Dodaj do ulubionych

Problem z bluzka

IP: *.l2.c3.dsl.pol.co.uk 20 lat temu
Mam bluzke ktora jest kolorowa ale ma biale rekawki i kolnierzyk, wrzucialm ja
do pralki razem z innymi kolorowymi rzeczami i okazalo sie to bledem, biale
elementy sa teraz szare. Czy ktos moze wie czy da sie cos z tym zrobic aby
znowu biales elementy byly biale? Nie moge tego wyprac w zadnym wybielaczu bo
bluzka niestety nie jest cala biala. Jak takie rzeczy prac w przyszlosci aby
uniknac podobnych sytuacji?
Obserwuj wątek
    • Gość: cytryna Re: Problem z bluzka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      oddzielnie i ręcznie
      • Gość: Ja:):) Re: Problem z bluzka IP: *.l2.c3.dsl.pol.co.uk 20 lat temu
        To moze i nie jest glupi pomysl, ale jestem au-pair w Wielkiej Brytanii i tu
        wsyztsko pierze sie w pralce, przynajmnij tak zycza sobie moi hosci... nie
        chcialam sie rozpisywac i dlatego napisalam ze chodzi o moja bluzke... ale
        prawda jest nieco inna... Po prostu dzisiaj dostalama opieprz za to ze rekawki i
        kolnierzyk sa szare a nie biale... I w sumei juz sama sie pogubilam, bo nei wiem
        czy prac tego typu rzeczy z kolorowymi czy z bialymi...Pranie jednej bluzeczki w
        pralce uwazam za wjatkowo glupi pomysl:)
          a co pisze na metce w sprawie prania?
        • Gość: mk Re: Problem z bluzka IP: *.acn.waw.pl 20 lat temu
          Niektore ciuchy sa tak drogie, ze pranie ich oddzielnie jest naprawde dobrym
          pomyslem. Na przyszlosc odloz watpliwe rzeczy i po prostu zapytaj.
    • Gość: Matylda Re: Problem z bluzka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Skoro jesteś w Wielkiej Brytanii to masz dostęp do orginalnego proszku OMO.
      Spróbuj w nim namoczyć tę nieszczęsną bluzkę a potem w nim ręcznie wyprać. Może
      pomoże. Na przyszłość: Jeśli ubranie ma jasne, niefarbujące kolory a wśród nich
      biały to lepiej uprać z białymi. Oddzielaj jasne rzeczy a ciemne pierz osobno.
      Całkiem oddzielnie pierz dżins i czarne. Uważaj na temperaturę. Najlepiej pierz
      w 40 stopniach. Rzeczy delikatne, takie których nie jesteś pewna upierz
      ręcznie. Nowe rzeczy pierwszy raz też powinno się prać ręcznie bo nie wiemy jak
      się zachowują w praniu. Powodzenia i nie przejmuj się tak bardzo.
      • Gość: Ja :):):) Re: Problem z bluzka IP: *.l6.c5.dsl.pol.co.uk 20 lat temu
        Dzieki:) chyba rzeczywisie zabardzo sie przejmuje...ale wiesz jak to jest jak
        sie pracuje u kogos... gdyby to byla moja bluzka to pewnie bym to olala...
    • Gość: Matylda Re: Problem z bluzka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Wiem, wiem ale pani domu powinna Ci wytłumaczyć czego oczekuje i jak ona to
      dotychczas robiła. Ona też zna możliwości lub fanaberie swojej pralki.
      Bluzeczka to drobiazg. Jeśli chciałabym, żebyś ją doprowadziła do pierwotnego
      stanu to tylko dlatego, żeby zobaczyła co potrafią polskie kobiety.
      • Gość: Ja:):):) Re: Problem z bluzka IP: *.l6.c5.dsl.pol.co.uk 20 lat temu
        Wiesz juz jest ok :) Po prostu moja hostka miala zly dzien i dlaetgo tak
        zareagowala... A ja przez cala noc spac nie moglam, ale juz sobie wsyztsko
        wytlumaczylysmy i wszytsko mi pokazala.. Po protstu ja dzielilam pranie na dwie
        grupy (ciemne, jasne) a tu sie dzieli je na 3 grupy (ciemne, jasne, kolorowe). W
        Polsce w mojej kochanej praleczce mam specjalny program do prania ubran, tak aby
        nie farbowaly... A tutaj jest jakas mega- super pralka ktora niestety tego
        programu nie ma... Az sama sie dziwie ze jestem na forum "Poradnik domowy" i
        pytam o takie rzeczy jak pranie bluzeczki :):):) Dzieki za wszytskie porady:):):)
          podpisuję się obydwoma rękami pod tym co zostało napisane powyżej,
          powodzenia i na przyszłość pytaj,bo kto pyta nie błądzi.
    • fanny Re: Problem z bluzka 20 lat temu
      Na przyszlosc - w ASDA mozna kupic takie preparaty z serii Glo care -
      tinyurl.com/eahct i drugi tinyurl.com/hq394
      f.
    • Gość: Kate1972 Re: Problem z bluzka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      "Mądry Polak po szkodzie" :P Takie "podejrzane" (łączone białe i kolor) pierze
      się ręcznie a i tu nie masz gwarancji, że kolor nie puści farby i nie doda
      białemu niechcianej barwy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka