Dodaj do ulubionych

Jak myjecie okna?

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21 lat temu
Wczoraj porządnie zasapałam się myjąc okna w swoim mieszkaniu, dziś rano
zauważyłam że rezultat nie jest najlepszy, ciągle widać jakieś smugi,
zacieki. Może mam złą metodę, jak wy to robicie ?
Obserwuj wątek
    • allija Re: Jak myjecie okna? 21 lat temu
      Same szyby myję wyłącznie ściereczkami z mikrofibry, zwilzonymi w wodzie, bez
      użycia środków chemicznych. Nie zostawiaja smug.
      • Gość: nosek Re: Jak myjecie okna? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21 lat temu
        Już kolejny raz słyszę o tych sciereczkach, muszę się koniecznie w nie
        zaopatrzyć. Z drugiej strony tak się zastanawiam, da się domyć okna po zimie na
        przykład ściereczką z mikrofibry tylko zwilżoną w wodzie?? Ja muszę zazwyczaj
        kilkakrotnie zmieniać wodę z płynem.
        • Gość: Gośka Re: Jak myjecie okna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
          ja naczytałam się o ściereczkazh z mikrofibry no i kupilam i muszę tu
          powiedziec czy komuś się to spodoba czy nie mycie tymi ściereczkami jest do
          kitu sama woda nie jest w stanie zmyć brudu.Zrobiłam taki test umyłam tą
          ściereczką a potem jeszcze raz wodą z płynem i woda była niestety brudna.Myję
          wodą z Clinem takim do wody a potem Clin do szyb wycieram papierowymi
          recznikami i wszystko jest ok
            No jesli sie myje okna 2 razy do roku to faktycznie trzeba wlożyć troche
            wysilku. Ja osobiscie szyby myje częściej tzn nie myje tylko przecieram, jak
            często sie da np. przy okazji ogólnych porządków, przecieram półkę i przy
            okazji szybę w oknie.
            Jeśli szyby są bardzo brudne to wtedy mozna i taka siereczka domyc tylko wtedy
            trzeba to zrobic kilka razy i prządnie przepłukiwać ściereczkę po kolejnym
            przetarciu.
            Osobiscie uważam, że kazdy może robic jak chce i nie zamierzam nikogo na siłę
            przekonywać do "jedynej słusznej metody". Tylko po co sie bawić w kilkakrotne
            mycia płynem, wodą, wycierania do sucha, w jakieś miski czy wiadra z czystą
            wodą pod oknem jak można podejść do okna z wilgotną ściereczką, przemyc szybę i
            odejść.
            A najlepszy test na czyste okno to po prostu zobaczyć jak wygląda szyba po
            umyciu. U mnie błyszczy i żaden płyn nie dawał nigdy takiego efektu. Smiem
            nawet twierdzić, że te ściereczki są za dobre bo widać każdą najdrobniejszą
            ryskę na szybie czy każdą inną jej wadę wrodzoną.
            • Gość: zoee5 Re: Jak myjecie okna? IP: 83.238.13.* 21 lat temu
              to znaczy, że przecierasz wilgotną ściereczką i już nie wycierasz do sucha?
                Właśnie tak, przeciaram wilgotną ściereczką i odchodzę. Reszta sama wysycha w
                parę chwil i idealnie lśni. Tak samo zresztą jak wszystkie lustra, półki,
                szafki i wiele innych powierzchni.
                • Gość: zoee5 Re: Jak myjecie okna? IP: 83.238.13.* 21 lat temu
                  rzeczywiscie działa. sciereczkę okazało sie miałam w domu i nie używalam.
                  wreszcie mam szyby bez smug.
                    W dodatku tanio to wychodzi, prawda? Ja używam jej do wszystkich powierzchni,
                    także do inoxu, którego mam dużo w kuchni, a który tu na forum często wzbudza
                    emocje.
    • Gość: #lele Re: Jak myjecie okna? IP: 195.136.246.* 21 lat temu
      ZAMÓWIŁAM JAKIŚ SPECJELNY PŁYN I ŚCIERECZKĘ. COŚ TYPU WINDOWS JAKO
      FIRMA.GENIALNE! NAWET MOJA NAJMŁODSZA CÓRKA(6LAT), WSPANIALE MYJE SWOJE OKNO.
    • mikams75 Re: Jak myjecie okna? 21 lat temu
      ramy i szyby szoruje woda z plynem, pozniej "plucze" a na koniec plynem do mycia
      szyb i papierowym recznikiem przecieram same szyby. Tak porzadnie szoruje raz do
      roku. Same szyby przecieram czesciej - ale to nie wymaga zadnego wysilku. Slady
      po paluchach na szybie balkonowej przecieram przy kazdym sprzataniu. Wspomniana
      genialna sciereczka moim zdaniem jest kiepska.
      • alka44 Re: Jak myjecie okna? 21 lat temu
        A ja jestem bardzo zadowolona ze sciereczki. mam kilka. Te tanie sa kiepskie,
        ale ta z wiledy jest super.
        Okan najpierw myję woda z płynem. Ramy i szyby. Wszystko z większego brudu.
        potem sciereczką z mikro same szyby.
        rezultat bardzo dobry.
        Warunkiem jest dokladne płukanie ściereczki.
        Próbowałam już różnych metod i ta wymaga najmniej wysiłku i rezultat najlepszy.
        • Gość: Ulka Re: Jak myjecie okna? IP: *.pl 21 lat temu
          Napiszcie prosze jakie to ściereczki i ile kosztują, pewnie dośc drogie?
            Polska Prima ok. 4 zł, Vileda ok. 10 zł.
    • Gość: izaa Re: Jak myjecie okna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      taka ściereczka kosztuje około 50 zł i wtedy naprawde wystarczy tylko woda.
      niedawno odkryłam w Lidlu super płyn do okien za jedyne 3zł z czymś za litr.
      Zero smug!!! wszystkie ajaxy i inne się chowają!! polecam. dodam tylko ze
      najpierw przecieram okna zwykłą szmatka a potem na jeszcze mokrą szybe ten
      płyn.zero polerowania
      • Gość: siona Re: Jak myjecie okna? IP: *.udn.pl 21 lat temu
        jak nazywa sie ten plyn do okien z lidla ?
    • Gość: iza Re: Jak myjecie okna? IP: w3cache.* / *.2-0.pl 21 lat temu
      cif z alkoholem, psikam i scieram recznikami papierowymi lub gazeta - zalezy
      czego akurat wiecej w domu. Nigdy zadnych smug nie mam a mycie idzie bardzo
      szybko.Mam 9 okien i starcza mi na to 15-20 minut czasu.
      iza
      • Gość: gh do Izy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        rozumiem,że czyścisz tylko szyby w myśl zasady którą wyznają zawodowi
        czyściciele szyb sklepowych "a na ramy to my sramy".
        • Gość: kasper Re: do Izy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
          okna (całe-ramy i szyby) myję razna miesiąc, ew. 2 miesiące. Najpierw wszystko
          wodą z płynem, potem doczyszczam zabrudzenia które nie zeszły mleczkiem do
          czyszczenia. Potem spryskuję szyby Clinem, przecieram ściereczką i poleruję
          suchą scierką - ale taką, która nie zostawia kłaczków. Mam do umycia w całym
          domu 18 okien.
        • Gość: Sprzataczka Re: do Izy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
          latem rzucamy blotem a zima wydrapujemy w blocie mala mala szparke zeby
          zobaczyc czy zabrac gumiaki czy kozaki
      • Gość: Aga Re: Jak myjecie okna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu
        Gość portalu: iza napisał(a):

.Mam 9 okien i starcza mi na to 15-20 minut czasu.
        > iza

Czy ty widzisz przez nie jaka pogode dziś mamy???.(15 min to ja robie sobie
        prysznic co by zaznac przyjemnosci,a w 20 min.umyc chocby same szyby w oknach to
        mozna miec wyobrażnie jak one wygladają,
    • Gość: konik Re: Jak myjecie okna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      Czysta woda i gazetą Wyborczą do sucha, żadne środki nie dorównają
      • Gość: magpie101 Re: Jak myjecie okna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        najpierw zmywam brud z ram i szyb woda z clinem, potem spryskuje szyby pianka
        clinem i wycieram papierowym recznikiem do sucha. mam te cudne sciereczki
        viledy i niemiecka, ktora kosztowala 20zl. ale ich nie uzywam! po pierwsze to
        jak przetre szyby tylko sciereczka to po pierwszym deszczu mam straszne zacieki
        i okna nadaja sie znowu do mycia, a gdy umyje clinem to po deszczu nie ma
        zadnych sladach na szybach. a po drugie to te sciereczki, gdy myje sie okna to
        trzeba bardzo dokladnie plukac, a ja nie mam ochoty przy myciu kazdego okna
        latac po kilka razy do lazienki aby ja wyplukac. w wiaderku nie wyplukam dobrze
        takiej sciereczki, bo po pierwszym wyplukaniu woda jest juz brudna, a przeciez
        te scierki nalezy dokladnie wyplukac w swiezej wodzie. bledne kolo!
    • Gość: Ryś Re: Jak myjecie okna? IP: *.adsl.inetia.pl 21 lat temu
      Ja cztery plastikowe okna,za pomocą ściereczek z mikrofibry i płynu do mycia
      szyb, z 2-ma przerwami na papaierosa 1 godz. Słownie (jedna)
        jezeli myjesz okna sciereczkami z mikrofibry to jakim cudem uzywasz rowniez
        plynu, te scierki sa do mycia ale sama woda! a co do 4 okien to ja wczoraj
        mylam 4 plastikowe (z tego 2 male lazienkowe) i zajelo mi to 1h i 50 minut bez
        zadnej przerwy. wiec nie wiem jak mozna wymyc 4 okna w godzine chcac to zrobic
        dokladnie, teraz w trakcie zimy jest dwa razy wiecej brudu w rowkach i pod
        uszczelkami niz gdy jest cieplo.
      • tereza11 Re: Jak myjecie okna? 21 lat temu
        Czy Ty jesteś mężczyzną czy kobietą? Jeżeli to pierwsze to, przepraszam Cię,
        ale wcale się nie dziwię ,że tak szybko umyłeś.
          dobre spostrzezenie!
    • epox123 Re: Jak myjecie okna? 21 lat temu
      kupiłam w sklepie ściągaczke do szyb z Viledy tak zwane dwa w jednym,pierwsza
      to ściągaczka ze specjalną ściereczką przyklejaną na rzep-ściąga się ją i moczy
      w dowolnym środku ja czasami używam wody z dodatkiem płynu do naczyń,bądź
      szamponu,namoczoną przyklejam do tej ściągaczki i myje okna,potem biorę drugą
      do zgarnięcia wody i brudu i wycieram w recznik papierowy,ramy okienne myję
      mleczkiem cif z dodatkiem wody,polecam nie ma zacieków i szybko się myje
      • izolda24 Re: Jak myjecie okna? 21 lat temu
        Ja się zgadzam z tymi , którzy stosują ściereczki z mikrofibry. Świetne
        rozwiązanie. Szybko się myje okna i nie ma smug. Powiem również, że nie stosuje
        żadnych płynów do szyb jedynie wodę z płynem do mycia naczyńTakie ściereczki
        nie muszą być oryginalne viledy wyatarczą takie za 6 zł.:)
    • Gość: lina Re: Jak myjecie okna? IP: *.adsl.proxad.net 21 lat temu
      Ja: plyn do framug plastykowych w areozolu + scierki jednorazowe, potem plyn do
      szyb (tez z rozpylaczem) + scierki jednorazowe. Zadego plukania sciereczek,
      itp. Jedno okno 5 min.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka