tg28 21 lat temu jak najbardziej lecz z ograniczeniami w rozmowach - w celach bezpieczenstwa nie jako smycz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bruum Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.cofund.org.pl 21 lat temu tak bezpieczenstwo.. oczywiscie.. nastepnego dnia jakis starszy dzieciak pobije malucha zabierze telefon i sprzeda zamieniajac na narkotyki Odpowiedz Link Zgłoś
tg28 Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? 21 lat temu Proste rozwiazanie: Dac dziecku komurke - trupa z ewentualnie nowa bateryjka. Sam tak uczynilem a mimo to dzieciak cieszyl sie jak bak. Odpowiedz Link Zgłoś
morfeus12 Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? 21 lat temu Stanowcze nie!!!!!!!! Za mały, za dużo sobie może myśleć. Poza tym gdzie takie dzieciaki chodzą?? Przecież głównie szkoła i dom. A zajęcia dodatkowe to pod nadzorem osób starszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagua Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu Pamietam czasy, kiedy jeszcze nikt o komorkach nie slyszal, a ja mialam jakies 7 lat i jak ta idiotka czekalam na rodzicow pod szkola, a oni zapomnieli, ze mieli odebrac dzieko ze szkoly, bo ma nieco daleko do domu... Zdarzylo sie to nie jeden raz... Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? 21 lat temu I rozumiem, ze w sekretariacie szkoly nie bylo telefonu, nie bylo tez w okolicy zadnej budki telefonicznej... Odpowiedz Link Zgłoś
filo_de_putino Czy są takie "komóry w jedną stronę"? 21 lat temu Na które można dzwonić, a z których nie wyczodzą rozmowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piw Re: Czy są takie "komóry w jedną stronę"? IP: *.wmc.net.pl 21 lat temu ło Jezu jakie to proste -dajesz dziecku komorke na karte z zerowym kontem i zadnych pieniedzy na nowa -wtedy przez okolo roku moze tylko odbierac rozmowy Odpowiedz Link Zgłoś
komorka25 Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? 21 lat temu Gość portalu: Jagua napisał(a): > Pamietam czasy, kiedy jeszcze nikt o komorkach nie slyszal, a ja mialam jakies 7 lat i jak ta idiotka czekalam na rodzicow pod szkola, a oni zapomnieli, ze mieli odebrac dzieko ze szkoly, bo ma nieco daleko do domu... Zdarzylo sie to nie jeden raz... Współczuję. Ale nieodpowiedzialni rodzice to żaden argument dla posiadania telefonu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gfdg Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.cable.mindspring.com 21 lat temu A ja jak czekalam pod drzwiami domu bo nie mialam kluczy (nie chcieli mi dac) a sami gdzies polezli. Do dupy z takimi rodzicami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama pierwszaka Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.242.81.adsl.skynet.be 21 lat temu Bezpieczeństwa to komórka dziecku nie daje ale poczucie bezpieczeństwa tak. A jesli temu ma służyc nie musi być najdroższa na rynku. Czy jakikolwiek złodziej połaszczy się na stary, uzywany aparat ? Moje dziecko bardzo sobie chwali mozliwość pogadania ze mną gdy dokuczą jakieś straszne problemy szkolne a brak gier, aparatu foto itp gadżetów w niczym jej nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.arup.com 21 lat temu Jak dziecko ma problem to niech ci to powie osobiście a nie przez telefon. chyba że mieszkasz na drugiej półkuli. Ale wtedy nie sądzę żeby dziecko chciało ci opowiadać co go boli. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? 21 lat temu > Bezpieczeństwa to komórka dziecku nie daje ale poczucie bezpieczeństwa tak. A > jesli temu ma służyc nie musi być najdroższa na rynku. Czy jakikolwiek > złodziej połaszczy się na stary, uzywany aparat ? Dwie bzdury: 1. Dzieci sa napadane, bo posiadajac przedmioty zbywalne zaczynaja stanowic "rynek" dla napadajacych. Nici z poczucia bezpieczenstwa, bo dziecko zaczyna sie czuc jak potencjalny cel. O samym bezpieczenstwie to juz nie ma co wspominac... 2. Dla dziecka traumatyczne nie jest samo odebranie komorki, ale sam akt napadu. W chwili napadu zlodzien nie wie nawet jaka komorke ma Twoje dziecko. A czy polaszczy sie na "zloma"? Polaszczy sie - wystarczy, ze utlucze na nim 20PLN. > Moje dziecko bardzo sobie chwali > mozliwość pogadania ze mną gdy dokuczą jakieś straszne problemy szkolne Kobieto! Szkola ma SOCJALIZOWAC Twoje dziecko (poza rola nauki). Jesli dziecko z dowolnym problemem bedzie wydzwaniac do Ciebie, to nie nauczy sie rozwiazywania swoich problemow! A Ty swoja rozmowa wcale mu nie pomagasz ich ROZWIAZYWAC, nie znajac na odleglosc sytuacji i kontekstu zdarzenia. Juz zauwaza sie zjawisko braku skupienia na lekcjach, bo dzieci zamiast koncentrowac sie na merytoryce lekcji zaczynaja nerwowo spogladac na wyswietlacze swoich komorek. Nagly brak kontaktu lub mozliwosci kontaktu z rodzicem (rozladowana komorka, jej zguba itp) dla dziecka, ktore do takiej "smyczy" emocjonalnej sie przywiazuje stanowi dla dziecka dodatkowy, ogromny stres. Bo nagle zostaje "samo" i nie potrafi juz samodzielnie zwrocic sie do nauczyciela czy kolegow z prosba o pomoc. Czemu w swej "milosci" tak kaleczycie wlasne dzieci???? Odpowiem - bo ta komorka wcale nie dziecku daje to slynne poczucie bezpieczenstwa. Te komorki daja to poczucie WAM. Jakze zludne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uneven Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.net-serwis.pl 21 lat temu Brawo dla r306. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mazul Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu popieram Cie w calej rozciągłości Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? 21 lat temu > 2. Dla dziecka traumatyczne nie jest samo odebranie komorki, ale sam akt > napadu. W chwili napadu zlodzien nie wie nawet jaka komorke ma Twoje dziecko. > A czy polaszczy sie na "zloma"? Polaszczy sie - wystarczy, ze utlucze na nim > 20PLN. Złodziej może równie dobrze nawet nie wiedzieć, że dziecko ma komórkę, więc napad jest niezależny od tego, czy ją mu damy czy nie. A jeżeli wie, że dzieciak ją ma, to raczej na pewno wie też jaką. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 No patrz... 21 lat temu ...co to statystyka i rachunek prawdopodobienstwa wiedza nawet zlodzieje, ale Tobie jakos ta wiedza jest obca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r306-fanclub Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.dsl.teksavvy.com 21 lat temu r306 - szacuneczek i czapka z glowy-pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kaas3 Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? 21 lat temu Zgadzam się. Komórka u pierwszaka to przesada.Jestem nauczycielka i nieraz w szkole była akcja: Zosi zginęła komórka, lament, bieganie itp. Lekcji prowadzić nie można.Czasami telefon znajdował się w tornistrze czy kieszeni, ale czas był stracony. Albo dziecko dzwoni do mamy, bo cos się stało. Mama pędzi do szkoły, zwalnia się z pracy, a po przyjeździe do dziecka okazuje się, że probleem juz nieaktualny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mazul Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu Tak tak żaden złodziej na trupa sie nie połaszczy,... przeciez dlateg np. nasto letnie rowery, wózki, czy samochody rozpadajace sie co widajc gołym niewprawnym spokojnie zostawiamy nawet ich nie zamykamy bo przeciez i tak nikt ich nie zwinie. Ostatnio mojemu synowi dwaj starsi "koledzy" zabrali rower na którym jeździł, a był to pelikan na którym sam się uczyłem jeździć naście lat temu. Wiec nie piszcie takich bzdur że na stara komurkę nikt sie nie połaszczy... Wszyscy znamy realia... g... podejdzie i jak dziecko nie odda po dobremu to mu pomogą, a społeczeństwo oczywiście tylko popatrzy, albo wrecz odwroci głowe że by nie było że widział i nie zareagował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu absolutnie, nie!jestem tego samego zdania co pani psycholog.komórka zamiast go czegoś dobrego nauczyć narazi go na niebezpiczeństwo. wokół nas pełno takich którzy liczą na naszą naiwność czy nieuwagę. a takie małe dziecko nie zdaje sobie z tych zagrożeń sprawy. jeszcze raz nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.lubin.dialog.net.pl 21 lat temu w żadnym wypadku ani 1 -szokl ani 10 -ciokl jestem nauczycielką nie mam chęci się rozpisywać powiem tylko kiedyś dzieci nie miały komórek i inny głupot praca z dziećmi była o cale niebo przyjemniejsza a zresztą mądrych rodziców poznajemy po dzieciach przychodzi taka matka i przy łbie bez przerwy trzyma komórkę i taki przykład ma dziecko żałosne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grajek Nie, nie i jeszcze raz nie! IP: *.kord / *.kord-it.net 21 lat temu Ot nowomoda i wyciaganie kasy. W moich czasach nie bylo komorek i bylem bezpieczny. Gonilem za pilka z kluczem na szyi i wiedzialem ze nie moge go rzucic byle gdzie bo dostane lanie. Argument ze dziecko uczy sie planowania wydatkow tez nie jest trafiony bo w wieku 7 lat mozna sie tego uczyc w calkiem inny sposob. Poza tym balbym sie o zdrowie swego dziecka gdyby jakis dryblas chcial sobie przywlaszczyc telefon mojej pociechy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki grajku - czasy sie zmienily IP: *.eranet.pl 21 lat temu nie zauwazyles tego? Za twoich i moich grzeczniejszych czasow mniej bylo powszechnej patologii, mniej sie klelo, mniej sie cpalo, mniejszy byl ruch uliczny, bo bylo znacznie mniej samochodow, itd Tamto poczucie bezpieczenstwa, z charakterystycznym obrazkeim dziecka z kluczem na szyi, tez juz nie wroci, Mozna tego nie chciec zauwazyc i to tez jest metoda, ale moze to byc patent do czasu,az do... Takie sa prawa - kto sie nie przystosuje ten przepadnie, nie przetrwa, Pod rozwage i do zastanowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rambo Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: 80.51.229.* 21 lat temu no jasne ja mam dziesiec lat i mialem juz 5 komorek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jon Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu i jestes tak psestlasony ze musis nazywac sie rambo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.40.62.81.cust.bluewin.ch 21 lat temu Phi, ale skromność. Ja mam 12 lat i miałam jednego "trupa" którego teraz ma brat, a teraz mam lepszą ale nie szczyt mody. Według mnie pierwszoklasista nie powinien mieć komóry bo taki mały zgubi raz dwa... Sama wiem, bo jestem dzieckiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Zastanawia mnie w kontekscie tzw. krojenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu komorek dzieciakom dlaczego zaden producent nie wprowadzil na rynek specjalnego modelu dla dzieciakow. Moglby to byc najbardziej prymitywny aparat z fabrycznie ograniczonymi funkcjami np.: - odbieralby rozmowy przychodzace tylko od od 1-2 numerow (komorki rodzicow, czy opiekunow) + powiedzmy telefony od sluzb (policja, straz pozarna, pogotowie), - dzwonic na zewnatrz tez moglby tylko jw. czyli na max 2 numery rodzicow lub opiekunow + sluzby. Tak prymitywnych aparatow do tego z ograniczonymi fabrycznie funkcjami nikomu nie oplacaloby sie krasc lub zabierac dzieciakowi grozac przemoca. Takie aparaty bylyby tanie (nie wiem, ale przypuszczam, ze moglyby kosztowac nie wiecej niz 20-30 zl.)i mozna by z tego wzgledu zakazac obrotu nim na rynku wtornym. Wiec jak ktos by chcial go kupic mialby pewnosc, ze kupuje od zlodzieja. To wszystko moim zdaniem ograniczyloby plage tzw. krojenia komorek. I dzieciaki moglyby taka komorke spokojnie uzywac. Oczywiscie jak rodzice chca kupic dziecku komorke full wypas to ich sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
tg28 Re: Zastanawia mnie w kontekscie tzw. krojenia 21 lat temu dzieciakowi dalem telefon i przyblokowalem go na 10 numerow tel. -w tym nie zapomnialem o kolegach:) jest to "stary" 5 letni sony z mozliwoscia takowej blokady z telefonu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Zastanawia mnie w kontekscie tzw. krojenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu Tylko, ze mi chodzilo o cos innego. Aparaty takie bylyby ze tak powiem "fabrycznie" prymitywne i nic nie daloby sie z nimi po kradziezy zrobic poza wyrzuceniem do kosza. A stary aparat ale z wieloma funkcjami zawsze jakis magik moze odblokowac itp. i wpuscic do obrotu wiec tu kradziez jest jeszcze oplacalna. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 I masz racje i jej nie masz.... 21 lat temu O ile wiem, to takie aparaty byly/sa produkowane. Jednak jak widac rynek ich... nie przyjal. Zastanow sie dlaczego... :) Natomiast ciagle pierwszoplanowa sprawa jest pytanie PO CO???? Co daje taka zdalna kontrola? Ano tylko tyle, ze to RODZIC sie "uspokoaja". Dziecku w zaden sposob taka komorka nie poprawia bezpieczenstwa. Bazujac na tym mechanizmie u rodzicow, ladnych pare lat temu, na drugim roku studiow, WYMUSILEM zakup telefonu dla siebie hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
alex3c Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? 21 lat temu Moim zdaniem 1 klasista nie powinien dostawać komórki w takim wieku. Ja tak samo marzyłem sobie o komórce ale jak zrozumiałem wreszcie że na ulicach jest dużo plugastwa to uznałem że lepiej będzie poczekać 4-5 lat bo wtedy będe miał większe szanse na ucieczke. I właśnie pierwszą komórke dostałem w wieku 11 lat i to jeszcze starego simensa ale to nie miało wtedy dla mnie znaczenia bo wreszcie miałem koma. Więc jeśli miałbym dzieci to dałbym im komórke w wieku ok 12 lat nie wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amy Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.it-net.pl 21 lat temu Mam prawie 18 a komórkę dostałam rok temu, po prostu wcześniej nie była mi potrzebna. Taki pierwszak z bajerancką komórkę to idealna okazja dla wszelkiej maści dresów, złodziei itp. Rozumiem że jak dziecko jeździ gdzieś daleko do szkoły to może mieć by rodzice się nie denerwowali ale napewno nie pierwszoklasista bo to jest po prostu głupie i niepotrzebne narażanie dziecka na ryzyko. Ale jeśli komórka ma być po to, żeby rodzice kontrolowali nonstop dziecko to przesada! Mam koleżanke która chodzi do szkoły dosłownie parę kroków od domu, a mama i tak jej każe wysyłać sygnał że właśnie weszła do szkoły! Odpowiedz Link Zgłoś
kaas3 Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? 21 lat temu Posiadanie komórki przez malucha rodzi chore naśladownictwo wśród innych dzieci, które też chcą mieć telefon. A potem to juz tylko zbędna rywalizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polik Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu mam 13 lat a komórke dostałem w wieku 10 lat komórka ułatwiła mi kontakt z rodzicami np. kiedy mają pomnie przyjechać albo o której będą w domu niemówie że komórki używam tylko w kontaktach z rodziną bo sms-uje z kolegami a jeślu już taki ktos co ma 10 12 lat dostanie komórke powinna ona być na kartę aby ograniczyć rachunki. Wedłóg mnie komórke powinno się dostać w wieku 9-10 lat Pozdro Polik !!! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kitti Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu A ja mam niecałe 13 lat. Pierwszą komórkę dostałam 3 lata temu. Moim zdaniem komórka w wieku 7 lat to przesada. W tym wieku to niech się dzieciaki bawią zabawkami a nie komórkami. Moja pierwsza komórka była nan kartę, teraz mam na abonament, bo taniej wychodzi.(te 80 darmowych minut) <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marwwa To samo było z zegarkami cyfrowymi IP: *.chello.pl 21 lat temu Bardzo podobne były rozmowy na tema, czy dziecku potrzebny jest zegarek, zwłaszcza cyfrowy. Dla większości dzieci był to nieziszczalny sen. Moja córeczka - miała z 9 lat, zaczęła "nudzić" matkę. A ta na to: Przecież masz swoje pieniądze, zbierasz kieszonkowe! Jeśli chcesz za nie coś kupić, to rodzice Ci nie będą zabraniać! Dziecko wyłożyło, co miało, resztę dołożyła żona. Córcia chodziła niezwykle zadowolonoa - została potraktowana, jak dorosły! Teraz zegarki są w takich cenach, w jakich za chwilę będą "komórki". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu oczywiście ze tak!!! jeśli dziecko będzie miło komórke zawsze może do nas zadzwonić. Po drugie nie będzie czuło się gorsze od innych(tych co mają komórki) a to że chce mieć lepsza od inych to normalka. oceny też chce się mieć lepsze od innych. uważam że powinno mieć!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malazabka Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? 21 lat temu moj syn dostal komorke w II klasie (teraz jest w V) z racji sytacji rodzinnej (rozwod rodzicow), po to aby mial poczucie, ze nie jest sam i w kazdym momencie ma ze mna kontakt. wczoraj mu ja ukradli i przy okazji dostal w zeby (bronil sie, nie chcial oddac). bardziej od siniakow boli go ambicja, ze dal sobie jednak zabrac telefon. na pewno dostanie nowy aparat, bo mimo wszystko widze wiecej zalet w jego posiadaniu niz wad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamma mia Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu No pewnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.adsl.inetia.pl 21 lat temu No oczywiscie ze taki pierszoklasista nie powinien miec komórki.Przeciesz jest bardzo duze niebezpieczenstwo.Ktos na dziecko napadnie i bedzie po komórce.Po za tym dziecko zamiast uwazac na lekcji bedzie sie bawilo komórka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eruve.elen Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 21 lat temu a względy zdrowotne :>? gdzieś mi się kiedyś zdarzyło przeczytać, że dzieci (i to jeszcze 7latkowie!) nie powinny korzystać - przynajmniej często - z tel. komórkowych... but it doesn't matter, right? Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Zgadza sie... 21 lat temu Chodzi o to, ze kosci czaszki u tak malych dzieci sa jeszcze bardzo delikatne, co zwieksza ryzyko "przegrzania" sie mozgu. Oczywiscie, nie jest to zaleznosc "wprost" - to nie sama sluchawka grzeje, ale fale (jak w kuchence mikrofalowej). Jednak z przeprowadzonych przez Brytyjczykow badan wynika, ze mozgi dzieci rozgrzewaja sie bardziej niz doroslych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.media4.pl 21 lat temu Zdecydowanie siedmiolatek nie powinien mieć komórki, przecież w klasie nie każde dziecko ma komórke. Komórka to już jakiś status dla takiego dzieciaka, i po co zbytnio się wyróżniać w tym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzieciak Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu To teraz ja się wypowiem. Mam 13 a komórkę dostałem 2 lata temu na Gwiazdkę. Na początku był to Panasonic z bateria trzymajaca 3 dni. Lecz już od stycznia miałem Nokie 3510i na zasadzie 2letniej umowy IDEA mix. We wrzesniu dostalem nowy telefon( bo mojej ś.p. mamie sie konczyla jej umowa). Nie chwalilem sie nim. Pewnego razu wracałem z kolegą z miasta, przez drogę wydeptaną na skróty. Adam dostał smsa od operatora z zyczeniami wielkanocnymi, no i chwile pozniej skroili nam komorki. Ja oczywiscie szybko powiedzialem, ze idziemy na policję, która jest ulicę dalej. Ci zaś po jakims okresie(miesiac?) umorzyli sprawe. Teraz znowu mam nokie z pierwszej umowy, ale mam abonament po mamie (tamten sie traci, bo nie oplacalo sie wyrabiac nowej karty na pol roku, a poza tym ta druga taryfa jest drozsza przez co wiecej by sie marnowalo pieniedzy). Druga sprawa, to że jeszcze jak chodzilem do szkoly muzycznej(a już byłem bo kradzieży) widzę dzieci z pierwszej-drugiej klasy. A co robią? Chwalą się która ma lepszą komórkę. Jedna tylko smutna, bo miala jednokolorowy ekran itd. Druga odpowiedziała: chcesz moja? moge ci dać, bo będę mieć lepszą, dopiero wchodzącą do sprzedaży. Mozecie mnie najezdzac, że po co chodzilem z komorke itd. ale ja naprawde nigdy jej nie uwidoczniałem. Teraz, boje sie chodzic z telefonem przy sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickness Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.netkomp.net / 80.51.196.* 21 lat temu pierwszoklasista? czemu nie ale nie pierwszoklasista z podstawówki tylko najlepiej z liceum (od biedy z gim ale uwazam ze to przesada jeszcze). taka osoba doceni to narzędzie i bedzie z niego korzystala rozsądnie a nie wysylala sobie non stop bezsensownie smsy i puszczala sygnaly... zawsze smieszą mnie dzieciaki jak widze ze mają koma zawieszonego na szyi albo jak gadają i telefon jest większy od ich głowy :lol: pozatym są idealnim celem dla amatorów cudzej wlasnosci. a zeby nie bylo to chodze wlasnie do 1 klasy liceum a komorke sprawilem sobie SAM, rodzice powiedzieli ze jak chce miec to mam se sam ją sfinansowac. I uwazam ze takie rozwiązanie jest najlepsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.algser.fcroc.nl / 81.175.86.* 21 lat temu Jedna firma w Holandii promuje ostatnio komorki specjalne dla maluchow. Maja one bajerancki ksztalt misia czy pieska, ograniczone mozliwosci. Maja numer alarmowy, po przycisnieciu jakiegos guzika dziecko natychmiast laczy sie z jednym z rodzicow. Maja tez cos wbudowane, ze rodzic moze latwo namierzyc swoje dziecko gdzie sie w danym czasie znajduje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A123 No bez przesady !!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 21 lat temu Bez przesady ja maa 13 lat i jeszcze nie mam komurki a co dopiero taki maluch.Przeciesz dziecko bedzie szpanowalo komura a zaraz potem ktos mu ukradnie Najpierw niech rodzice dokladnie sobie to przemysla a potem kupuja Odpowiedz Link Zgłoś
rejmistrz Re: U mnie było trochę inaczej 21 lat temu Dostałem telefon rok temu, teraz mam 17 lat! Wydaje mi się że tzw. pietnastka to odpowiedni wiek na jakiś nie wyszukany telefon, ale w wieku 9 czy 14 lat telefon to lekka przesada, nie widze zbytnio potrzeby takiego kontaktu z maluchem! Wiem, że czasy trochę inny, że każdy dzieciak ma już komputer to i chce mieć telefon, spokojnie.. wsyzstko w swoim czasie, cierpliwość uczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ina52 Absolutnie NIE!!! 21 lat temu 1.Fale elektromagnetyczne emitowane przez tel.kom.niekorzystnie wpływają na fale mózgowe dzieci,których mózg się właśnie rozwija i kształtuje (stwierdzone naukowo!!!) 2.Co do bezpieczeństwa to chcecie by nastoletnie łobuzy obiły mordke Waszym dzieciom i zabrały komórkę??To trauma dla każdego a co dopiero dla dziecka! 3.Dziecko nie może mieć wszystkiego czego chce-to niepedagogiczne. 4.Nie okradajmy dziecka z marzeń o komórce niech sobie marzy do około 16 roku życia a na 16-kę niech dostanie tą upragnioną komę. pozdrawiam mama 2-latka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marwwa Po 14-tu latach czekania na upragnioną komórkę pow IP: *.chello.pl 21 lat temu ie mamusi, gdzie mamusia sobie może komórkę włożyć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykomunista Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu A może jeszcze broń palną - przecież wielu nosi ją ponieważ twierdzi, że czuje się bezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca debilny kraj szpanerow - komora na komunie IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 21 lat temu Totalna glupota z tymi gadzetami dla dzieci - Polakom odwalilo zupelnie na punkcie gadzetow - i tak w Polsce wiekszosc komorek jest w ogole niepotrzebna - pieporza prze nia o glupotach samych- komora w Polsce to szpan - czy nie potrzebujesz czy potrzebujesz - fakt ze sa ludzie ktorym komora jest niezbedna do pracy - ale to tylko 10 procent posiadaczy - reszta to durny szpan - szpan i prymityw - takie malpy europy jestesmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rusis Re: debilny kraj szpanerow - komora na komunie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu przepraszam bardzo ale na tej zasadzie do sprawy podchodząc telefon stacjonarny to tez szpan bo tylko 10% wykorzystuje go do pracy. Poczta to tez szpan, bo tylko czesc wysyla listy z praca zwiazane? Nikt nigdy nie powiedzial, ze komorka ma byc potzrebna tylko do pracy. A odnośnie samego tematu, kiedy powinno się dostać pierwsza komórkę... sadzę, że tak ok 14 roku życia, przy tym przez pierwszy rok powinna być ona na karte... później to zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: debilny kraj szpanerow - komora na komunie IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 21 lat temu ciekawe jak ludzie zyli kiedys bez komorek - glupota totalna - ja jestem programista - nigdy nie mialem komorki ani TV kablowej - i jakos zyje wspaniale - zamiast byc na smyczy caly czas - bo komorka to smycz. Mieszkam juz 20 lat w USA. Nie potrzebuje komorki, fakt ze tylko ja jej nie mam i mam swiety spokoj. Komorka w POlsceto szpan nie potrzeba. Telefon stacjonarny jest potrzebny tak jak telefon. Nie musze go nosivcc ze soba jak przypiety smycza przyglup. Brak komorki to wolnosc i spokoj. Nie mozna z nikim pogadac normalnie, bo co chwile ktos do nich dzwoni i pier...ola o glupotach...a gdzie jestes a gdzie jedziesz...a co tam slychac...same bzdury..szczegolnie w Polsce. Ja rozumiem ze jak oboje rodzice pracuja to musi byckontakt z dzieckiem...ale w Polsce sie ma komore czy potrzeba czy nie. Ja nie potrzebuje i nigdy mam ndzieje nie bede potrzebowal. Jestem wolnyjm czlowiekiem i nikt mi d. nie zawraca. W USA wszyscy maja komorki bo tu jest takie tempo zycia 12 godzin dziennie...ale w Polscenawet bezrobotni maja komory - bo to jest szpan a nie potrzeba. Zegnam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matka a telefony stacjonarne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu moje dziecko ma przy sobie zawsze kartę telefoniczną i jak chce bdo mnie zadzwonić, to dzwoni z budki. Nie widzę potrzeby w kupowaniu komórki 10 latkowi.Jak w szkole coś się dzieje, to zawsze może do mnie zadzwonić z automatu publicznego, albo poprosić panie w sekretariacie o umożliwienie skontaktowania się ze mną w sprawie pilne, a z informacją, ze dostał piątke z matmy może poczekać na powrót do domu. A jak go odbieram z zajęć, to wcześniej się pytam o której się skończą i z reguły jestem chwile wcześniej, a jak się 5 minut spóźnie, to Młody czeka..... wie, ze przyjadę, a informacja udzielona przez komórkę "będę za 5 minut" go nie zbawi. Trochę rozsądku, bo za moment przedszkolaki będą biegały z komórkami Odpowiedz Link Zgłoś
kaas3 Re: a telefony stacjonarne? 21 lat temu Bardzo zdrowe podejście. Też tak robię. Mam zapisany plan lekcji córki. Wiem, o której kończy lekcje. Ona chciałaby komórkę, ale wie, że musi poczekać do 6 klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Nie buldocz sie tak, bo glupoty prawisz.... 21 lat temu > takie malpy europy jestesmy Akurat w tej Europie, to Polska jest nadal krajem o jednym z nizszych wspolczynnikow nasycenia rynku telefonami komorkowymi.... Chciales dobrze, ale jak sie ktos zbyt zdenerwuje, to najczesciej gada glupoty :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca szpan szpan szpan IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 21 lat temu tak, tak, najlepiej to wyjac cos z kontekstu "polish-style" i pierdnac na stronie - malpy europy jestesmy ze wszystkim malpujac gadzety czy potrzebujemy czy nie - w Europie ludzie potrzebuja komory do pracy ze wzgledu na tempo zycia, ale jak kto nie potrzebuje to nie ma i juz. A juz napewno pierwszaki nie maja zadnych komorek a w Polsce jest moda i szpan na komorki na komunie - durnota szpan. 80% posiadaczy komorek w Polsce moglo by sie bez nich obejsc. Polacy malpuja wszystko - gadzety, muzyke, TV - wszystko- zawsze byl to kraj malp - w modzie - wszyscy tak samo ubrani jak cos modne jest i koniecznie trzeba to miec - kraj umundurowanych ludzi bez oryginalnosci czy innosci - TAKASAMOSC jest domena Polski - powie ci to kazdy przyjezdny co widzial zycie w innych krajach - komory w Polsce to szpan a nie potrzeba - w wiekszoci. Domena Polkaow jest tez wybaluszanie gal na kazdego na ulicy i obcinanie z gory do dolu - jakie buty, jakie spodnie....Polacy sie GAPIA na wszystkich jak barany - powie ci to kazdy zagraniczny turysta. Polacy oceniaja sie po ubiorze od butow do zegarka i tylko to sie liczy. Komu ty tu chcesz wode robic. Wejdz do sklepu GAP czy innego firmowego w Polsce i masz wszystko w tychs amych kolorach bo magazyny pwoiedzialy gawiedziu ze takie modne jest. A GAP w USA to jest taki wybor, ze moizna zawrotu glowy dostac. A w Polsce albo biale albo bezowe albo granatowe i ceny z kosmowu i pogardliwe spojrzenia expedientow czy cie stac czy nie. Prymitywny nasz polski szpan. Koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Ehhhhh 21 lat temu No mowie Ci - nie denerwuj sie tak :) Nie dyskutuje bowiem z Twoja teza, ale przyjeta argumentacja ;) Nasycenia rynku nie liczy sie biorac populacje doroslych, tylko ogol - rowniez dzieci. Jako informatyk miales statystyke matematyczna - wiem, bo sam mam taki fach. Stosuj wiec precyzyjne sformuowania :) Co do mody i urawniolowki moich rodakow, to niestety w pelni sie z Toba zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulzylo mi zwracam honor IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 21 lat temu wszystko jasne...denerwuje sie tak, lub raczej mam taki "zdenerwowany styl", bo ten polski beton nigdy nie wyciagnie kraju z zascianka i tak mialem nadzieje, ze to tylko socjalizm nasz taka urawnilowke zrobil i Polacy nagle okaza sie oryginalni i madrzy jak socjalizm padnie, a tu sie okazuje, ze my juz tak mamy i koniec. Komorka na komunie - niezle prtzekupstwo szpanerskie w imie Boga, czyli falszywa poboznosc dzieci...komunia=prezenty. Obluda religijna taka zawsze byla. Tak wiec nie widze w Polsce zadnego postepu spolecznego od tego 1989 roku - rozne fazy, wszystko jak Meksyk Europy przez te lata. No wstyd. Wyzysk Polaka przez Polaka. Na kazdym szczeblu - od sasiadow po pseudo-korporacje. No i ten szpan jak u malych dzieci na kazda zabawke. Aby zrobic wrazenie na Polakach w Polsce, tutejsi coniektorzy emigrancji pracujac w dzinsach za dyche i po pracy tez w dzinsach za dyche - na wyjazd do Polski wiedza ze wystarczy wystroic sie w Armaniego, jakis zegarek, buty, koszule - wszystko za jedna dzisiata ceny tego samego w Polsce- i juz wszyscy w Polsce po obcieciu cie z gory na dol, sa tak mili, ze az nieprzyjemnie. Sprobuj isc do sklepu z pralkami albo elektronika czy meblami w starych sandalach i spranych szortach - najpierw cie sprzedawca obetnie z gory na dol a potem sie oddali z POGARDA na twarzy. A wystarczy przyjsc za godzine odwalony dla szpanu, przyczesane wloski, aktowka i komora - i lasza sie jak pieski. Zalosne to jest. Polak Polaka z pogarda traktuje na bazie tego co ktos na sobie nosi i czy drogie i czy zgodne z tryndami. Takie zacofanie spoleczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: zwracam honor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu No bo Polacy to idioci i małpy, a Amerykańcy tacy wspaniali, że och i ach! A jeśli chodzi o komórkę to trzeba mieć naprawdę słabą psychikę żeby uważać ją za smycz. Ja gdy uważam, że będzie mi przeszkadzać to ją wyłączam lub nie biorę ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca nie pisalem ze amerykanie to madrzy IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 21 lat temu po co wyciagasz wnioski bezmyslnie....nikt tu nie porownuje narodow...amerykanie sa juz totalnie oglupieni do konca wiec nie chcialbym zeby Polakow tez tak wysterowano na roboty bezmyslne podlaczone do mediow 24 na dobe jak tutaj w usa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość nowomoda i głupota IP: *.tvgawex.pl 21 lat temu A co z innymi dziećmi co nie mają komórek już na początku szkoły mają czuć się gorsze bo nie szpanują komórką czy tornistrem Disney'a czy może Adidas'kami na nóżkach?!?!?! dla nastolatka ok ale dla malucha to przesada Odpowiedz Link Zgłoś
testbest 7 latek sam jeździ na zajęcia wraca ze szkoły???? 21 lat temu Ja czytam i się dziwię jak możecie pozwolić takiemu maluchowi samemu wracać ze szkoły, jeździć daleko na zajęcia??? A kiedy ma to dziecko czas na wybieganie się na podwórku pogadanie z rodzicami??? A jeżeli nie pozwalacie to po co mu komórka??? Dla szpanu? Wolałabym dziecku co miesiąc zafundować fajne zajęcia albo pójść z nim do kina niż dawać kasę na szpanowanie pieniędzmi. A jak panujecie nad tym, że na lekcjach wasze dziecko nie wysyła potajemnie sms- ów bądź myśli o tym co zrobić na przerwie. A co na to młodsze rodzeństwo? Właśnie zawsze mnie to zastanawia w klasie na dodatkowe pieniądze na angielski nie da się zebrać ale komórki dzieciak dostają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pysanka ja pozwalam IP: *.acn.waw.pl 21 lat temu nie jezdzi daleko, ale jezdzi. W domu nie mamy stacjonarnego. Ja pracuje w roznych porach. Odkad mloda poszla do szkoly- komorka sie pojawila i ja sie bardzo z tego ciesze. Mozemy ustalic to i owo, pogadac w ciagu dnia. Telefon jest stary, czesc klawiszy mu wysiadla, w zasadzie dzialaja klawisze ze sluchawkami :)))) i jest telefonem ogolnie "dziecinnym", nie jednej konkretnej corki. w ogole dziwiwe sie tej histerii- sama mam najtanszy aparat za zlotowke, aparat corki wczesniej sluzyl mi kilka lat, czyli o szpanie nie ma mowy. Dla mnie to urzadzenie uzytkowe. Musze uzyc- dzwonie- nie musze- nie dzwonie. Na lekcjach dziecko smsow nie wysyla bo klawisze nie dzialaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu Jak najbardziej nie! To nie daje maluchowi bezpieczeństwa, a wręcz przeciwnie. Każdy chyba wie, jak jest. Maluch pokaże komórkę, podejdzie ktoś znacznie starszy i może nie tylko zabrać komórkę, ale jeszcze zrobić krzywdę takiemu maluchowi! Poza tym takie małoletnie dziecko nie umie jeszcze posługiwać się komórką i jest jeszcze trochę za wcześnie, by się tego nauczyło. Taka zabawka będzie dla niego przedmiotem eksperymentów i szybko może coś popsuć, a co za tym idzie rodzice poniosą wydatki (wiem coś o tym). Jeśli teraz dostanie komórkę, to potem zarząda więcej i więcej. A co jeśli za kilka lat (np. w wieku 17 lat) zażyczy sobie pod choinkę samochód?! Z dzieckiem powinno się przebywać na codzień i to jak najwięcej, a nie kupować mu komórkę. Poza tym telefony te są niezdrowe dla rozwoju dziecka (stwierdzone naukowo!) I im później pociecha dostanie swoją 1. komórkę tym lepiej. Dlatego jeśli jest to przedmiot niekonieczny dla malucha, to lepiej z niego zrezygnować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 21 lat temu Uważam, że w dzisiejszym świecie pełnym przemocy, brutalności i draństwa - komórka może pomóc. Nie chodzi tu o kupno Małolatowi superdrogiego telefonu z kamerą, aparatem, radiem i masą innych gadżetów, ale o prosty, tani, najlepiej jakiś starszy model telefonu, który umożliwi dziecku kontakt z rodzicami. Drogi telefon - stanowi zagrożenie. Złodziej szybko wypatrzy łatwą zdobycz. Ale stary aparat - to dobry pomysł. Bandyta nie bedzie chciał kraść dziecku "złomu". Dzięki temu dziecko czuje się bezpieczeniej. Kiedy dzieje mu się krzywda, źle się czuje, dokuczają mu starsi koledzy w szkole, czy na podwórku - dziecko ma możliwość skontaktowania się z mamą, tatą lub starszym rodzeństwem. To gwarancja bezpieczeństwa. Mam czwórkę Maluchów, wynajmuję mieszkanie w którym nie ma telefonu stacjonarnego - komórka to jedyny kontakt nas - rodziców z ukochanymi Maluszkami. POLECAM!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pysanka dodam jeszcze IP: *.acn.waw.pl 21 lat temu ze moi rodzice przez 20 lat wychowywali mnie bez telefonu, a przez 10 bez pralki, a ja MIMO WSZYSTKO uzywalam pamperow, pralam w pralce automatycznej. Wasze opinie sa tez miara tego czym komorka jest dla was. Dla mnei nie jest szpanem, tylko aparatem do rozmow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odpowiedz Re: dodam jeszcze IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 21 lat temu aparatem do rozmow - owszem - jesli sie robi 5 rozmow tygodniowo jak ja i to w USA, gdzie ogloszono dumnie statystyki ostanio, ze przecietny (Przecietny!!!) Amerykanin pedza 9 godzin dziennie (dziewiedz) z mediami. W kolejnosci Komoirki, TV, Internet. Ze zgroza patrze jak w Polsce idzie to w tym samym kierunku co tutaj. Nie ma nikogo na ulicach. Albo jada autem i jednoczesnie komorkuja, albo siedza w domu, ogladaja TV i komorkuja, albo sa na internecie, maja TV wlaczone, i jesczcze gadaja przez komorke. 9 GODZIN!!! Tak wiec, jesli jak ja, ma sie 5 rozmow tygodniowo..z koniecznosci, to jest ok. Nie wiem tylko po co to nosic ze soba jak smycz wtedy. Caly czas mam tez wlaczona sekretarke i czasem nie odbieram telefonow, tylko oddzwaniam,kiedy mam czas i moge sie zrelaksowac do rozmowy. Ja wole kontakt osobisty i sam kieruje swoim czasem. Jak ktos dzwoni na komore twoja, to przewaznie cos chce i zawraca ci glowe. Telefon stacjonarny wystarczy. Nawet w USA. Dinozaurem jestem, i mam duzo czasu dla siebie. Uzywam samochodu jaknajrzadziej od 10 lat. Przedtem jezdzilem 350 mil tygodniowo. Moi komorkowi koledzy mieszkaja oczywiscie na przedmiesciach, bo podnosi ponoc status, ale tanim kosztem (noizsze podatki) natomiast spedzaja 2.5 godziny dziennie w samochodach na dojazdy bedac z dala od rodziny do tego hjak robot caly czas. Wyjete z zycia. Potem maja tylko czas na spanie. Dziekuje pieknie. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? 21 lat temu > Uważam, że w dzisiejszym świecie pełnym przemocy, brutalności i draństwa - > komórka może pomóc. Pytanie jak? Przedstaw hipotetyczna sytuacje. > Bandyta nie bedzie chciał kraść > dziecku "złomu". Dlaczego nie? Sadzisz, ze komorki dzieciakom kradna bandziory z BMW? > Dzięki temu dziecko czuje się bezpieczeniej. To raczej nie dziecku a Tobie ta komorka daja poczucie, ze masz kontrole nad losem dziecka. Pytanie - czym sie niby ta kontrola charakteryzuje? Czy bylas w stanie przyjsc z pomoca dziecku, gdy to faktycznie bylo w potrzebie, oddalone od Ciebie o wiele kilometrow? > Kiedy dzieje mu się krzywda, źle > się czuje, dokuczają mu starsi koledzy w szkole, czy na podwórku - dziecko ma > możliwość skontaktowania się z mamą, tatą lub starszym rodzeństwem Buahahahahahaaha. I co? Biegniesz natychmiast do szkoly, zeby dac zlemu Piotrusiowi po lapkach? DLACZEGO Twoje dziecko nie zglasza sie z tym problemem do nauczyciela? DLACZEGO w pierwszej kolejnosci nie stara sobie ulozyc stosunkow ze swoimi rowiesnikami? Nie masz obaw, ze wychowujesz emocjonalna kaleke????? > Mam czwórkę Maluchów, wynajmuję mieszkanie w którym nie ma telefonu > stacjonarnego - komórka to jedyny kontakt nas Chyba cos z technologia na bakier.... Z budki telefonicznej i z telefonu w sekretariacie szkoly tez mozna zadzwonic na komorke.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antonina Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.org / *.org 21 lat temu Dzięki temu dziecko czuje się bezpieczeniej. Kiedy dzieje mu się krzywda, źle > się czuje, dokuczają mu starsi koledzy w szkole, czy na podwórku - dziecko ma > możliwość skontaktowania się z mamą, tatą lub starszym rodzeństwem. Czy poważnie wierzysz w to, że kiedy w szkolnej toalecie koledzy ze starszej klasy bedą chcieli spuścić mu łomot, to dziecko będzie "miało możliwość skontaktowania się z mamą"??? Raczej nie zdąży nawet wybrać numeru mamy, zanim go tej komórki pozbawią. A na dokuczających kolegów na podwórku "za moich czasów" skarżyło się przez domofon. Chyba aż tak bardzo świat się od tej pory nie zmienił i domofony nadal istnieją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: 217.153.21.* 21 lat temu Kiedy ze względów bezpieczeństwa dałam swojej siedmioletniej córce telefon, okazało się, że była ona jedynym dzieckiem w dziewięcioosobowej klasie, która jeszcze telefonu nie miała. Uważam, że jest to dopuszczalne, nie mniej dziecko powinno wiedzieć, kiedy tego telefonu można i należy używać. Nie powinien on stanowić kolejnej zabawki dla dziecka, a jedynie narzędzie do komunikacji z rodzicami, czy opiekunami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodzic Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu Nie sądze, żeby to był dobry pomysł .... no chyba, że w wyjątkowej sytuacji ... np internat, długi dojazd do domu itp, wtedy dla bezpieczeństwa komórka się przydaje. www.edukacjawpolsce.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 007 Re: Czy pierwszoklasista powinien mieć komórkę? IP: *.aster.pl 21 lat temu Uważam że taki mały dzieciak nie powinien mieć komórki a na pewno nie z powodu zapewnienia bezpieczenstwa. Komórka nie zapewnia takowego a wręcz może zainspirować jakiegoś starszego kolegę do odebrania telefony i przerobienia na gotówkę. Jeszcze dobrze jak skończy sie na strachu czy paru siniakach jak nasza pociecha postanowi bronić dobytku, pamietajmy że dość często zdażają się przypadki kiedy to nieletni przestępczy próbują lub zabijają nawet dorosłe osoby dla właśnie telefonu lub kilku złotych. Odpowiedz Link Zgłoś