Dodaj do ulubionych

W co wierzą nasi idole?

• alejajaniemaco Warto dodac ze Adam to student WSGH gdzie ... 20 lat temu
      chodzi na wyklady pana Balcerowicza. I wszystko jasne. Dlatego glosuje na PiS a
      Balcerowicz musi odejsc
      • Gość: ss Re: Warto dodac ze Adam to student WSGH gdzie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
        Teraz wiemy skąd ten dogmatyzm Balcerowicza
        Znowu dziś ogłosił że nalezy schładzać gospodarkę
        • Gość: el Re: Warto dodac ze Adam to student WSGH gdzie ... IP: *.aster.pl 20 lat temu
          bo gospodarke trzeba czasami schladzac
          przeczytaj jakiekolwiek podstawy makroekonomii
          • Gość: as Re: Warto dodac ze Adam to student WSGH gdzie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
            Owszem
            ale balcerowicz to maniak , dogmatyk, klapki na oczach
    • Gość: jacaranda Wszyscy wiedza,ze Madonna jest walnieta IP: *.onlink.net 20 lat temu
      i to zdrowo. Ale zeby az tak glupia byla Maryla Rodowicz to naprawde trudne do
      uwierzenia.
    • Gość: Cruise to palant W co wierzą nasi idole? IP: *.21.pl 20 lat temu
      No to zakładam własną sekte hahahaha
    • Gość: Szaman Maryla i Gorniakowna powinny nosic czerwone nitki. IP: *.chello.pl 20 lat temu
      Pierwsza, zeby schudnac wreszcie a druga, zeby nauczyc sie spiewac i przeczytac
      pierwsza ksiazke w zyciu!
      • Gość: jacaranda Re: Maryla i Gorniakowna powinny nosic czerwone n IP: *.onlink.net 20 lat temu
        Gorniak udowodnila, ze umie spiewac. W koncu zajela drugie miejsce na festiwalu
        Eurowizji. A ciebie kto zna? Co potrafisz spiewac? Moze staniesz w koncu w
        zawody zeby popisac sie swoim glosem.
    • Gość: ss Re: W co wierzą nasi idole? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Ludzie przylecieli z galaktyki PiS2006 2600000 lat temu i pierwsze ich lądowanie
      miało miejsce we Włoszczowej.
    • Gość: nanook W co wierzą nasi idole? IP: *.pronet.lublin.pl 20 lat temu
      Kretynizm to wiara w jakiegoś Boga.
    • Gość: kot W co wierzą nasi idole? IP: *.crowley.pl 20 lat temu
      jedrzejczak to chyba powinna nosic inne bransoletki, takie zamykane na kluczyk
    • Gość: Piotr W co wierzą nasi idole? IP: *.crowley.pl 20 lat temu
      Jestem etnologiem,

Skąd tyle wrogości do wyznań? Przecież żyjemy w kraju, w którym (jako jednym z
      ostatnich w Eurpie) tak silne są związki ludzi z Kościołem i gdzie Kościół ma
      tak wielki wpływ na ludzi.

Grzebanie zmarłych, w którym przejawia się wiara w życie pozagrobowe, odbywa się
      od 40 tyś lat. Wiara jest jednym z ważniejszych nośników kultury, motorem
      politycznym, podstawową funkcją tożsamości.

Gwiazdy potrzebują najwyraźniej czegoś więcej. Nie muszą, jak już to
      zauważyliście, pracować 12h na dobę. Tom u Scientologów wreszcie odnalazł sens
      życia. Poznał kogoś, kto mówi mu, co ma robić. On zaś wydaje pieniądze, których
      nie jest w stanie przejeść. Ile można mieć Porshe i innych zabawek. Tom jest
      ważny, już nie tylko jako gwiazdeczka z uśmiechem. Działa wśród ludzi, oni są mu
      wdzięczni.

Pragnę, z punktu widzenia etnologa, przestrzec przed ocenianiem wierzeń jedynie
      w kategoriach racjonalnych. Nie chodzi przecież o samą wiarę w takie a nie inne
      przedstawienie stworzenia świata. Wielki wybuch to również opowieść SF. Nie
      wiemy, skąd się wziął ten świat, ani co z nim będzie. Interesuje nas to, że
      wszyscy (włączając niewierzących) zadają sobie te pytania i opowiadają się za
      którąś z wersji.
      • Gość: as Re: W co wierzą nasi idole? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
        Każdy w coś wierzy nawet jeśli nie wierzy ;)
        Ale sa Kościoły i sekty
        Wyznania setek milionów ludzi mające tysiące lat historii i grupki
        sekciarzy-zawsze były sekty w każdej kulturze
        Ważne jakie sa ich cele i środki działania
        Scjentolodzy wirzą w złotego cielca
        • Gość: Piotr Re: W co wierzą nasi idole? IP: *.crowley.pl 20 lat temu
          Są ludzie, którzy uważają Kościół za żydowską sektę... Sekta to pojęcie
          wartościujące. Scientyści są ciekawym zjawiskiem i nie wolno nam ich potępiać,
          tak jak tzw. "kanibalów" (kapitana Cooka zjedzono na Hawajach...)

Złoty cielec? Mam nadzieję, że zdajecie sobie sprawę z tego, że każda grupa
          uważa swoich bogów za jedynie słusznych i prawdziwych?
          • Gość: as Re: W co wierzą nasi idole? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
            Tak samo ateistów można uznać za sektę ;)
    • Gość: m-c2 W co wierzą nasi idole? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      pierdoły,jak nie ma o czym pisać piszecie o taki bzdetach,losy ludzi nie zależą
      od czerwonych nitek,czy jakichś idiotycznych wymyślonych przez nawiedzonych w
      ubiegłym wieku głupków lecz od tego co sami osiągną,MARYLA GDYBY NIE MIAŁA
      TALENTU I CHARYZMY mogłaby się 40 lat temu obwiesić cała czerwonymi nitkami i
      nic by jej to nie pomogło.
    • Gość: Marcin Re: W co wierzą nasi idole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Ja tam nie widzę istotnej różnicy między wiarą, że ludzi stworzył bóg Jahwe, a
      pewien zbuntowany anioł wszystko spierniczył, a wiarą, że ludzi na ziemię
      sprowadził zły bóg Xenu, a następnie częściowo ich wytępił. Jedno i drugie to
      jakaś tam koncepcja, judeochrześcijaństwo ma oczywiście dłuższą tradycję, co
      jednak nie dowodzi jeszcze jego słuszności. Religie w ogóle to jakaś dziwna sprawa.
      • Gość: Godhimself Re: W co wierzą nasi idole? IP: *.lodz.msk.pl 20 lat temu
        Xenu? Kaczor Donald - byłoby bardziej wiarygodne moim zdaniem...
    • Gość: atakowac rydzyka polskie biuro bezpieczenstwa narodowego, ha, ha IP: *.hsd1.or.comcast.net 20 lat temu
      polskie biuro bezpieczenstwa narodowego na strazy katomaryjnej mafii, co za cyrk
      • Gość: Bałamuciciel_kobie Kretyni IP: *.ar.wroc.pl 20 lat temu
        Tak bardzo mi żal tych ludzi...
        Mają miliony dolców w kieszeniach i kisiel w mózgach.
    • mark.parker Re: W co wierzą nasi idole? 20 lat temu
      "Dlaczego różnym guru tak łatwo ich omotać?"

Warto to pytanie zadać sobie, rozmyślając o tow. Grzybie z Ryja Maradyjo.
    • Gość: CezaryT Re: W co wierzą nasi idole? IP: *.0501.adsl.tele2.no 20 lat temu
      Wybierz teologa
      Zamiast Scjentologa

Wyznawcy xenu scjentolodzy
      Okrutnie w sercu są ubodzy
      Uwielbiają tylko pieniądze
      Nimi zaspakajają żądze

Zaciekła wojna scjentologa
      Z fortuny stworzyła kult boga
      Są zajadli wobec niewinnych
      Krwawo wykorzystują innych

Szatan powołał scjentologa
      On z człowieka uczynił wroga
      Pożąda władzy ponad światem
      Scjentolog jest rozumu katem

CezaryT

Dedykuję ten wiersz niżej wymienionym sekciarzom i odszczepieńcom:

Tom Cruise, John Travolta, Bruce Willis, Priscilla Presley czy Shirley MacLaine

Niech się nawrócą

CezaryT
    • Gość: zatara Nie widze w tym nic szokujacego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Zyjemy w kraju w ktorym podobno 97% ludnosci wierzy w podobne brednie.
    • Gość: ya głupie? jak każda religia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Głupota? Na pewno, ale nie większa niż wiara w to, że dziewica urodziła dziecko,
      że świat stworzyła jakaś niewidzialna istota i że istnieją uskrzydlone postacie,
      zwane aniołami:))
      Przyganiał kocioł garnkowi.. wiara w czerwony sznurek jest równie głupia co
      wiara w to, że wypowiedzenie magicznej formułki przed rzeźbą lub obrazem
      (świetym, a jakże) w czymś pomoże albo pokropienie wodą odegna zło:)))
    • Gość: Ignorant W co wierzą nasi idole? IP: *.range217-44.btcentralplus.com 20 lat temu
      "Zginęła w wypadku samochodowym..."-ło jezusiczku!!! Do tego momentu
      doczytałem...chyba zaraz odpadne.
    • Gość: ndfr W co wierzą nasi idole? IP: *.chello.pl 20 lat temu
      jak można brać przykład z aktorów filmowych w takich kwestiach? to chyba
      troszkę nie ich działka...
    • Gość: zydziu Re: W co wierzą nasi idole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      oł maj gad czy glupcow sieja czy oni tak sami z siebie ??
      no ale w dzisiejszych czasach nju ejdż to robi furore gdzie pieniadz, slawa i
      poklask sa bogami ;)
    • Gość: ddddd Re: W co wierzą nasi idole? IP: *.brnt.cable.ntl.com 20 lat temu
      ja gdy mam cos waznego do zalatwienia np w piatek to sie nie myje 77 (dwie
      szczesliwe 7-ki daja super szczesliwa czternastke) godzin przed tym wydarzeniem.
      podobno to szczescie przynosi...
    • sraczynski Re: W co wierzą nasi idole? 20 lat temu
      Kto nie widział south parku o scientologach zapraszam tutaj: www.youtube.com/watch?v=E2VJRuD6baY
      • Gość: Doli Re: W co wierzą nasi idole? IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 20 lat temu
        Jedna z pozytywnych rol chrzescijanstwa bylo skuteczne zwalczanie przesadow tego
        typu w poganskiej Europie. No, ale mamy nawrot poganstwa wiec wszystko sie zgadza.
    • kozaczek3 W co wierzą nasi idole?W ideał Jana Pawła II 20 lat temu
      Zakon.
      Czystość i dziewictwo w sensie brudnego seksu.
      Rodzina jaką głosił Jan Paweł II, a jakiej nigdy nie miał bo nie potrafił.
      I jeszcze kilka dyrdymałów.
    • Gość: mruk wierzcie w mydło!!! debile! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      • formozus1 Mydło!!! debile!To nasz Jan Paweł II 20 lat temu
        Przejdziemy to pranie naszej duszy!!!
        Będziemy czyści jak pielucha po regeneracji.
        Jak Aktor co go podziwia Hitlerowiec w Krakowie.
        Ludu Polan powstań z kolan.
        Amen.
    • szerszen039 Re: W co wierzą nasi idole? 20 lat temu
      mmój Boże jakie to żałosne,żeby dorośli ludzie wirzyli w takie bzdury,
      mnie to się przydarzyło w młodym wieku, i to mnie wyleczyło na całe życie,
      też poszliśmy z kolegami do jakiejś sekty,
      gdzie był ukwiecony obraz jakiegoś guru pod, spodem dary które wierni przynosili,
      nie pamiętam już dlaczeo trzeba było się do niego modlić,
      prznosić dary w naturze lub pieniądze,
      trzeba było długo chodzić i wspomagać pasożytów ,
      aby dostąpić zaszczytu przyjęcia do tej sekty,
      po inwigilacjach i donosach, mnie odżucili,
      twierdząc że mam guru kturym jest Chrystus,
      zostałam uratowana, bardzo trudno było od nich się wyrwać
      jak już ktoś został przyjęty i zaprzysiężony.

Rodzice pilnujcie młodzież.

do wyborów pójdę każdy głos na wagę Złota.
      też chcę rządzić,

pozdrowienia od szerszenia.
      • formozus1 Bzdury?Pokolenie Jana Pawła II. 20 lat temu

znowuż przycicnołem nieopatrznie enter.
        To już nawyk.
        szerszen039 napisała:

> mmój Boże jakie to żałosne,żeby dorośli ludzie wirzyli w takie bzdury,
        > mnie to się przydarzyło w młodym wieku, i to mnie wyleczyło na całe życie,
        > też poszliśmy z kolegami do jakiejś sekty,
        > gdzie był ukwiecony obraz jakiegoś guru pod, spodem dary które wierni przynosil
        > i,
        > nie pamiętam już dlaczeo trzeba było się do niego modlić,
        > prznosić dary w naturze lub pieniądze,
        > trzeba było długo chodzić i wspomagać pasożytów ,
        > aby dostąpić zaszczytu przyjęcia do tej sekty,
        > po inwigilacjach i donosach, mnie odżucili,
        > twierdząc że mam guru kturym jest Chrystus,
        > zostałam uratowana, bardzo trudno było od nich się wyrwać
        > jak już ktoś został przyjęty i zaprzysiężony.
        >
        > Rodzice pilnujcie młodzież.
        I tak nie upilnujecie.
        Ale próbujcie.
        Amen
        >
        > do wyborów pójdę każdy głos na wagę Złota.
        > też chcę rządzić,
        >
        > pozdrowienia od szerszenia.
    • koninawburaczkach Imperator vs. żebro 20 lat temu
      Nie wydaje mi się, żeby gwiezdny imperator był bardziej bzdurny od panienki
      kiełkującej z żebra i szatańskiego węża.
      ----------------------------------------------------------------
      www.myspace.com/koelhybris
    • Gość: master W co wierzą nasi idole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      kocham ja!!!!!
      • Gość: xxx Re: W co wierzą nasi idole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
        Zastanawia mnie niezachwiana pewność niektórych z was, że Bóg nie istnieje. Ludzie WIERZĄ, ze istnieje i nie twierdzą, że WIEDZĄ. Wy WIECIE, że nie istnieje...Bo?? Ogarnęliście już rozumami całą strukturę świata? Czy wszystko można udowodnić?
        Jeśli śniło ci się, że - na przykład - stałeś nad wodą, a woda zmieniała kolor i opowiadasz mi ten sen, który dobrze pamiętasz to:
        1. mogę ci uwierzyć, że istotnie to śniłeś
        2. mogę ci nie uwierzyć, że miałeś taki sen.
        Jeśli nie uwierzę i zarzucę ci kłamstwo - jak mi udowodnisz, że to prawda?
        Jak mi udowodnisz, że byłeś wczoraj wieczorem na spacerze z psem, jeśli nikt tego nie widział, bo nikogo nie spotkałeś? A nawet jeśli spotkałeś, mam prawo temu świadkowi nie wierzyć, bo ostatecznie kamery nie miał, a jego słowo nic dla mnie nie znaczy? JAK mi to udowodnisz? Moja niewiara jest potęgą - NIE i koniec.

Nie pochlebiajcie sobie - przeczytanie paru książek, pooglądanie świata przez dwadzieścia parę lat to za mało, zeby WIEDZIEĆ. Przeczytanie tysięcy książek i przeżycie stu lat - też.

Czujecie się lepsi, bo zbyt inteligentni, żeby "wierzyć w bajki". Lepsi od was wierzyli.

A wasza niewiara też jest wiarą. Wy WIERZYCIE, że Boga nie ma. Bo nie możecie wiedzieć, tak jak nie możecie wiedzieć, czy w waszych komórkach nie zaczął się dziś niekontrolowany rozrost i zmiany histopatologiczne, choć to wasze komórki.

Nie wszystko ogarnia umysł. Tych zmian, na przykład - nie.
        A jeśli taki rozrost się zaczął, posuwać się będzie tak samo jak u tych, którzy wierzą, dokładnie tak samo, ale sposób w jaki staniecie przed tym faktem będzie różny.

Jestem onkologiem z dwudziestoletnim stażem. Oglądam wiarę i niewiarę na co dzień. Są takie przypadki, które zawsze kończą się tak samo, z punktu widzenia bilogii. Ale oglądam umierających wygranych i przegranych.

Macie wykształcenie, pieniądze, swoją niewiarę, swoją niezachwiną pewność udane życie, piękny dom, rodzinę? Fajnie. Póki co...Dużo przed wami - są drogi na które wchodzi się samotnie i nikt, nawet najbardziej kochający człowiek, nie może na nich towarzyszyć. Spróbujcie się wtedy oprzeć na swojej pewności...
        powodzenia.

• folkatka Re: W co wierzą nasi idole? 19 lat temu
          Pozddrawiam Pana serdecznie, panie xxx
        • annjen Re: W co wierzą nasi idole? 17 lat temu
          dziękuję za ten post:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka