Gość: kinamina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu Zauwazylam dziwne robaczki w lazience... czasem wystepuja w kurzu... maja jakies 3 mm, brunatnej barwy... nie sa to karaluchy ani mrowki tylko cos posredniego.. co to moze byc??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joje Re: dziwne robaczki 21 lat temu takie zuczkowate? nie wiem jak to sie zwie ale kiedys takie mielismy w domu (rodzinnym jeszcze). wydzielaja specyficzny zapach(smierdza) jak sie je zgniecie- sprawdz. my mowilismy na nie TABU- ale nie wiem dlaczego. brrr az mi sie zle robi jak sobie przypomne. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: dziwne robaczki 21 lat temu A może to wilgotniaki? W kształcie łezki :| Biegają dość szybko na przykrótkich licznych nóżkach ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona zduńska prawie pełna informacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu Jeśli w łazience, to pewnie rybik cukrowy. To taki robaczek, który może sobie siedzieć na podłodze albo w wodzie. Nie mam pojęcia, czemu nazywa się cukrowy. "Poradnik domowy" wydał kiedyś książkę (broszurkę właściwie, taka wielkości A5) pt. "Dom bez szkodników", może znajdziesz np. na allegro.pl. Tam były opisane właśnie m.in. rybiki. Jakoś dziwnie się rozmnażają, bo nie mają osobników dwojga płci. W każdym razie uwielbiają wilgoć i ciepło (czyli np. łazienki zimą) i wtedy się mnożą). Sposób na pozbycie się? Nie lubią niskich temperatur. Jeśli nie masz w domu małych dzieci, porządnie wywietrz mieszkanie. Tak naprawdę WYWIETRZ. Są tez na rynku dostępne środki chemiczne do rozsypania w miejscu, gdzie łażą te paskudztwa. Jedne są szczególnie na rybiki, inne nie. Ja korzystam z czegoś co nazywa się "ABC pylisty preparat na mrówki". Taka średniowysoka biała plastikowa butelka z zieloną nakrętką. Na niej jest czerwony napis, czarne mrówki w czerwonym trójkącie i zielony rysunek jakiegoś pomieszczenia. Ha, opis dokładny, więc będzie Ci łatwo znależć - ja kupiłam w sklepie ogrodniczym, ale pewnie można też dostać w chemicznym. Na tym preparacie jest napisane, że jest na mrówki, prusaki, karaluchy, pchły, rybiki, pluskwy i inne owady biegające. No i jestem bardzo zadowolona - rybiki padają pięknie, do góry brzuszkami :)))) Powodzenia w zwalcaniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: dziwne robaczki IP: 80.50.250.* 21 lat temu Rybiki raczej to nie sa poniewaz rybik ma srebzysty kolor. Moga to byc pluskwy, rosna do wielkosci paznokcia duzego. sprobuj rozgniesc tego robaka i powachaj, jezeli bedzie smierdzialo (to okropne) kupa to mozesz byc pewna ze sa to pluskwy. Ja mam ten problem, najpierw byly tylko u mnie w pokoju teraz to cholerstwo rozlazi sie po calym domu. Mam jakis srodek na robale i zsypalam tym prawie cala podloge. Jednak musisz uwarza z tymi srodkami szczegolnie jak w domu jest male dziecko. Ja troche przesadzilam z tym srodkiem i bolala mnie pozniej glowa i bylo mi nioedobrze. Jezeli to sa pluskwy wspolczuje ci bardzo ciezko jest to wytepic a na dodatek strasznie gryza szczegolnie w nocy.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś