Dodaj do ulubionych

mam nieproszonych lokatorów ;)

20 lat temu
Ostatnio odkryłam w mieszkaniu kolegów. Są to małe, ok. 2 mm długości brązowe
żuczki. Pojawiają się pojedynczo, spacerują po parapecie w pokoju lub po
podłodze. (w kuchni ich nie napotkałam)
Czy ktoś zna takie? Co to i czym się charakteryzują? Jak je wyeksmitować?
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: mam nieproszonych lokatorów ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Oby to nie były pluskwy!!!! pfu,pfu,pfu!!!!!
      • Gość: juka Re: mam nieproszonych lokatorów ;) IP: *.toya.net.pl 20 lat temu
        BLagam niech ktoś napisze jak wyglądają pluskwy,dziś w nocy uzarlo mnie coś w
        łokieć więc zaczełam szukać ,znalazłam malego robaczka zgniotlam go ,chyba się
        nazarł bo zostały plamki krwi.Podobno one śmierdzą ale jak wąchałam to nie był
        az taki fetor,potem jeszcze dwa wędrowały po ścianie.Nie wiem co robić,jestem
        przerazona,jeśli to będą pluskwy to skąd one się wzieły.Całą noc nie mogłam
        spokojnie spac ciągle wydawało mi się że coś po mnie łazi,jak tak dalej będzie
        to sfiziuję.Bardzo brzydzę się wszelkiego brudu i robactwa.Poooomoooocyyyy!!!!!
        • joko5 Re: mam nieproszonych lokatorów ;) 20 lat temu
          pl.wikipedia.org/wiki/Pluskwa
          • kati_p Re: mam nieproszonych lokatorów ;) 20 lat temu
            nie... moje to takie małe żuczki.
            Pluskwa wiem jak wygląda ;)
            • zielonka16 Re: mam nieproszonych lokatorów ;) 20 lat temu
              oby to niebył obrzeżek, złap do małego słoiczka i zanieś do sanepidu
        • Gość: ania do juka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
          Poszukaj w poradniku domowym, jakiś czas temu był wątek pluskiew poruszany. Mam
          nadzieję, że te twoje robaczki to nie pluskwy!!!
          • Gość: przemek Re: do juka IP: *.pzh.gov.pl 20 lat temu
            też zauważyłem u siebie te żuczki. To nie są żadne pluskwy ani kleszcze. Wygląda
            mi to na rząd chrząszczy. Nie wyglądają groźnie ale kręcą się tu i ówdzie.
            Szukam już dłuższy czas info na ten temat ale nic nie mogę znaleźć-wszyscy
            wsakzują na pluskwy tymczasem to nie to a już na pewno nie pajęczaki.
            • Gość: przemek Re: do juka IP: *.pzh.gov.pl 20 lat temu
              OK-to chyba będzie to Attagenus smirnovi. Raczej nieszkodliwy ale robal to robal.
    • Gość: beata Re: mam nieproszonych lokatorów ;) IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 20 lat temu
      u mnie tez kiedys pojawiły się robaczki. Były brazowe,od maleńkich ledwo
      widocznych po wyrosnięte ok. 1-1,5 mm.łaziły po ścianach, drewnianej podłodze
      ale wydaje mi się ze najbardziej lubily papier(ksiazki, gazety).przywlokłam je
      od babci właśnie w ksiazkach. Pozbyłam sie ich psikając żmudnie szpary w
      podłodze, książki doły ścian preparatem likwidującym robale biegajace.
      Pomogło.powodzenia
      • ju-dyta Re: mam nieproszonych lokatorów ;) 20 lat temu
        Jaki to był preparat?
        Ten wątek uświadomił mi , że paskudztwo biegające u mnie w łazience to rybik
        cukrowy. Jak go wytępić? Może tym środkiem.?

Gość portalu: beata napisał(a):

> u mnie tez kiedys pojawiły się robaczki. Były brazowe,od maleńkich ledwo
        > widocznych po wyrosnięte ok. 1-1,5 mm.łaziły po ścianach, drewnianej podłodze
        > ale wydaje mi się ze najbardziej lubily papier(ksiazki, gazety).przywlokłam je
        > od babci właśnie w ksiazkach. Pozbyłam sie ich psikając żmudnie szpary w
        > podłodze, książki doły ścian preparatem likwidującym robale biegajace.
        > Pomogło.powodzenia
        • Gość: beata Re: mam nieproszonych lokatorów ;) IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 20 lat temu
          to był chyba BAYGON ,taki duży pojemnik z plastikową rurka do wtykania w
          szpary(trochę dwuznacznie mi wyszedł ten opis :) )
            mąż mi podpowiedział że to był RAID, reszta bez zmian
    • mroofka2 Re: mam nieproszonych lokatorów ;) 20 lat temu
      widocznie lubą twoje miszkanko;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka