypadków podobno nie ma problemów. Miała jedną pacjentkę która
          przed porodem miała -5, a po urodzeniu 2 dzieci po 5 latach miała -1
          • Gość: Justyna Re: poród po korekcji laserem IP: 217.153.76.* 21 lat temu
            Dzieki, ja tez slyszalam o wplywie poziomu hormonow ale jak to sie ma do
            pogorszenia wzroku to nie za bardzo rozumiem. Ale moze znajde sie gronie tych
            ktore mialy szczescie. Pozdrawiam.
            • Gość: kinia Re: poród po korekcji laserem IP: *.xdsl.centertel.pl 18 lat temu
              jak to ma sie do hormonów to już ci tłumacze w czasie ciąży zmienia sie poziom
              hormonów odpowiedzialnych u twojego dziecka za widzenia co w związku idzie i u
              ciebie dla tego spotyka się przypadki kiedy kobietom rośnie stopa o jeden
              rozmiar buta więcej ze następuje wzbogacenie wartości odżywczych naskórka to
              również rozwój wielu hormonów jeden od drugiego zależny... proszę poczytajcie u
              źródeł bo opinie innych są nie jak do rzeczywistości
              1.każdy ma inny organizm
              2.zawsze jest ryzyko nawet jeśli to badanie kontrolne

do odważnych świat należy i optymistów.....
              • rtyy1 Re: poród po korekcji laserem 15 lat temu
                ja przed ciaża mialam -3,75 na obu oczach, po ciazy -2,75 i -2,5
                cuda, czy wplyw hormonow, ale.. to klejny dowód na to, ze warto byc kobieta ;)
      • Gość: prestige Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
        Mam pytanie gdzie w Poznaniu robiła Pani korekcję? Jaka klinika? Do Poznania
        mam najbliżej i też jestem osobiście tym zainteresowana.

Proszę o odpowiedź.
    • Gość: monilla Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      Czy ktoś miał może wykonywany zabieg przy dużej wadzie wzroku?
      Ja mam -11 D i nie wiem, czy przy takiej krótkowzroczności to w ogóle ma sens.
      Bo co za różnica, jeśli spadnie mi np. do -4?
      • panzerwaffe Re: Laserowa korekcja wzroku 21 lat temu
        Gość portalu: monilla napisał(a):

> Czy ktoś miał może wykonywany zabieg przy dużej wadzie wzroku?
        > Ja mam -11 D i nie wiem, czy przy takiej krótkowzroczności to w ogóle ma sens.
        > Bo co za różnica, jeśli spadnie mi np. do -4?

lasik mozna robic do minus iluś tam chyba -20 czy coś. A efekt zalezy chyba od
        tego ile rogówki bedzie mozna "zebrać". Jak masz "grubą" rogowke , to moze sie
        da zredukowac wade do zera - wyjdzie podczas badan kwalifikacyjnych przed zabiegiem
        • panzerwaffe update 21 lat temu
          zajrzalem do ulotki, ktorą dostalem od jedenej z klinik , co takie zabiegi
          oferują (dane dla jakiegos Lasera , ktory posiadaja a umozliwiajacego takie
          zabiegi):

Lasik:
          krotkowzrocznosc do -13
          nadzwzrocznosc do +4
          astygamtyzm do 6

PRK/LASEK:
          krotkozwrocznosc od -1,0 do -8,0
          nadwzrocznosc niewielkiego stopnia
          astygamtyzm do 2,5D

"mozliwosc przeprowadzenia pelnej korekcji uzalezniona jest od budowy oka -
          grubosci rogowki i promienia jej krzywizny".
          • perelka_4 Re: update 14 lat temu
            Ja słyszałam przynajmniej w klinice, w której byłam że od - 10 do +6, a później najwyżej soczewka fakijna, więc aż dziwne.
          • Gość: Wikul Re: update IP: *.aster.pl 14 lat temu
            Ale LASIKA już tam nie robią bo jednak stwierdzili że jest za duże ryzyko powikłań, więc pewnie stare info.
          • perelka_4 Re: update 14 lat temu
            A nie myślałeś o soczewce fakijnej? Byłeś w ogóle na konsultacjach?
        • mamuska85 Re: Laserowa korekcja wzroku 21 lat temu
          Wszystko zależy od grubości rogówki. Ja miałam -6.5 a teraz mam ok -0,5 bo
          więcej niedało się ściąć. Jestem zadowolona bo nie musze nosić okularów, które
          niedość ,że są bardzo drogie to bardzo ciężkie. Dla mnie miało by znaczenie
          nocić -11 czy -4.
          • Gość: momik Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.chello.pl 21 lat temu
            mialem lasek w warszawie -4 i -5. teraz (po 5 miesiacach) mam....
            nadwzrocznosc! - +0,75 w jednym i drugim oku oraz astygmatyzm. wzrok mi sie
            stale pogarsza (po operacji bylo 0,0). wystapily tez inne komplikacje: efekt
            halo,co w nocy uniemozliwia prowadzenie auta,zamglenie widzenia w dzien, suche
            oczy. Slowem - zabieg laserowy nie zawsze konczy sie tak dobrze, jak tu
            niektorzy opisuja.
            • Gość: LasikOK? Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
              Jestem 10 miesiecy po zabiegu. Z -4.5 D na lewym oku mam -0,75 a z -3,5 D na
              prawym mam niewiadomo co bo na refraktometrze wychodzi mi -0,25 a ja widze tak
              samo zle jak na lewym oku, przy czym nie udaje sie skorygowac 100% to zle
              widzenie zadnym szklem a w blizy widze duzo gorzej niz przed operacja.

Do tego wciaz efekt halo i rozszczepienia (takie gwiazdki sie robia od zrodla
              swiata). Pojutrze ide na zabieg dokorygowujacy lewe oko. Mam nadzieje ze mi sie
              od tego nie pogorszy.

• Gość: agata Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 80.48.245.* 21 lat temu
                jest wiele za i przeciw. Ja jestem okularnicą wada ( -8) mam 30 lat tzn.
                nachodziłam się po lekarzach i o dziwo nikt mi tej metody nie proponował. tzn.
                wiedziałam o niej z prasy i telewizji ale chyba nie ma wsród lekarzy
                jednoznaczności czy te zabiegi polecac czy nie.Jedo jest pewne te zabiegi
                przynajmniej w polsce wykonuje sie od kilku - kilkunastu lat i nie ma badań co
                do długofalowych skutków. Ja sam tez chciałam sie zaoperować ale mam gronkowca.
                Byla w klinice p.gierkowej i z powodu ogromnych kolejek nasłuchałam sie rożnych
                relacji złych i dobrych. To musi byc wybór każdego czlowieka oko to oko. Moim
                zdaniem to zabieg dla desperatów z dużymi wadami( - 8 i więcej ) którzy nie
                kupią sobie okularów które by nie wyglądały jak denka od butelek a ci z
                małaymi powinni zainwestowac w fajne okulary i cieszyc sie życiem.
                • Gość: m Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.euronet.net.pl 21 lat temu
                  mam wade -1,5 na każdym oku i niedługo skoncze 19 lat.przez ostatni rok wada ta
                  nie pogorszyla sie wiec czy jest mozliwosc ze jak za 2 lata staralabym sie
                  zrobić laserową korekcje wzroku to wada spadnie do 0,0 ???
                  • Gość: pacjent Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.kalisz.mm.pl 21 lat temu
                    wczoraj bylem w katowicach na badaniach kwalifikujacych na laser. I mimo ze mam
                    skonczone 21 lat, wada utrzymuje sie na jednym poziomie od dluzeszgo czasu tez
                    jakies -15 :/ to jednak nie kwalifikuje sie do zabiegu. Mam zrenice za duze.
                    Mozna wykonywac operacje przynajmniej w katowicach do zrenicy szerokosci 7
                    (chyba mm) ja mam 7,39 na jednym oku i 6,99 na drugim. Mam nadzieje ze ulepsza
                    ta metode ze wyeliminuja rozne powiklania i bedzie mozna ja wykonywac do
                    wiekszych wad i wiekszych zrenic.. chociaz nie rozumiem ludzi ktorzy maja -2 czy
                    -3 i ida na laser... gdybym ja tyle mial bylbym szczesliwy i nie myslal nawet o
                    laserze.. :)
                    • Gość: klosinska Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.chello.pl 21 lat temu
                      Czy mogłabym spytać jaki to ośrodek i jaki typ urzedzenia [lasera]. Mój chłopak
                      ma szer.źrenicy 8mm a został zakwalifikowany do operacji w klinice Mavit.
                        To klinika w Katowicach. Uzywaja laseru ekscymerowego, chyba do wszystkich tych
                        zabiegow jest wykorzystywany wlasnie ten laser. hmmm no moze go zakwalifikowali
                        bo ma mniejsza wade ? mi powiedzieli ze mogli by zrobic z taka zrenica jak mam
                        ale przy mniejszej wadzie..
                    • Gość: skrzat Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
                      własnie wróciłam z kliniki p. gierkowej w katowicach i pomimo dobrego ciśnienia
                      w gałce i odpowiedniej grubości rogówki również nie zostałam zakwalifikowana do
                      korekty wady wzroku właśnie przez zbyt szerokie źrenice (ponad 7 na oby dwa).
                      wyczytałam na którejś ze stron że wiekszość młodych osób (mam 21 lat) posiada
                      źrenice o szerokości 7-8 dopiero z wiekiem zmniejszają się one. poinformowano
                      mnie jednak że po miesiącu moge przyjść na powtórne badania i jeśli żrenice będą
                      mniejsze to mogą wykonać zabieg ale pani doktor ostrzegła mnie że i tak istnieje
                      duże ryzyko wystąpienia po korekcie tzw rozszczepienia światła w nocy
                    • Gość: Nieznajoma Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 88.220.79.* 18 lat temu
                      ja mam wade -1 i zle sie z tym czuje. Przez jakis czas nosiłam
                      okulary. Teraz zaczełam nosic soczewki. Ale mysle ze pojde na taki
                      zabieg. I nawet jak Pan pisze ze nie rozumie takich ludzi to
                      jednakze ja chce wyraznie widziec :) czy bym miala wade -15 czy -3.
                      • Gość: 5 lat po korekcji Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                        Jestem 5 lat po laserowej korekcji wzroku,metoda lasek, wada -6 i -10D, klinika
                        Medeor w Łodzi, dr Cichecka. Wzrok dziś mam sokoli, była to najlepsza decyzja w
                        moim życiu, choć przed zabiegiem bałam się strasznie.
                    • Gość: ana Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.147.175.136.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15 lat temu
                      Ja mam 30 lat, wadę -22 i żyję. Ukończyłam dzienne magisterium na kierunku ścisłym i studia podyplomowe na kolejnym (noszę soczewki kontaktowe, więc większość ludzi nie wie o wielkości mojej wady; ja się nie przyznaję do tego,jak jest duża). Jest ciężko, ale co nie dobija to wzmacnia. Głowa więc do góry.
                      • Gość: Daria Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.icpnet.pl 15 lat temu
                        Hej,
                        Już za kilka dni będą mi naprawiać oczy (mam nadzieję) za pomocą laserowej korekcji wzroku. Ogólnie moja wada przekracza spokojnie -5, więc trzeba działać. Zabieg będę miała w Lexummedica w Poznaniu, metodą LASIK. Mam nadzieję, że już niedługo opiszę Wam jak było, ale póki co może ktoś z Was też był na laserze w Lexum? Komuś z Was wystąpiły komplikacje po zabiegu? Ja zawsze miałam niestety skłonność do różnych zapaleń spojówek i podobnych, więc mam nadzieję, że niczego nie załapię w tym pierwszym miesiącu „po”. I najważniejsze – jak to jest z używaniem kompa po laserze? Po tych kilku dniach wracam do pracy i będę musiała z niego korzystać, może częste przerwy i okulary z antyrefleksem wystarczą?;)
                        • Gość: lusi Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 83.1.203.* 15 lat temu
                          Witaj.
                          Chciałam zapytać jak sie czujesz i widzisz po w/w. zabiegu ? Ja mam wyznaczoną operacje na
                          4 sierpnia br w tej samej klinice u dr B.Czarnoty.( metoda lasik) Bardzo się denerwuję.
                          Długo trwał powrót do normalności ? Czy teraz widzisz dobrze ? Czy zabieg jest bolesny ? Będę wdzięczna za udzielenie rad, wskazówek ,

Pozdrawiam .
                          • Gość: anitka Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 217.153.145.* 14 lat temu
                            Witam, znalazłam na forum, że poddała się Pani w Poznaniu zabiegowi korekty wzroku metodą Lasik. Moja wada przekracza -4 ale nie przekracza -5, dodatkowo mam astygmatyzm. Chce także się poddać zabiegowi w Pozaniu, więc mam do Pani kilka pytań. Czy mogłaby Pani opisać wrażania? czy miała Pani jakieś komplikacje (choć wiem, że to indywidualna sprawa i każdy inaczej reaguje)?Czy jest Pani zadowolona z opieki medycznej?

Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi :)
                            pozdawiam
                          • Gość: yankes Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.internetia.net.pl 14 lat temu
                            Miałem zabieg w Lexummedica dr. Ziemniak polecam, ale natomiast dr. M. Klepacki, który ma klinice w Bielsku-Białej odradzam, gosc sie nie zna na robocie, potrafi profesjonalnie pocieszyć itp. w moim przypadku zapomniał mi leku dodać i twierdził, ze wada sie poprawi itp. Czyli pozostała mi resztka na oku
                        • Gość: anita Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 217.153.145.* 14 lat temu
                          Witam, znalazłam na forum, że poddała się Pani w Poznaniu zabiegowi korekty wzroku metodą Lasik. Moja wada przekracza -4 ale nie przekracza -5, dodatkowo mam astygmatyzm. Chce także się poddać zabiegowi w Pozaniu, więc mam do Pani kilka pytań. Czy mogłaby Pani opisać wrażania? czy miała Pani jakieś komplikacje (choć wiem, że to indywidualna sprawa i każdy inaczej reaguje)?Czy jest Pani zadowolona z opieki medycznej?

Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi
                          Pozdrawiam
                      • Gość: contigo Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.dynamic.chello.pl 15 lat temu
                        Szacunek, gratulacje i podziękowanie za taką wypowiedź. To umocnienie wielkie.
                    • majamajkam Re: Laserowa korekcja wzroku 9 lat temu
                      Zbyt CIENKA ROGOWKA ..w jednym Oku,wada n.a. boy oczach -8 .cienka rogowka jest tylko troche za cienka I lekarz przepisal n.a. 3 miesiace Corneregel dla jej pogrubienia.
                      Czy ktos mial podobna sytuacje i czy udalo sie rzeczywiscie pogrubic troszke rogowke?
              • Gość: przemek Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.master.pl 17 lat temu
                ja mam to samo
              • Gość: gosia7401 Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14 lat temu
                Jak udała się operacja dekorygująca? jest już dobrze?
      • Gość: lisu Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.dynamic.chello.pl 13 lat temu
        Korekcja jest co prawda od - 10 do +6 ale możesz zapytać, a nie myślałaś o soczewce fakijnej?
    • ala361 Re: Laserowa korekcja wzroku 21 lat temu
      Kochani taka operacja to jak gra w ruletkę. Jeśli jesteś pechowcem tak jak ja,
      to lepiej daj sobie spokój.
      Bardzo się boję bo:
      - po 10 dniach noszenia soczewek korekcyjnych dostałam wirusowego zapalenia
      rogówki ( leczenie kilka miesiecy )
      - przy zwykłym leczeniu zęba, lekarz dając mi znieczulenie uszkodził naczynko i
      chodziłam z siną buzią 4 tygodnie (dodam,że świetny chirurg szczękowy )
      - i wiele innych "przypadków"
      Jak widzicie mam drobne obawy.............
      • Gość: daro Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.mtvk.pl 18 lat temu
        słuchajcie mam 23 lata i w tej chwili okulary -11 -12 z tym ze na prawym tam gdzie mam -12 widze na tablicy 3 moze 4 rzad wiec podejrzewam ze tam bedzie juz z -15 prawe oko mam slabsze ostatni raz u okulisty bylem dwa lata temu a przedostani 3 lata temu ogolnie tylko po zmiane okularów bo byly juz zniszcone albo poprostu za słabe strasznie boje sie okulisty jestem wrecz przerazony nie potrafie sie pogodzic zze swoja wada-nie chce byc inny chce robic wszytsko to co inni ludzie i w 99%mi sie to udaje pewnie dlatego ze wogole nie chodze do okulisty (ale moj wzrok strasznie na tym cierpi)i nie mysle o tym jednak dzisiaj po namowach mojej zony zadzwonilem do klinik w katowicach oczywiscie juz na poczatku mnie potraktowali jka jakiegos ćwoka przełanczali mnie chyba ze 4 razy chcaielm sie dowiedziec jak sie sprawy maja z ta operacją w sumie prze telefon nikt mi za bradzo nie pomogl dowiedzialem sie tylko ze na dole sa badania ogolne za darmo a na gorze jest badanie płatne czy sie kwalifikuje do zabiegu(ale babka powiedzial ze raczej sie nie kwalifikuje i ze wydam te 250 zł i bede zły itdstarsznie mnei takie podejście doluje)wiec mam metlik co zrobic i tak zaczolem sobie szukac po necie cos na temat tej mojej wady i trfiłem na to forum i spróbuje napsiac widze tu wiele wpisów ludzi ktorzy tez maj duz wade i DO WAS SIE ZWRACAM jak macie jakies informacje dlamnie co mam zrobic,do kogo sie zgłosci konkretne nazwisko lekarze ktory moze sie wami zajmowal i naprawde byl dobry chodzi mi w pierwszej kolejnosc o klinike w katowicach aha zapomnailem dodac okulary mam od chyba 4 roku zycia tak do 15 roku zycia chodzilem na badania a wieku 10 lat mialem operacje opasywanie siatkówki wszytsko to bylo w klinice w katowicach po 15 roku zycia czyli osatnie 8 lat bylem u okulisty ze 3 razy zawsze na zmiane szkieł
        wiem ze po ostaniej aferze duzo sie tam zminilo ale mysle ze sa jeszce jacys dobrzy okulisci i moze wy ich znacie ja na prawe oko widze fatalnie i poprostu bylbym skłony zaryzykowac i poddac sie zabiegowi nawet jakby byl bardzo ryzykowny moze ktos tez byl w takiej sytuacji(wogole czy jakis lekarz sie na takie cos zgodzi i czy wogole takie cos ma jakas szanse powodzenia) wiec niech napisze domnie na meila
        dsobek@interia.pl

bardzo dziekuje za wszelkiego rodzaju informacj
        strasznie mi bylo ciezko dzis tam zadzwonic i napisac na forum
    • ewulka3 Re: Laserowa korekcja wzroku - koszty? 21 lat temu
      Jakie są wogóle koszty takiego zabiegu?
      • Gość: agata Re: Laserowa korekcja wzroku - koszty? IP: 80.48.245.* 21 lat temu
        najtaniej tam
        www.kli-okul.katowice.pl/hatemele/uslugiambulatoryjne/usluambu.html
    • Gość: Hesia Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21 lat temu
      Czesc,
      Wrocilam wlasnie od okulisty i prawie sie poplakalam, mam juz serdecznie dosyc
      tej swojej wady,prawde mowiac zyc sie odechciewa. Chodze w okularach chyba od 5
      roku zycia, a wzrok pogarsza mi sie z kazdym rokiem i nikt nic na to nie moze
      poradzic. Wade mam ogromna, a mam dopiero 18 lat wiec pewnie na tym sie nie
      skonczy - dzisiejsze badanie zakonczylo sie jak zwykle recepta na nowe szkla,
      mam teraz nosic -13,5 na lewe oko - 14,0 na prawe - o cala dioptrie wiecej niz
      rok temu. Znowu czeka mnie koszmar zakupu okularow (bo jak tu wybrac okulary jak
      bez nich widzi sie tylko kolory i plamy)
      Jak wy sobie z tym wszystkim radzicie ?
      • Gość: pacjent Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.kalisz.mm.pl 21 lat temu
        mam podobna wade, jednak ostatnio wada bardzo malo sie poglebia. Przez ostatnie
        3 lata nie zmienialem okularow. Jednak jak mialem jakies 12 lat wada bardzo
        postepowala, wtedy rodzice zaczeli sie bardziej rozgladac bo okulista
        przepisywal tylko mocniejsze szkla. I tak trafilem do kliniki w Katowicach. I
        jak mialem 12 lat mialem operacje opasania oka czy jakos tak to sie nazywa od
        tego czasu wada prawie stanela w miejscu przez kilka lat skoczylo moze -2D a
        wczesniej potrafilo rosnac o tyle w ciagu roku... Sprobuj dowiedziec sie o cos
        takiego. Chociaz jak masz juz 18 lat to pewnie oko i tak niedlugo przestanie
        rosnac i wada powinna sie w miare unormowac.. Trzymaj sie.
        • Gość: emi Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.gprs.plus.pl 18 lat temu
          ten zabieg o którym mówisz to skleroplastyka- ja ją miłam jak miałam
          15 lat(teraz mam 23), niektórym oko przestaje sie "wydłużać" a
          niektórym nie. ja niestety nie miałam tego szczęscia. obecnie mam na
          nieszczęsne prawe oko-11 a na lewe -5 (czyli o połowe mniej).
          jednakze przez te wszystkie lata nie miałam jakis szczególnych
          pretensji do losu że "czemu właśnie akurat ja???". jest mi dobrze-
          nosze soczewki i jestem szczęśliwa:)"tylko czasami wieczorami gdy
          soczewki wędróją do pudełeczka przypominam sobie jak bardzo moje
          zycie uzależnione jest od tych malutkich miękkich soczewek....
          • Gość: MARIA KOŚCIŃSKA Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.adsl.inetia.pl 15 lat temu
            WITAM CIEPLUTKO JA MAM WADĘ KRÓRKOWZROCZNOŚĆ -13 I -14 MAM TEŻ JASKRĘ OBU OCZU I ZMIANY ZWYRODNIENIOWE SIADKÓWEK MI JEDYNIE POMAGAJĄ KROPLÓWKI TRENTAL SĄ TO WITAMINY ODŻYWCZE ŻEBY DOŻYWIĆ MOJE OCZY NAWET NIC SIĘ NIE DA ZROBIĆ OPERACYJNIE BO BY MOGŁA SIĘ NIE UDDAĆ CO PÓŁ ROKU JESTEM W SZPITALU W JURASZU NA KROPLÓWKACH TRENTAL I NAPRAWDĘ LEPIEJ CZUJE SIĘ PO TYCH KROPLÓWKACH NIE POPRAWIA TO WIDZIENIA ALE CZUJE ŻE MOJE OCZY SĄ DOŻYWIONE I WZMOCNIONE I TAK SZYPKO SIĘ NIE MĘCZĄ POZDRAWIAM CIEPLUTKO
      • Gość: Monia Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.mps.com.pl / *.mps.com.pl 21 lat temu
        Najlepsza rada na okulary - soczewski, mam wadę -10 i noszę soczewski miękkie,
        moja młodsza siostra nosi twarde, przy nich wada pogłębia się trochę wolniej,
        dlatego lepiej je nosić gdy oko rośnie, ja juz jestem na nie za stara (24
        lata), ale siostra jest zadowolona. Pozdrawiam
        • Gość: witam Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.mtvk.pl 18 lat temu
          słuchajcie mam 23 lata i w tej chwili okulary -11 -12 z tym ze na prawym tam gdzie mam -12 widze na tablicy 3 moze 4 rzad wiec podejrzewam ze tam bedzie juz z -15 prawe oko mam slabsze ostatni raz u okulisty bylem dwa lata temu a przedostani 3 lata temu ogolnie tylko po zmiane okularów bo byly juz zniszcone albo poprostu za słabe strasznie boje sie okulisty jestem wrecz przerazony nie potrafie sie pogodzic zze swoja wada-nie chce byc inny chce robic wszytsko to co inni ludzie i w 99%mi sie to udaje pewnie dlatego ze wogole nie chodze do okulisty (ale moj wzrok strasznie na tym cierpi)i nie mysle o tym jednak dzisiaj po namowach mojej zony zadzwonilem do klinik w katowicach oczywiscie juz na poczatku mnie potraktowali jka jakiegos ćwoka przełanczali mnie chyba ze 4 razy chcaielm sie dowiedziec jak sie sprawy maja z ta operacją w sumie prze telefon nikt mi za bradzo nie pomogl dowiedzialem sie tylko ze na dole sa badania ogolne za darmo a na gorze jest badanie płatne czy sie kwalifikuje do zabiegu(ale babka powiedzial ze raczej sie nie kwalifikuje i ze wydam te 250 zł i bede zły itdstarsznie mnei takie podejście doluje)wiec mam metlik co zrobic i tak zaczolem sobie szukac po necie cos na temat tej mojej wady i trfiłem na to forum i spróbuje napsiac widze tu wiele wpisów ludzi ktorzy tez maj duz wade i DO WAS SIE ZWRACAM jak macie jakies informacje dlamnie co mam zrobic,do kogo sie zgłosci konkretne nazwisko lekarze ktory moze sie wami zajmowal i naprawde byl dobry chodzi mi w pierwszej kolejnosc o klinike w katowicach aha zapomnailem dodac okulary mam od chyba 4 roku zycia tak do 15 roku zycia chodzilem na badania a wieku 10 lat mialem operacje opasywanie siatkówki wszytsko to bylo w klinice w katowicach po 15 roku zycia czyli osatnie 8 lat bylem u okulisty ze 3 razy zawsze na zmiane szkieł
          wiem ze po ostaniej aferze duzo sie tam zminilo ale mysle ze sa jeszce jacys dobrzy okulisci i moze wy ich znacie ja na prawe oko widze fatalnie i poprostu bylbym skłony zaryzykowac i poddac sie zabiegowi nawet jakby byl bardzo ryzykowny moze ktos tez byl w takiej sytuacji(wogole czy jakis lekarz sie na takie cos zgodzi i czy wogole takie cos ma jakas szanse powodzenia) wiec niech napisze domnie na meila
          dsobek@interia.pl

bardzo dziekuje za wszelkiego rodzaju informacje
          strasznie mi bylo ciezko dzis tam zadzwonic i napisac na forum
      • Gość: emmm Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        Ja tez miałam takie okulary. Polecam soczewki - to zupełnie inne życie
      • Gość: Basia Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        Może warto pomyślec o ortosoczewkach-to jak szkło kontaktowe, ale nosicz je
        tylko w nocy, a z czasem w nocy 2-3 razy w tygodniu - śpisz a oko uzyskuje
        właściwy kształt. Szczegóły m.in. na www.oko.info.pl/
      • Gość: jarek34 Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
        mam 34 lata od 16 roku zycia nosze soczewki kontaktowe polecam mam wade -24,5
        na obydwoje oczu
        • Gość: lidia Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.lubin.dialog.net.pl 19 lat temu
          witam mam o 10driopti mniej od ciebie jajos sobie radze ale momentami ciezko
          zalezy ile widzisz w szklach jak mozesz radzic sobie w zyciu podziwiam cie pzr
          takiej wadzie poadrawiam
        • Gość: aska Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
          prosze odpisz do mnie na maila jak sobie radzisz z taka wada...nie boisz sie ?
          nie wiesz czy moze w Twoim przypadku operacje laserowe sa dobre ? asiek950@wp.pl
        • Gość: nowy gość Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
          wada -24,5 ...Mam pytanie-czy nosisz soczewki twarde,od kiedy,jak pogarszał się wzrok,czy maiłaś opasaną gałkę,czy soczewki spowolniły postępującą wadę,jak to przebiegało...?Jeśli możesz odpisać będę wdzięczna!!!
      • Gość: Myszka Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 19 lat temu
        Mam 29 lat i wadę wzroku -11. Od 10 lat nosze soczewki kontaktowe. Chwilami
        jest mi bardzo ciężko i wiem, że nikt z mojej rodziny i znajomych mnie nie
        rozumie. Radzę sobie chyba nieźle. Skończyłam 2 kierunki studiów z
        wyróżnieniem. W tym monencie robię studia podyplomowe, pracuję, mam chłopaka,
        podróżuję itd. Cieszę się że trafiłam na tę stronę, bo teraz wiem że są ludzie,
        którzy mają takie problemy jak ja. To mi pomogło. Może ja też pomogę komuś, bo
        jestem najlepszym przykładem na to że można dużo osiągnąć nawet z dużą wadą
        wzroku. Musimy być silni i nie załamywać się.
        • durmitor Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie 19 lat temu
          A ja mam EpiLasik w piatek, trzymajcie za mnie kciuki!
        • sens224 Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie 19 lat temu
          witam ja mam parwie 26 lat i tez raz w orku musze zmieniac na silniejsze
          soczewki o 1 nziej teraz mma gdzies -6 i -7 , ale wiem ze to glownie moja
          zasluga bo winny jest chyba komputer, i dlugie pzresiadywanie pzred nim a
          zaczelo sie w liceum od -0,5. Tez mysle o korekcie ale po tym co tu czytam boje
          sie jej bo skutki sa rozne. Jedyna droga to wyrzucc komputer ale jak to zrobic
          w dzisiejszym swiecie?. W kazdym razie Myszka masz racje, ja tez sie
          zalamywalam ze mam taka wade duze a widze ze sa ludzie ktorzy maja jeszcze
          wieksza:/, wiec ciezko tak ale nie zalamujmy sie.
        • Gość: Asia Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
          ja jestem zalamana....jestem mloda i juz mam wysoko wade....a dalej rosne i
          dalej sie poglebia wada...odpisz jak bedziesz miala czas asiek9502wp.pl
        • Gość: kamila22 Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
          Gratuluje. JA mam 22 lata i wade -7,5 i tak ja k Ty jest mi smutno
          bi nikt nie wie jak przez to czasami cierpie:( Jesli chcesz to
          napisz do mnie na emial karla86@onet.eu Bedziemy sie wspierac:)
      • Gość: Konrad Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.ghnet.pl 19 lat temu
        przy tak postępującej wadzie wzroku trzeba brać leki (witaminy) i
        zastrzyki cocarboksylaza i fibs (dawniej stosowano teraz może są
        nowsze)
      • Gość: Aska Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
        mam 16 lat i mam wade -8 dioprii tez jestem zalamana ...wada mi sie pogarsza z
        roku na rok...jestemy w tej samej sytuacji.napisz jak sobie radzisz na maila
        prosze asiek950@wp.pl
        • Gość: Myszka Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
          Wiem, że słowa: "nie martw się, będzie dobrze" zabrzmią w Twojej (a może w
          naszej) sytuacji trywialnie, ale nastawienie psychiczne jest naprawdę ważne.
          Wiem co czujesz. W tym roku skończę 30 lat. Moja wada to -11 dioptrii. Dopiero
          od 21 roku życia jest stabilna. Wiem co to znaczy po każdej wizycie u okulisty
          zmieniać okulary na silniejsze. Nie jesteś sama. Ja też to przerabiałam, Asiu.
        • Gość: dariusz Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.mtvk.pl 18 lat temu
          dsobek@interia.pl

bardzo dziekuje za wszelkiego rodzaju informacje
          strasznie mi bylo ciezko dzis tam zadzwonic i napisac na foru
      • Gość: Kamila22 Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
        Witaj! JA mam troche mniejsza wdae wzroku bo -7,5 ale tez zawsze po
        wizycie u okulisty jestem zalamana:( Podaje CI moj adres email:
        karla86@onet.eu JEsli chcesz to napisz, bedziemy sie razem wspierac.
      • Gość: Meme Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
        Nawet mi nie mów... Takie okulary brzmią jak WYROK - coś o tym wiem
        (-13, -12) :(((
        Zna ktoś sposób na cińkie szkła okularowe?
      • zoily Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie 14 lat temu
        jak sie masz dzis?mam obecnie taka sama wade jak ty.zatrzymała się?jesli tak to w jakim wieku bylas jak skonczyla rosnac?
      • Gość: xy Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.centertel.pl 12 lat temu
        Najlepiej wybierać okulary w soczewkach :). Wtedy widzisz jak wyglądają.
      • Gość: -13. -16 Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: 88.156.51.* 11 lat temu
        Zapytaj o zabieg o nazwie: skleroplastyka
      Chcialem sie dowiedziec jeszcze jednej rzeczy. Powiedziano mi ze nie kwalifikuje
      sie na laserowa korekcje, jednak wspomniano cos o mozliwosci wszczepienia
      soczewki, czy ktos wie na czym to ma polegac itp ? nie zglebialem za bardzo tego
      tematu i na konsultacji lekarz tez nic o tym nie powiedzial. Ale wczesniej w
      czasie badan jakas inna lekarka powiedziala ze mam za duze zrenice na laser ale
      zeby zrobic reszte badan itp bo moze znajdzie sie jakas inna metoda i tam cos
      wspomniala o wszczepieniu soczewki, jak ktos cos wie na ten temat niech napisze..
      • Gość: acia Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 217.96.23.* 20 lat temu
        mam dardzo wysoka wade -17D dlatego nie moge miec korekcji laserowej .w wawa
        znalazlam bardzo dobra prywatna klinike doradzono ni tak doszczepianie soczewki
        fakijnej zadieg polega na wprowadzeniu wewnaczgalkowo zwinietej soczewki .ale
        warunkiem musi byc stabilna wada musialam czekac caly rok aby sprawdzic czy
        wada sie nie poglebia i wykonac szereg badan np UBM=USG oka czekalam caly rok
        teraz sie okazalo ze takie zabiegi przerwano bo wszczepiane soczewki byly
        prawdopodobnie wadliwe i musze czekac az pojawia sie niowe soczewki a to
        napewno nie nastapi w tym roku i pewnie jeszcze raz bede musiala przejsc
        badania za ktore juz wydalam okolo 1ooo a sam zabieg kosztuje 7000
        • zoily Re: Laserowa korekcja wzroku 14 lat temu
          i jak,zrobilas zabieg?
      • sens224 Re: Laserowa korekcja wzroku 19 lat temu
        Gość portalu: pacjent napisał(a):

> Chcialem sie dowiedziec jeszcze jednej rzeczy. Powiedziano mi ze nie
        kwalifikuj
        > e
        > sie na laserowa korekcje, jednak wspomniano cos o mozliwosci wszczepienia
        > soczewki, czy ktos wie na czym to ma polegac itp ? nie zglebialem za bardzo
        teg
        > o
        > tematu i na konsultacji lekarz tez nic o tym nie powiedzial. Ale wczesniej w
        > czasie badan jakas inna lekarka powiedziala ze mam za duze zrenice na laser
        ale
        > zeby zrobic reszte badan itp bo moze znajdzie sie jakas inna metoda i tam cos
        > wspomniala o wszczepieniu soczewki, jak ktos cos wie na ten temat niech
        napisze
        > ..

witam
        tez slyszalam, czytalm w jakies gazecie sa to chyba jakies soczewki "fakijne"
        tak sie nazywaja i sie je wszczepia ale jest to operacja odwracalna, tez
        koryguja wzrok ale pisalo ze cene to 3500 - nie wiem moze za jedna:/
    • Gość: ania kiedy po zabiegu stabilizuje sie widzenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      ktos wie:
      widziec
      miare normalnym" i minie

ktos wie:
      widziec
      miare normalnym" i minie

• Gość: a Re: kiedy po zabiegu stabilizuje sie widzenie? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu
        rogowka "pracuje" podobno do okolo 3 mc po zabiegu. Jaka metoda mialas robione i
        gdzie ? i co mowi okulista ?
        • Gość: ania Re: kiedy po zabiegu stabilizuje sie widzenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
          zabieg byl w warszawie w szpitalu na szaserów. Zaniepokojona bylam poltora
          tygodnia temu u lekarza operujacego w innej klinice zeby uzyskac obiektywna
          ocene zabiegu. Wyszlo mi ok. 0,0 oko lewe i ok.+0,7 oko prawe (to moze sie
          jeszcze podobno nico zmienic). Pani doktor powiedziala ze zamglone widzenie
          lewym okiem jest wynikiem tego ze mam mgle (blizne) na tej czesci,
          ale "powinno" sie rozejsc. Okiem prawy widze w porzadku i ladnie sie goi.
          zastanawiam sie czy rzeczywiscie ta mgla zniknie i kiedy, bo juz prawie 2 mce
          po zabiegu. Mam juz niezla schize i niepokoje sie. Czy taka mgla (blizna) w
          polu widzenia zdarza sie czesto i jest normalan?
          • Gość: a Re: kiedy po zabiegu stabilizuje sie widzenie? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu
            >Czy taka mgla (blizna) w
            > polu widzenia zdarza sie czesto i jest normalan?

www.nowywzrok.pl/page/lasik_006.html :

Haze (pozabiegowe przymglenie rogówki)

Haze jest wywołane białkami kolagenowymi powstałymi na powierzchni rogówki po
            zabiegu. Niemal u każdego pacjenta powstaje śladowy haze, jest on niewidzialny
            gołym okiem i bardzo rzadko przeszkadza w widzeniu. Większość pacjentów nie
            zdaje sobie sprawy z obecności haze. Zwykle haze przejaśnia się samoistnie po
            kilku miesiącach od zabiegu. Poważne przypadki haze: 1 : 100 przy PRK, 1 ; 1000
            przy LASIK.

wyglada , ze za jakis czas powinno minac
            • Gość: ania Re: kiedy po zabiegu stabilizuje sie widzenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
              dziekuje za odpowiedz! na jednym oku niestety przeszkadza w widzeniu, ale
              goraco modle sie by minelo. pozdrawiam
      • szpek Re: kiedy po zabiegu stabilizuje sie widzenie? 7 lat temu
        Ja miałem wadę lewe oko +5 prawe +4,5 miałem astygmatyzm po korekcji w lewym oku teraz mam minusy dość mocne a w prawym oku Duży astygmatyzm a korekcję wzroku robiłem 17 listopada 2018 mam kontrole lekarz powiedział że jak nic się nie będzie zmieniać to będzie jeszcze raz robił najpierw jedno oko przerwa potem drugie.Nie wiem czy ryzykować żebym np. Po zabiegu nie stracił wzroku albo tragicznie widział
    • cesaria2 Re: Laserowa korekcja wzroku 21 lat temu
      A ja mialam laserowa korekcje wzroku rok temu i jestem zachwycona!! Mialam
      wade -2 , teraz po korekcji jest super, tzn. w dzien widze prawie idealnie, w
      nocy uzywam szkiel - 0,5 do telewizji i prowadzenia samochodu. Sam zabieg byl
      nieprzyjemny, ale trwal ok.20 minut, wiec da sie go przezyc. Po zabiegu
      modelowo wrocilam do zdrowia (niedyspozycja ok. 1 tygodnia) . Wszystkim
      niezdecydowanym polecam metode lasik, w poczekalni u mojego lekarza rozmawialam
      z wieloma osobami, wszyscy byl zadowoleni.
      • madzialena2 Re: Laserowa korekcja wzroku 21 lat temu
        Miałamlasik 3 tygodnie temu i jestem zadowolona, miałam wade -6,0 i w jednym
        oku astygmatyzm 2,5. Prawe oko jest ok. a to z astygmatyzmem mi cos zostało bo
        widze słabiej ale jeszcze nie chcą mi powiedzieć ile bo niby przez 3 m-ce wzrok
        sie stabilizuje.
        Ale wkapiam sobie tylko jedne kropelki dexamytrex a czytałam że inni wiecej a
        przede wszystkim sztuczne łzy!!
        Czy mam sama sobie kupić je i wklaplać??
      • zoltar70 Re: Laserowa korekcja wzroku 20 lat temu
        napisz gdzie robiony był zabieg
    • clio03 Re: Laserowa korekcja wzroku 21 lat temu
      Witam
      Jestem już 2 lata po zabiegu metodą lasik w Gdańsku.Gdybym miała zdecydować się
      ponownie powiedziałabym tak bez zastanowienia.Miałam wadę +4,5 na oba
      oczy,teraz mam 0.Nikt nie gwarantował mi,że będzie 0.Zabieg ten odmienił moje
      życie.Oglądam świat na nowo.Polecam wszystkim laserową korekcję wzroku.Przed
      zabiegiem wykonują badania kwalifikujące i informują np. że astygmatyzmu raczej
      nie da się usunąć ( koleżanka miała stygmatyzm).Mam kilku znajomych po tych
      zabiegach.Wszyscy są zadowoleni.
      • Gość: studentka WAZNE IP: 212.160.85.* 21 lat temu
        nie ma idealnych metod korekcji. Np. noszenie soczewek kontaktowych grozi
        owrzodzeniem rogowki. Operacja tez sie nie zawsze udaje. I jedno i drugie moze
        prowadzic do slepoty. Wiele osob pisze ze zna kilka osob po operacji i nie ma
        zadnych powiklan - bo te powiklania i choroby zdarzaja sie raz na kilkaset-
        kilka tysiecy zabiegow ale TO MOZESZ BYC TY. To jest tak jak z HIV albo rakiem.
        Ryzyko jest male ale JEST i nie mzona wykluczyc ze nei stracisz wzroku po
        operacji - trzeba wiedziec ze to mozliwe decydujac sie na operacje! A
        argumentyjacym ze "mam kilku zadowolonych znajomych" albo tym ktorym operacja
        przebiegla bez powiklan zadaje pytanie: czy znacie okuliste ktory zdecydowal
        sie an operacje? to daje do myslenia - okulisci wiedza jak moze sie skonczyc
        taka operacja. Poza tym te operacje wykonuje sie powszechnie dopiero od ok. 20
        lat i nie wiadomo JAK WASZE OCZY PO OPERACJI BEDA FUNKCJONOWAC GDY BEDZIECIE
        KOLO 60tki? Prawda jest taka, ze interwencja chirurgiczna nigdy nie jest
        obojetna dla organizmu - moze przyniesc wiecej szkod niz orzysci. Przed decyzja
        o operacji warto zrobic ranking ewentualnych strat i zyskow.
        • Gość: d Re: WAZNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
          bardzo rozsadna opinia. pozdrawiam.
        • Gość: k0z Re: WAZNE IP: 213.195.173.* 20 lat temu
          kazdy moze miec DAŁNA to mozesz byc i TY
          • Gość: megrose Re: WAZNE IP: *.multimo.gtsenergis.pl 18 lat temu
            Z downem sie rodzisz a tu mozesz na wlasne zyczenie sobie zafundowac
            ślepote. To roznica.
        • Gość: ALA Re: WAZNE IP: *.elblag.vectranet.pl 17 lat temu
          NIE ZNASZ WSZYSTKICH OKULISTOW NA SWIECIE, NIE WIESZ CZY ZADEN SIE
          NIE PODDAL TAKIEMU ZABIEGOWI. NIE WIEM JAK MOZESZ WIEC MOWIC ZE
          ZADEN OKULISTA NIE PODDAL BY SIE TAKIEMU ZABIEGOWI, BO PO PROSTU
          TEGO NIE WIESZ. JESLI JAKIS OKULISTA MIALBY -17 D TO MYSLE ZE
          SPOKOJNIE PODDALBY SIE TEJ OPERACJI.TAKIE OPINIE JAK TY MOZE PISAC
          TYLKO OSOBA BEZ WADY, KTORA NIE WIE CO TO ZNACZY BUDZIC SIE RANO I
          NIE WIDZIEC NIC POZA CIENIAMI I KTORA CHCIALABY SKORZYSTAC Z
          NAJNOWSZYCH OSIAGNIEC MEDYCYNY AZEBY POLEPSZYC SWOJE ZYCIE. WIEC
          NASTEPNYM RAZEM PRZED WYDANIEM TAKICH POCHOPNYCH OPINII ZASTANOW
          SIE, ZE W TAKICH ZABIEGACH POLOWA TO WIEDZA NAUKA I UMIEJETNOSCI
          LEKARZY A POLOWA TO WIARA LUDZI W TO ZE WSZYSTKO SIE UDA, BO NASZE
          MYSLI I NASTAWIENIE TO RZECZ MAGICZNA I TAK SAMO NAMACALNA JAK
          SWIATLO LASERA. NIE ZNIECHCECAJ LUDZI TYLKO DLATEGO ZE WYDAJE CI SIE
          ZE TEN ZABIEG ZASZKODZI, WIELU OSOBOM SIE UDAL I POMOGL. TRZEBA
          WIERZYC A WTEDY WSZYSTKO SIE UDA! POZDRAWIAM
      • Gość: Adam Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.kos.vectranet.pl 19 lat temu
        Gdzie w Gdansku robilas ten zabieg. Czy mozesz odpisac mi na mail'a
        beduin4@wp.pl Z gory dziekuje
      • szpek Re: Laserowa korekcja wzroku 7 lat temu
        Witam ja miałem wadę lewe oko +5 prawe +4,5 po korekcji wzroku teraz mam w lewym oku minusy w prawym oku duży astygmatyzm.A korekcję miałem 17listopada 2018 w Lublinie lekarz mówił na ostatniej wizycie 12 sierpnia że jeszcze są zmiany i na razie nie chce nic robić powiedział że jak nic już nie będzie się zmieniać w oczach to będzie te minusy i astygmatyzm usuwał tylko najpierw jedno oko odstęp 6miesiecy potem drugie.Nie wiem czy ryzykować i dać sobie spokój
      • szpek Re: Laserowa korekcja wzroku 7 lat temu
        Ja miałem wadę lewe oko +5 prawe+4,5 po korekcji wzroku teraz w lewym oku minusy w prawym duży astygmatyzm.Lekarz powiedział że jak nie będzie zmian w oczach to będzie te wady usuwał najpierw jedno oko odstęp 6 miesięcy potem drugie.Nie wiem czy ryzykować i dać sobie spokój
    • Gość: ewik Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 193.189.72.* 21 lat temu
      jestem 2 lata po zabiegu(klinika gierkowej)jestem bardzo zadowolona, żadnych
      powikłań i problemów!!! Poleca! Korekcje robił tam też mój brat i kuzynka. zero
      problemów. Ale to naprawdę różnie bywa, jak to w życiu!!! Mój syn leżał po
      wyrostku w szpitalu 3 tygodnie, gdzie normalnie dzieci wychodziły po 3
      dobach!!!! I wcale nie uważam, że to przez nieudolność lekarzy, poprostu zaszły
      takie a nie inne okoliczności!!
    • cathy13 Re: Laserowa korekcja wzroku 21 lat temu
      Hej, również jestem po zabiegu laserowym (2,5 roku). Wada przed zabiegiem: -5 w
      obu oczach. Po zabiegu jedna noc w szpitalu, potem tydzień w domu i kolejne dwa
      tygodnie ze zwiększoną ostrożnością, no i od czasu do czasu badania kontrolne.
      Odpukać, wszystko ok! Jestem bardzo zadowolona, że się zdecydowałam: jedno i
      drugie oko - zero!!! Zabieg miałam w Katowicach, w klinice prof.Gierek. Oprócz
      mnie 4 znajome osoby robiły tam zabieg. 3 z nich zero komplikacji, 1 miała
      problemy z gojeniem oka, ponieważ nie przyznała się lekarzom, że ma chorą
      tarczycę, co wpływa na gojenie. Pozdrawiam
      • Gość: at Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.net-serwis.pl 21 lat temu
        Czy ktoś może zna w Warszawie (lub robił sobie tam korekcję) klinikę
        okulistyczną dra Szaflika? Proszę o opinie i uwagi.
        • Gość: mitaka Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 217.153.180.* 21 lat temu
          > Czy ktoś może zna w Warszawie (lub robił sobie tam korekcję) klinikę
          > okulistyczną dra Szaflika? Proszę o opinie i uwagi.

Ja robiłam sobie u nich LASEK i jestem zadowolona, korekta DO ZERA z -7,00.
          Prowadziła mnie przesympatyczna doktor Gadomska. Nie mam żadnych problemów ze
          wzrokiem, a przed zabiegiem nosiłam przez 10 lat soczewki kontaktowe (bardzo
          intensywnie - po 16 godzin dziennie).

pozdrawiam

Mitaka
          • Gość: Justyna Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 217.153.76.* 21 lat temu
            Mam pytanie. Jestem rok po zabiegu. Robilam go sobie u prof. Szaflika
            w "Laserze" w W-wie na ul. Grzybowskiej. Mialam powazna wade (-10) ale jakims
            cudem udalo sie ja skorygowac do 0. W tym czasie wyszlam za maz i za pare
            miesiecy planujemy z mezem dziecko. Slyszalam jednak ze ciaza
            najprawdopodobniej spowoduje na nowo "posypanie sie" wzroku. Troche mnie to
            zalamalo. Czy ktoras z kobiet miala tego typu doswiadczenie? Czy ktorejs udalo
            sie przebyc ciaze i urodzic bez powrotu do okularow?
          • Gość: Aga Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.citibank.com 21 lat temu
            prosze powiedz mi cos wiecej. Czy od razu obiecywano Ci korekte do zera - za 2
            tyg mam miec zabieg u p.Gadomskiej i jestm ciekawa Twoich doswiadczen
            • Gość: madzialena2 ciąża po lasiku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
              Mam pytanie kiedy można zajśc w ciążę po zabiegu, podobno trzeba czekać rok.
              Czy ktoś rodził juz po zabiegu ?? Prosze o odpowiedź
            • Gość: Marcin Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 80.50.246.* 20 lat temu
              Czesc, napisz mi prosze czy jestes zadowolona z operacji. Ja mam -2,2 i tez
              jestem pacjentem p. dr. Gadomskiej, ale nie moge sie zdecydowac na zabieg. Boje
              sie. A jak u Ciebie?
          • sylwia1239 Re: Laserowa korekcja wzroku 20 lat temu
            minęło 6 lat po laserowej korekcji wzroku .jestem w ciąży czy muszę mieć
            cesarkę czy mogę rodzić normalnie.Może ma ktos takie doswiadczenia
          • gaberka Re: Laserowa korekcja wzroku 17 lat temu
            Witajcie,
            Byłam już na badaniach kwalifikujących do zabiegu laserowego (we Wrocławiu w
            klinice Eye Laser Center) Pani doktor - bardzo rzeczowa, oznajmiła mi, że przy
            mojej wadzie wrodzonej -lewe +5,5; prawe +4,75 i 0,5 cylindra astygmatyzmu na
            jedno oko, muszę dokładnie przemyśleć czy poddać się zabiegowi. Obecnie noszę
            okulary: lewe +3; prawe +2 ale odczuwam stałe pogarszanie wzroku. Okulary są dla
            mnie uciążliwe, chciałabym się ich pozbyć i po prostu widzieć. Chciałabym aby o
            swoich odczuciach po zabiegu związanych oczywiście z widzeniem napisali mi Ci z
            Was, którzy tez są plusowcami. Z tego, co zauważyłam to większość
            niezadowolonych z korekcji osób to właśnie plusowcy. Dajcie proszę znać i
            napiszcie mi jak najwięcej informacji . Bo nie ukrywam, że poszłam na badanie
            zdecydowana na zabieg, teraz nie mam już tej pewności :(
            • gaberka Re: Nadwzroczność; "plusowiec" - zabieg laserem? 17 lat temu
              Witajcie,
              Byłam już na badaniach kwalifikujących do zabiegu laserowego (we Wrocławiu w
              klinice Eye Laser Center) Pani doktor - bardzo rzeczowa, oznajmiła mi, że przy
              mojej wadzie wrodzonej -lewe +5,5; prawe +4,75 i 0,5 cylindra astygmatyzmu na
              jedno oko, muszę dokładnie przemyśleć czy poddać się zabiegowi. Obecnie noszę
              okulary: lewe +3; prawe +2 ale odczuwam stałe pogarszanie wzroku. Okulary są dla
              mnie uciążliwe, chciałabym się ich pozbyć i po prostu widzieć. Chciałabym aby o
              swoich odczuciach po zabiegu związanych oczywiście z widzeniem napisali mi Ci z
              Was, którzy tez są plusowcami. Z tego, co zauważyłam to większość
              niezadowolonych z korekcji osób to właśnie plusowcy. Dajcie proszę znać i
              napiszcie mi jak najwięcej informacji . Bo nie ukrywam, że poszłam na badanie
              zdecydowana na zabieg, teraz nie mam już tej pewności :(
    • Gość: ela Polecam lasik! IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 21 lat temu
      Przykro mi,że masz takie doświadczenia. Ja wręcz przeciwnie-miałam robiony
      lasik 3lata temu (redukcja z -3,5 do zera) i jest rewelacyjnie! nawet ciąża i
      naturalny poród niczego nie zmienił. Zabieg miałam robiony we Wrocławiu
      w "EYE_LASER CENTER". Po zabiegu kilka dni dyskomfortu typu szybkie
      przemęczanie się oka(nie oglądałam w ogóle TV i było to znośne) , ale to tylko
      3-4 dni poza tym nic!- zero pieczenia, zero łzawienia i tego typu dolegliwości.
      A teraz... cóć-radość ostrego widzenia!!! Polecam!!
      • Gość: ela Re: Polecam lasik! IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 21 lat temu
        oczywiście swoją powyższą wypowiedz kierowałam do Balbiny, tylko zapomniałam
        dodać. Przepraszam.
      • Gość: anna Re: Polecam lasik! IP: 62.87.186.* 19 lat temu
        Powiedz, czy wypisano Cię tego samego dnia po zabiegu i czy można
        przejechać /jako pasażer/ ze 100 km - nie spytalam o to lekarza. Czy cokolwiek
        widziałaś tego dni? Pozdrawiam
    • Gość: paweł Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.ustka.sdi.tpnet.pl 21 lat temu
      ja zrobiłem korekcję wzroku dwa lata temu i jestem bardzo zadowolony wcale nie
      noszę okularów wszystkim polecam miałem wadę -6.5 i duży astygmatyzm robiłem
      zabieg w Warszawie w klinice MAVIT polecam www.mavit.com.pl
      jak macie pytanie to piszcie ; pawel1160@wp.pl
      • Gość: Dalekowidz Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        Cześć
        1) Czy ktoś z Was robił sobie korekcję dalekowzroczności jeśli tak to z jakim skutkiem i ile czasu minęło od operacji oraz czy są jakieś trwałe problemy które pojawiły się po operacji (refleksy świetlne, suche oko, gorsze widzenie po zmierzchu itp)?

Moja wada +3.75 (po zakropieniu oka), drugie oko widzi dobrze. Pytam dlatego, że korekcja plusów jest trudniejsza do przeprowadzenia.

2) Czy po operacji dalekowzroczności mozna wrócić do noszenia soczewki? Jeśli tak to po jakim czasie od zabiegu i czy noszenie soczewki jest tak samo znośne jak przed operacją?

Pytam ponieważ po operacji możliwa jest niedkorekcja, nadkorekcja czy też regresja wady. Obecnie noszę soczewkę. Wiem, że w trakcie operacji wierzchnia warstwa oka jest nacinana a przecież na nią nakłada się soczewkę!

Proszę o odpowiedź ponieważ chyba mniej osób robi korekcję dalekowzroczności
        a nie widziałem nigdzie odpowiedzi na pytanie w sprawie noszenia soczewki po operacji.

Pozdrawiam

• Gość: F1 Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu
          >2) Czy po operacji dalekowzroczności mozna wrócić do noszenia soczewki? Jeśli
          tak >to po jakim czasie od zabiegu i czy noszenie soczewki jest tak samo znośne
          jak >przed operacją?

NIE. zaden rozsadny lekarz nie zalozy soczewek kontaktowych na oko po laserze.
          Rogowka nie zagoi sie nigdy. jedyne co sie goi to nablonek rogowki, czyli
          pojedyncza warstwa komorek zewnetrznych, istota wlasciwa nie odbudowuje sie.

• Gość: Dalekowidz Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
            Akurat dzisiaj byłem u okulisty.

Pytałem go o możliwość noszenia soczewki po zabiegu: odpowiedział że TAK.
            Co prawda nie robi zabiegów laserowej korekcji wzroku ale ten temat powinien być mu znany.

Nie chcę negować Twojej wypowiedzi "F1" ale dobrze by było aby na ten temat wypowiedziała się osoba, która przeszła taki zabieg i (być może) miała taki dylemat.

Pozdrawiam
          • Gość: Maciek Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu
            Można nosić soczewki kontaktowe po zabiegu laserowej korekcji wad wzroku.
            Zalecana po zabiegu przerwa bez soczewek to 3 miesiące. Pozdrawiam
        • Gość: dziewuch Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.lanet.net.pl 19 lat temu
          ja robiłam korekcje jakies 2 lata temu, miałam -3,5! do dzis jest idealnie!
          Było troszke niewygody podczas kuracji zaraz po przez jakies 2 tyg., ale
          polecam...całkiem inne zycie

Robiłam w Katowicach, ta klinika jest raczej chwalona pod wzgledem korekcji
          laserowych!
          • Gość: Moncia Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
            ->dziewuch
            ile kosztował cie ten zabieg od początku do konca??
      • Gość: Lucky Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.c28.msk.pl 19 lat temu
        Też się zastanawiam nad laserową korektą, ale im więcej o tym czytam tym
        bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że chyba bezpieczniej zostać przy
        okularach. Mam -3,75 D i astygmatyzm +2,5 - w prawym oku lekko nierelularny
        (niemożliwa całkowita korekta przy użyciu szkieł).
        • Gość: lolatka Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
          Hej
          Ja mam bardzo podobną wadę i też się jeszcze zastanawiam nad operacją. A czy
          przeszedłeś już badanie kwalifikacyjne?
    • Gość: michal Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu
      czesc jestem tydzien po zabiegu i narazie jest ok z -4.5 i 1.65 astygmatyzm mam
      -o.5 zabieg bezbolesny i krotki troche kropelek co godzinke, efekt halo nie jest
      strasznie uciazliwy maly swietlny oblok wokol ostrych zrodel swiatla jest
      mniejszy niz w pierwszy dzien po zabiegu mozliwe ze ustapi oczywiscie nie
      polecam osobom z malymi wadami bo po co jesli nie zabijasz sie o meble bez
      okularow czy soczewek.
      co do efektu rozpraszania porownac go mozna do powstajacego przy kreceniu kamera
      jadacego na swiatlach auta czesto wystepuje na filmach nie krytyukuje niczyich
      wypowiedzi ale wiem ze po przeczytaniu niektorych robi sie goraco tez je
      czytalem , po czym poszedlem do ordynatora szpitala okulistycznego na
      konsultacje nie byl to oczywiscie ten szpital w ktory robilem zabieg wrecz
      przeciwnie nie robia w nim tych zabiegow polecil mi zebym jednak sie zdecydowal
      ze wzgledu na dobre zachowanie sie oczu pacjentow po zabiegach wykonywanych
      stara metoda hirurgicznego ciecia oka a potem korekcji laserem nowa metoda jest
      wiele bezpieczniejsza to jego slowa decyzje podejmijcie sami narazie. POSTARAM
      SIE NAPISAC ZA PARE DNI CO SIE DZIEJE Z MOIMI OCZKAMI PA PA
      • Gość: Aga111 Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 80.51.180.* 21 lat temu
        cześć, a ja już żyję jakieś 4 lata po operacjach - miałam je kilka na każde
        oko. Operację robiłam w Katowicach, i mimo sporych kolejek polecam gorąco to
        miejsce. Fachowi i zainteresowani pacjentem lekarze, co nie często zdarza się w
        państwowych szpitalach. Przynajmniej ja się spotkałam z takim podejściem.
        Mialam sporą wade -11, teraz jedno oko jest w porządku, drugie -1. Jestem
        zadowolona.
        Ale też byłam bardzo zdeterminowana - zawsze chciałam chodzic bez okularów.
        Ale nie radzę operacji osobom z małą wadą, pomyślny wynik nigdy nie jest
        zapewniony, a komplikacje zadrzają się często.

• Gość: Liliana Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 21 lat temu
      Nie polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Poczytajcie dokladnie wszystko co znajdziecie na ten temat, ale szcegolnie na
      roznych forach, a nie na stronach owych klinik

forum.o2.pl/temat.php?id_p=2692193&start=30
      • Gość: liliana NIE PODDAWAJCIE SIE LASEROWEJ KOREKCJI WZROKU!! IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 21 lat temu
        Nie polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• Gość: liliana NIE PODDAWAJCIE SIE LASEROWEJ KOREKCJI WZROKU!! IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 21 lat temu
        Nie polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• izka1151 Re: NIE PODDAWAJCIE SIE LASEROWEJ KOREKCJI WZROKU 21 lat temu
          hej bylam w klinice w katowicach i tam zakwalifikowalam sie do operacji. tylko
          mam obawy co do tego efektu halo itp. moja wielkosc zrenic to 6.43 i 6.93 a
          moja wada to -7. czy jest ktos ko mial operacje przeprowadzona i mial
          podobne "wymiary". prosze o rade co mam robic bo juz nie wiem sama. w klinice
          powiedzieli ze na jedno oku moga byc potem refleksy ale po tym co tu czytam to
          jakos im nie wierze, zreszta powiedziali mi to dopiero po tym jak zapytalam sie
          o to sama, co wydaje sie troche dziwne. czekaam na jakas rade i w ogole na
          cokolwiek:)
          • Gość: nika blagam pomozcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
            lewe - 2,25
            Blagam, niech ktos mnie owieci, bo lekarz bagatelizuje sprawe.
          • Gość: nika blagam pomozcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
            lewe - 2,25
            Blagam, niech ktos mnie owieci, bo lekarz bagatelizuje sprawe!
          • Gość: michał Re: NIE PODDAWAJCIE SIE LASEROWEJ KOREKCJI WZROKU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu
            czesc pisalem juz wczesniej tydz po zabiegu teraz minelo ponad dwa jest wszystko
            dobrze mialem taka wade jak ty i to z astygmatyzmem refleksy sa jest to skutek
            uboczny naswietlenia oka mozliwe ze zaniknie choc sa tacy u ktorych pozostaje
            mam tez ten efekt i nie jest to cos co uniemozliwia zycie widoczny jest tylko w
            nocy ale moge prowadzic auto itp choc jest z poczatku denerwujace jest troszke
            mniejszy niz wczesniej wade zredukowano do 0.5 nawet nie wiesz ze ja masz.
            Decyzje podejmij sama nie czytaj tylko takich rad typu nie i juz bo jest to
            wykonywane na tysiacach osob znam kilka zadowolonych, mozesz tez zapytac
            jakiegos okulisty ktory tego nie wykonuje . tak zrobilem i on tez mi polecil,
            zastanow sie dobrze i juz narazie pa pa
            • Gość: kemasz Re: NIE PODDAWAJCIE SIE LASEROWEJ KOREKCJI WZROKU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
              dzis czwartek, we wtorek mialem zabieg lasik w eyelaser we wrocku na oba
              oczka, -3.5 i drugie rowniez przed zabiegiem, teraz lewe 0.00 i wzrok wrocil
              super w 100 procentach ,a prawe 0.00 i lekke zmazanie z bliska gdy czytam,
              jestem zadowolony naprawde, polecam wszystkim, mam halo ale nic pozatym, halo
              jest do wytrzymania, pozatym w nocy sypiam;););) pozdrawiam.kemasz
              • krzysp1980 do niki 21 lat temu
                Nika to sie moze jeszcze cofnac. Ja mialem +0,5 przez 6 miesięcy po zabiegu.
                Warto tez cwiczyc oczy, dobre sa cwiczenia na akomodacje, np. metoda Batesa
                (jest iles ksiazek z dokladnym opisem, nie pamietam tytulow ale na pewno
                znajdziesz w googlu). Pozdrawiam
                • Gość: nika do niki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
                  a jak z ta mgla? Krzysiu, dlugo miales?
              • wentkaszefczyk pytanie 20 lat temu
                czy ktos z Was slyszal cos takiego, ze taka operacja starcza jedynie na 5 lat?
                Jestem pol roku po zabiegu, wykonanym w Katowicach - BARDZO POLECAM TO
                MIEJESCE - tylko ostatnio zaniepokoila mnie znajoma, ktorej lekarz okulista
                powiedzial, iz po pieciu latach wada "powraca".
                Na obecna chwile jestem bardzo zadowolona z efektu (przed operacja mialam -9,75
                i - 9,50)
                • Gość: AniaOles Re: pytanie metoda EPI LASIK IP: *.pai.net.pl 20 lat temu
                  witam mam wadę -6,75 i -4,75 zostałam zakwalifikowana na zabieg metodą EPI
                  LASIK. czy toś poddał się takiemu zabiegowi? Bardzo się boję ponieważ mam cienką
                  rogówkę...dowiedziałam się iz w słabszym oku moge mieć efkty uboczne zamglena
                  cząesci pola widzenia....prawdopodobieństwo wytapienia to 1:10.... PISSS czekam
                  na info
                  • zdrowy_rozsadek78 Re: LASIK po 4 latach 20 lat temu
                    Hej! Ja mialem robiony LASIK (nie EPI) ponad 4 lata temu. Poczatkowo bylem
                    zachwycony, ale teraz moje zdanie jest inne. Wada nieznacznie się cofnęła,
                    chociaż wciąż nie noszę okularów. Podstawowy problem z tymi zabiegami to nie
                    to, że wada może wrócić lub że nie skorygują Ci oka w 100%. Rzecz w tym, że
                    niedokładności zabiegu najczęściej są nie do skorygowania! Tzn., że żadne
                    okulary Ci już nie pomogą, gdyż taka wada jest "niegeometryczna", tzn. to nie
                    jest ani czysty plus, ani minus, tylko coś jakby skomplikowany astygmatyzm, na
                    który po prostu nie ma szkieł. Druga zasadnicza sprawa to kontrast. Nie wiem,
                    jak u innych osób, ale ja przy jakimkolwiek świetle prosto w oczy mam tak słaby
                    kontrast, że nie widzę praktycznie nic. Przykładowo, gdy rozmawiam z kimś, a
                    zaraz za jego głową jest lampka, to nie widać poszczególnych włosów, tak jakby
                    przez mleczną szybę. Myślę, że idea tej technologii jest dobra, ale minie
                    jeszcze kilka dobrych lat, aż ją dopracują. Radzę poczekać.
                    • Gość: aniaoles Re: LASIK po 4 latach IP: *.bremultibank.com.pl 20 lat temu
                      witam,
                      Eli lasik to udoskonalona metoda lasek....
                      proszę, powiedz gdzie miałeś korygowana wadę i i jak duża była wada?
                      niecierpliwie czekam info:)
          • rupintojelis Re: nie poddawjacie się laserowej korekcji wzroku 20 lat temu
            Czy ktoś miał wykonaną korekcję w Intermedice krakowskiej? Jakieś opinie?
            • bebiko1 Re: nie poddawjacie się laserowej korekcji wzroku 20 lat temu
              pisałam już kiedyż, że miał mój mąż rok temu. Jest bardzo zadowolony, wszystko
              poszło gładko i bez problemów. Wada usunięta do "0". Polecam dr Elżbiete Ziemniak.
              • Gość: Lena Re: nie poddawjacie się laserowej korekcji wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18 lat temu
                witam serdecznie,
                tydzien temu mialam badania kwalifikacyjne w Intermedice i wlasnie u
                pani dr Elzbiety Ziemniak (bardzo sympatyczna). Mozesz mi napisac
                jaka wade mial Twoj maz? ja mam +2.0 na lewe i prawe oko, ale oprocz
                tego mam mieszany astygmatyzm. pani doktor powiedziala ze wade
                wzroku wyzeruje mi ale nie jest pewna co stanie sie z
                astygmatyzmem. :( wogole po przeczytaniu na tym forum niektorych
                postow to jestem juz przestraszona i nie bardzo wiem co robic. mam
                ustalona operacje na czerwiec, ale sama nie wiem jeszcze co zrobie.
                pozdrawiam.
                • Gość: wiewiora212 Mam ważne pytanie!! IP: *.retsat1.com.pl 18 lat temu
                  Czy ktoś może orientuje się czy po laserowej korekcji wzroku wada
                  może nadal postępować jak u krótkowidza? Bo tego się właśnie boję :(
                  ostatnio stale pogarsza mi się wzrok i mam zamiar poddać się
                  laserowi, tylko że jeśli wada będzie nadal postępować to nie ma
                  wtedy sensu...
                  • Gość: magdal Zrezygnowałam IP: *.net.inotel.pl 17 lat temu
                    Przeczytałam wszystkie opinie, przemyslałam, mam na 1 oko prawie -4 a na drugie
                    -2,75 i wole juz te soczewki i okulary.
      • Gość: Wojcio Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu
        Kochani. Najlepszą, laserową korekcję wzroku wykonuje Klinika MAVIT w
        Warszawie. Nie pamiętam dokładnego adresu, ale jedna jest na Żoliborzu, a druga
        na Bielanach. Mój brat miał wykonywany taki zabieg - on akurat metodą PRK, ale
        robią również LASIK i LASEK. Żadnego bólu, żadnych komplikacji i już po
        tygodniu wzrok wrócił całkiem do normy. Gorąco polecam !!!
        Pozdrawiam.
        • Gość: megi Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
          bardzo proszę o opinie osoby które miały wykonywany zabieg w Krakowie lub
          informacje gdzie mogę takowe znależć :o)dużo dobrego czytałam na temat zabiegów
          w Katowicach ale do Krakowa mam bliżej:)
    • Gość: mwindsurf Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.toya.net.pl 21 lat temu
      witam!!! za 7 dni mam miec laserowa korekcje u Wyrzykowskiego w centrum Lodzi
      (w budynku multibanku) czy to tam zepsuli Ci zabieg? czy masz na mysli klinike
      pulsmed kolo fabrycznego? blagam odpisz !!! mi.ka81@interia.pl
        to post skierowany do balbiny, ktora rozpoczela dyskusje lecz jesli ktos
        slyszal o udanych lub nieudanych zabiegach u dr Wyrzykowskiego to prosze o
        szybki kontakt dzieki pozdrawiam
        • mamuska85 Drugi zabieg 21 lat temu
          Czy ktoś miał robiony drugi zabieg- tzw. poprawka? Proszę o kometarze jak się udalo, jaka wada pozostała po pierwszym zabiegu itd.
          • Gość: daria gdzie to zrobić? IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 21 lat temu
            ja równiez chce sie zdecydować na laserową korekcje wzroku. mam +6 na każdym
            oku Jednak po tym co tu czytam to sama nie wiem czy mam sie zgodzic czy nie
            Poza tym nie wiem czy operują tak wysoka nadwzroczność. Bedę się umawiała na
            badanie wstępne i zobaczymy jak mi pójdzie. Nie wiem tylko którą klinikię
            wybrać mam na oku gdańsk i wrocław eye....
            • Gość: madzialena2 CZY KTOŚ ROBIŁ W GDAŃSKU?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
              Za miesiąc mam miec robiona koekcje -6,0 na oba oczy i lekki astygmatyzm czy
              ktos zna ta klinike w Gdańsku??
              I co to jest efekt halo??
              • Gość: mwindsurf madzialena 2 IP: *.toya.net.pl 21 lat temu
                podlacz sie do forum na forum.o2.pl/temat.php?id_p=2692193&start=120 i
                poczytaj, jest tam wiele ciekawych rzeczy... o halo tez...
                • Gość: mwindsurf forum o2 IP: *.toya.net.pl 21 lat temu
                  juz nie polecam forum o2, ono bylo dobre ale ktos wykasowal 1/3 losowych
                  wypowiedzi i teraz ktos kto chcialby czegos sie dowiedziec nie zrozumie watku,
                  bo to byl dialog ... ale juz nie jest.
                  • Gość: Lessko Re: forum o2 IP: *.adsl.inetia.pl 21 lat temu
                    PRZEKLINAM DZIEŃ W KTÓRYM PODDAŁEM SIĘ LASEROWEJ KOREKCJI WZROKU!!!

Mam 35 lat. Cztery lata temu miałem zabieg Lasik na lewe oko i Lasek na prawe. Z
                    wady +8 dioptrii, obecnie zrobiło się +4(cylinder -2) i +5(cylinder -2) chociaż
                    zaraz po zabiegu było idealnie (jeden dzień), a bez okularów radziłem sobie
                    jeden rok (wada powracała stopniowo)[a teraz i tak widzę niewyraźnie nawet w
                    okularach]. Niestety to nic w porównaniu ze skutkami ubocznymi. Mam ogromne
                    efekty halo, astygmatyzm (którego wcześniej nie miałem) i zamglony obraz aż do
                    tej pory. Efekt halo jest tak ogromny, że kiedy patrzę na tylnie światła
                    autobusu, to poświata wytwarzająca się z tylnych świateł samochodu zakrywa cały
                    autobus. Na dodatek pulsuje w rytm zwężania i rozszerzania się źrenic pod
                    wpływem intensywności światła. Pojawił się rónież astygmatyzm, którego wcześniej
                    nie miałem. Astygmatyzm mam tak specyficzny, że nie można już dobrać żadnych
                    szkieł abym miał prawidłową ostrość widzenia. Lekarze nie przestrzegli mnie
                    przed takimi konsekwencjami. Nie wiedziałem na jakie ryzyko się zgadzam. Po
                    prostu nikt z lekarzy w klinice, mnie wcześniej nie poinformował o takich
                    ewentualnych powikłaniach po zabiegu, jakie u mnie wystąpiły, a Internetu nie
                    posiadałem. Załamałem się do tego stopnia, że od trzech lat leczę sie
                    psychiatrycznie, z powodu nerwicy lękowej i stanów depresyjnych na skutek szoku
                    wywołanego kalectwem pozabiegowym. Poza tym w wyniku wspomnianych powikłań
                    wzroku straciłem pracę. Obecnie jestem na rencie, właśnie z powodu wspomnianych
                    powikłań po zabiegu. Niestety takie są fakty. Pragnę ostrzec jak najwięcej osób,
                    choć powinni to robić lekarze. Chciałbym się też starać o odszkodowanie, lecz
                    niestety nie wiem jak podejść do tematu. I czy mam jakieś szanse? Jeśli ktoś
                    może mi pomóc to bardzo proszę. Będę bardzo wdzięczny. Chętnie odpowiem też na
                    wszelkie pytania.

Jeszcze dodam tylko tyle iż wyczytałem w Internecie, choć teraz nie mogę
                    ponownie znaleźć tej strony www, że w USA rośnie liczba pozwów o odszkodowania z
                    tytułu tych zabiegów. Dlatego uważam iż podobnie powinno być w Polsce i na całym
                    świecie. Sam mam zamiar wystąpić na drogę prawną. Szukam jednak prawnika który
                    nie weźmie swego zwykłego wynagrodzenia, ale 30/50% z wygranej sprawy. W ten
                    sposób zyska znacznie więcej, a ja jako osoba niezamożna, będę mógł dojść swoich
                    praw. Gdyby ktoś mógł mi pomóc to będę bardzo wdzięczny.

Polecam również strony pokazujące prawdę o negatywnych stronach tych zabiegów.
                    www.visionsimulations.com/
                    www.lasikdisaster.com/
                    Jeśli ktoś nie zna angielskiego to warto chociaż poszukać zdjęć w tych serwisach
                    pokazujących jak tragicznie widzi wiele osób po tych zabiegach.
                    • Gość: Lessko Przeklinam dzień w którym miałem zabieg korekcyjny IP: *.adsl.inetia.pl 21 lat temu
                      PRZEKLINAM DZIEŃ W KTÓRYM PODDAŁEM SIĘ LASEROWEJ KOREKCJI WZROKU!!!

Mam 35 lat. Cztery lata temu miałem zabieg Lasik na lewe oko i Lasek na prawe. Z
                      wady +8 dioptrii, obecnie zrobiło się +4(cylinder -2) i +5(cylinder -2) chociaż
                      zaraz po zabiegu było idealnie (jeden dzień), a bez okularów radziłem sobie
                      jeden rok (wada powracała stopniowo)[a teraz i tak widzę niewyraźnie nawet w
                      okularach]. Niestety to nic w porównaniu ze skutkami ubocznymi. Mam ogromne
                      efekty halo, astygmatyzm (którego wcześniej nie miałem) i zamglony obraz aż do
                      tej pory. Efekt halo jest tak ogromny, że kiedy patrzę na tylnie światła
                      autobusu, to poświata wytwarzająca się z tylnych świateł samochodu zakrywa cały
                      autobus. Na dodatek pulsuje w rytm zwężania i rozszerzania się źrenic pod
                      wpływem intensywności światła. Pojawił się rónież astygmatyzm, którego wcześniej
                      nie miałem. Astygmatyzm mam tak specyficzny, że nie można już dobrać żadnych
                      szkieł abym miał prawidłową ostrość widzenia. Lekarze nie przestrzegli mnie
                      przed takimi konsekwencjami. Nie wiedziałem na jakie ryzyko się zgadzam. Po
                      prostu nikt z lekarzy w klinice, mnie wcześniej nie poinformował o takich
                      ewentualnych powikłaniach po zabiegu, jakie u mnie wystąpiły, a Internetu nie
                      posiadałem. Załamałem się do tego stopnia, że od trzech lat leczę sie
                      psychiatrycznie, z powodu nerwicy lękowej i stanów depresyjnych na skutek szoku
                      wywołanego kalectwem pozabiegowym. Poza tym w wyniku wspomnianych powikłań
                      wzroku straciłem pracę. Obecnie jestem na rencie, właśnie z powodu wspomnianych
                      powikłań po zabiegu. Niestety takie są fakty. Pragnę ostrzec jak najwięcej osób,
                      choć powinni to robić lekarze. Chciałbym się też starać o odszkodowanie, lecz
                      niestety nie wiem jak podejść do tematu. I czy mam jakieś szanse? Jeśli ktoś
                      może mi pomóc to bardzo proszę. Będę bardzo wdzięczny. Chętnie odpowiem też na
                      wszelkie pytania.

Jeszcze dodam tylko tyle iż wyczytałem w Internecie, choć teraz nie mogę
                      ponownie znaleźć tej strony www, że w USA rośnie liczba pozwów o odszkodowania z
                      tytułu tych zabiegów. Dlatego uważam iż podobnie powinno być w Polsce i na całym
                      świecie. Sam mam zamiar wystąpić na drogę prawną. Szukam jednak prawnika który
                      nie weźmie swego zwykłego wynagrodzenia, ale 30/50% z wygranej sprawy. W ten
                      sposób zyska znacznie więcej, a ja jako osoba niezamożna, będę mógł dojść swoich
                      praw. Gdyby ktoś mógł mi pomóc to będę bardzo wdzięczny.

Polecam również strony pokazujące prawdę o negatywnych stronach tych zabiegów.
                      www.visionsimulations.com/
                      www.lasikdisaster.com/
                      Jeśli ktoś nie zna angielskiego to warto chociaż poszukać zdjęć w tych serwisach
                      pokazujących jak tragicznie widzi wiele osób po tych zabiegach.
                      • Gość: żona Wiesia Re: Przeklinam dzień w którym miałem zabieg korek IP: 217.153.242.* 19 lat temu
                        Mojemu mężowi bardzo zależy na tym żeby poddać się zabiegowi LASIK
                        ma astygmatyzm 2,5 D, a dalekowzroczność + 7 D.
                        Czy mógłbyś opowiedzieć gdzie robiłeś zabieg ?
                        Boje się o niego, więc chcę tak naprawdę żeby robił ten zabieg,
                        skoro nie pomaga a może zaszkodzić. On po prostu, pewnie tak jak ty
                        chce zobaczyć jak wygląda świat normalnie, przy zerowej wadzie. Ale
                        czy rzeczywiście warto zapłacić taka cenę za chwilę szczęścia ?
                        Proszę opisz po koleji jak był robiony zabieg i kiedy dokładnie
                        zaczęły się problemy ?
        • kalikakri Re: Laserowa korekcja wzroku 21 lat temu
          hej! czy istnieje ktoś, kto robił sobie zabieg w Łodzi i jest zadowolony? jeśli
          tak, to w której klinice? wielkie dzięki za informację.
            skontaktuj sie ze mna to pogadamy ja robilem w Łodzi. moje gg to
            4871972Pozdrawiam.
              Witam
              Jestem 18 dni po zabiegu, przez 2 tyg obserwowalem wszystkie nowe "zjawiska" i
              stwierdzilem ze mam podrecznikowy przyklad "halo" (zgadzalo sie idealnie z tym
              co pokazuja rozne strony z symulacjami widzenia po LASIK`U) Moje szczescie
              polegalo na tym ze kompletnie mi ono nie przeszkadzalo. Jednak 3 - 4 dni temu
              wieczorami odnioslem wrazenie ze ta poswiata maleje. Dzis wieczorkiem
              siedzialem w restauracji z dziewczyna i spora czesc wieczoru przynudzalem jej
              bysmy porownywali efekty swietlne wokol zrodel swiatla. Przeanalizowalismy
              paredziesiat obiektow: swiatla wsteczne, przednie, kierunkowskazy aut,
              latarnie, neony, lampy w mieszkaniach na roznych pietrach itp itd... i mamy
              takie same "doznania". Dzis jestem pewien: ta mikroskopijna poswiatka wokol
              swiatel bezposrednio skierowanych na moje oczy to nie halo, juz go nie mam.
              Poprostu nie wierze by ktokolwiek patrzac na zrodlo swiatla nie widzial
              mikroskopijnego rozmazania wokol niego. Jaki z tego wniosek? Halo jest efektem
              ktore przemija. W moim przypadku zajelo to okolo 16 dni czyli super szybko ale
              gwarantuje wam ze jesli bezposrednio po zabiegu widzicie halo nie oznacza ze
              juz zawsze bedziecie je mieli. Pozdrawiam.
              • Gość: Lessko Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.adsl.inetia.pl 21 lat temu
                Ja mam halo ponad 4 lata i nie znikło ani o włos. Z tego i innych powodów
                pozabiegowych jestem dziś rencistą. A lekarze opisali mój przypadek, jako nie
                rokujący nadziei na poprawę. Na jakiej więc podstawie GWARANTUJESZ, że efekt
                halo napewno zniknie?
                • Gość: TUR Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu

Czy istnieje ktoś, kto robił sobie zabieg w Katowicacch .Prosze o recenzje .Ja
                  jade z tydzień na LASEK
                  • Gość: TUR Re: Laserowa korekcja wzroku w KATOWICACH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu

Czy istnieje ktoś, kto robił sobie zabieg w Katowicacch .Prosze o recenzje .Ja
                    jade z tydzień na LASEK
                    • jajkonamiekko Re: Laserowa korekcja wzroku w KATOWICACH 21 lat temu
                      tu jest wszystko i wiecej o komplikacjach (lacznie z symulacja komputerowa jak
                      sie widzi po roznego typu problemach) ale po angielsku:
                      www.lasikdisaster.com
                      www.surgicaleyes.org

Polecam!
                      • Gość: X_man Wrocławskie EYE-LASER CENTRUM IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 21 lat temu
                        Witam! Czy robił ktoś zabieg w Wrocławskim „EYE-LASER CENTER”. Czy wszystko po zabiegu udało się, czy może ktoś mam negatywne opinie o tym centrum?
                        Pozdr.
                        • Gość: a Re: Wrocławskie EYE-LASER CENTRUM IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21 lat temu
                          Robiłam zabieg we Wrocławskim Eye Laser Centrum pod koniec lipca metodą lasik.
                          Miałam -3,5 i cylinder -1. Prawe oko zagoiło się szybko i mam obecnie 0, ale
                          lewe jest oporne i nadal nie widzę ostro. Mam obecnie -0,5 cylinder, ale widzę
                          tak jakbym miała -1. Podobno mam cierpliwie czekać do cąłkowitego wygojenia
                          się oka, a jak się nie poprawi w ciągu miesiąca to czeka mnie kolejny zabieg.
                          Ogólne wrażenie z opieki w WELC pozytywne, choć bywa frustrujące że pani dokto
                          r na niektóre pytania z rozbrajającą szczerością odpowiada że nie wie.
                      • mamuska85 Re: Laserowa korekcja wzroku w KATOWICACH 21 lat temu
                        Miałam zabieg w Katowicach 11.01 br. Z -6,5 teraz mam -1,5 i wada się pogłębia. Z dnia na dzień widze coraz gorzej. W szpitalu poinformowano mnie tylko, że w ciągu 5 lat mogą przeprowadzić zabieg poprawiający za darmo. Dobrze widziałam tylko miesiąc a potem zaczęło sie kszanić. Ale nawet po drugim zabiegu nie mam gwarancji,że będe widziala ok.
                    • Gość: lucja Laserowa korekcja wzroku w kat IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17 lat temu
                      Witam , ja robiłam sobie zabieg w chorzowie w Weiss Klinik ale
                      metodą lasik , sam zabieg trwał około 10 min i prawie nic nie czułam
                      .... po zabiegu zostałam przewieziona do pokoju jak to nazwali
                      relaksacyjnego gdzie lezałam około godziny , Sama wizyta w klinice
                      trwała około 3 h, oczywiscie zabieg był poprzedzony badaniami
                      kwalifikacyjnymi . Ogolnie jestem bardzo zadowolona, i naprawdę polecam
                      klinike . Pozdrawiam
                  • Gość: sylwia co robić? IP: *.lodz.mm.pl 21 lat temu
                    3 lata temu iałam lasik z -7 dioptri.wszystko było ok bez rzadnych
                    komplikacji.Minęło 2 lata a mój wzrok pogarsza się mam już -1.5.Co mam robić
                    iść z reklamacją.Czy jest coś takiego jak reklamacja?
                    • Gość: vivi_cllen Re: co robić? IP: 195.117.145.* 21 lat temu
                      Witam!
                      Wczoraj miałam zabieg-LASIK, na oba oczka... Na razie jest...byle jak...
                      Widzę marnie, ale dużo lepiej niż wczoraj po zabiegu. Mam lekko zamazany,
                      przymglony obraz, problemy z czytaniem i dysproporcje w widzeniu- między
                      jednym, a drugim okiem. Efekt "halo" też się pojawił. Światła samochodów są
                      lekko rozmyte- wygląda to tak, jakbym patrzyła na nie przez niedoczyszczone
                      okulary;-) Mam jednak nadzieję, że te wszystkie "atrakcje" ustąpią z czasem.
                      Najbardziej martwi mnie dysproporcja między jednym, a drugim okiem, źle to
                      znoszę, tym bardziej, że kiedyś musiałam zrezygnować z jednego mocniejszego
                      szkła w okularach, bo miałam zawroty głowy i chodziłam jak pijana (nawet
                      mówiłam od rzeczy)...Teraz jest mi jeszcze trudniej, bo lepiej widzi oko lewe-
                      to, które poprzednio widziało gorzej... Jak to wygląda u osób, które są już
                      jakiś czas po zabiegu- czy te dysproporcje z czasem się wyrównują?
                      Ps:Sylwia ile masz lat? Czy wada była ustabilizowana w chwili zabiegu, czy się
                      jeszcze pogłębiała?
                      • Gość: sylwia Re: co robić? IP: *.lodz.mm.pl 21 lat temu
                        Mam 33 lata teraz miałam -7 na obydwa oka.wszystko poszło gładko ale co z tego
                        jak teraz to nie jest to samo co po operacji.Mam już -1.5.W pochmurne dni widzę
                        jeszcze gorzej.
                        • Gość: vivi_cllen Re: co robić? IP: 195.117.145.* 21 lat temu
                          Sylwia, a jak było przed korekcja, czy Twoja wada już się nie pogłębiała? Ważne
                          jest żeby wada była ustabilizowana- jak było w Twoim przypadku?
                          Mnie wzrok popsuł się po 20-tym roku życia i dość szybko leciało to w dół.
                          Dopiero od jakichś 2 lat wada była stabilna.
                          Ja na Twoim miejscu na pewno udałabym się tam, gdzie robiono mi zabieg i
                          molestowałabym lekarzy o przyczynę pogarszania się wzroku.
                          To, że widzisz w pochmurne dni gorzej jest chyba normalne... Ja mam tak samo i
                          wiele osób, z którymi rozmawiałam też to zauważa. To chyba sprawa ciśnienia. W
                          czasie pochmurnej pogody ciśnienie spada i widzimy gorzej. Myślę, że dotyczy to
                          również ludzi o zdrowych oczach tyle, że oni tego nawet nie zauważają.
                          • Gość: mwindsurf vivi clen IP: *.toya.net.pl 21 lat temu
                            mwindsurf
                            vivi_clen jak piszesz posty na forum.o2 to zaznacz na dole ze chcesz otrzymywac
                            kopie na swojego maila w ten sposob otrzymasz wiadomosci nawet gdy zostana
                            skasowane. Ja swoich postow nie mam na skrzynce wiec nie moge ich wkleic.
                            faktycznie moze sie sprawdzic rozmowa na jednoczesnie 2 forach. Ale do
                            rzeczy... ja tez mam na lewym oku (tym gorszym) taka plamke czerwona
                            (najprawdopodobniej podczas przyssania mikrokeratomu peklo jakies naczynko, ale
                            obserwuje fajne zjawisko... im mniejsza plamka... tym lepiej widze na lewe
                            oko... mi tez sie wydaje ze czasem widze jakby podwojne literki tam gdzie jest
                            tylko jedna ale jest to coraz slabsze zjawisko i okresy kiedy widze lewym okiem
                            naprawde super sa coraz dluzsze. Ponoc niedoskonalosci te wynikaja z tego ze
                            miesnie akomodujace musza nauczyc sie na nowo "zoom`omac" ostrosc oka. Jestes
                            po lasiku? to ciesz sie halo bo mysle ze niedlugo zejdzie.
                            Pozdrowienia dla Twoich oczu :) :)

• Gość: vivi_cllen Re: vivi clen IP: 195.117.145.* 21 lat temu
                              :) Dzięki za podpowiedź, przyda się.
                              Miałam lasik. Zdecydowałam się na ten zabieg, bo czytałam, że rezultaty są
                              szybciej widoczne i jest mniej powikłań, choć lekarka pozostawiła wybór mnie.
                              Miałam niewielką wadę, więc PRK lub LASEK też dałyby dobre rezultaty, ale
                              musiałabym odczekać przynajmniej 1 tydzień żeby zoperować drugie oko, no i
                              czekać aż się to wygoi, a mnie goni czas...
                              Ja też miłam takie plamki- pewnie też po mikrokeratomie. Na lewym oku były
                              wyraźniejsze, choć prawe oko miałam "otwierane";-) dwa razy- jakaś drobina
                              (chyba fragment nabłonka) dostała się pod płatek rogówki i trzeba było jeszcze
                              raz czyścić. Jednak te zaczerwienienia, ktore pojawiły się wczoraj były chyba
                              spowodowane naświetleniem- wyszłam na chwilę na dwór, a nie ubrałam okularów
                              słonecznych. Drugi raz tego nie zrobię. Na szczęście dziś po zaczerwienieniach
                              nie ma śladu. Za to dyskomfort wynikający z różnicy w widzeniu między jednym, a
                              drugim okiem nadal się utrzymuje i nadal mam przymglony obraz na prawym oku.
                              Mam jednak nadzieję, że będzie lepiej, nawet wydaje mi się, że już jest- choć
                              na razie ledwo da się to zauważyć. Myślę, że w tym, co piszesz o mięśniach
                              akomodujących jest sporo racji. To w ogóle jest nowa sytuacja dla mózgu, a
                              przecież to on odpowiada za widzenie- przez oko wpadają tylko impulsy świetlne,
                              które on przetwarza na konkretny obraz.
                              A halo...miałeś rację, jest fajne- światło latarni wygląda teraz bardzo
                              romantycznie... Musz się napatrzeć zanim to zjawisko zniknie:)
                              Pozdrowienia (również dla Twoich oczu:))
                              • Gość: mwindsurf Re: vivi clen IP: *.toya.net.pl 21 lat temu
                                Witam
                                o kwestii dostosowania obrazu przez wyuczenie sie miesni akomodujacych
                                powiedzial mi lekarz ktory mnie operowal, mi niestety znow wrocil lekko
                                podwojny obraz w lewym oku ale biore za dobra karte to ze prawie 3 dni bylo ok,
                                licze na to ze czas kiedy bede widzial dobrze bedzie sie wydluzal az w koncu
                                bede tak ciagle widzial. Bez 2 zdan po miesiacu od operacji widze lepiej z
                                tygodnia na tydzien. Co do halo... proponuje zrobic maly test, otoz kiedy
                                patrzac w nocy na swiatlo latarni bedziesz w stanie mimo promieni rozchodzacych
                                sie od swiatla dojrzec hmmmm.... jak to opisac??? metalowa rure (element
                                konstrukcyjny latarnii) na ktorej bezposrednio zaczepione jest swiatlo radze
                                uznac wtedy ze halo przeszlo... nie licz na to ze w nocy zadne swiatla nie beda
                                powodowaly promykow... zreszta zapytaj sobie znana osobe ktora od zawsze ma
                                dobry wzrok czy widzi cos takiego. Ide o zaklad ze nie znajdziesz nikogo kto
                                widzialby zrodlo swiatla noca idealne bez rozchodzacych sie promykow...
                                Zreszta... co Ci bede gadal... sama zobaczysz kiedy halo zmaleje do takiego
                                poziomu kiedy to juz nikt nie moze powiedziec ze mu w jakikolwiek sposob
                                przeszkadza. PS mi sie podobalo porownanie halo, jednego z uczestnikow forum,
                                do obrazu jaki masz na pocztowkach swiatecznych (te promyczki od ognia swiecy)
                                bardzo podobnie to odczuwalem.
                                Pozdrawiam.
                                • Gość: vivi_cllen Re: vivi clen IP: 82.160.131.* 21 lat temu
                                  Ja też widzę halo w taki sposób- racja, wygląda ja na kartkach świątecznych.
                                  Kiedyś podobny efekt obserwowałam przez okulary- kiedy pozostawały na nich
                                  resztki płynu do czyszczenia. Przypuszczam, że to nacięta rogówka powoduje
                                  takie rozszczepienie światła... Nie przeszkadza mi to. Jedyny problem jaki mnie
                                  dręczy, to różnica w ostrości widzenia między prawym, a lewym okiem, no i
                                  lekkie przymglenie, choć...teraz momentami nie jestem pewna na którym oku to
                                  przymglenie jest większe... Jedno jest pewne- prawym okiem widzę gorzej.
                                  Prowadzenie samochodu to teraz istny horror- na razie przesiadłam się na rower.
                                  Wciąż mam nadzieję, że wkrótce będzie lepiej. Zauważyłam nawet, że momentami
                                  ostrość jest jakby lepsza, po czym znów się pogarsza- to pewnie sprawa
                                  problemów z akomodacją. Szkoda, że tak niewiele osób pisze o swoich
                                  doświadczeniach po zabiegu. Jestem bardzo ciekawa, czy te problemy z różnicą w
                                  widzeniu między oczami są czymś powszechnym. Jak byłam na kontroli dzień po
                                  zabiegu, to słyszałam rozmowę dziewczyny z mamą- ona też mówiła, że jednym
                                  okiem widzi duże gorzej i lekarz kazał jej na całkowity efekt cierpliwie
                                  poczekać... Może tak jest w większości przypadków, a ja się niepotrzebnie
                                  denerwuję?
                                  Pozdrowinia dla wszystkich czytających:-)
                                  A Tobie, mwindsurf życzę jak najlepszego widzenia- przez cały czas!
                                witaj Vivi_clen
                                wejdz na ten adres: www.visionsimulations.com/GlareSimulator.htm
                                i postaraj sie ocenic czy masz podobny efekt. Ja po zabiegu mialem takie efekty
                                swietlne wokol np lampy w pokoju czy jasnych rzeczy (np t-shirtow, bialych czy
                                jasno zielonych jesli padalo na nie intensywne swiatlo) moj zabieg byl w
                                okresie pieknej pogody i slonce grzalo az milo wiec wszedzie dookola siebie
                                mialem takie poswiaty. To sprawialo wrazenie mgly przed oczami i zawsze jak
                                ktos prosil mnie o opisanie wrazen po lasiku to upraszczajac mowilem ze mam
                                mgle przed oczami. U mnie wygladalo to nastepujaco: doba po lasiku: poziom 8,
                                okolo tyg po zabiegu poziom 5, 3 tyg po zabiegu poziom 4 a dzis poziom 2 lub 1
                                sam nie wiem, badz co badz nawet jesli to juz nie zejdzie to nie zwroce na to
                                uwagi bo jak sama widzisz na symulacjach nie mozna nawet z cala pewnoscia
                                stwierdzic ze to mam... No i co? zgadza sie to w Twoim przypadku???
                                PS szkoda ze nie moge nihdzie znalesc symulacji widzenia osoby z wada -3 i po
                                lasiku... :] mysle ze wiele osob bez wady zlapaloby sie za glowe jak tak mozna
                                zyc... :]
                                Pozdrawiam.

Dzięki za link. Ja też dobę po lasiku miałam poziom 8. Dziś, tydzień po zabiegu
                                  wygląda to na poziom 5- zwłszcza prawe oko tak widzi, z lewym jest dużo lepiej.
                                  Dobrze wiedzieć, że inni też tak mają po zabiegu i nie ma powodów do paniki.
                                  W poniedziałek wybieram się do lekarza i liczę, że tym razem przejdę te badania
                                  bez problemu, mimo, że jeszcze nie jest idealnie... A w piątek mam badanie
                                  kontrolne w klinice, w której robiłam zabieg, na pewno zarzucę ich gradem
                                  pytań;-)
                                  A co do życia z wadą wzroku- co powiesz na wadę typu: jedno oko -3, a drugie
                                  +4,5? Rozmawiałam dziś z koleżanką, która ma taką wadę i zastanawiam się jak
                                  ona w ogóle funkcjonuje, bo ja przy niewielkiej różnicy między oczami chodzę
                                  jak pijana.
                                  Pozdrawiam.
                                    Witam!
                                    Jestem 16 dni po zabiegu. Tydzień temu byłam na kontroli. Lewe oko jest super-
                                    widzę nim bardzo wyraźnie i ostro, a halo jest mało uciążliwe. Gorzej z okiem
                                    prawym. Wyszło, że zostało -0,5 (było 2,5)- to dużo...Powiedziano mi, że jeśli
                                    będzie mi to przeszkadzało to można dokorygować, ale dopiero za jakieś trzy
                                    miesiące. Na razie przeszkadza mi to bardzo. Wciąż mam wrażenie, że z prawej
                                    strony jest coś nie tak...jakby jakaś ciemna plama zasłaniała mi część pola
                                    widzenia. Kiedy patrzę tylko tym okiem, to okazuje się, że nie ma żadnej
                                    plamy... Za to obraz jest nieostry, jakiś rozmyty i jakby ciemniejszy. Jeśli
                                    mogę to z czymś porównać- to wygląda to tak, jakbym patrzyła przez szybkę z
                                    pleksi, albo przez folię. W ogóle z tym okiem jest coś nie tak, nawet nie to,
                                    że boli, ale ja je po prostu czuję- czasem czuję jakiś lekki ucisk, jakby było
                                    jakieś większe... Może to jakiś stan zapalny... No ale byłam przecież na
                                    kontroli, więc pewnie coś by zauważyli, a powiedziano mi, że jest bardzo
                                    dobrze. Hmmm... mam nadzieję, że to prawda.
                                    Byłam też na komisji lekarskiej i badania przeszłam pozytywnie- mogę iść do
                                    pracy, na której mi zależy, więc w sumie się opłaciło:-) Mam nadzieję, że
                                    Tobie, mwindsurf też się uda.
                                    Do mwindsurf:
                                    Czytałam ostatnio stare posty i zainteresowała mnie to, co pisałeś do niki1980-
                                    że masz jakiś pomysł, dlaczego jedno oko widzi gorzej. Jak ci się wydaje?
                                    Napisz.
                                    Ja mam podobny problem jak Ty- bez względu na odległość widzę niewyraźnie,
                                    obraz jest nieostry i rozmyty. Też odczuwam ciągłe napięcie z prawej strony, bo
                                    oko wysila się, żeby "złapać ostrość", a jakoś marnie mu to wychodzi;-)
                                    Faktycznie, pod pewnym kątem (kiedy patrzę "spode łba"- jak to określiłeś) to
                                    jest trochę lepiej, ale niewiele:-( Ciekawe, że podczas badania kwalifikującego
                                    do zabiego lekarze "wynaleźli" mi w tym oku niewielki astygmatyzm, o którym nie
                                    miałam pojęcia. Być może podczas korygowania astygmatyzmu rogówka
                                    jest "ścinana" w jakiś inny sposób (nierówno), dlatego wolniej się regeneruje i
                                    stąd trudności z ostrością wzroku? Nie mam pojęcia... tak tylko próbuję sobie
                                    to wytłumaczyć...Co o tym myślisz?
                                    Weszłam na strony o lasiku, które podałeś i znalazłm tam symulacje, które
                                    świetnie oddają to, jak się widzi po tym zabiegu. Są też pokazane takie efekty
                                    o jakich piszę wyżej. Niestety, słabo znam angielski i nie potrafię się
                                    doczytać o co chodzi w tych komentarzach. Szkoda...
                                    I jeszcze jedno- zauważyłam, że rano widzę gorzej, mniej ostro, a w ciągu dnia
                                    widzenie się poprawia. Wydaje mi się, że lepiej niż przed zabiegiem widzę
                                    wieczorem, z czym zawsze miałam kłopot. Szarówka przed zapadnięciem zmroku
                                    robiła ze mnie na wpół ślepą kurę;-) Teraz jest o wiele lepiej. Pogoda też
                                    najwyraźniej ma wpływ na ostrość wzroku, o czym już kiedyś pisałam- dziś mocno
                                    wiał u nas wiatr i pogoda zmieniała się jak w kalejdoskopie- mój wzrok
                                    podobnie... Aż się wystraszyłam, ale teraz się uspokoiło i już widzę lepiej.
                                    Pozdrawiam.
                                      mwindsurf
                                      Vivi_clen!!!
                                      witam, mamy dokladnie te same objawy tyle ze na odwrotnym oku. podaj link do
                                      tego jak teraz widzisz prwaym okiem, porownam to ze swoja wada. MI TEZ TUZ
                                      PRZED ZABIEGIEM LEKARZ STWIERDZIL ZE MAM LEKKI ASTYGMATYZM o ktorym wczesniej
                                      nie mialem pojecia. i teraz widze teoretycznie ostry obraz ale z takim drugim
                                      pozornym obok lekko przesunietym (bardzo latwo moge pomylic to z pogorszona
                                      ostroscia z tad czasem sam nie wiem czy to astygmatyzm czy lekki "-" ale chyba
                                      asty. bo z bliska tez widze na 95%). z czasem coraz bardziej sie przyzwyczajam
                                      i nauczylem sie juz nie zezowac lub nie przykrywac lepszego oka (celem
                                      obserwacji zmian) bo to tylko pogarsza objawy ale wyraznie lewe nie dorownuje
                                      prawemu i na dzien dzisiejszy uwazam ze nadaje sie do poprawki. Mi lekarz
                                      poradzil abym nie rozdzielal widzenia i poskutkowalo o tyle ze moj mozg skupil
                                      sie na widoku z lepszego oka co niezmiernie mnie cieszy ale nie po to robilem
                                      zabieg by jeszcze meczyc sie z jakimis resztkami wady zwlaszcza ze obiecano mi
                                      zejscie do zera. coz wiecej moge napisac? moge powtarzac za Toba ze tez bylo
                                      gorzej po zmroku a jest super, itd itp, zabiegi przebiegaja u nas jak widze
                                      niezwykle podobnie z tym ze ja mam juz ... prawie 50 dni po... na dzis oceniam
                                      zabieg jako udany ale nie zaryzykuje pozostawienia wady na lewym oku zwlaszcza
                                      ze za rok juz nie bede sie nadawal do poprawki.
                                      Niech ostrosc bedzie z Toba!
                                      Pozdrawiam wszystkich.

Hmm... z tym widzeniem to jest tak, że ja właściwie sama nie wiem jak to
                                        wygląda, choć bardzo przeszkadza... najbardziej przypomina to sytuację z tego
                                        obrazka- www.visionsimulations.com/Dominance.htm -z przesunięciem suwaka
                                        w prawą stronę,a trochę tą sytuację
                                        www.visionsimulations.com/SpectacleBlur.htm (choć nie aż tak bardzo).
                                        Również coś, co tam jest w symulacjach określone jako "glare" (poświata?) też
                                        na tym prawym oku utrzymuje się na poziomie 4-5. Choć...ja bym to raczej brała
                                        za przymglenie, bo obraz jest jakiś nieostry i zszarzały:-( To w ogóle jakieś
                                        bardzo dziwne odczucie- wciąż mam wrażenie, że mam jakieś ukośne "pęknięcie" w
                                        oku i obraz jakby się lekko załamywał na tym pęknięciu. No cóż, wygląda na to,
                                        że zamiast zlikwidować nam astygmatyzm, to nam go jeszcze pogłębili...
                                        Mnie też lekarka powiedziała, żebym na razie nie porównywała widzenia między
                                        oczami i nie analizowała natrętnie różnic. Bo ja też ciągle zasłaniam jedno oko
                                        (to zdrowsze) i wpadam w panikę, że to słabsze widzi tak źle... Może faktycznie
                                        lepiej dać czas oczom, żeby się dogadały z mózgiem? Ty jesteś 50 dni po
                                        zabiegu, ja 16- myślę, że oboje mamy jeszcze czas. Zauważyłam, że jak nie mam
                                        czasu na zastanawianie się nad tym, jak widzę, to widzę lepiej. Po prostu
                                        używam oczu, a nie przyglądam się im;-) Ewentualna dokorekta wchodzi w rachubę
                                        dopiero po trzech miesiącach- do tego czasu może obojgu nam się poprawi? Oby
                                        tak było!
                                        Chciałam jeszcze zapytać: jak sobie radzisz z czytaniem tekstu- druk i na
                                        monitorze? Ja dość dobrze radzę sobie z drukiem, ale komputer rozwala mi
                                        oczy...wzrok męczy się niemiłosiernie, ostrość pojawia się i znika. Kurcze, mam
                                        nadzieję, że to przejdzie, bo bez czytania i komputera życie jest do d...y.
                                        Jeśli za trzy miesiące nadal będzie, jak jest (-0,5) to ja też idę na ponowny
                                        zabieg, bo tak jak jest być nie może, nie pogodzę się ztym.
                                        Pozdrawiam i życzę sokolego wzroku w obu oczach:-)
                                          mwindsurf
                                          Vivi_clen
                                          nic dodac nic ujac, widzimy tak samo te obrazki to pogorszona wersja tego co my
                                          mamy, jesli chodzi o czytanie i o kompa to u mnie wygladalo to tak ze moglem
                                          poczatkowo robic to zaledwie kilka minut bo ostrosc wzroku pulsowala jak
                                          szalona. Stopniowo moglem coraz lepiej skupiac wzrok na rzeczach bliskich i
                                          obecnie moge czytac okolo 30 - 40 min bez zmeczenia oczu a i sam okres
                                          odpoczynku oczu zmniejszyl sie do kilkudziesieciu sekund i znow moge czytac.
                                          Mysle ze to bedzie Ci sie poprawiac, podobnie jak glare i halo bedzie znikac (u
                                          mnie juz nie ma ani jednego ani drugiego) ale ten lekki rozjazd obrazu na oku
                                          ciagle jest... co mozemy zrobic? czekajmy cierpliwie i miejmy nadzieje ze
                                          lekarze nie chce nas wziasc na "przeczekanie" bo ja na pewno nie przyzwyczaje
                                          sie do takiego widzenia lewym okiem. (nie wiem co jest mi dane w zyciu i az
                                          strach pomyslec coby bylo jakbym kiedys stracil prawe oko)
                                          Jakbys kiedys znalazla strone z symulacjami widzenia z astygmatyzmem to
                                          podeslij link to chetnie utwierdze sie w przekonaniu czy to asty. zreszta coraz
                                          czesciej mysle coby skoczyc do niezaleznego okulisty i nie mowiac mu nic
                                          poprosic by okreslil co jest z lewym okiem. ale to zrobie dopiero po 3
                                          miesiacach.
                                          Pozdrawiam.

(Odpowiedz cytując) (Link do tej wypowiedzi)
                                          IP i czas połączenia logowane. [5307832]

[23.10] 11:05 mwindsurf
                                          jeszcze jedno.. aby ktos nie pomyslal ze uwazam ze zabieg byl do dupy
                                          zamieszczam symulacje tego jak widzialem przed operacja jako krotkowidz i jak
                                          widze teraz patrzac obuocznie...
                                          www.visionsimulations.com/BlurSimulator.htm
                                          (widzenie po lasiku = okno lewe "no blur" / widzenie przed zabiegiem = okno
                                          prawe "extreme blur 1") pozdrawiam.
                                            Dobrze wiedzieć, że to co widzimy oboje, to nie jakiś wyjątek, a raczej
                                            reguła... Ciekawe jak to wygląda u innych po lasiku- zwłaszcza, jeśli mieli
                                            astygmatyzm- może ktoś napisze jak to wyglądało u niego?
                                            Zauważyłam, ze wzrok z dnia na dzień nieznacznie się poprawia. Wczoraj rano
                                            wstałam i ze zdumieniem strwierdziłam, że widzę całkiem dobrze. Mam w łazience
                                            poustawiane kosmetyki, na których testuję ostrość wzroku;-) czytając etykiety z
                                            pewnej odległości. Aż podskoczyłam z radości kiedy zauważyłam, że prawym okiem
                                            widzę prawie tak wyraźnie jak lewym. Niestety, po kilku minutach czar prysł...
                                            Za to zuważyłam, że w ciągu dnia coś się działo z tym okiem-
                                            najwyraźniej "próbuje złapać ostrość", obraz robi się wyraźny, a po chwili znów
                                            się rozjeżdża. Zaczynam wierzyć, że będzie dobrze. W ulotce, którą dostałam
                                            pisze, że wzrok poprawia się do trzech miesięcy po zabiegu, więc wierzę im na
                                            słowo i odczekam tyle czasu, a jak będzie nadal źle to będę ich molestować o
                                            poprawkę. Ja też nie pogodzę się z taką "niedoróbką".
                                            Z czytaniem mam dokładnie tak samo ja Ty i jest coraz lepiej, choć komputer
                                            nadal męczy wzrok, ale to się poprawia.
                                            A widzenie po lasiku i przed- zgadzam się- tak to właśnie wygląda (przed
                                            zabiegiem też tak widziałam, choć Ty zdaje się miałeś ciut większą wadę).
                                            I jeszcze jedno- moja koleżanka (ta z jednym okiem -3, a drugim +4) była u
                                            okulistki i pytała ją o możliwość wykonania takiego zabiegu u niej. Okulistka
                                            jej odradziła. Powiedziała, że sama jest 4 lata po takim zabiegu i wada jej
                                            wróciła- znów musi nosić okulary. Zapytałam koleżankę, czy to były plusy, czy
                                            minusy? Plusy- odpowiedziała. Hmmm...O ile znam tą okulistkę, to jest to mocno
                                            starsza pani i myślę, że to po prostu starczowzroczność (tak brzydko się to
                                            nazywa:-() i nic dziwnego, że musi nosić okulary. Każda klinika i każdy lekarz
                                            wyraźnie o tym informuje. Mnie też uprzedzono, że najprawdopodobniej po 40-tym
                                            roku życia będę musiała używać okularów do czytania. Trudno, wolę okulary
                                            zakładać do czytania, niż nosić je cały czas na nosie. Do tej pory byłam od
                                            nich uzależniona i nie widziałam wyraźnie niczego, co było w odległości
                                            większej niż 30cm. Wstawałam z łóżka i od razu sięgałam po nie. Fajnie jest
                                            otworzyć rano oczy i od razu zobaczyć wszystko bardzo wyraźnie.
                                            Ja też oceniam zabieg jako udany- w końcu osiągnęłam cel- lekarz podpisał mi
                                            zdolność do pracy (wymagana I kategoria wzroku), a przecież właśnie z tego
                                            powodu poddałam się temu zabiegowi.
                                            Pozdrawiam serdecznie.
                                    • Gość: Art Re: vivi clen IP: *.eurocom.olkusz.pl 19 lat temu
                                      Ja tez mam podobny problem.Zabieg laserowej korekcji wzroku miałem robiony dwa i
                                      pol roku temu(metoda PRK u prof.Gierkowej w Katowicach moja wada to na obydwu
                                      oczach -4).Na poczatku bylo super,na prawym oku 0,0,natomiast na prawym
                                      -0,5.Potem zaczał sie dziwny dyskomfort w prawym oku,ciezko to opisac ale to oko
                                      jest jakby "ciezsze",cos mnie tam uciska w prawym oczodole,no i troche gorzej
                                      widze na to oko.Caly czas stosuje Vidisic bo mam zespol suchego oka ktory jest
                                      jednym z powiklan po operacji.W pochmurne dni gorzej widze,tak samo w nocy,wiec
                                      ciezko jezdzi mi sie samochodem w tym czasie.Nie wiem co robic?Rekorekcja??
                        • mamuska85 Re: co robić? 21 lat temu
                          Ja jade teraz na drugi zabieg. Mialam wade -6,5 a teraz mam ok -2. Powiedzieli mi w Katowicach(bo miałam tam zabieg) że przez 5 lat mogą za darmo zrobić zabieg jak coś jest nie tak.
                          • Gość: aga Re: co robić? IP: *.chello.pl 21 lat temu
                            Czy wiedzialas ze nie skoryguja Ci do zera. Jak sie czujesz z wadą -2? czy było
                            warto robic zabieg skoro pozostala wada
                              Nie wiedziałam,że nie skorygują do zera. A wada -2 niestety wymaga już okularów. Z tą różnicą,że nie są to okulary z takie gróbe. Jade 7 listopada na kwalifikacje i zobaczę co mi powiedzą.
                                no i co Ci powiedzieli?Jestem ciekawa bo ja miałam lasik a teraz po 3 latach
                                mam znowu okulary -0.5
                                  Powiedzieli,że jeśli chcą to mogą zrobić ale odradzają, bo wada nie stoi tylko pogłębia się. Radzą odczekać, dopóki wada nie stanie w miejscu. Twierdzą, że trzeciego zabiegu żaden lekarz nie podejmie się. No to czekam. Wada z dnia na dzień jest coraz większa.
                                    przepraszam ale nie czytałam wcześniej, tzn że to już twój drugi zabieg?nie
                                    skorygowali Ci do zera?
                                      właśnie przeczytałam wyżej.Boże jak Ty się nie bałaś drugi raz, jak to możliwe
                                      że ta wada po lasiku się nawraca, przecież oni mówią że korygują do
                                      zeraNiewiem co robić naczytałam się tyle złego że chyba nie poddałabym się
                                      operacji drugi raz.czy to nie jest szkodliwe drugi czy trzeci raz?co oni na to?
                                        Trzeciego nie robią z tego co wiem. A na drugi muszę poczekać. Wzrok mialam "sokoli" przez miesiąc a potem z dnia na dzień coraz gorzej. Mialam wade -6,5 a teraz mam -2,5. Tak więc za dużo nie zdzialali.
                                        • sylwia1239 Re: co robić? 21 lat temu
                                          nosisz teraz okulary?bo ja mam -0.5 i jak jest pochurnie jak dzisiaj to nie
                                          rozpoznaję ludzi na ulicy
                                            Nie, ale muszę zacząć. Z dnia na dzień coraz gorzej widze.
                                            • Gość: Iwona Soczewki kontaktowe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20 lat temu
                                              Ja rozmawiałam kiedyś na temat korekcji laserowej z moim znajomym okulistą i on
                                              twierdzi, że w naszym pieknym Kraju Nad Wisła ta metoda jeszcze nie jest
                                              dostatecznie dobrze przygotowana, że wady mogą nawet po kilku latach powracać,
                                              ale moga też po kilku miesiącach, no i zawsze jest ryzyko że nie zlikwidują
                                              wady do zera :/
                                              Ja pozostaje w takim razie tradycjonalistką i zostaje przy soczewkach
                                              kontaktowych (mam wade -8.0 drugie wiecej) Teraz jest taki wybór soczewek, że
                                              można zapomnieć w ogole o wadzie. Aktualnie sama nosze soczewki Night and Day
                                              przystosowane do noszenia przez miesiąc bez zdejmowania i bardzo sobie chwalę.
                                              Jest w czym wybierać , tylko trzeba chcieć :)
                                              • mamuska85 Re: Soczewki kontaktowe 20 lat temu
                                                Ja się zdecydowalam na zabieg , bo po zapaleniu spojowki nie moglam nosić soczewek kontaktowych. Niestety po kilku latach noszenia ich oczy przestały je tolerować.
                                              • Gość: Poirytowany i Wku. Re: Soczewki kontaktowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
                                                Ja NIE POLECAM SOCZEWEK KONTAKTOWYCH!!
                                                Używałem przez ok. 1,5 roku i zaczeły się problemy z oczami..Najprawdopodobniej
                                                przez super nowy płyn do ich pielęgnacji albo przez same soczewki. Przez ten
                                                okres było OK. Mniej więcej misiąc przed zmorą trwająca już prawie 3
                                                lata!!Kupiłem nowy płyn BAUSCH & LOMB (o którym było głośno z powodu jakichś
                                                bakterii)Wspaniali lekarze nie wiedzą ale chyba Zespół Suchego Oka. Używałem
                                                soczewek BAUSCH & LOMB i płynu również!! Powiem jedno..Jeśli nie chcecie
                                                "zdychać" z bólu oczu, mieć czerwonych, popękanych i zajmowaćsię nimi 3h
                                                dziennie to odpuście sobie soczewki!!A tym bardziej markę BAUSCH & LOMB. Będę
                                                się starał zaskarżyć firmę B & L!! W końcu muszą mi pomóc i zapłącić za tak
                                                drastyczne błędy!!
                              • suzi302 Re: co robić? 18 lat temu
                                Ja mam inny problem.Mój mąż żeby pracowac na kopalni musi miec 0,0.Ma bardzo
                                małą wadę wzroku -o,75,i 1,25.Nie wiem co zrobic czy ma isc na zabieg.Był na
                                badaniach kwalifikacyjnych i ma termin na 24 listopada.Proszę doradzcie?!
                                • Gość: gonia Re: co robić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                                  miałam zabieg w sobote w Kaliszu. Jak na razie jest ok. Mialam +3,5 na kazde oko. Jeżeli chodzi o efekty - to na razie jestem bardzo zadowolona.Ktoś , kto nie nosił okularów może nie zrozumie jakie to uczucie zdjać je i schowac do szuflady. A ja nie załuję .
                                  Chcialabym jednak wiedziec jak dlugo trzeba uwazac (chronić oczy), tzn, kiedy bedzie mozna pójśc na basen ( uwielbiam pływać , ale przez tą wadę nie specjalnie mialam ochote , juz miałam zamiar kupić okulary korekcyjne do pływania), jeżeli chodzi o operacje to wiadomo,że każda niesie jakieś ryzyko, i od nas zależy jaka bedzie decyzja. Faktycznie po zabiegu nie było za przyjemnie, ale juz w niedzielę było super i z dnia na dzień jest coraz lepiej.
      • Gość: bobi Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.centertel.pl 20 lat temu
        Witam. Przymierzam sie do laserowej korekty wzroku. Mam zamiar poddac sie jej
        w Łodzi , czy możesz podzielić się wrażeniami z zabiegu i po.........Z góry
        dziękuje za odpowiedz e-mail. r-lewandowski@wp.pl
    • softperson Laserowa korekcja wzroku 20 lat temu
      Mavit... -Ktoś kto skorzystał z usług tej kliniki.. -____Bardzo proszę o
      jakiekolwiek oceny i opisy. Na ile nowoczesna technologia? Jakie efekty po
      zabiegach? Czy to właściwa klinika do zrobienia korekty wzroku? ____Właśnie
      tam wybieram się i piekielnie boję się. __Pozdrawiam wszystkich.
      • Gość: Tommy Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 80.54.74.* 20 lat temu
        Ah,żebym ja mogł cofnąć czas o trzy lata.Astygmatyzm nadwzroczny.Na lewe oko
        widziałem przed zabiegiem 70% prawe 50%.po Lasiku lewe 60% prawe 100%.Po
        reklamacji replaj lewego,ok zgadzam sie.Efekt z 60 na 50%.Doktorek
        stwierdził,że nie da sie,cos sie nie chce przyjąć.Na pocieszenie moge
        powiedziec,że wystarczy mi teraz cieniutkie szklo i widze na lewe 80%.W tej
        chwili lewe jest jak było a prawe jakies 90% sprawności i od dłuższego czasu
        nie zmienia sie.Nie miałem zadnego halo ani zadnych innych efektów
        ubocznych.Ale najgorszy to jest ten dyskomfort w pochmurne dni.Dodam,że ów
        nieszczęsny zabieg był właśnie w Lodzi.
      • mario00171 Re: Laserowa korekcja wzroku 20 lat temu
        Bylem w katowicach u dr. Gierek....badano mnie caly dzien...i przekonano bym
        wady nie usuwal...mam
        R sfera +6,5 cyl -6,5 os 25
        L sfera +7,5 cyl -7,25 os 165

Kto powie mi na czym polega moja wada i dlaczego u lekarzy strach lub niemoznosc
        usuniecia? dodam ze do 25 roku zycia chodzilem bez okularow- dopiero gdy wpisano
        mi do prawa jazdy zaczalem nosic i dzis musze bo czuje dyskomfort a sa ciezkie i
        biegac nie mozna za bardzo, chcialem wiec zoperowac a tu lekarze przekonuja mnie
        bym tego nie robil...czyzby tak niebezpieczne to bylo i efekty dla mnie male?
        mimo to zapraszam na moja strone i do odwiedzin na mazurach www.niegocin.zn.pl
        okularnicy mile widziani tez!
        • mario00171 Re: Laserowa korekcja wzroku 20 lat temu
          sorki...pani Dr Gierek jest profesorem - poinformowali mnie tamtejsi lekarze
          wiec przepraszam....bylem u Pani Profesor Gierek a bylo tam wtedy z tysiac
          ludzi....tlak straszliwy i po kilkadziesiat pod kazdymi drzwiami...ale nie
          narzekam...szkoda tylko ze nie podjeli sie mnie operowac....pani profesor byla
          informowana telefonicznie o moim przypadku i tez odmowila operowania!
          Moze mi ktos cos poradzic?
          • Gość: Pawel Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.c29.msk.pl 20 lat temu
            Witam.
            Mysle o laserowej korekcji,ale w Krakowie.Jak widze wiekszosc forumowiczow
            pisze o Katowicach,Lodzi,Wawie.Czy sa osoby,ktore mialy zabieg w Krakowie ?
            Jesli tak to gdzie dokladnie i z jakim skutkiem ? Pozdrawiam.
            • bebiko1 Re: Laserowa korekcja wzroku 20 lat temu
              Mój mąż miał w zeszłym roku. Jest bardzo zadowlony, wada została usunieta do "0"
              przy minusach ok -3,75 i cyl -1,75. Po roku możemy spokojnie powiedziec, że z
              oczami wszystko jest w porządku, żadnych komplikacji i uciążliwości.
              Operował sie w Intermedice na Zwierzynieckiej - bardzo miła obsługa, atmosfera
              niestresujaca.
        • Gość: piotrek_78 Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17 lat temu
          Cześć,Z tego co słsyzałem nie wszyscy lekarzę są za laserową korekcją wzroku , nie wiem jak jest na ceglanej bo nigdy tam nie byłem wiec sie nie wypowiem na ich temat , ale byłem za to w Klinice w chorzowie w Weiss Klinik , może powinieneś się do nich zgłosić ?? Ostatnio czytałem w gazecie że mają najnowocześniejsza technologię na ślasku ... a inne kliniku z regionu są daleko za nimi ....Jeżeli sie zdecydujesz na wizyte u nich to napisz jakie masz odczucia :)

• Gość: Aldona Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.chello.pl 17 lat temu
        Korzystałam z usług Mavitu - i szczerze nie polecam, młoda lekarka nie potrafiła
        sobie poradzić z moim okiem, wmówiła mi, że zbyt mocno mrugam. Kazała zakrapiać
        sztuczne łzy żeby ćwiczyć oko, po drugiej wizycie kazała nosić soczewki, po
        trzeciej powiedziała, że niestety. Straciłam około 1000 złotych. W Poznaniu w
        Intermedice pani dr Czarnota zrobiła zabieg bez najmniejszego problemu. Z wady
        -10 do zera.
    • jungler Re: Laserowa korekcja wzroku 20 lat temu
      Zapraszam na nowe forum "Laserowa korekcja wzroku"

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=42211
      Pozdrawiam
      • delika1 brak ostości widzenia 20 lat temu
        hej..
        A ja mam pytanie, bardzo ważne i bardzo proszę o odpowiedź...Jestem 3 tyg po
        epi-lasiku (okolaser Wawa).I nie widzę cały czas ostro.Obraz się zamazuje,
        widzę tak jakby za mgłą, podwójnie...Mam problemy z czytaniem z monitora, czy
        drobnego druku, z daleka też się zamazuje..Słysałam,że stabilizację osiąga się
        po 1-3 mcy, ale nie ukrywam ,że martwię się czy to przejdzie u mnie.Jak było u
        Was?

• delika1 Re: brak ostości widzenia 20 lat temu
          czyzby watek "umarł"??:(
        • Gość: aniaole Re: brak ostości widzenia IP: *.pai.net.pl 20 lat temu
          cześć ja miałam epi lasik ww14 wrześna wklinice okolaser...i wg mojej opinii
          jest wszystko oki..faktycznie pani doktor mówiła iż stabilizacja wzroku to ok 1-
          miesiace...
          Ja juz teraz widzę oki...efekt halo w zasadzie nie wustępuje...przymglenia też
          nie..czuję się jak nowo narodzona....czytam bez problemu.
          Ale jak to bywa kazdy inaczej dochodzi do formy...więc głowa do góry....napewno
          bedzie dobrze:)
          • delika1 Re: brak ostości widzenia 20 lat temu
            dzięki Ci za odp.U mnie też lepiej, ale jeszcze troszke nieostro (suche
            oko).Czy Ty widzisz idealnie?Nie ma różnicy czy jesteś w jasnym czy ciemnym
            pomieszczeniu?czy w sztucznym swietle czy słonecznym?Widzisz zupełnie tak jak
            wcześniej w soczewkach (okularach)?Bede CI wdzięczna za odpowiedź:)
            Fajcie CI,że juz tak dobrze u Ciebie:)))
            • Gość: aniaole Re: brak ostości widzenia IP: *.pai.net.pl 20 lat temu
              super że czujesz poprawę:)
              ja mam suche oko ale tylko rano....później kropelki i jest oki...w zasadzie
              teraz juz widze dobrze w każdym świetle...co prawda oczy męczą sie bardziej-
              szybciej przy komputerze (i wtedy dczuwam suchość w oczach).
              Przyznam sie że wieczorem mam taki odruch że pora spać czas wyjąć soczewki..:)
              Poza tym cudownie jest sie obudzc rano i widziec która jest godzina na budziku..
              pozdrawiam:)
        • Gość: Kola Re: brak ostości widzenia IP: *.gostyn.sdi.tpnet.pl 19 lat temu
          ja nie widze ostro do dzisiaj, a zabieg miałam cztery lata temu. Są dni że
          prawie nic nie widzę. Niby wysychaja mi oczy,ale chyba to "kit" ze strony
          lekarza. czy ktos wie cos więcej na ten temat? Mam wrażenie ze będę slepa.
        • Gość: asher Re: brak ostości widzenia IP: *.play-internet.pl 15 lat temu
          witam! jestem 3 tyg po lasiku i nadal widzę bardzo nieostro, przede wszystkim z daleka, mialam wadę -4 a w tej chwili w mojej ocenie widzę tak na -2, więc póki co jestem rozczarowana i przerażona ze tyle kasy i niezbyt przyjemnych odczuć na nic! wizytę kontrolną mam dopiero za 3 tyg.
          proszę napiszcie coś więcej jeśli mieliście podobne doświadczenia!!!
    • mamcia25 Re: Laserowa korekcja wzroku 20 lat temu
      Czy ktoś miał przeprowadzany LASIK w klinice Intermedica w Poznaniu? Jak
      widzicie po zabiegu? Czy wada całkowicie usunięta? Proszę o informacje na mail:
      mamcia25@gazeta.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka