Dodaj do ulubionych

Kurczak-pieknie was prooooosze !!!

IP: *.range86-136.btcentralplus.com 20 lat temu
Jak przyrzadzic kurczaka-piersi zeby nie byl suchy wior???tylko soczysty,
kruchy....Juz nie wiem co robic, ostatnio malo co sie nie udlawilam, taki
suchy.Zawijam w folie aluminiowa i jak odwija po 30 min to jest suchy wior!
Zawsze.
Mam do dyspozycji kuchenke gazowa.
ktos zna sposob na kurczaka??bede bardzo wdzieczna
Obserwuj wątek
    • Gość: bb Re: Kurczak-pieknie was prooooosze !!! IP: *.ustron.sdi.tpnet.pl 20 lat temu
      Kurczaka na kilka godzin przed pieczeniem natrzeć przyprawami.Wziąźć słoik typu
      twist taki ok półlitrowy po dżemie czy po majonezie napełnić do 3/4 zimną
      wodą.Nadziać na niego kurczaka.Będzie tak śmiesznie siedział.Całość ostrożnie
      wstawić do pustej brytfanny.Potem włożyć do jeszcze nie włączonego
      piekarnika.Włączyć piekarnik tak by było ok 180 stopni.Piec w tej temeraturze
      tyle czasu ile waży kurczak.Np 1,50 kg 1,5 godziny- parę minut w tę czy we
      wtę.Wyciągać po upieczeniu ostrożnie całą brytwanne ,żeby kurczak na słoju się
      nie przewrócił.Ze słoja zdjąc go wbijając 2 widelce.Mile widziana czyjaś
      pomoc.Przepis jest sprawdzony do wykorzystania nawet w starych kuchenkach
      gazowych.
      • Gość: Dorota Re: Kurczak-pieknie was prooooosze !!! IP: *.range86-136.btcentralplus.com 20 lat temu
        Dzieki,A ten sloik nie peknie w tak wysokiej temperaturze? I czy piersi z
        kurczaka tez moge na taki mniejszy sloiczek postawic?
      • zielony_listek piersi? 20 lat temu
        > Wziąźć słoik typu twist taki ok półlitrowy po dżemie czy po majonezie
        napełnić do 3/4 zimną
        > wodą.Nadziać na niego kurczaka

BB, ale masz na mysli pieczenie kurczaka w całości?

Moge Wam sprzedać prosta metode na pierś kurczakowa na grilla, doskonale sie
        też sprawdza do pieczenia na patelni albo w piekarniku.
        Po prostu dzień wczesniej trezba go umieścic w oleju (oczywiście posolonego i
        przyprawionego) i wstawić pojemniczek do lodówki. Wymoczony w oleju nie wysycha
        potem na wiór.

A przy panierowanym, to jest jeszcze jeden myk przy gotowych panierkach. Ja
        wiem, że chemia itd ale uzywam i juz. I w tych panierkach jest
        składnik "izolujący" kotlet - kurczak nie wysycha za bardzo ani nie "pije"
        tłuszczu z patelni (jakis żel czy cos, kiedys koledze technolog to tłumaczyl).

Pozdrawiam
        zielony_listek
    • allija Re: Kurczak-pieknie was prooooosze !!! 20 lat temu
      Ja często przyrządzam piersi kurczaka bo moje dzieciaki lubią. Jednak rzadko
      pieczone, one nie za bardzo do tego sie nadają, z powodów o jakich piszesz.
      Jeśli juz pieczony to smaruję je olejem lub oliwa po przyprawieniu. No i nie
      mozna piec za długo, tylko tyle ile trzeba i niezbyt wysoka temperatura. Ja mam
      piekarnik elektryczny i, jeśli już to robie, to pieke wg instrukcji z tejże
      kuchenki, szczegółów nie pamietam.
      Najczęściej jednak smażę w panierce lub robię kotlet de'volai czy potrawkę.
      Dobrze sprawdza się jako rozdrobnione np. w szaszłykach czy chińszczyźnie.
      Inna sprawa, że trzeba miec sprawdzone źródło gdzie kupujesz to mięso bo mnie
      zdarzało się kupić piersi, które same z siebie były gumowe i nie do
      przegryzienia, nie wiem czy stare czy to zła karma. Ąle od kiedy kupuję w
      sprawdzonym sklepie takich problemów nie mam.
      • Gość: gosc Re: Kurczak-pieknie was prooooosze !!! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 20 lat temu
        A ja podam wam super przepis :) (przynajmniej moim zdaniem) na danie z piersi
        kurczaka:
        Skladniki:
        - piers z kurczaka - najlepiej podwojna,
        - cebula,
        - maly strak czerwonej papryki
        - kilka pieczarek,
        - troche sera zoltego,
        - przyprawa Kamisa ostra grillowa,
        - cynamon,
        - czosnek.

Na patelnie wlewamy odrobine oleju i dobrze ja rozgrzewamy. Wrzucamy pokrojona
        w paski piers z kurczaka i obsmazamy gora 3-4 minuty. podkoniec smazenia
        doprawiamy kamisem, rozgniecionym czosnkiem i kilkoma szczyptami cynamonu i po
        wymieszaniu sciagamy z patelni. Na tym samym oleju (+ ewentualnie jeszcze
        kapka) dusimy cebule+pieczarki+papryke. dorzucamy miesko, mieszamy i
        ewentualnie jeszcze odrobine doprawiamy. Posypujemy serem i pozwalamy sie mu
        rozpuscic. Pycha ze swieza buleczka. A kurczak jest soczysty i naprawde pycha!!
    • Gość: bagarmosen Re: Kurczak-pieknie was prooooosze !!! IP: 83.16.31.* 20 lat temu
      zajrzyj na portal www.gotowanie.wkl.pl/ wielkie zarcie. korzystam
      czesto i nigdy się nie zawiodlam.
    • Gość: bb Re: Kurczak-pieknie was prooooosze !!! IP: *.ustron.sdi.tpnet.pl 20 lat temu
      kurczaka przyrządzałam w całosci i słoik nigdy nie pęknął ale trzeba to tak
      zrobić jak opisałam.Tak robiłam jak miałam piekarnik gazowy.Tak jak powyżej
      radzą ,dobrze jest dodać do przypraw 2-3 łyżki oleju.Rozetrzeć ręką z
      przyprawami po całym kurczaku.Przyprawy nie spłyną w dół.Trzymają sie kurczaka
      równomiernie ,kurczak też mniej wysycha.Piersi z kurczaka natarte olejem z
      przyprawami udają się dobrze na grilu.Tylko trzeba piec na tackach.
      • cosmic_debris Re: Kurczak-pieknie was prooooosze !!! 20 lat temu
        Oto mój przepis na dobre "chomiczki"
        Pierwsze primo:)
        Nie solić przed !!! żadnych mięs
        nie maltretować w maceratch
        tylko świeża pierś i z małego kurczaka, wybierać rózowe a nie białe o zwartym
        mięsku a nie flaki
        osuszyć przed (ręczniki papierowe)
        forma obojętna (całe albo posiekane)
        smaruję oliwą, sypię przyprawy i na bardzo rozgrzany teflon
        smażę krótko, wystarczy 20 sekund z każdej strony
        ZAWSZE wychodzi soczysty

polecam szaszłyki z w/w mięsa
        nadziewam na zmianę z ananasem, sypę "zlocistym kurczakiem" Kamisu
        i parmezanem (nie trzeba solić) i do piekarnika na 3 zdrowaśki
        jak zacznie pachnieć w całym domu...zajadać
        to mój wlasny przepis :)
        a stronke "wielkie zarcie" tez polecam, wszystko co z niej robilam bylo palce
        lizac

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka