Dodaj do ulubionych

Keks znakomity

21 lat temu
Ja obsypuję bakalie mąką ziemniaczaną- nie opadają
Obserwuj wątek
    • Gość: Kama Re: Keks znakomity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Keks wypróbowałam! Bakalie nie osiadły na dnie, sam keks też nie, a to
      najważniejsze!
    • Gość: Kosta Re: Keks znakomity IP: *.biskupin.wroc.pl 20 lat temu
      Upiekłam to ciasto dokładnie wg przepisu - było pyszne!
    • Gość: Baśka Re: Keks znakomity IP: 85.19.142.* 19 lat temu
      Zrobiłam dokładnie według przepisu.
      Następnym razem raczej nie dodam fig,
      bo małe pesteczki, ktore są w figach skrzypią podczas jedzenia.
      Poza tym dobry, mniam.
      A ,,mała torebka proszku do pieczenia'', to chyba taka na 0,5kg mąki?
      ,,Mała'' - to pojęcie wzlędne.
    • Gość: cyga4 Keks znakomity IP: *.centertel.pl 19 lat temu
      Ja zawsze piekę piernik-bo wszyscy go lubią, sernik i makowiec bo
      moja mama wymusza na mnie to a na słowo keks orzeka że ONA NIE LUBI
      KEKSU ( mina wyniosła i despotyczna). TAk więc mam 38 lat i w końcu
      upiekę keks choćbym go miała sama zjeść, wogóle ostatnio wiele
      rzeczy zaczęłam robić bo ja tak chcę a nie mąż czy dzieci czy
      mamusia. I nos sobie też zoperuję ale najpierw zrobię keks;-)
    • Gość: Bąk Keks znakomity IP: *.podkarpacka.policja.gov.pl 19 lat temu
      Czy po upieczeniu keks wyjąć z formy czy pozostawić go do
      wystygnięcia.Co robię źle że wychodzi zakalec, staram się jak mogę a
      niewiem gzie tkwi błąd .
    • kasia.drozd Keks znakomity 19 lat temu
      rzeczywiście keks jest znakomity, robiłam dwa razy z połowy porcji -
      proszku dodałam 2 płaskie łyżeczki, w formie zostawiam do
      ostudzenia, zawsze sie udaje, polecam , łatwy do zrobienia
    • modliszka24 Re: Keks znakomity 19 lat temu
      dzięki nie wiedziałam
    • Gość: wiselka_online Keks znakomity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      paczka proszku? i to ma być zdrowe domowe ciasto? wystarczy łyżeczka
      • Gość: Yoaska Re: Keks znakomity IP: *.gemini.net.pl 19 lat temu
        Upiekłam ten keks dokładnie wg przepisu i UDAŁ SIĘ znakomicie!
        Nie mam doświadczenia w pieczeniu więc tymbardziej jestem z siebie dumna a autorce dziękuję za wiarygodny i sprawdzony przepis.
        Polecam wszystkim sierotom kulinarnym podobnym do mnie ;-)
    • ebe4 Keks znakomity 18 lat temu
      przepis super, dodam ze nie jestem wprawna w pieczeniu a wyszedl znakomiecie.
      • Gość: kajka Re: Keks znakomity IP: *.adsl.inetia.pl 18 lat temu
        ja tam mam 21 lat od 4 pieke swobodnie keksa, wszystkie ciasta mi wychodza chociaz robie to jak uwazam nie wg przepisow
    • Gość: daria Keks znakomity IP: 193.239.126.* 18 lat temu
      przepyszny!!!polecam ten przepis.
    • Gość: kuchareczka Keks znakomity IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18 lat temu
      Zeby keks nie pekal z gory, po okolo 10 min. od wlozenia do piekarnika
      przecinam ostrym nozem ciasto wzdluz keksowki po gorze.
    • Gość: sara Keks znakomity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
      przepis fatalny! wyszedł glut. mam wrażenie,że w przepisie zbyt dużo
      mąki. Nie polecam
    • Gość: Alicja Keks znakomity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
      Ten keks jest rzeczywiście znakomity :)
      Od dwóch lat króluje na moim stole, ale dopiero teraz zdecydowałam się napisać
      opinię.
      Dziś zrobiłam wersję zdrowszą, czyli z mąki orkiszowej i z fruktozą zamiast
      cukru. Właśnie się piecze i liczę na to, że wyjdzie równie wspaniały jak
      wcześniej. Moja rodzina jest nim naprawdę zachwycona i zawsze piekę go na
      wszelkie rodzinne spotkania. Polecam go serdecznie.
    • Gość: kasia Keks znakomity IP: 81.210.37.* 18 lat temu
      też go już wypróbowywałam kiedyś, teraz do niego wracam, bo
      rzeczywiście udaje się super i jest przepyszny, będzie na święta,
      polecam
    • Gość: iwonna Keks znakomity IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18 lat temu
      zaraz go będę piekła , wydaje mi się że to fajny przepis --***WESOŁYCH ŚWIĄT--***
    • Gość: Lucy84 Keks znakomity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
      Przepis niby prosty, ale przez formę i ciągłe owijanie w bawełnę
      autorki można się nieźle pogubić.
    • dudlina Re: Keks znakomity 18 lat temu
      Opis, jak nie dla klientów Media Markt. :D
      Mnie się podoba :)
      Piecze się, myślę, że będzie dobry, ale za słodki.... Dałam cukier piękny
      kryształ, a cukier taki drobny ma mniej cukru w cukrze - zapomniałam o tym. :/
      Ale do gorzkiej herbaty będzie jak znalazł :)
      ***WESOŁYCH ŚWIĄT***
    • Gość: Emilia Keks znakomity IP: 80.50.236.* 17 lat temu
      Piekłam na święta, wyszedł ok, tylko tak jak niektóre moje
      poprzedniczki pisały, wg mnie za dużo mąki. dodałam mniej bo nie
      wyrobiłabym ciasta
      • umasumak Super ciasto 17 lat temu
        Piekę go już od ponad 10 lat - przepis PRAWIE
        • umasumak Re: Super ciasto 17 lat temu
          umasumak napisała:

> Piekę go już od ponad 10 lat - przepis PRAWIE identyczny z tym, który ja znam
          - z tym że ja dodaję 6 jajek - nie 4 - być może dlatego moje ciasto nie wydaje
          się być "glutowate" jak to określiła jedna z moich przedmówczyń. Poza tym w moim
          według mojego przepisu dodaje się mniej cukru, za to trzcinowego i dodatkowo 2-3
          łyżki miodu :)
    • Gość: mirus Keks znakomity IP: *.dyn.optonline.net 17 lat temu
      ja jestem chlop i nie mam doswiadczenia w pieczeniu ciast ale ten keks
      wyszedl mi znakomicie i to za 1 razem dzieki za umiejszczenie tego przepisu
    • Gość: Anka zdecydowanie za malo bakalii!!! IP: *.aster.pl 17 lat temu
      bakalie wagowo powinny stanowić tyle co mąka!
      I maki do zmieszania z bakaliami tak z 1/3 potrzeba oddzielic, a nie łyzkę.
      fatalny przepis!
      • imasumak Aniu, a liczyć to Ty umiesz? 16 lat temu
        W przepisie masz 55 dkg bakalii i 50 dkg mąki. A kwestia ile mąki oddzielisz do
        zmieszania z bakaliami, nie ma większego znaczenia.

Gość portalu: Anka napisał(a):

> bakalie wagowo powinny stanowić tyle co mąka!
        > I maki do zmieszania z bakaliami tak z 1/3 potrzeba oddzielic, a nie łyzkę.
        > fatalny przepis!
        • Gość: keksownica Re: Aniu, a liczyć to Ty umiesz? IP: *.ip.netia.com.pl 15 lat temu
          keks jest przepyszny i udaje się za każdym razem w/g tego przepisu , więc wszystko jest w porządku, ale jak ktoś szuka problemów, to znajdzie....
    • Gość: KasiaMerlin Keks znakomity IP: *.ssp.dialog.net.pl 16 lat temu
      Upiekłam... :) i wyrósł super. Dałam zamiast masła margarynę prosto z lodówki, hi,hi! no i zajęło mi trochę dłużej miksowanie, żeby smarowidło się "rozgniotło". A po dodaniu cukru - już myślałam, że po cieście - wszystko wyglądało na zważone. Jednak po wrzuceniu pozostałych składników było ok. Ciasto bardzo gęste - nakładałam do blaszek łychą :) piekłam 50 minut w piekarniku z "owiewem". Wygląd i zapaszek wspaniały! pozdrawiam
    • Gość: Joanna Keks znakomity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16 lat temu
      Świetne Ciasto!. Wszystkie składniki połączyłam od razu, a i tak wyszło SUPER!
      Jest po prostu przepyszne! Wychodzi za każdym razem i jest niedrogie. POLECAM
    • Gość: Różka Keks znakomity IP: *.uz.zgora.pl 16 lat temu
      To jest absolutnie jedno z najpyszniejszych ciast, jakie piekę. Trzymam się tego przepisu ściśle, raz tylko wypróbowałam użyć innych dodatków i wyszło średnio. Niezdecydowanym polecam i gorąco zachęcam :-)
    • misterni Ktoś sobie hece robi? 13 lat temu
      Chciałam jak co roku zajrzeć do przepisu, żeby przypomnieć sobie proporcję, a artykułu z przepisem już nie ma!
      Oddawać przepis!
      • kuopotliwa Re: Ktoś sobie hece robi? 4 lata temu
        O właśnie. Gdzie przepis? Zgubiłam mój wydrukowany i nie ma w Gazecie. Przywróćcie przepis. Jak tak można?!
        • kuopotliwa Re: Ktoś sobie hece robi? 2 lata temu
          Odnalazłam pradawny przepis na Keks Znakomity i wklepałam go słowo w słowo, chociaż fragmentami brzmi archaicznie;).
          Zbliżają się święta Bożego Narodzenia więc może ktoś skorzysta. Keks jest naprawdę super.

Keks znakomity
          Autor: Iza Frycz
          2005-12-12, ostatnia aktualizacja 2005-12-09 13:41

To jedno z tych ciast, które nieco onieśmielają młode gospodynie. A przecież keks to zwykły placek, tyle że hojnie wzbogacony orzechami i suszonymi lub kandyzowanymi owocami. Wierz mi, nieraz radziłaś już sobie ze znacznie trudniejszymi zadaniami kulinarnymi.

Przygotuj
          50 dag mąki + 1,5 łyżki do posypania bakalii, 25 dag + łyżka miękkiego masła (lub dobrej margaryny), 25-30 dag drobnego cukru kryształu, 4 jaja, cukier waniliowy, małą torebkę proszku do pieczenia, ćwierć szklanki mleka, 2 łyżki tartej bułki, kieliszek (50 ml) rumu lub koniaku, bakalie: 15 dag łuskanych orzechów włoskich, po 10 dag rodzynek, fig, daktyli i suszonych moreli lub smażonej skórki pomarańczowej.
          Będą ci też potrzebne: sito do mąki, sitko, pojemnik plastikowy lub garnek średniej wielkości, mikser, mała miseczka, salaterka na bakalie, deska, nóż, tasaczek, talerz, 2 keksówki długości około 30 cm.
          Dawniej, kiedy bakalie trzeba było zdobywać i słono za nie płacić, keksy piekło się głównie na Boże Narodzenie i na sylwestrowe przyjęcia. Dziś wprawdzie nadal są związane z tradycją okresu świąt i karnawału, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby raczyć się nimi także przy innych okazjach. Wszak keks to pyszne ciasto.
          Przygotuj bakalie
          Na początek kilka słów teorii. Keks to ciasto, które jest najlepsze po kilku dniach, więc upiecz je 4-5 dni wcześniej, żeby miało czas dojrzeć. Musisz też pamiętać, że w tym cieście bakalie są czymś więcej niż dodatkiem, bo to one decydują o jego wyjątkowym smaku. Dlatego bardzo ważny jest ich dobór i odpowiednia proporcja do innych składników. Niech ci zatem nie przyjdzie do głowy zmniejszenie ilości daktyli albo rodzynek czy też zastępowanie figi kandyzowaną gruszką, a orzechów – migdałami, bo nie będzie to już ten keks, o który mi chodzi. Kup więc dokładnie te bakalie, które wymieniłam. Według własnego gustu możesz wybierać między suszonymi morelami a skórką pomarańczową. Zakładam, że wszystko masz już przygotowane.
          Zacznij od rodzynek:
          wysyp je na sitko, przelej wrzątkiem, osącz, włóż do garnuszka lub miseczki i zalej rumem. W czasie, kiedy będą nasiąkać alkoholem, zajmij się resztą bakalii. Wrzuć do sitka i przelej gorącą wodą figi, daktyle i morele, zostaw do obcieknięcia. Orzechy lekko zrumień na suchej patelni na średnim ogniu (uprażone mają więcej smaku), cały czas (2-3 min) mieszając, a potem przełóż na deskę. Jak tylko przestygną, posiekaj je na dość grube kawałki tasaczkiem lub nożem o szerokim ostrzu, wsyp do salaterki. Teraz pokrój figi i daktyle w kosteczkę o boku 4-5 mm. Skórke pomarańczową, jeśli to ją wybrałaś, kupiłaś zapewne już pokrojoną. Rodzynki osącz z rumu, pozostawiając je w sitku opartym na filiżance. Pewno się zdziwisz, ale najgorszą robotę masz już za sobą.
          Utrzyj ciasto
          Najpierw włącz piekarnik, bo przygotowanie ciasta zabierze ci zaledwie 20 min. Termostat ustaw na 180 st. C. Przesiej mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Do sporego pojemnika lub garnka włóż pokrojone na kawałki miękkie masło lub margarynę i ucieraj je mikserem, wsypując po trochu cukier. Po 3-4 min, kiedy nabierze puszystości, dodaj cukier waniliowy, jajko i nadal ucieraj. Każde następne jajo wbijaj do masy, gdy poprzednie zostanie całkowicie wchłonięte. Teraz wlej zimne mleko, rum z filiżanki i wymieszaj łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Mąkę dodawaj do masy w 3-4 porcjach. Za każdym razem najpierw delikatnie mieszaj łyżką (żeby nie dopuścić do powstawania chmury białego pyłu), a dopiero potem ucieraj mikserem po półtorej minuty. No i już. Szybko, prawda? Zanim dodasz bakalie, starannie je wymieszaj i oprósz mąką. Warstewka mąki zapobiegnie ich opadnięciu podczas pieczenia. Teraz wsyp bakalie do ciasta i wymieszaj łyżką, żeby równomiernie się rozłożyły.
          Wstaw keks do piekarnika
          Wysmaruj foremki masłem lub margaryną i oprósz tartą bułką. Nie musisz tego robić, jeżeli jesteś szczęśliwą posiadaczką blaszek pokrytych teflonem lub silikonem. Napełnij je do 2/3 wysokości, bo w czasie pieczenia ciasto urośnie. Powinnaś też wiedzieć, że jego powierzchnia wybrzuszy się pośrodku i pęknie na samym szczycie, bo ciasta ucierane wyrastają właśnie w ten sposób.
          Wstaw blaszki z keksem do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Będzie się piekł mniej więcej godzinę. Nie mogę określić czasu dokładniej, bo nie znam właściwości twojego piekarnika. U mnie piecze się na przykład 70 min, a u mojej siostry – tylko 55 min. Swojego ciasta musisz zatem dopilnować sama, ale nie powinnaś mieć z tym problemu. Po 50 min sprawdź keks patyczkiem, wbijając go w najwyższym miejscu ,,grzbietu”. Jeśli patyczek będzie wilgotny, ciasto musi się jeszcze podpiec. Sprawdź ponownie za 10 min. Wiesz też zapewne, że boki dobrze upieczonego placka powinny odstawać od ścianek formy. Kiedy uznasz, że keksy mają już dość, wyjmij je z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, wyjmij z foremek, owiń w ściereczki, włóż do plastikowych torebek i odłóż w chłodne miejsce, aby dojrzały. Trudno, na te kilka dni domownicy muszą uzbroić się w cierpliwość.

Cała przyjemność po mojej stronie :).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka